Saturday, December 31, 2011

sikit emo lahh towards end of 2011

Assalamualaikum...

Hari ni hari apa? Sabtu...31hb Disember 2011...dah nak masuk tahun 2012...maaf kira ada yang ingat saya terlebih pulak nak merayakan tahun 2012 kan...taklahh...takde lah merayakan sampai berparti bagai tu..Awal muharram dulu kita berdoa akhir tahun dan awal tahun...Alhamdulillah walaupun uzur saya tetap mengambil beberapa minit untuk ber doa dan berzikir menyalurkan rasa terima kasih saya dan syukur saya ke hadrat Allah atas segala kurniaan Nya kepada saya sekeluarga.

Apa yang berlaku sepanjang 2011 ya?...emm

Saya ingin menyelongkar kejap kotak memori saya sedari awal tahun 2011 mungkin saya akan terjumpa beberapa kesilapan yang saya lakukan dengan itu saya dapat menghindarkan diri dari mengulangi kesilapan tersebut...aihhh sapa nak ulang buat silap kan? so apa ya?

Tak palah nanti saya duk sorang sorang saya akan ingat balik....

Sepanjang tahun ni saya sibuk adjust keadaan sibuk kepada kurang sibuk...mengurus kan hanya seorang anak yang bersekolah membuat kan saya leka dan banyak sangat buang masa...terlalu banyak masa saya terbuang dengan lepak lepak lepakkkkk je.

So mula tahun persekolahan 2012 ni saya akan susun jadual saya ....masjid kat simpang masuk ke rumah saya tu menganjurkan berbagai kelas agama....kelas mengaji pun ada kot...so nanti saya nak dapatkan jadual kelas kelas tu...dah ada kawan yang berpesan kalau ada kelas agama ajak dia sekali...saya harap kalau kelas pagi biarlah bermula 10 pagi...sebab masa tu baru husband keluar rumah...aihhh rasa bersalah pulak keluar kalau husband masih kat rumah...emmm

Habis dah plan pasal kelas agama....so apa lagi nak buat ya? ishh rasa nya biarlah jadikan itu dulu kan...banyak banyak sangat benda nak buat nanti sampai hujung tahun satu hapah pun tak buat....selalu macam tu...saya lah tu..! :)

Ada plan nak kuruskan badan lagi? ishh saya dah tak nak ingat dah pasal tu. Betul..yang saya nak buat tekad sekarang ialah...makan makanan sihat...seingat saya ni dah lama kat rumah ni tak de makan lemak lemak...iya dulu dulu masa belum masuk 40an saya memang selalu buat kurma lah...ayam masak lemak cili api lah...nasi lemak lah....tapi dah lamaaa dah tak masak...

Zulaikha masa form 4 masa tu kalau saya masak kurma mesti dia mengeluh...alaaa mama ni leikha nak diet..mama selalu masak sedap sedap...takde lah sedap mana tapi dah depa semua suka kurma so yang tu lah depa kata sedap sangat...kan saya ada cerita anak anak saya tak makan pedas...saya pulak tak suka kurma..entah lah kenapa muak sangat kot..:)

Sekarang kami stock buah buah lah banyak kat rumah...ada baby carrots...ada tomato ceri...dan yang wajib ada ialah coklat...husband dan suhailah gila coklat...saya tak sangat sebab manis..tapi orang kata coklat menggembirakan dan buat kita happy...so kadang kadang saya makan juga...elak kan diri dari kemurungan...;)

Jadi datang tahun 2012 ni sebenarnya sama je...cuma nak mantapkan dan pastikan saya ikut betul betul apa apa yang jadi kebaikkan..dah tak nak lagi buang masa...

Juga nak buatkan membaca Al Quran tu wajib setiap kali habis sembahyang ..
kalau dapat setiap kali selesai sembahyang waktu kan..tapi tengok jugak..kalau zohor memang kelam kabut...selalu tusyen suhailah start pukul 3 petang...kami sampai kat rumah dah dekat pukul 2 so memang saya kelam kabut lah sebaik saja masuk rumah...nak bagi dia makan dan diri sendiri solat...so mungkin selepas asar dan isyak...

Amboi ber sunggguh sungguh cerita kat blog nak semua orang tahu ke??..tak lah..niat saya bercerita di blog umpama saya bercerita pada diri sendiri sebab lepas ni bila baca balik saya akan ingat apa yang dah saya janji nak buat so tak lupa..

Oya saya jugak nak pasti kan suhailah tak tinggal solat dia...kadang kadang kekalutan diri sendiri membuatkan saya lupa nak tengok tentang solat anak anak ....hanya mulut je duk remind...solat ke? solat ke? tapi saya lupa nak jengah tengok diaorang buat ke tidak...walaupun suhailah dah pandai sembahyang tapi kena duk remind jugak pasal kadang kadang tu ralit duk tgk tv langsung terlajak waktu...mama kadang kadang sembahyang lupa nak ajak anak sebab kejar masa...mmm

Now 2 orang dah besar...yang dapat saya buat ialah ingatkan dia orang tentang kewajipan dia orang...yang pasti tiap waktu sembahyang saya memekak lah kan...tapi bila dia orang dah balik ke kolej saya tetap sms time sembahyang...dan kena pesan selalu pada diaorang duduk jauh jauh jaga tingkah laku...jangan buat perkara tak baik..jangan buat perkara yang Allah larang..kalau sayang mama dan abah jangan buat perkara yang boleh buat mama abah tanggung dosa....aduhaiii tugas ibu...tak habis sampailah tutup mata nant kan ?

Azam? sama je..macam tahun tahun lepas saya tak de azam baru...saya teruskan kehidupan saya dengan memperbaikki segala kelemahan dahulu...InsyaAllah semangat untuk memperbaikki kehidupan kita akan berterusan ya...

Oya...ada yang baru dalam hidup saya...ya  dengan berblogging ni saya suka sangat sebab dapat ramai kawan baru...ada kawan yang saya jalinkan hubungan dengan berbalas balas komen dan ada juga yang cuma saya mengikuti perkembangan hidup dia dari jauh...membaca secara secret..tak tinggal kan komen sebab segan dia orang datang bertandang ke rumah saya yang tak seberapa ni...:)

Saya tak kisah pun kalau rumah saya takde di sidebar mereka sebab ...entahlah ya...saya senang begitu...bukan maksud saya menjadi blogger untuk mengumpul followers...kalau followers saya kecil saya lebih mudah untuk pergi ke rumah mereka dan saya masih sempat nak tinggal kan jejak..tapi kalau dah ramai sangat takut tak terlayan pulak nanti..

Buat followers saya dan readers.....Selamat menyambut 2012 di mana saja anda berada...hidup perlu di teruskan..

Buat kak zai..kak ros...azieazah...zu (mamatiamia)...ainnorainni..achik erna...azieerrie...kakzakie...shidah..datuk LF..encik hamzah..L..cikgu dinasaldi..rosdiana...mamasyaza..kakcik seroja..penbiru..mulut payau dan yang lain lain......terima kasih atas kesudian meninggalkan komen..dan menceriakan hidup saya ..terima kasih atas doa doa kalian dan ada ketika menjadi penasihat atas gundah gulana hati ini...terima kasih...:) semoga jalinan ukwah yang terjalin sesama kita berterusan selamanya...

terima kasih keran sudi jengah ke blog saya...saya amat amat menghargai kehadiran anda...terima kasih.. :)

Jumpa lagi di "tahun hadapan..." InsyaAllah

P/S....
serangkap pantun dari saya....

                                      BUAH CEMPEDAK DI LUAR PAGAR
                                             AMBIL KAN GALAH TOLONG JOLOK KAN
                                             SAYA BUDAK BARU BELAJAR
                                             KALAU ADA SALAH TOLONG MAAFKAN...:)

Wednesday, December 28, 2011

bila tak sihat...

Assalamualaikum


Khas buat Achik Erna....minta maaf banyak banyak sebab saya rasa dah tersilap jawap komen Achik..kelakar pulak bila pikir jawapan saya semalam...tu lah bila menulis tu dalam keadaan yang kurang sihat...apa apa pun terima kasih kerana folow saya ya..;)


***********************************************************************************************


Saya baru balik dari bercuti ....adoiii...cuti apa kalau sesampai je kat situ perut buat ragam...gara gara terkena food posioning masa makan kat ENSTEK...


