Thursday, October 4, 2012

baca novel...kena dengar cerita orang dulu.. :)

Assalamualaikumwarrahmatullah

Ssshhh...husband tinggalkan laptop dia lagi soo ada peluang saya mengepos lagi entry.. :)

Ni cerita dah lama dah...tersimpan je so apa salahnya nak share kan.
Sebelum cerita ni keluar kat tv saya terbaca kat surat khabar ..kata ada drama terbaru adaptasi daripada novel Aisya Sofea..saya suka AS..cerita dia sedih dan seronok tak jemu dibaca berulang ulang..dan yang pasti memang menarik orang yang tak jiwang jiwang cintan macam saya ni untuk mengulang alik baca kann...

Saya ni tak reti la nak baca novel cinta cinta remaja tu..agaknya sebab dah tua kot..masa kecik kecik dulu baca novel budak budak gak tapi buku enid blyton je lah..kisah budak budak kat asrama tu..pastu berangan la nak duk asrama kan..yang kelakar je.

Buku cinta orang dewasa yang omputih punya pun saya tak minat baca...kisah yang duk cari love of my life...kisah cari mr.right...cinta 3 segi..ishh tak kuasa ..so memang saya tak minat kisah cinta tak kira lah novel melayu ke novel omputih...memang bukan bahan saya...

Ok berbalik pada cerita tadi ...dah saya ni jenis pemalas nak tunggu drama bersiri kat tv kan...tak suka la sebab ke terujaan tu tersekat sekat..tengah syok tengok dah sambung pulak...tu tak campur dengan iklan iklan pulak tu...banyak kacau daun laaa..

Udah nya saya pegi cari je kat kedai...senang cerita..beli masa bulan puasa hari tu..tayangan kat astro mustika bermula 27hb ogos tu hari..sekarang dah episod berapa ntah..saya takde astro so memang tak ikut...cuma hari tu duk tengok kat youtube sampai ke episod 4..syok jugak tapiiii baca novel lagi syokkk :)



Sama macam drama Nora Elena...dari novel Meen Zulaikha bertajuk Kasih yang Suci...hemm masa kali pertama di tayang lamaaa dulu saya tak follow..macam biasa laaa...tapi bila hari tu di ulang tayang tengah malam...saya ter tengok la kan...ehh syok lah pulak...dah kebetulan pelakon pun aaron aziz jugak..tapi jalan cerita tu yang syok kan..so terus ke kedai cari buku tu...hemm saya ni gini lah...kena dengar cerita orang dulu baru berani nak beli..kalau kata nak gi beli cam tu je memang tak nak laaa...dah banyak kali frust bila ter beli novel yang tak syok langsung..rasa buang duit je kannnn

 
Ni yang baru habis buku baru...actually nak di tayang kan kat panggung tahun depan..The Hobbit...biasalah dari JRR Tolkien..heemmm macam budak budak pulak kan..buku ni teruk sikit nak membaca nya..bukan pasal bahasa nya..dia guna bahasa Inggeris yang simple macam biasa je...tapi nak relate denga kehidupan kita la...kan ke cerita hobbit ni khayalan je kan..so punya lah sakan nak baca map dia ..nak bayang kan gunung ganang..dengan goblins nya...dengan orc nya...elves lah...aduhaiii penat betul...tapi yahhh akhirnya habis jugak tau...

Kalau tak habis jenuh menjawap dengan husband sebab saya nak beli novel lagi..sure dia tanya novel novel sebelum ni dah habis ke belum...sebenar nya ada 4 buah lagi belum habis...tunggu aaa...belum datang mood...:) :)

Ada macam budak budak ke saya ni? baca buku khayalan gini? Sebenarnya membiasa kan minda untuk berimaginasi...si hakim dah habis kan dah..ni si suhaila tengah tunggu turn...hari tu dia nak baca saya larang sebab nak exam kan sekarang dah habis exam dia sibuk pulak dengan nintendo dia..ishh budak ni :)

So last but not least...ada sesuatu kat bawah nak share... :) ....

