Thursday, February 7, 2013

Lain yang dicari lain yg dijumpai.... :)

Assalamualaikum

Saya ni jenis tak suka share2 ni...kalau boleh nak sorang guna je sebab boleh buat apa je pada barang tu..kan kalau pinjam orang punya dah ter rosak ke apa kan ke susah..nak berganti pulak kan

Walau ada kawan yang baik hati nak bagi pinjam...hermm saya tak nak laa...tu yang redah dua tiga kali ke kedai mencari jugak kan...senang la hak sendiri...nak terkoyak ke nak lusuh ke takde payah nak bersoal jawap kan...tapi tu laa kalau beli ikut citarasa orang lain kann....susah nak masuk...

Yang nak diceritakan ni hal buku lahh....haha jangan ingat lain okey..
Kelas Sirah Rasulullah SAW yg saya ikut tu guna buku dari seribu dinar publication...oleh Syaikh Sofiy Al Rahman Al Mubarakfuri...di terjemah oleh penulis bernama Mohd Darus Senawi Ali.....

Ustazah guna buku karya Syaikh Sofiy...bagus buku ni cuma penterjemah nyaa...kureng..sebijik disusun ikut kitab asal dalam bahasa Arab cuma di copy bulat bulat ke bahasa melayu...pada saya..memang haru biru...saya susah nak ikut cerita Nabi besar kita ni...

Sepatutnya saya nak menghayati riwayat hidup Rasulullah SAW dengan sepenuh hati..suatu perjalanan yang amat amat menarik dan bermanafaat untuk kita ikuti dan amalkan...tapi penterjemah nya buat saya fenin...fenin duk nak faham jalan cerita nya..aduhhh

So saya ulang balik ke kedai buku Sarjana kat carrefour ni...bagus kedai ni tauu...jurujual nya pun amat amat bagus...saya akan terus mengunjungi kedai ni lagi...thumbs up to adik adik ni :-)

Oya berbalik pada buku tadi...nak cari buku Fekah mengikut Imam Syafie...kelas petang ni guna buku ni...yang pengajian sirah esok..belek belek tak jumpa buku fekah...terjumpa buku Sirah oleh penterjemah yang lain...hemm bagus cara dia bercerita...fakta sama...cuma cara mohd noor long bercerita lebih memuaskan hati saya.

Terus beli lagi satu buku sirah Rasulullah SAW...dah tu ternampak buku sejarah Islam...adoiii...saya memang peminat sejarah..tengok pulak ada buku sejarah Islam oleh Abdul Latip Talib...apa lagi sambar lah kan...hakim sure suka ni...itu author kegemaran dia...berpuluh buah buku sejarah Islam dalam bilik dia...tapi yang ni mama baca dulu tau :-P

Jumpa pulak dengan buku oleh Roza Roslan...pun author kegemaran saya...ishhh tapi tersilap beli pulak...dah kalut sangat la kan..sepatutnya beli yg pertama Travelog Cinta Abadi: masa yang berlalu....apaddaa kena p kedai tu lagi lah...sebab saya takkan langkau baca buku ke 2 tanpa habis kan buku pertama dulu....cerewet kan??? Hehe



Ini buku sirah Rasulullah SAW ...yang kiri yang baru beli...


Buku Roza Roslan dan buku Abdul Latip Talib


Kan betul tu....tak jumpa buku fekah..buku lain yang dirembat...kelemahan saya bila ke kedai buku....habis juga dalam 120rgt....shhh jgn la abah budak budak ni tahu....tambah lagi kalau dia tahu saya beli lagi satu buku sirah tu....haaa takpe ..dia pun pening baca buku yang pertama dulu tu....yang ni kita share yeee

Itu je nak di cerita...
Sesiapa yang nak cari buku buku agama sila lah ke kedai Sarjana di carrefour wangsa maju...depan kiosk nokia...banyakkk sangat buku buku kat situ...puas hati..takyah gi jln TAR lagi dah...;-)

Ok...terima kasih singgah
Jumpa lagi...nak bersiap nak ke kelas fekah ni....terpaksa share dengan kawan...tak syok laa..tak boleh conteng2 kannn...

posted from Bloggeroid

13 comments:

Nai @ TPJ said...

Nai suka kedai tu, kak.. Bleh dpt diskaun segala... ^_^ semua pekerja baik..

saniah said...

Nai....sama la kita...mana tau kot kot one day kita terserempak kat situ...jgn lupa tegor ya..:-)

Dinas Aldi said...

Betoi la kalau pi kedai buku, nak beli buku lain tapi mata ni mesti laa nak merayap tengok buku2 lain jugak. Akhirnya..tau2 sendiri la :D

saniah said...

cikgu.....ya la kan.....kedai buku berantu..hihi

azieazah said...

Kelemahan yang sama dgn saya.
Kalu nak buku sesuatu tu, mesti sendiri punya, no kongsi kongsi.

saniah said...

Azie....aa kan...mungkin kalau org punya kita kena cepat2 baca pastu tak dpt concentrate la kan dah tu nnt lambat pulak nk bagi balik...:-)

MulutPayau said...

Buku2 abd Latip Talib mmng best....saya suka cara penulisannya...
Kita samalah kalau ke kedai buku...hihih..

Wak Gelas™ said...

wak pon dh lama x pegi carefour wangsa maju jugakkks, ahhHKs

Marya Yusof said...

As salam Kak Saniah,

Kak, sihat ke? Marya mmg jarang pinjam buku orang & biasanya nak cepat2 pulang kalau terdesak sgt pinjam! Tapi beli sendiri lebih puas! Saya pulak jenis tak suka bagi org pinjam, lagi2 jenis yg suka buat harta sendiri... alahai, tak jujur... saya ni pulak jenis suka baca buku ulang2... sebab kedekut pun ye jugak! ahaks :p

saniah said...

Marya...iye la marya...akak pun sama memang tak berapa ikhlas nk bg org pinjam sebab kes yg sama dgn marya..org yg pinjam suka buat harta...pastu siap cakap ntah letak kat mana pastu cakap pulak takde masa nk baca last last lesap gitu je...yg kita ni punya la sayang buku tu kan...hemm payah kan..kita serupa je...:-P

che mid said...

Salam, selamat ke majlis ilmu.. share la kat sini.. boleh che mid tumpang sekaki..

saniah said...

in shaa Allah k.mid
Saya ni baru sgt belajar...tak layak pun nak mngajar org kak...:-)
Kot mana pun nnt saya berkongsi lah sikit sikit ya..

Kesuma Angsana said...

byk buku2 tyu selamat membaca !!