Kenapa kami ke Enstek di sepang tu? hah....ni nak cerita...masa nak pergi ke PD hari isnin kemarin kami ambik jalan dalam...ni kira kami tempuh ladang kelapa sawit...ikut bukit pelanduk tu kan....


Masa lalu kat simpang nak ke sana..nampak la signboard besar kat bukit tu tulis ENSTEK...apalagi husband cadangkan lah..."ehhh...sapa nak tengok rumah yang abah design..?" saya dah tahu lah kan...ya lah dah projek husband memanglah saya tahu...tapi anak anak ni excited kemain lah tambah tambah suhailah....agaknya selama ni dia tak tahu apa kerja abah dia kot alaa budak budak kan...mana lah depa tahu scope kerja orang tua ni..


Okay laaa....saya pun nak tengok jugak projek tu...selama ni tak dapat tengok lagi duk tengok brochure je...projek start tahun 2002 dah lama siap pun....banyak kenangan projek ni...pahit dan manis....heh


sayang nya saya tak dapat nak upload gambar2 rumah tersebut sebab tujuan blog saya bukan lah nak promote kerja husband...cuma nak bercerita pasal food poisoning hari tu....ha ha ha


Lepas masing masing 'oooohhh' dan 'wahhhh...cantiknyaa' tu si hakim yang belum breakfast kat rumah tadi sebab bangun lambat sangat...bila bangun abah dah bising suruh siap dan dia duk nganga lagi tak makan...padan muka...hah panjang nya bebelan saya...soryy
Dia mengadu dah lapar dan nak lunch je terus...ya lah tengok jam pun dah dekat pukul 1...suhaila dah suspen pukul berapa nak sampai PD nii...so abah bawak lah kami ke satu restoran ni...mamak lah of course...


Saya makan apa yang diaorang makan....nasi ada sambal udang dan sup fish ball ..zulaikha pun ambik sambal udang dan ayam goreng no nasi....makan memang rasa sedap lah ...selepas makan pun no problem ...okay je


Sampai kat Thistle hotel dalam pukul 3...gitu..lepak lepak jap tunggu bilik siap....okay lagi saya tak rasa apa apa ...pastu naik bilik..takde rasa apa apa...cuma sementara tunggu husband rehat ( tidur la apa lagi kan...) tu saya ada makan tidbits ..


Dah tu turun ke swimming pool husband, zulaikha dan suhaila je yang berenang...saya pulak rasa dah lain macam...badan dah rasa tak selesa...rasa letih semacam lah


Pastu mula lahh...mood pun dah bertukar jadi suram....mulut rasa pahit je...ulang alik ke toilet tapi masih macam tu jugak...malam kami keluar nak makan seafood tempat biasa...kami kurang arif tentang tempat makan kat PD ni so setiap kali ke PD kami cuma tahu tempat ni je.."Restoran Sari Rhasa"...sebelah dengan hotel Mayang Sari...


On the way masing masing duk sibuk la sebut nak makan ketam udang sotong....saya cuma duk ingat boleh ke aku makan ni? rasa dah lain macam je...ishhh...lalu kat depan 7-E husband kata sebelah balik lepas makan nanti nak singgah beli coklat...saya duk pikir nak singgah jugak...nak beli pil chi kit teck aon....:)


Saya tak dapat makan langsung...langsung takde selera....masing masing tak dapat makan ketam...sebab habis..so saya ambik ikan kerapu 2 ekor..merah dan dot dot..entah lah tak pasti kerapu ke ikan apa..sekor masak sweet sour dan sekor lagi 3 rasa...husband kata sedap...berkali kali duk ajak saya makan no wayyy...saya cuma minum je..tak larat lah..letih semacam je


So on the way balik makan tu singgah kat 7-E dia beli coklat dan pil chi kit teck aon...dapat lah 2 sachet...harap harap cukup dapat memulihkan keadaan saya ni...rugi lah bercuti kalau sakit macam ni...takleh enjoy


Balik makan ambik pil tu terus tidur....mood semua orang down..pasal mak nya sakit dan tak ceria kot...selalu nya mama yang kecoh dan bising so bila mama takde mood suasana jadi sunyi...
Tengah malam entah berapa kali bangun...tidur langsung tak nyenyak...geram nyaa..
bila dah pagi baru nak lelap tapi kesian pulak dengan husband yang duk ajak gi breakfast...ishh yang diaorang ni pun pergilah sendiri kan...nak ajak ajak orang lagi...bukan nya reti nak siap tanpa bunyi keluar dari mulut mama ni...


Kami ke gerai makan seberang hotel...roti canai dia sedap...husband makan 2 biji...:) bukan sebab lapar tapi sebab sedap...nak balik ke hotel semula kami lalu depan kedai runcit ni...saya minta dia berenti sebab nak beli pil tu lagi...2 sachet beli semalam tak cukup..so kali ni saya beli banyakkk....satu kotak...12 sachet kot...hah ambik kau...saya telan 1 sachet..dengan harapan baiklah kau perut...tapi hampehh...tak baik jugak..


Bertolak balik dah pukul 12 ingat nak jalan ke istana sri menanti pun tak jadi..lain kali lahh...kami balik terus ke KL...sampai KL saya minta husband terus ke klinik je..kali ni nak ambik ubat doktor lah...tak jalan pun ubat biasa ni...doktor suggest mungkin bekas makanan yang saya guna tu kotor sebab budak budak dan husband okay je makan makanan kat situ...hemmm mungkin jugak...apa apa pun selepas makan ubat yang doktor bagi Alhamdulillah....baik terus...lega..


Pagi ni dah okay dah dapat pergi sekolah beli buku tulis suhailah...dan ingat nak pergi beli kasut sekolah dia pulak ni...


Morale of the story is.....jangan makan kat restoran yang kita tak biasa makan...


Gambar gambar cuti nanti saya uploads...tak banyak mana pun sebab cik puan kurang bersemangat nak ambik gambar...:)


Apa apa pun terima kasih kerana singgah okay...jumpa lagi InsyaAllah.. ;)

Sunday, December 25, 2011

salam di hari minggu

Assalamualaikum....
terima kasih pada readers yang bagi respond pada post berkenaan PM tu...emm...hanya nak share kejadian2 "aneh" yang berlaku pada saya...iya pada usia penghujung 43 tahun ni...saya mengalami beberapa perubahan biology yang kekadang merunsingkan dan agak menakutkan...ya lah kan..dengan sejarah arwah ayah dan nenek ( mak ayah ) yang meninggal dunia akibat barah jadi saya macam tertanya tanya samada perubahan2 tersebut ada kaitan dengan the big C tu kan...tapi bila baca2 tentang the big M...saya rasa perubahan itu lebih menjurus ke pada big M...namun tak bermakna saya melupakan sindrom sindrom big C....perlu di ingat juga..kalau ada dari ahli keluarga yang pernah kena cancer so chances tu ada juga lahh....apa apa yang berlaku saya kena bersedia dengan segala ilmu...samada big M atau big C...ya..kena cari pengetahuan untuk kedua dua nya sekali....


Yang perlu saya sediakan sekarang adalah kefahaman yang mendalam apabila menerima ujian dari Allah swt...perlu lah redha namun perlu juga ada ilmu dalam menangani segala yang Allah berikan....


Semoga kita semua di lindungi Allah setiap masa....


Itu je nak share hari ni....selamat berhujung minggu dan selamat bercuti hujung tahun...
eerrr....saya juga nak pergi bercuti ni...takde lah jauh jauh...dekat je ...dua orang anak anak saya dah berada di sisi kami jadi masa ni lah yang sesuai untuk bercuti sekejap...cukuplah dengan hanya keluar dari KL ni untuk semalam asalkan dapat bersama sekeluarga nanti awal tahun depan kedua nya akan kembali sibuk buat persediaan untuk menghadapi peperiksaan semester masing masing....kira cuti ni untuk menjuvante dia orang lah kan chewahh...( tak naik cgpa siap korang aaa...)


Jadi apa apa pun terima kasih kerana singgah ....jumpa lagi InsyaAllah rabu nanti...saya akan masukkan gambar kami nanti ya...

Wednesday, December 21, 2011

adalah saya sedang PM??

