Wednesday, October 3, 2012

kasih disimpul akhirnya.... :)

Assalamualikumwarrahmatullah....

Terima kasih menjengah blog yang tak sepertinya ni...maksud saya...blog yang suam suam kuku..tak agressif langsung dalam mengirim post post kan...aduhaiii...bukan malas tapi dah duk pinjam laptop husband ni rasa tak syok la nak upload gambar2...:( :( 

Bila la nak pi sambar sony netbook yang jadi idaman hati tu...haiiii belum nampak gaya2 ada duit terpijak....he he he kalau hubby orang gomen sure dah dapat bonus 1 bulan setengah dan sure dah bukan netbok dah..mesti macpro kaa..mac yang mcm mcm lagi lahhh kann....tapi dah keja sendiri ni...hemm sabor je lah

Okay tengok pada tajuk...syok sendiri punya tajuk... :)

* gambar google je

Oh saya nak cerita hal weekend hari tu..hari sabtu.  Kami pergi 2 weeding..satu majlis kawan husband merai kan anak lelaki dia kawin ...kami sampai elok elok je rombongan pengatin perempuan datang...tapi dah husband duk seronok bersembang dengan kawan kawan..dah tak concentrate kat pengantin dah :)

Makan punya makan rupa nya semeja dengan cikgu si suhaila ....alahai what a small world....yang suhaila boleh tak perasan tu cikgu bahasa Inggeris dia tahun 5 dulu...yang cikgu memang la tak perasan sangat dah si suhaila pergi sekolah bertudung kan..dah tu diam jeee..takut la tu..kang dalam kelas duk bising bising time mata pelajaran bahasa inggeris ni kang kena soal dengan cikgu pulak...satu hal nak menjawap dalam bahasa omputih ni...budak budak ni kalau dengan kawan converse in english macam air je tapi bila kena soal dengan cikgu terus jadi gagap...apadddaaa

Majlis ni macam small reunion untuk husband la..ramai kawan kawan dia dari SIC kelantan datang..ya lah kebanyakkan nya cari makan kat lembah kelang la jugak..yang cikgu BI suhailah tu husband dia kawan husband ai...depa bukan main suka berborak..agak dah berkurun tak jumpa kannn..tapi tak boleh la stay lama lama sebab kami kena berkejar ke rumah abang sulung husband ...ada majlis akad nikah petang tu jugak ...tersengok sengok la dalam kereta..dah baru pekena nasi minyak kannn apa lagi doze off sedar sedar dah kat depan rumah abang hehehe

Orang dah nak bertolak dah...kami sampai cuma sempat tukar baju..berlenggas la kan dengan baju tadi..husband tukar baju melayu...saya dan suhaila tukar ke baju kaler lain...ha ha ha

Dari bukit damansara nak ke rahman putra...adoiiii jem gila gila punya lahh...orang pakat keluar rumah ka waktu petang ni? Akad nikah schedule at 5 petang...sewel la jugak nak sampai on time petang petang macam tu kan...kami sampai 1/2 jam lewat...actually rumah pengantin perempuan tu kat kenny hills je..dekat dengan rumah abang ipar pun sebenarnya..tapi sesaja pihak perempuan buat kat villa depa kat hutan tu...geram ai tau...penat ..sapa pernah pergi ke kuang ikut jalan ke rahman putra tu memang tahu la keujudan simpang empat yang menyakitkan hati tu kan...husband tahu jalan ni sebab dulu selalu main golf kat kuang tu....padang golf kat kuang tu untuk orang yang kureng berduit macam kami laaa :) :)

Saya enjoy akad nikah lebih dari kenduri makan makan sebenarnya...sebab nak dengar taklik yang dibaca oleh jurunikah dan kemudian di aku oleh pengantin lelaki tu...sesaja la nak refresh balik kan.

Mula laa teringat kisah adam dan hawa..novel yang saya baca dulu tu.  Si hawa confident yang perkahwinan dia dengan adam dah putus tapi rupa rupa nya si adam setiap bulan mengirimkan nafkah zahir ( belanja bulanan ) kepada hawa....soooo si adam tidak lah mengabaikan nafkah untuk isteri nya ni kan walaupun dia tak bagi nafkah batin....he he heee

Yang tak syok tu bila majlis nikah yang sepatutnya di hadiri oleh family dan kawan rapat ni di sertai pulak oleh geng geng si adik beradik yang lain...yang saya kata kan geng geng ni ialah geng clubbing si anak anak depa...aduhaiii elok majlis potong kek tu suasana dah macam kelab malam....spoil lah kan..life style depa memang dah macam tu aaa

Sepatutnya ibubapa pengantin perempuan masa ni luangkan masa beramah mesra dengan pihak pengantin lelaki..berkenal kenalah dengan kami kami ni...ni dah jadi sedara mara jugak lah kan bukan orang lain tapi si ibu ntah hilang kemana...si bapa pun lesap...ditinggal nya ibubapa pengantin lelaki dengan geng kami je lah kat khemah ni.....hemmm tu lah perangai orang kaya yang tak de pelajaran...harap harta  je melimpah ruah kann

Gitu lah rupa nya bila rumah siap tapi pahat duk bunyi bunyi lagi....ehhh saya je yang duk bunyi bunyi sorang sorang....segan nak bersuara kat orang keliling ....tapi ada jugak biras saya ( istri abang ipar saya yang lain )  ni datang berbisik kat telinga saya..." gini ke orang kaya kaya ni buat majlis? ditinggal nya kita kat sini je yang dia ntah kemana kann?"  saya senyum  je...dalam hati berkata jugak oo ada jugak orang yang perasan benda ni..bukan aku sorang lah kan... ya lah kami terasa lain layanan sebab kami berdua memang asal orang kampung...dia orang melaka saya kedah...kalau majlis2 gini kat tempat kami takde lah macam ni...nak berjimba dengan kawan kawan kena buat tarikh lain la kann ini masuk majlis akad nikah buat apa