*ikhsan google

Apa apa pun....terima kasih kerana singgah

Jumpa lagi....daaa

19 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak..adik pun suka beli novel skrg ni.rasa mcm air lak duit asik beli novel

Kakcik Nur said...

Kakcik dah lama tak beli novel. Ada teringat nak beli, tapi rasanya ada benda lain yang lebih penting untuk didahulukan. :(

saniah said...

MIZA...mmg iya walau tak mahal tapi klau dah beli sampai 3 buah...mm banyak jgak ye?

saniah said...

Kakcik nur.....tu la kan..kena timbang betul2 sblum membeli :-) ada duit lebih sikit boleh la beli tu pun takde la tiap bulan kan

MulutPayau said...

Assalamualaikum kak...

Saya mmng minat novel dari sekolah lagi...tapi skrang minat beli...beli jer simpan dulu, ada masa baca...tapi skrang lebihkan buku2 motivasi...
p/s...saya tak tgk citer adam dan hawa tu, pun tak baca novelnya lagi...ketinggalan betul...

Dinas Aldi said...

Saya kalau sains fiksyen atau cerita2 khayalan, suka tengok kat panggung wayang saja.

Tapi kalau kisah cinta, bila dah pasti betoi2 best kisahnya, saya lebih suka beli novel saja, tak suka tengok dramanya atau pelemnya.

Hehe gitu la saya :D

Zaitun said...

Kak Zai pun gila novel juga,kalau baca cepat habis tapi kalau buku ilmiah agak slow sikit hehehe...

Novel adam dan Hawa kak Zai dah baca lama.

saniah said...

MP/INA....psstt sama la kita...hehe suka benor mmbeli tp mmbaca nye tgu mood jgak kan :-)

saniah said...

CIKGU.... Tu la klau cerita mcm hobbit tu klau tak sabaq mmg kena tgu movie ja..hehe

saniah said...

KAK ZAITUN....yg tu mmg betul sgt..klau novel mmg sat ja habis nye..kan :-)

TiranaAduka said...

salam sis haniah.
Salam kenal dari tirana aduka

Irfa said...

salam perkenalan ;)
singgah dr blog kak fea,hanis azla

saya x tgk pun citer ni.tpi dgr citer mmg best.maklum tersangkut dgn drama korea skrg ni.hehe

Kesuma Angsana said...

selamat membaca ye

Hanis Azla said...

as salam kak..

saya pun macam tu, klu dengar cerita org kata novel tu sedap, mmg rasa tak sabar nak beli dan baca.. bila dan jadi movie atau drama pun teruja nak tgk juga sbb nak compare, sama tak macam apa yg dibayangkan masa kita baca.. he..he..

kak, terima kasih berkongsi peringatan yg baik tu.. rasa syahdu bile membacanya.. semoga dipanjangkan usia org tua kita hendaknya..

kasihredha said...

salam kenal
kunjungan balas ni
akak suka tgok cerita adam dan hawa tu tp novel x baca lagi

Marya Yusof said...

As salam Kak Saniah,

Marya pun byk buku2 yg tak habis baca lagi... tp ade juga keinginan yg beli yg baru...tp hubby dah warned jugak...hiks.. Saya suka cerita yg romantik comedy kalau bahasa Inggeris tp dlm BM cerita sedih, jiwang saya layan juga...hehehe :))

Kalau dah start membaca mmg susah nak stop tu masalah besar sy ni...huhuu

TiranaAduka said...

salam sis.
Pekabar?
Menunggu jika sist ada entry baru

Nur-nba said...

Salam perkenalan.. Memang tak mengikuti drama ni. Cadangnya nak beli novel tapi belum berkesempatan.

Salam singgah dari blog Kak Zu..

aeinio said...

citer adam n hawa kat tv sekejap sangat setengahjam jerr tolak iklan adala 15minit ajerr huhuuhu sedey...
jom baca novel free yg masih belum mendapat tempat lagi huhuhu