Assalamualaikum...
sebelum cerita pasal tajuk nak ber terima kasih pada komen komen memberikan doa untuk kesihatan dan juga keselamatan saya...terima kasih zu... menjengok i bertanya khabar..harap you dapat apa yang diimpikan...kita semua begitu kan..doa setiap hari kan...terimakasih juga pada cikgu terimakasih..cikgu..nak kata sihat sepenuhnya belum lagi sebab hari ni badan lebih sakit dari kemarin...ingat malam tadi dah okay..bangun pagi ni huiiii....macam seluruh badan kena lock..jem tak leh gerak...ishh dah tua lagu ni la kot..:) tapi kak positif...mesti cari jalan untuk sembuh juga..soon..InsyaAllah.....Pada kak mid iye saya ada terbaca kisah kak mid accident tu...ya Allah suspen laa...Alhamdulillah kak mid takde apa apa...berhati hati lah kak...terim kasih juga Kak Zai....memang tak keluar seharian ni...ni lepas maghrib je gagah ke giant teringin nak makan buah2an...bawak kereta pun macam robot sebab takleh toleh sangat...badan keras semacam je kak...:( anyway thanks for the ingatan...:)....Ainnoraini...sama lah kita ye...jadi mak supir...hahaha..kelakar la awak..:)

*************************************************************************

Iye berpandu kan pada tajuk di atas....tahu ke apa maksud saya PM tu? Emm Pre Menopause....ada orang yang seram bila berbicara pasal kisah ni kan....ishh saya tak...seram tak segan pun tak ....sebab ini realiti kehidupan..kena mengalami nya cuma bila tu kita tak tahu...tapi bak kata orang utara....'pelan pelan dia mai la tu...' :)

Saya ingat ingat lah saya ada mengalami sindrom sindrom menopause ni semasa pertengahan umur 30 thn dulu....yang saya alami cuma satu ni je dulu....masa tu saya heran lah kenapa bila saya terjaga tengah malam saya susah nak tidur balik...masa tu saya masih duk perasan muda sangat la lagi dan sindrom2 ni pulak langsung saya tak terpikir...yang saya tahu masa duk syok syok tidur tu tetiba terjaga dan tak boleh nak lelap balik....terkebil kebil...selalunya terjaga masa dekat pukul 2 pagi lebih tu dan berjaga sampai 5 pagi lebih...sampai ada masa tu sampai lah ke azan subuh.....

Yang akan membuatkan saya terjaga tu pulak bukan nya disebabkan oleh bunyi lori berlanggar ke...orang mabuk menjerit tengah2 malam ke...takkk ni kadang kadang oleh bunyi cicak pun saya boleh terjaga...kira macam telinga ni nipis bebenor lah masa tu...

Haa masa tu di sebabkan kurang tidur mula lah berjangkit kepada perubahan tingkah laku pulak...saya jadi nak marah je bila bangun tidur...jeles betul tengok husband tidur bagus je kat sebelah....kekadang tu pulak saya terjaga sebab dia berdengkur..eh bukan dengkur yang macam bunyi keretapi atau guruh tu..takkk ni yang bunyi angin..halus halus je tu pun saya boleh terjaga...sampaiiiii subuh...so memang saya asyik nak marah dia je lah kan...kacau orang

Mula lah sakit kepala....dan tu pulak mula lah dalam pukul 10 pagi saya dah mengantuk semula dan selalu tertidur  sampai tengahari....kira macam takde life lain lagi dah...jadi macam zombie pun ada...sebab tidur tak cukup..hemm

Rupa rupa nya sebab ni....saya sedang mengalami pre menopause...belek belek buku kesihatan memang pre menopause ni menyerang se awal nya 30 an lagi...ooo no wonder lah kan...

Selepas tu dah ok gangguan tidur...la ni saya perasan tidur malam ok nyenyak tapi panas nyaaa...berpeluh peluh...bila bangun subuh tengok t'shirt basah dengan peluh...ada beberapa kali saya bangun pukul 2 pagi bangun mandi....hemm tapi bagus juga kan..bila dah tertidur dan bangun balik tu sempat jugak saya buat Tahajudd dan sunat hajat....emm...pastu baru tidur balik la sebab badan dah sejuk...tapi betul lah..memang basah baju

Pastu dah malam panas berpeluh...kena pukul 10 pagi rasa sejuk lah pulak...ada ka? matahari dah naik dah saya rasa sejuk....emmm

Sorylah kalau topik ni anda tak suka kongsi tapi pada saya tak jadi masalah kalau berkongsi sebab macam saya cakap tadi ini realiti...kena hadapi macam mati..wajib cuma PM dan M ni datang kita kena pandai hadapi...jangan bimbang dan takut ...takde apa yang nak di takutkan..yang nak dimalukan pun takde..nak malu apa?? saya rasa ini macam keistimewaan bagi kaum hawa..unik

Cari lah apa apa buku yang dapat membantu ada di jual di kedai kedai buku jangan duk diam je kan...search lah internet..banyak kan mencari ilmu...dah tahu cara nak handle hati pun jadi senang...pada masa yang sama berdoa lah banyak banyak agar Allah berikan kita kekuatan dan kesabaran menghadapi ujian ini...bukan tu je pasangan kena aware perubahan yang berlaku kat kita ni...tak tahu nak cerita senang je...bagi je buku tu kat dia suruh dia baca sendiri...:)

Sekarang saya sedang membaca buku "CHICKEN SOUP FOR THE SOUL IN MENOPAUSE" berkaitan perubahan hormon dan hot flash yang akan di hadapi oleh kebanyakkan perempuan...hemm...bagi saya ni sekarang baru mengalami PRE ...jadi bila baca buku ni saya aware lah dengan perubahan perubahan badan...dan sekarang dah tahu lah kan kenapa pinggang dah melebar..tak makan nasi pun badan duk macam tu juga tak surut surut...hahaha..

Dan sekarang saya sedang menunggu time yang sesuai nak gi jumpa gynea saya semula...belum sampai setahun lagi...kena call klinik dia pulak nak buat appointment...:) asyik sibuk dengan orang orang mengandung...kita yang tak mengandung nak celah punya lah susah...aihhh

Dan yang saya suka bila mengalami keadaan ni ( bila time berpeluh dan sakit badan tu tak suka aaa....) ialah saya rasa bangga sebab ini menunjukkan pengalaman hidup saya bertambah...kira saya rasa bertambah matang dan bersedia untuk share information dengan orang orang yang lebih muda...so pada adik adik tu jangan malu malu nak bertanya...yang saya tahu saya boleh explain tapi yang saya kurang pasti saya akan bertanya kepada yang lebih tahu...kita tukar tukar pengalaman...boleh kan??

Tentang kisah kisah yang menakutkan yang bila menopause ni mudah dapat kanser itu ini tu..kita serah kan pada Allah ..Dia lebih tahu...doa je agar kita dijauhkan dari pekara yang tak elok...dari pada takut tak menentu baiklah kita hadapi kenyataan dan teruskan kehidupan seperti sedia kan...

Penyakit kalau Allah nak bagi tak kira menopause ke tidak...so benda yang belum berlaku jangan susah hati...hadapi perkara yang sedang berlaku ni...ingatan untuk saya sendiri ni...sebab sekarang dah mengalami pre nya..( baru 2 sindrom dah kelam kabut...hahaha ) sindrom ni datang perlahan lahan...pada saya masih ok lagi manageable lagi lah kan...cuma tak suka badan makin melebar...arghhh

So itu je nak cerita...sharing is caring kan

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi

Tuesday, December 20, 2011

syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum......

terimakasih Kak Mid...menjengok dan bertanya kabar....:)
*******************************************************************************

Pujian kepada Allah yang memberikan sakit dan susah kepada kita so that kita ingat kepadaNya dan bersyukur atas limpahan rahmat Nya selama kita sihat dulu kan...di beri Nya sedikit rasa tidak selesa ni pun dah rasa tersiksa...serba tak kena...teringat arwah Ayahanda tercinta yang telah pergi menemui Nya bagaimana ayah bersabar dengan ujian Allah sedangkan saya ni baru diberi rasa tak sedap badan sikit pun dah terlantar tak berdaya...Subhanallah..moga Allah mengampuni saya... :(

Sejak hari sabtu saya dah rasa pelik..aktiviti seharian berjalan seperti biasa...hari jumaat kami semua kan balik lewat kan...selepas jamuan perkahwinan Achah malam sabtu tu kan...bangun pagi dah rasa pelik...husband yang masuk ke bilik pagi tu sebaik terpandang muka saya terus bertanya.." demam ke? " jarang sangat dia bertanya sebab saya memang jarang nampak sakit..setakat sakit kepala ( migran ) memang tak nampak di wajah...agaknya kali ni muka saya memang nampak sakit kot...kelakar juga memikirkan bagaimana lah agaknya rupa saya pagi sabtu tu???