Tak syok la...tak nak la berbesan dengan orang kaya yang kosong macam tu...orang kaya yang takde berpelajaran...gitu lah jadi nya....orang kaya ni banyak type tau...ada yang macam depa ni...memang ramai pun yang macam depa niii....tapi ada gak yang very down to earth...abang ipar saya ada 2 jenis besan ...satu yang depa ni...satu yang very down to earth...he he heee dia dah terima 2 menantu...ni menantu dari anak no.3...anak no.2 dulu kawin tahun 2008....dah anak sorang dah...very down to earth..dan mak dia pun sama..padahal mak dia ksu kat jpm...tapi memang bagus lah...tahu adab...tahu agama Alhamdulillah kann

fikir fikir balik memang tak perlu kaya raya la kan asal kan yang penting ada ber agama...maksud saya mengamal kan hidup yang berpegang dengan agama...Islam tu kan cara hidup kita..kalau dah jadi orang Islam tu...kena lah hidup cara Islam kannnn bila hidup beragama nanti termasuk lah dengan bebudi bahasa...beraddab..dan ber otak..!!!!

Haiii masa saya nikah kan anak esok macam mana la pulak ya...harap harap anak saya jumpa dengan orang biasa biasa je tak kira lah apa bangsa tapi yang penting orang biasa dan for sure orang Islam...senang saya nak bergaul dengan besan orang biasa....sesama kita dah ada persefahaman kan..ya lah betul pepatah tu kata...enggang sama enggang...pipit dengan pipit...tapi kalau pipit nak terbang dengan enggang jugak gini lah jadi nya...ada hati yang terlukaaa...huhuhuuu

Semasa saya menaip ni terpikir pulak...adakah kami ni overstayed kot malam tu...sepatutnya lepas akad nikah lepas solat maghrib tu ada jamuan ...then sepatutnya balik la kan..tapi dah abang ipar kata tuan rumah minta stay sampai potong kek...dan lepas potong kek ada bunga api...so betul lah kan..kami memang dijemput stay...tapi kenapa tuan rumah menghilang..macam tetamu dah takde???

Saya balik masa bunga api duk meletup letup...sama dengan kakak ipar dan abang ipar yang lain..cuma tinggal ibubapa pengantin lelaki dan sorang kakak ipar bersama anak beranak diaorang...dah tak larat lah nak stay...kepala dah berdenyut denyut...badan pun berlenggas dahhh...

Pengajaran nya...jangan la buat lagu tu kat tetamu...meraikan tetamu ni kan sunnah...dah zaman nabi dulu kalau tetamu datang mengejut pun kita wajib rai ni apatah lagi tetamu yang memang kita jemput datang...Wallahualam

So apa apa pun saya tetap mendoakan ariff shafii bin abdullah kamal dan pasangan nur hikmah berbahagia sepanjang hayat...dapat hidup bertolak ansur dan berfikir dalam membuat keputusan....pendekkata...guna akal bukan nafsu yaa..perkahwinan ni bukan mudah...ini penghidupan dewasa..perlu kan akal fikiran perlukan kesabaran..harap harap diaorang survive la kan

Terima kasih kerana singgah...blog ni cuma luahan rasa dan pendapat penulis sendiri sahaja...harap tidak menyinggung sesiapa yaa  :) Peace and no war ( ehh kesitu pulak...)

Jumpa lagi ...daaa

8 comments:

Kakcik Nur said...

Kadangkala kita lihat kehidupan orang Melayu yang kaya raya ini lebih barat dari barat. Semoga mereka mendapat hidayah dan sempat untuk berubah...

saniah said...

KAKCIK NUR....betul tu kak..org barat kita dah tahu takde agama..ni orang melayu cuma tahu adat tapi tak tahu agama..sedih sedih... :(

Aidah said...

Harta melimpah ruah sebenarnya adalah ujian Allah. Kalau lalai dan sombong, gagal lah kita. Alhamdulillah dgn rezeki yang Allah beri selama ini. Taklah mewah tapi cukup makan minum, anak2 dapat diberi pendidikan dan ada juga rumah tempat berteduh.
Saniah, terimakasih kerana doakan mak akak. Semoga doa para malaikat utk Saniah dimakbulkan Allah. Amin.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

alamak geng org kaya camni lah yg x syok nk nengok ni kak..huhu

Nai @ TPJ said...

Salam. Kak.. nai pon rasa cenggitu, layanan org atasan nih tak sesemenggah mana mcm layanan org kampung. Org kampung nih layan tetamu sampai anak-beranak pon rasa terpinggir..

inazamri said...

saya pun berdoa la dpt besan nnt dikalangan org kaya yg beriman..eh hrp kaya pulak ,siap berangan la pulak saya ni bila lepas baca entri akak hahah.

Dinas Aldi said...

Kalau saya pun sensitif jugak bila tuan rumah menghilang camtu ja..bukanla nak suruh dia berkepit manjang tepi kita tapi sekurang2nya ada la dalam majlis tu beramah mesra dengan tetamu..tahlah saya tak besa kawan dgn orang kaya2, sedara mara pun semua sedang2 saja :)

Marsita yahya said...

Salam, biar kaya hati dari kaya harta...datang follow dari blog KA.
www.my-mintroom.blogspot.com