Saya masih dapat bertahan sebab petang sabtu tu kami kerumah abang Kamal ( abang sulung husband ) berkumpul pulak di sana...nak tengok cucu sulung abang...seronok sangat sampai lupa nak ambik gambar...comel cucu pertama kami...haha...biras saya di panggil tok wan...tak taulah abang kamal nak dipanggil apa...grandpapa kot...hahaha

Dan saya pun tak tahu nak dipanggil apa...sebab dalam family husband yang 8 adik beradik tu pangkat yang biasa disebut dlm keluarga melayu tak di amalkan...so anak anak sedara cuma panggil saya aunty so anak anak dia orang mungkin akan panggil saya grand..??? tak kan tok siti kot....HA HA HA   adoiiii...

Sedap pulak kalau tak sihat ni dapat gelak gelak kan....emm layan jelahhh...:)

gambar ikhsan cik GOOGLE.... :)

Memang tak syok kalau badan tak sedap....seharian berbaring memang menjemukan bagi orang yang suka berjalan / keluar macam saya..macam hari ni saya sepatutnya ke giant sebab nak beli barang dapur...dah rasa macam ni so takdapat lah kan...tunggu malam sikit lah kot kot sihat sepenuhnya....

*******************************************************************************
Dan sudah tentu nya nak kena keluar pergi antar budak ni jugak....malam ni dia ada tusyen....last tusyen esok so lepas tu merdeka lah dia...alah tusyen untuk satu subject je....subjects lain semua dah lama cuti sebaik je habis final exam hari tu lagi....cikgu cikgu pun nak berehat lah...ehh ada cikgu yang pergi oversea..makan angin kelassss gitu...:) 

Takpa lah ya cikgu...dah setahun bertungkus lumus walaupun di bayar tapi tak semua cikgu2 yang sanggup melepaskan masa rehat dirumah dengan mengajar lagi..ada cikgu2 yang kata "ishh tak larat lahh...sepagi duk melayan budak budak tak kan kat rumah pun nak tengok depa lagi...?"

Saya tak kisah..selagi cikgu nak mengajar saya tak kisah penat mengantar mengambik...sejak hakim tahun 4 dan zulaikha tahun 3 saya dah ke hulu ke hilir menghantar dan mengambil...bukan setempat...saya menghantar mereka kerumah cikgu2 tu sendiri bayangkan kalau 4 matapelajaran?? tu masa kat sekolah rendah..masa sekolah menengah..subjek yang belajar dah banyak..hahaha walau tak semua subjek perlu tusyen tapi jenuh la juga kan..masa zulaikha form 1..hakim form 3..suhailah baru tahun 1..so cuma 2 orang le tusyen kan..tapi masa hakim form 5..zulaikha form 4 dan suhailah tahun 3 dia dah start tusyen so ke 3 nya ada tusyen sebelah petang..penat tak tau nak cerita..

Hantar orang tu ambik orang ni..kena tunggu pulak orang tu ada masa tu terpaksa salah sorang tunggu sebab mama baru hantar yang ni kat rumah cikgu yang agak jauh dari rumah cikgu yang tadi...katalah tusyen suhailah start pukul 3ptg..yang zulaikha pun sama time tapi tempat tak sama so ni nak hantar mana satu dulu ni? pusing sana pusing sini ada yang masam muka sebab sampai lambat 15min...dah kena duk belakang...:)

kadang kadang ada start pkl 3 dan yang sorang lagi 3.30...kena tunggu kat luar 15min pun masam muka jugak....haiii anak anak...mama dah berkorban segala untuk diaorang...kalau mama kerja sapa nak hantar korang..? memang kekadang tu saya berleter jugak...katalah mama ni masih kerja..korang kena datang sebelah malam..lagiii penat tau..takde rehat nanti..memang bagi anak anak yang ibu tak kerja cikgu cikgu tak nak diaorang datang tusyen sebelah malam sebab waktu malam hanya untuk murid2 yang ibubapa berkerja sahaja...takpa saya suka siang sebab sebelah malam saya dah nak buat kerja rumah yang mana sebelah siang saya tak sempat nak buat...macam lipat kain...benda benda macam tu lah kan...

Haiii kalut kan time saya dulu dulu..? sambil bawak kereta nak jemput anak dalam kepala ni duk pikir " ehh aku dah tutup ke api kat dapur tadi " atau..." sterika tadi dah off ke"....hahaha memang kalut...

Dan jangan terkejut saya memang pernah/hampir bakar rumah saya...2 kali..sebab yang pertama saya panaskan lauk dan saya keluar sidai kain pastu terus sambung buat kerja itu ini duk kejar masa lah kan satgi tengahari dah nak keluar ambik budak sekolah pulak yang kat atas dapur terus lupa..sedar sedar kat dapur dah penuh asap....

Yang ke 2 lagi hebat...saya ingat lagi...awal pagi tu husband dah pergi hantar suhaila ke sekolah sebab kat sekolah buat open day so turn saya lah tengahari tu nak gi ambik kan...dah husband balik dari hantar suhaila saya kukus pau ingat nak makan pau lah pagi tu...letak atas dapur terus saya lupa..sebab dalam kepala ni duk ingat pukul 11 nak keluar ambik suhaila..tak nak terlambat sebab kalau sekolah buat open day sesiapa pun boleh masuk..bahaya lah kan

So saya dah siap dan husband pun siap jugak nak keluar antar kereta service..saya keluar dulu lupa nak pesan kat dia la dah saya pun memang lupa langsung tentang pau tu...:)

Tau tak kami siap boleh pergi minum minum lagi sebab masa sampai kat sekolah suhaila tak nak balik lagi...pastu dalam pukul 1 gitu kami pun balik...sampai2 je zulaikah masuk dulu pastu dia datang kat saya...dia tanya " mama masak apa tadi..?" saya boleh duk terpegun plak...pastu baru " Ya Allah....pau.."...dia kata dalam rumah penuh asap...Allah Allah....urut dada ja lah saya...ishh syukur lah Allah selamatkan rumah saya...berapa jam tu saya kukus pau..???

Masuk dalam dapur bukak tudung periuk kukus saya..tengok pau dah jadi BATU...seram saya bila ingat balik....tak nak laa lupa lupa lagi..sekarang kalau nak keluar kelam kabut macam mana pun saya mesti jengok dapur dulu....pengajaran untuk diri sendiri

Okaylah...tu je nak tulis kali ni..pot pet pot pet pun letih jugak kan...so saya nak BW lah pulak...badan masih sengal sengal tak dapat nak merayau rayau kat luar rumah so saya BW je lah kan...:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...

p/s...jangan jadi kalut macam saya ya...sila check setiap penjuru rumah sebelum keluar rumah ya... :)

minta off jap......tuan punya blog kurang sihat... :(

Sunday, December 18, 2011

wedding...moments to remember.....

Pada hari Jumaat 16hb Disember 2011...kami berkumpul di Masjid Al-Ghuffran Taman Tun Dr.Ismail bagi melangsungkan pernikahan anak dara kepada kakak husband...my SIL...kira anak saudara kitaorang lah kan...

Since yang nak kawin ni anak saudara perempuan jadi memang terlebih lebih excited lah kami sebab semua maklum lah kan kalau sebelah perempuan preparation memang menyeronokkan....tu pun saya ralat jugak sebab tak dapat nak tolong lebih lagi memandangkan saya tak reti / tak pandai nak memandu sendirian untuk ke rumah SIL yang terletak di Subang Jaya...asyik kena tunggu husband kalau nak pergi jauh jauh sikit dari area rumah sendiri ni...

Dulu masa saya kawin kakak husband yang inilah yang turut bertungkus lumus untuk kami...SIL ni kahwin dengan orang Kedah jugak dan masa tu menetap kat Alor Setar masa tu so kalau ada apa apa nak discuss memang kami berhubung dengan SIL dan mertua nya.....adik beradik husband yang lain tinggal kat KL ...hemm panjang lebar pulak bercerita...anyway kat bawah ni gambar2 nikah dan sanding our Achah ( Zaihasriah Zahidi...)
masjid Al-Ghuffran...Taman Tun Dr.Ismail tempat majlis akad nikah berlangsung

Ingat lepas akad nak pergi sana sat.....tapi tak sempat sebab banyak sangat benda nak di buat....anyway takpa tak pi pun sebab time spend with my SIL tolong dia lebih bermakna.....

Kami berjaya sampai on time...yahuuu...walaupun ada jam sikit2...tapi manage to be here rite on time..hati dah berdebar debar kot terlewat..dont wanna miss this akad ....

The hantaran from the groom....hantaran from the bride tak sempat nak ambik gambar.....lupa la plak.. :)

Our beloved niece..sweet kan? and her mom...my SIL nampak lagi muda dari adik dia (my husband...kalau husband tahu sure susah hati..:) )

Ini sebelah rombongan lelaki.....

The akad nikah sedang berjalan....sekali lafaz jazmi sah menjadi suami dan part of our family now....welcome dear nephew....:)

perasan tak ?? the jurunikah is sooo young.....:)

upacara membatalkan air sembahyang....the mother of the groom duk tengok menantu perempuan tunggal nya....ehemm husband achah anak lelaki tunggal anak bongsu pulak tu...sure achah jadi tumpuan anak2 sedara dia nanti....:)....semua nak bermanja dengan mak su baru nanti....

kasih anak ...pelukkan tanda terimakasih kerana melahirkan..mendidik..membelai penuh kasih sayang......tak terbalas segala jasa seorang ibu...tak terucap sebanyak mana pun  rasa terima kasih itu hanya pelukkan erat yang mampu menceritakan segala yang terbuku di hati mereka
kasih ibu....membawa ke syurga....syukur ibu kerana anak gadis nya berjaya menjaga kerhormatan diri dan keluarga sehingga lah saat di satukan dengan teman hidup...
erat nya pelukkan bukan kerana tidak mahu melepaskan......tetapi sebagai cara meyalurkan segala rasa yang berada dalam jiwa mereka....hanya mereka yang memahami....

airmata mencerita kan segala

malam hari....upacara sanding di Dewan Komuniti Taman Tun

persandingan di iringi dengan tiupan nafiri ( betul ke ?? maaf kalau tersilap sebut...)

dan juga di persembahkan dengan silat ....ada nama untuk jenis silat ini....rasa nya silap persembahan...ke silat tari....tu lah dah tua tua ni masa orang cerita tak nak hafal betul betul....nanti saya confirmkan nama silat ni...soweee

gambar sekeluarga....sebelah mak bride...tu pun masih ada my BILs dan my biras yang tak datang....hemm 2 orang anak saya juga absent....kalau ada semua memang tak muat kot....;)....tengokla gelagat anak anak sedara kami...noti noti..and perasan tak suhaila...amboiii...being the youngest dia memang dimanjakan oleh cousins..aunties and uncles....tu mengada ngada la tu...8-)

ni family my SIL....asal berlima sekarang dah ber enam....moga jodoh berpanjangan hingga ke hujung nyawa....dan kehidupan di berkati Allah sepanjang masa....amin

Ehemm jangan gaduh gaduh naaa....:)

Walaupun kak bad dan abang zahidi tak membaca blog saya namun saya tetap nak ucapkan tahniah buat mereka kerana menerima ahli keluarga baru ya....sesiapa pun orang nya tetap saya anggap bertuah kerana mendapat sepasang mertua yang amat amat sporting dan penyayang....harap harap saya juga dapat jadi macam kak bad....jadi seorang ibu yang penyayang....dan dapat memberikan sebuah wedding yang indah buat anak anak....

Itu je lah nak cerita...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi

p/s....penat jugak ya ...tu baru jadi guest dah penat...macamana lah kalau jadi tuan rumah??? mahu lembik sebulan....:)

Thursday, December 15, 2011

breakfast

Assalamualaikum......apa khabar semua..? harap semua nya sihat ya

wahh mengantuk lagi ni...bangun juga kesian kat husband sebab selalu selepas subuh dia cuma dapat tidur kejap je sebelum kena kacau dengan CIWI...kucing kami yang setiap hari without fail tepat pukul 7 pagi akan naik ke bumbung pergi ke tingkap bilik tidur kami dan mengiau tanpa henti....

yang sering menganggu tidur abah dia....hehehe...( gambar lama..)

Dia bangunkan kami sebab nak makan le tu...setiap hari tau dan pada pukul 7 pagi...dah jadi macam alarm clock pulak...so husband kena lah bangun bukak tingkap bilik biarkan ciwi masuk dan ciwi akan turun ke bawah husband ikut belakang dan ciwi akan tunggu terlangut depan pintu depan...tunggu husband bukak kan pintu untuk dia keluar dan bagi dia makan....emm dia orang makan kat luar sekarang ni..masuk rumah pun tak kecuali si ciwi ni lah setiap pagi masuk dan keluar semula...kelakar kan perangai kucing ni...setiap pagi pada pukul 7 pagi..dia mesti ingat untuk kejutkan kami ....tu lah kebijaksanaan Allah yang maha besar lagi maha berkuasa...hingga kan binatang sebegini pun Allah beri kan kepandaian apatah lagi kita manusia...cuma kita selalu lupa pada Nya..ucap kan lah Alhamdulillah dan syukur

Tapi kalau kena hari minggu naik sengan pulak kat jiran sebelah mesti tidur diaorang juga terganggu kan pulak tu jiran kami bujang dan berbangsa cina...kadang kadang balik tengah malam sure esok pagi nak bangun lewat sedap sedap tidur dah kena kacau dengan si ciwi...sebab tingkap bilik kami cuma berselang dengan tingkap bilik air dia sahaja...sure lah dia terdengar bunyi si ciwi ni...kesian apek tu..:)

Sebab tu lah setiap kali kami nak kemana mana ke 3 ekor ni akan kami hantar ke Pet shop...hantar gi boarding kat situ...senang hati sebab dah tau dah ada orang jaga bagi makan dan yang pasti nya tak ganggu jiran jiran kan...tak nak lah jiran tension dengan kita...dah lah kita ni nak duduk lama kat sini..entah entah kan mati pun kat rumah ni kan...so elok lah jaga hati jiran kan..:) dan yang saya tahu berbuat baik sesama jiran ni memang lah di tuntut dalam agama kita...kan



So dah malam tadi tengok husband duk sibuk buat kerja sampai lewat malam...saya naik tidur dekat pukul 1 pagi pun dia masih kat bawah...tak sedar pukul berapa dia masuk tidur....kesian kan...kerja banyak sekarang ni...kena pulak tu pagi pagi dah kena bangun bagi kucing dia makan...emm dah jadi duty pulak...so saya yang masih mengantuk sebab tidur lambat juga sebab ralit baca novel pun kena lah heret kaki ni turun jugak...buatkan breakfast untuk husband so dia tak yah lah keluar gi bungkus kan...

Masak apa??? ehh takde lah beriya masak macam macam....cuma buatkan pankcake je...dan tengok lah gambar...habuan dari memasak masa mengantuk ....hehehe
Huduhnya pankcake saya....tapi dah letak syrup dan jem raspberry...yummmyy lantak lah rupa buruk pun...masuk perut kenyang jugak kan..

****************************

Husband pergi kerja...hahaha saya sambung dreaming about these gadget....emmm yang mana satu...idaman kalbu...asal tak menyakitkan hati semasa guna dan juga tak sakit kan poket....emmm pikir pikir...




Ingat nak bagi ni kat budak budak 2 orang tu...tukar dengan phone lama diaorang ...hakim tu phone dia dah teruk sangat...guna sejak form 5 lagi...dah bertahun dah...si Zulaikha pulak kalau di ikutkan phone dia masih baru dalam 3 tahun gitu...tapi dah sekarang pakat duk guna android kan...so tak kan dia tak teringin kan...
Ni bagi ni mesti ada something yang mama nak niii.....ishhh mesti lah kan tak kan nak bagi free jee...ada term and condition nya nih...kalau dia orang setuju then baru boleh bagi....kalau dia orang keberatan kira sory lahhh bye bye no way jose....hahaha kejam tak saya???

Teringin je...tapi ntah la canggih sangat pun nak buat apa kan...

Ini saya punya sekarang....ada masalah sikit phone ni...harap nokia tak marah ya..tapi phone ni sering 'hang' selalu....pernah terjadi saya tengah urgent nak call husband tetiba tak leh buat call...boleh sms je...tekan butan hijau butang merah semua tak boleh....sebelum jadi saya terima call husband sebab kan tersilap tekan butang 'end conversation' butang merah tu... terus terputus tapi bila saya call husband tak dapat pulak....kata masih 'in conversation'....ishhh susah lah bila jadi gitu...time time urgent pulak tu..



 ****Gambar gambar di atas adalah ikhsan GOOGLE...TQ

Hehehe....ingat nak tukar dengan yang ini....mengada kan saya ni?? tapi nak tengok jugak keypad dia...kalau kecik cinonet macam 701 tu baik tak payahhh....jari jari montok ku tak boleh tekan tak muat nanti....sesiapa yang pernah guna smartphone memang faham masalah ni...selalu nak taip huruf nak cepat jadi lambat sebab tertekan huruf sebelah lah...kena padam dan tekan semula huruf tu dan selalu nya berkali kali tau...susah hidup..tu yang sejak pakai 701nokia ni saya selalu call je...payah lah nak taip taip...:(  wahh ada je lah yang tak kena kan?

Harap takde yang loya dan nyampah dengan saya pagi pagi ni...menunjuk pulak dia...ehh takde lah kan ke ni journal harian...pekara angan angan pun tak salah kan untuk di masukan dalam journal kan...walau belum tentu dapat di milikki namun menaruh harapan pun bagus juga untuk motivate kan diri kita...alahhh pagi pagi ni apa salah nya kan...dapat juga menceriakan hati... yang sebenarnya saya ni memang suka gadget...dan memang suka shopping...tapi semua tu masih di dalam batasan lagi...takde lah benda tak penting dan tak perlu pun saya sapu..malah beli barang pun ikut kemampuan...:)

Macam handphone tu...sebenarnya yang sekarang pun dah okay saja je nak post bagi orang tengok handphone yang saya teringin...tak semestinya nak beli sekarang kan...entah entah tahun depan...entah entah tak beli langsung...HA HA HA

Ada ada ja makngah oi...ikut suka lah

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....

P/S....Psst...sesiapa yang pernah / sedang guna samsung W tu sila lah beri tips...elok ke idak phone tu???? okay..:)

iye...saya tonton

Assalamualaikum.....
terimakasih pada Dato' LF....memasukki ke blog saya untuk menjemput saya ke BBB pada 18hb Disember nanti....saya amat menghargainya..dan memang saya nak pergi ke perjumpaan tersebut..cuma saya ni kalau nak pergi kemana mana hanya bergantung harap pada pilot saya ni...kalau husband ada hal maka tak dapatlah saya gerak ke sana sebab saya tak biasa jalan di kawasan sana...emmm terasa malu sangat lah..tapi itu lah kenyataan nya...husband agak sibuk lately ni..:(
Pada Azierie......InsyaAllah akak akan cuma snap gambar2 nanti ya..:)....pada cikgu...terima kasih berkongsi doa untuk pengantin...samalah kita yang mengharapkan perkara yang baik sahaja untuk kawan kawan...;)....pada Wak terima kasih kerana menjengok dan komen komen...;)...pada konde....akak dah cuba memasukki website tersebut tapi macam ada gangguan sikit...nanti akak cuba lagi k....pada mamasyaza.....terima kasih kerana follow me...dah lama i baca blog u dan i tak mengharapkan apa apa..tapi nice juga you decide nak folow...thank you....hehhe :)

**************************************************************

Oya berbalik pada tajuk ya...iye saya memang tonton drama dah sekarang ni....tapi saya pilih pilih sebab utama nya ialah taknak nanti jadi couch potato...ya lah kan..saya ni fulltime housewife so kalau asyik duk depan tv je nanti silap silap haribulan jadi ketagih dan tak dapat tinggal kan tabiat tu....aiikk sapa nak kemas rumah ...sapa nak pi jemput anak dari sekolah...sapa nak hantar anak ke sekolah dan tusyen tu kan....tak boleh tak boleh selalu tengok tv ni...

Nanti tak leh tinggal dan rasa sayang pada drama siri ni...betul...sebab saya ada kenal beberapa orang kawan ( yang bukan kawan kat maya la kan ) yang suka sangat dengan drama siri kat tv tak kira drama apa...sepanyol ke indon ke..semua nya sayang nak tinggal kan tv dan ada masa tu kawan nak datang ziarah ke rumah pun dia orang tak bagi datang time time tertentu...eh eh kena pilih pilih masa pulak...tak baik gitu kan???

Ini ada lah di antara drama drama yang saya baru start tengok ( pada hal dah agak lama jugak di tayang kan...)....yang terbaru ni lah ' Tentang Dhia'.....

Apa yang dapat saya katakan tentang drama ni? emm saya suka...suka sangat sebab drama ni takdelah cerita orang koprat sangat...takde lah juga pelakon nya make up tebal sangat kecuali lah liza abdullah tu...takdelah cerita tentang misteri sangat...malah aktiviti jahat si ibumertua Dhia pun di tunjukkan dengan jelas....dan yang pasti tu saya suka dialog liza abdullah yang ringan tu...cuma saya terpikir...ada ke orang yang sejahat si mak mertua Dhia ni? ishh bab bomoh memang terer...saya rasa last last nanti dia ni akan berkahwin dengan tok bomoh tu lah...tok bomoh canggih...bagi instruction pun dalam phone je...:)



Saya tak tahu lah nak komen apa sangat pasal hero cerita ni yang di gambar kan baik tu...emm ok kot si adi putra ni....ni lah 1st time saya tengok betul betul muka dia..

Petang semalam si Adi..( zikir ) ternampak 'benda' yang di kirim oleh tok moh untuk ganggu dia...pelik lah orang ni...dah nampak benda benda gitu cubalah bercerita kat kawan kawan...ke tanya lah sesiapa kan..ni buat diam gitu je...ishh kalau saya dah nampak tangan mengerutu macam tu memang saya lompat naik atas meja menjerit terlolong lah saya....hehehe patutlah tak dapat jadi pelakon dah lah rupa pun takde....bakat pun tenggelam trus ke dasar laut....:(

okay lah tak nak lah review pasal drama ni sangat...just nak share dengan readers je yang saya juga mengikuti cerita ni...

Itu yang saya suka kan...dan part kat bawah ni adalah yang saya tak suka tentang drama siri ni...

 Alangkah baik dan terbaik nya TV3 kalau drama ni di tukar ke waktu yang lain....beberapa hari ni saya dapatlah mengikuti drama ni dari mula sebab bendera merah tapi nanti lepas ni...tak kan nak tunggu drama habis baru nak maghrib kottt...? TV3 dah semakin tak sensitif lah...drama Melayu dan tentu nya untuk penonton melayu kan...so kebanyakkan orang Melayu kan ke ber agama Islam yang wajib sembahyang 5 kali sehari semalam...?? dan kita dah di ajar agar tak melambat kan waktu sembahyang....aihhhh tak kan nak kena komplen kat FB lagi kot??

Datuk Farid kena jengok jengok sikit la kerja budak budak datuk tu...

Itu je lah saya nak kata pasal drama ni...seronok memang seronok tapi tu lah kan...masa tayangan tak sesuai...kalau lah masa tu di tayang cerita korea ke taiwan ke tak kisah lah kan...takde lah orang melayu tertarik nak tonton...:(

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi okey

Wednesday, December 14, 2011

kena cari barang lagi

Assalamualaikum....
buat Dato' LF yang bertanya kan semalam tu sale kat Jusco area mana....sebenarnya members day semalam hanya kat Jusco Wangsa Maju je dato'.....sori saya terlupa nak nyatakan tempat nya sebab ingat semua orang dah tahu...silly me..bagi info pun tak pandai :) maaf banyak banyak ye dato'...
Ainnorainni...samalah kita kan...macam cadar ni duk basuh pakai dia memang cepat lusuh..tu yang asyik kena beli baru syok kan bila membeli time sales...walaupun tak banyak choice tapi murah2..suka sgt ;)
Kak mid....tu lah saya suka shopping semalam...tapi ada juga nampak orang orang yang tak bershopping pun ada...merayau rayau buat meramaikan je..hehe kalau tak lagi sunyi jusco tu semalam.... :) yang membeli berapa kerat je...ya lah hujung tahun keperluan lebih kepada persiapan sekolah kan..
buat Kak Zaitun.....memang betul tu..seronok sales kat jusco ni dan sekarang dah banyak improve dah.....mudah nak membayar sebab pihak jusco tambah banyak kaunter cashier...dah tu tempat nak kutip voucher pun banyak...pendek kata senang lahh...cuma rasa nya lain kali jusco kena letak banyak bangku lagi kot...buat tempat singgah duduk...dah penat shopping kann...:)
buat Wahida......husband akak tak ikut..memang dia pun pitam kot kalau pi sales ni...:)

*************************************************************************

Hari ni saya dah ada tersusun berberapa pekara nak kena buat nih...malam esok InsyaAllah kami nak berkampung di sebuah penginapan yang di sewa oleh kakak ipar ( kakak husband ) di Taman Tun Dr Ismail....

Kakak ipar suami isteri akan menerima menantu pertama hari Jumaat 16hb dis ni....majlis akad nikah akan di adakan di masjid Al-Ghufran di TTDI...kak bad turut menyewa aprtment di sekitar kawasan tu

Dan jamuan makan di adakan pada malam tersebut ( malam sabtu ) juga di Dewan Pusat Komuniti di situ juga...senang kan ...saya suka pergi ke jamuan kenduri kawin sebelah malam...bukan apa..sejuk dan takde lah peluh meleleh sambil makan makan kan...:)

Kami di minta tidur kat TTDI bukan sebab apa....kak Bad tak nak kami terlewat ke upacara akad nikah anak dia pagi jumaat nanti sepertimana yang berlaku masa akad nikah anak abang dia baru baru ni yang kawin pada 19hb Nov hari tu kan....

Kami sampai semua dah selesai padahal Ulu Kelang nak ke PJ tu bukan nya jauh sangat pun....tapi di sebabkan si adik depa ni suka melambat lambatkan pergerakkan haaa...jadi lagu tu lah...sampai sampai ambik pinggan makan jeee...malu saya tau..geram kat husband belum reda lagi nih...kadang2 saya bagi dia sebijik..jangan duk buat dah lagu tu....malu kat abang dia :(

Kalau membebel memang tak habis ....husband tak nak tidur sana so mungkin saya dan suhailah je lah yang akan lepak kat sana....petang esok husband ada meeting kat serdang jadinya mungkin malam baru dia akan hantar kami....tengoklah macamana mungkin dia akan tukar pikiran ikut kami nanti...hehe..tapi mengenang kan kucing kucing kat rumah ni...kesian pulak..sapa nak bagi makan pagi jumaat nanti kalau semua orang takde kat rumah kan..?

Oya list yang saya katakan tu? hemm saya nak keluar cari tudung lah ni..alahhh kenduri sekarang ni nak berpakat pakai kaler baju yang seakan akan sama lah kan...so kak bad dah pesan masa akad nikah pakai kaler peach peach gitu...merata tempat saya geledah..mencari baju kurung kaler macam tu...punya lah susah..ya lah kalau musim nak raya banyaklah pilihan...kan sekarang ni tinggal saki baki je lah...nasib baik minggu lepas jumpa sepasang....

Husband akan pakai baju melayu 4 tahun lepas masa kenduri anak saudara dari abang dia yang sulong tu...masa tu buat 2 helai baju melayu duk rotate pakai tu lah selama raya nih...tak ketat dan tak lusuh2...alah pakai cuma time sembahyang raya je kan...dia taknak beli yang baru...kebetulan salah satu baju melayu tu memang peach pekat...so okeh la tu...selesai satu pekara...ehh 2 pekara..

Dah tu malam pulak pakai kaler yang pinkish...aduhaiiii orang jantan kena pakai pink juga ke..so husband dah jumpa baju batik yang ada bunga2 pink sikit sikit...tak yah cari kaler latar baju tu pink...auwww tak nak la makngah....orang pompuan tak pe lah pakai pink ...kan ke sweet tu pakai pink walaupun umur dah menjengah ke Isyak....:)

So dah pesan kat anak anak....raya tahun depan semua kena ikut kaler baju mama sebab mama dah siap beli dah ni...peach..pink...biru...hah pilih je :)
Dan harap harap mama tak put on weight lah kan...ishh taknak laaa...nanti kena keluar duit lagi beli baju baru...ada lagi 8 bulan kena watchout  diet ni...

oppss enough rambling...got to go ....:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

biasa biasa aje..

Assalamualaikum....
terima kasih pada azi dan ainnorainni....akak pergi meramaikan aje ...takde beli apa sangat...tu lah bahaya kalau tinggal berdekatan shopping mall ni..bosan bosan pergi sana lepak kat sana...haiii....itu je lah aktiviti yang tahu...:)

*********************************************************************
Mula mula capture lah suasana dulu kan...hemm takde lah ramai sangat orang nya..lega mungkin saya keluar tepat pada masa orang ramai dah masuk ofis kan...nasib baik..kalau waktu lunch sure sesak sebab kat area ni pun banyak ofis2...kekadang pekerja sejauh setiawangsa datang bershopping di jusco sini lebih lebih lagi kalau hari jumaat...

Saya menuju ke bahagian home dulu sebab memang itu yang di cari...bagitau husband semalam pun nak datang sebab nak cari bantal..bantal kat rumah tu ada yang kena diganti....:) tengok.....tak ramai kan....senang nak jalan...tak macam masa member day bulan may dulu..banyak pulak tu barang yang dia orang sale kan dan orang memang ramai...

Kalau di kira ni kali ke 2 saya menjejakkan kaki ke members day sale nih...dulu dulu memang tak minat...1st time dulu bulan 5 datang pun sebab nak beli barang barang zulaikha..cadar..bantal...baju2 dia semua beli kat sini...memang berbaloi murah murah belaka..

Tapi yang kali ni sebab sajaaa....gatai...HA HA HA...tu la dah kena cuti sekolah kan..kalau kena time sekolah memang saya tak datang..sibuk dan penat nak jalan..

Ni kelompok orang ramai shopping barang barang sekolah...emm saya tak masuk sini sebab dah beli hari tu kan...saje jengok dari atas je...tengok tu orang pun tak ramai kan...harga pun lebih kurang je kalau tak sale..

Tapi yang pasti nya kami memang lapar gila lahhh....tengah beli seluar saya perut dah bergelodak berbunyi macam tak makan tengahari....lunch tadi saya dah makan laksa...suhailah makan nasik...ni baru pukul 4 kami dah kelaparan semula dan makan ni....dasyat kan?? saya rasa sejak cuti sekolah ni saya dah semakin montel lahhh....segan nak letak gambar..sebab gambar add lagi 30% kan dah la dah memang montel dalam gambar lagi lahhh montel.....huhuuh

Grill chicken with black pepper....rasa?? kureng lahh tapi dah lapar makan jee..:)

ni lah sebahagian barang yang saya beli tadi...emm..tak de apa aihh barang barang biasa je...

Buat ain yang bertanya beli apa tu kan....akak ni kalau shopping masa sale ni memang suka beli cadar...hari tu dah beli 2 cadar kat robinson kali ni beli lagi..suhailah punya yang ni...:) akak beli 2 helai jeans...1 tu sales 70%...1 lagi 50%....okay la kot buat pakai keluar masuk antar dan jemput anak....buat lasak kan akak tak cerewet sangat pasal pakaian ni...:)...ada lagi a few tapi tu yang dalaman punya..hehehe tak kan nak masuk blog pulak kan...ssshhh

So altogether....nak komen apa ek pasal members day sale ni???? emm okay la kot kalau kita beli barang yang memang kita perlu dan memang nak guna...macam cadar tu memang kena ada ganti selalu...kita ni dah siang malam berkerja kan dah tu bila malam nak berehat biar lah tempat rehat tu pun selesa...kalau tak baru pun mesti bersih kan...
membebel pulak....soweeeii..:)

Yang ni belikan untuk bilik suhailah biar dia ada semangat nak tidur sendiri2...sekarang sejak kakak dia ke hostel dia dah jadi setinggan dalam bilik kami....kesian jugak tengok tidur kat lantai beralaskan comforter yang saya lipat bagi tebal sikit...penakut sangat lah dia

So itu ajelah seharian ni kerja kami....ishhh kain pun tak lipat lagi nih...

apa apa pun terima kasih kerana singgah ya...nanti jumpa lagi...:)

Tuesday, December 13, 2011

jom shopping

Assalamualaikum....
terima kasih kakzakie beri komen semalam...:) kalau datang ke area sini singgah le pekena nasi bukhara ya...:)

*******************************************************************

Hari ni nak redah kesesakan manusia..hehe..semalam ber iya saya tanya suhailah...sanggup ke tolong mama jaga troli esok? awak tu kecik nanti orang tolak pulak...lama dia pikir..mula dia kata taknak tapi last last dia kata "kita datang lewat sikit la mama biar masa tu orang dah balik...senang kan..?" alahh dik ni sales mana ada masa orang nak sunyi dari shopping complex ni...:)

So saya ingat nak pergi dalam pukul 3 lah...awal awal ni sure orang ramai...dah tahu dah apa nak beli so tak de lah bersesak sesak mencari....lagi pulak rasa nya tak ramai orang sangat nih...konon...huh


So jom shopping jommmm....

terima kasih kerana singgah....

seronok sampai lupa

Assalamualaikum....
terima kasih Miza...ye akak memang kena share makan dengan suhailah..kalau akak makan sorang memang licin tapi suhailah tu kalau makan sorang memang buang je nanti so baik share dengan dia..akak pun dapat kontrol makan jugak...:)....Azieazah...aiii dapat jugak jumpa you akhirnya...macam yang i cerita dlm entry i happy sangat dapat jumpa you..dah rasa memang tak dapat pergi ke gathering tu kan...:(..nanti kita jumpa dan borak panjang2 ok? dan terima kasih kerana sudi luangkan masa you melayan i..:)......dan kepada azierrie....memang betul..akak baru perasan lately ni makan silap sikit je memang terbaring lah jawapnya...sekarang masak lemak lemak dah tak boleh masuk..Allah dah tarik nikmat sikit sikit kan...kot mana pun tetap bersyukur sebab masih banyak lagi nikmat yang ada lagi ni...:)

***********************************************************************

Keluarga abang dari perlis datang ke rumah semalam ( Ahad ) di temani dengan keluarga adik adik ( Pon dan dikwa ) dari kelang...abang macam biasa datang untuk check up kat HUKM dan lepas urusan dia selesai diaorang terus ke Melaka tidur di sana 2 malam kalau tak silap...pastu turun balik ke Kelang bermalam di rumah dikwa...hari sabtu kakak ipar ber shopping di Bukit Tinggi Kelang..Jusco..memang begitu dia sebab di perlis dan alor setar tu mana ada tempat nak bershopping sangat...susah nya di sebelah utara ni ialah...di shopping mall kebanyakkan kedai jual baju baju dari Thailand..kena hati hati nanti terkena buatan Thailand..ingat kasut adidas original rupa rupa nya siam mari...nampak macam ori...:)

yelah masalah nya kalau barang tak ori harga tak ori takpe...ni dah lah barang tak ori di hentam nya harga macam barang ori...beratus ratus..tu yang panas tu...

Bila dah berkumpul ramai ramai tu lupa la pulak nak diambil gambar makanan....ishh sia sia je hias meja makan lawa lawa...hah takde lah..mengarut je..depa semua oder Nasi Bukhara ada yang nak kambing...ada yang nak daging dan ada plak minta ayam...memang request nak nasi bukhara dari restoran Syed Bistro je...Dikwa kata ada restoran Syed ni kat kelang/shah alam tapi nasi dia tak sesedap restoran kat sini...oo gitu patut lah depa kalau datang sebelah ulu kelang je mesti request nasi ni...sedangkan saya yang bertahun tinggal kat sini makan cuma bila dia orang datang makan di sini

kesian pulak diaorang kena makan makanan oder tapi abang pun sama kalau datang sini mesti nak nasi bukhara ...dia lagi lah kat perlis tu mana ada orang masak nasi nih...yang ada nasi kandaq aja..:)

So sesiapa yang datang sebelah Ulu kelang ni...cari lah restoran Syed Bistro di jalan AU5D...nama macam kat keramat tapi jalan masuk ikut Giant Taman Permata...senang je...kalau tak jumpa jugak calling calling me...nanti i tunjuk jalan...tapi ada upah aaa nescafe ais segelas...:)

So nak juga diberi makan air tangan tuan rumah so tuan rumah yang masih lemah lemah akibat pulas perut semalaman nih turun juga ke dapur...buat kan kek oren blended..yang mudah..resepi dari che na rasa nya lah...sedap..bau oren nya wahhh harum satu rumah..:) Thank you che Na..:)

Ini je lah yang tinggal pagi ni....tak palah kali ni tak dapat memasak berbagai..next time jumpa i'll cook..terkilan juga di hati...emm

So hari ni duk menyesal lagi sebab tak sempat nak pesan pada si yati (pon's wife) minta dia bawak kan baju salin anak2 dia so that budak budak tu boleh tidur sini...cuti sekolah ni boleh bawak diaorang ronda ronda...diaorang yang ber 3 tu dah besar dah sekolah malah anak pon yang sulung sebaya dengan suhaila..emmm..terkilan lagi..kenapa lah saya ni ya?? lately ni asyik lupa lupa je....sebab hujung tahun kot...apa lah kena mengena kan? Agaknya banyak benda dalam fikiran kot...aihhh minta minta Allah lindung lah dari pekara pekara yang tak elok....amin

Sejak cuti takde lah bawak suhailah kemana mana dia lama duk pujuk saya bawak dia ke KLCC nak beli kasut yang dia berkenan tu...malang nya mama ni takut sikit nak gi arah sana....takut silap lane dah tak jumpa jalan balik ke rumah plak nanti....mama ni masih lagi tak confident nak jalan kat KL lah...kalau pi sogo tu mama berani lah..tu pun ikut jalan lama ja...jangan harap lah nak masuk highway yang baru baru ni...boleh sampai PJ kita nanti...:)

So heret dia ke Jucso je lah...on the way tengok serabut betul orang kat LHDN wangsa maju...kenapa ek? saya agak ketinggalan lah sejak tak berkerja ni...:(

Hari ni suhailah memang kelaparan...kami shared 1/2 chicken ambik nasi 2 mangkuk...nasi tak habis ayam tinggal sikit..emm nafsu je lebih tapi perut kecik....makanan kat Kenny Rogers hari ni memang sedap....last time datang ber tiga dengan hakim langsung tak sedap...tapi hari ni berbaloi jugak la...tak habis bukan bermakna tak sedap tapi sebab dah terlalu kenyang...

Tengah makan nampak staff jusco duk usung benda ni...suhailah kata macam caterpillar...ni belon belon deco untuk member's day esok 13 hb Nov...so sesiapa yang akan berada di kawasan ni...silalah singgah ke jusco Alpha Angle Wangsa Maju ni....rasa nya diskaun boleh tahan...saya pun ingat nak datang esok...nak beli bantal...:)

Singgah kat SASA belikan si anak dara cilik ni set lotion dan body shower ni dia memang suka benda benda macam ni.....saje nak ambik hati dia sebab tak dapat bawak ke KLCC hari ni...kita tunggu abah lah ye..:)

Cleanser saya ni berbaloi juga beli...lama  dah guna brand ni yang sekarang ni pun beli bulan 5 dulu..sekarang baru habis...tapi yang sakit tu dia habis sekali dengan toner....aishhh melayang lagi la a few hundred..emm tapi so far pakai jenis ni memang sesuai tu yang malas nak tukar brand lain dah...tak berapa suka tukar tukar brand...pada saya lah kan..

Saya memang tak pernah skip cuci muka 2 kali sehari...duk tersengguk sengguk mengantuk pun saya tetap cuci muka...masalah cuma kulit kering...so tu yang tenyeh macam macam jenis cream pelembab tu...kalau tak letak kulit gatal gatal...mata pun macam tu...kalau tak letak eye cream mesti gatal gatal...nak garu nanti luka pulak...jadi sesiapa yang duk gatal gatal kat pelupuk mata tu rasa rasa nya sebab kulit kering...sila dapatkan apa apa jenis eye cream kat kedai..kena letak tau..nanti duk garu luka kulit ...sakit

Itu je lah aktivit kami hari ni...badan masih lagi lemah tapi kudrat nak merayau tu tetap kuat...ishh rasa kena gi merayau ke klinik la pulak lepas ni..badan rasa tak sedap...:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya