Sunday, October 14, 2012

birthday suhaila dan kisah ain

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Agak lama jugak menyepi...terima kasih kepada yang meninggalkan komen...tak sempat nak BW pun kali ni....masuk blog kawan kawan cuma sempat baca je...

****************************************************************************

11hb Oktober......hari tu

Tak tulis rasa bersalah pulak pada si kecik saya ni...Siti Suhaila dah genap 12tahun pada hari ni 11hb Oktober.....:) mana tau esok esok dia baca ..terkecil pulak hati dia mama tak tulis cerita pasal birthday dia...:) :)

Happy birthday adik...moga menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia akhirat....
ameeennn

Ingat saya lagi masa decide nak mengandung lagi...masa tu zulaikha dah nak masuk tahun 1...kekonon sunyi lah kan..pada hal masa tu masih bekerja dan anak2 yang 2 orang tu saya tinggalkan kat baby sitter...bila dah mengandung mula lah jadi kelam kabut duk pikir mana letak baby...tapi akhirnya ketentuan Allah ...saya je yang menjaga suhaila dan sampai kini dah 12tahun umur nya...sihat je Alhamdulillah...:) demam sikit2 tu biasa lah kan

Suhailah anak yang mudah sangat di jaga....bila dah tidur tu bom meletup pun dia tak bangun...pernah satu hari ada orang datang pasang kithchen cabinet kat rumah bunyi bising2 pun dia lelap macam tu jugak...tak berkalih langsung tidur nya..:) cuma makan je kurang...dari dalam perut dia memang tak pemakan...buktinya ialah berat saya cuma naik 7 kilo je masa mengandungkan dia...tapi bila keluar okay la juga dalam 2.92kg...hemm berat tulang kot

Sejak masuk hospital pasal asma tahun 2008 hari tu..sampai sekarang Alhamdulillah...asma dia dah takde..cuma kami berjaga jaga lah sebab doktor kata selalunya ada relapse semasa umur budak belasan tahun ni...so anything fury memang dijauhkan esp soft toys dan kucing...bab kucing ni susah sangat nak control sebab kat rumah ni pun ada 3 ekor kucing tapi kucing2 ni duduk kat luar...memang tak masuk rumah dah tapiiiiii.....disebab kan birthday dia...dia minta benda ni...




Gambar blur la kan...hemmm tu la cuma guna kamera hp je....oya benda ni semua orang tahu kan...guinea pig...suhailah dah namakan stefano...aduhaiii nama tak nak kalah...nak panggil pun segan..tak padan dengan tuan badan...:)

Abah nya mengikut je..tapi dah warning awal2 jaga sendiri..tapi tu lah di sebabkan dia memang tak boleh diharap bab bab kebersihan ni sooo...mama dia lah kena cuci cage bendalah ni...aihhh...risau jugak tu bila dia duk pegang dekat dekat dengan benda ni..mana tau kot ada hama ke apa kan...dan lagi yang saya duk risau ni kot kot benda ni mengandung ...ya lah masa ambik hari tu dia duk bercampur ramai bangsa dia...kan

oya ni baka Abbyssinian...budak yang jual tu kata jangan risau kak...baka ni susah nak membiak...hahhh pandai la kau..esok dia beranak bukan sekor je tau...mau nya 4 ...5 ekor anak dia sekali keluar....pengsan akak

Okay lah enuf cerita birthday suhaila....:)

************************************************************************************

12hb Oktober....

Nak kabar kan kisah si kecik kami ni....AIN KHADEEJA

Lama dulu saya ada cerita kan kisah ain disahkan ada jantung berlubang ..dan jugak salur darah sempit..salur darah dari dan ke jantung yang sempit menyebabkan badan dia tak cukup dapat darah ber oksigen tu yang badan selalu biru tu...dan bila tengok dia pun kita tahu yang dia susah nak bernafas...jugak sebab salur darah ke paru paru yang sempit...aduhaiii...



Pada 12hb Oktober hari jumaat tu dalam pukul 1.15 tengahari ain dimasukkan ke wad bedah ijn bagi menjalani pembedahan memasukkan BT Shunt...untuk membesar salur darah so that akan menaikkan kandungan oksigen dalam salur darah tersebut...sebenar nya banyak arteri2 kat jantung tu kan jadi doktor kena cari yang paling besar dan masuk kan shunt tu...satu lubang di tebuk kat rusuk kiri ain ( boleh nampak tak plaster kat bawah cetiak ain tu ? )...kecik je lah tapi untuk badan dia rasa nya besar lah kan...

Saya tunggu dengan mak dia kat PCICU ..abah dia ( adik saya ) dipanggil masuk ke ofis hari tu walaupun dah approve cuti...ni pasal budak budak kurang akal yang buat demo kat ofis dia tu hari...ahhh malas nak cerita..tak masuk berita pun...:)

Dalam pukul 4.35 petang gitu ain keluar dari OT..kami dipanggil ke bilik menunggu..pastu doktor datang cerita yang ain ada pendarahan sikit...diaorang nak tambah darah dan kalau pendarahan tak stop mungkin kena masuk OT balik...masa tengok tu sayu betul...tapi saya kuatkan hati lah sebab pikirkan mak ain ni..kalau dia nampak saya lemah sure dia menangis punya...tak mau sedih sedih...kena kuat semangat untuk anak ni...

Pastu doktor panggil lagi bagitau keadaan agak serius dan ain kena masuk OT semula..mereka suspect ada salur darah yang tercalar masa prosess masukkan shunt tadi tu....si yati ( mak ain ) dah suspen....saya pun bukak la macam macam cerita lain...bergossip itu ini..nak larikan perhatian dia dari duk pikir hal ain...tapi ya lah kan...hati ibu ni...mana ada ibu yang boleh senang hati kalau anak duk dalam OT kannn....

DOktor kata operation tu dalam 1 jam je...ain masuk dalam pukul 5 petang....dah 6.30 tak keluar lagi...yati dah gitu gini..tapi dia tak bersuara cuma saya dapat rasa lah dia tak senang hati...pukul 6 waktu untuk pelawat masuk ke icu untuk melawat anak/saudara...tapi kali ni diaorang ( pak guard ) tak bagi masuk...dia kata tak boleh buka sekarang sebab ada kes emergency ...lagi lahhh si yati gelabah...saya kata kat dia...ain kat OT bukan nya kat icu...tak dak apa apa lahh...ni kes orang yang dah keluar dari OT dan dah masuk ke wad icu..mungkin orang dewasa kot...dengar kata yang emergency tu dari operation open heart surgery....ain ni category close heart surgery...lagi pulak ain masih dalam OT kan...

Dalam 7.15 baru nurse panggil dan bagitau ain dah keluar....dia panggil kami ke bilik kaunseling...siap lengahkan masa yati suruh isi borang itu ini...tanya yati dah makan ke belum...pandai jugak nurse ni..:)

Pastu doktor selva datang dan briefing yati kata dia orang dah jumpa luka tu...dah stop kan bleeding..dan kejap lagi boleh tengok...pastu datang sorang lagi doktor african pun cakap yang sama cuma dialect english dia berbelit sikit la..bagi tau jap lagi tengok ain jangan terkejut tengok banyak wayar2 berselirat kat badan ain tu...ishh doktor ni..tadi kami dah tengok laa..okay je...he he he :)

Pastu kami pun pergi tengok...macam dalam gambar di atas lah....rasa nya ni gambar terbaru kot sebab wayar2 pun dah tak banyak dan badan dah bersih...hari jumaat tu wayar memang banyak betul dan badan dia ada kesan kesan darah lagi...menyayat hati dan pilu lah tengok dia...

Masa nak masuk wad bedah tu hari yati yang bawak masuk tapi masa yati pergi tukar baju tu ain duk dengan saya..dukung dia jalan sana sini..main main kejap..gelak gelak lagi..pastu mak dia ambik dan ikut nurse masuk ke wad bedah...sayu betul hati nak lepas kan dia ketangan nurse...siap bye bye lagi..dia duk tenung saya dari jauh..agaknya heran pasal apa makngah tak ikut dia dgn mama dia ke dalam....:(

Dah tu bila keluar dari OT tengok badan lungai macam tu...haiii....tak terkata lidah ni cuma syukur je lahhhh...Alhamdulillah dah selesai satu tahap...

Ain ni akan menjalani lagi operation tapi tak lah dalam masa terdekat ni...mungkin 4..5 tahun lagi kot..kali ni major ops...open heart surgery....Allah....permudah kan segalanya
...
Itu je nak cerita...ni nak keluar ke ijn..hantar 3 orang kakak ain yang bermalam dan bergelumang dengan suhaila selama 2 hari ni..esok dah sekolah kan...jadi nanti diaorang ikut abah diaorang lah balik ke klang....hehee suka la suhaila ada kawan..siap bergossip lagi anak anak dara ni....ishhh orang pompuan lah katakan...tu duk dengar diaorang berdisko ka apa ka dalam bilik...bunyi macam macam...ishh lasak jugak ya

okaylah...terima kasih kerana singgah..jumpa lagi

p/s....mohon sama sama mendoakan AIN KHADEEJA supaya segera sembuh ya...terima kasih... :)

15 comments:

Dinas Aldi said...

Selamat ulangtahun kelahiran buat Siti Suhaila, semoga membesar sebagai anak yg solehah & menyejukkan hati ibu & ayah :)

Semoga Allah SWT melindungi Ain Khadeeja & semoga dia segera sembuh, amin.

saniah said...

Suhailah kata "te ri ma ka sih cik guuuu...." hehee....kejap ja dah 12thun umur dia
Dan terima kasih jugak atas doa utk ain... :-)

Kesuma Angsana said...

selaamt ulang tahun.. doakan yg terbaik untuk ye...

Zaitun said...

Happy belated birthday buat Suhailah,auntie doakan semoga berjaya didunia dan diakhirat,amin.

Semoga Ain Khadeja cepat sembuh dan segalanya dipermudahkan.

azieazah said...

Tumpang simpati dan rasa sayu baca kisah Ain ni. apapun, nampaknya dia seorang budak yang sangat kuat semangat. Semoga dia terus menjadi anak yang tabah.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Suhaila!

MulutPayau said...

selamat mymbut ulangtahun kelahiran utk Suhaila...semoga membesar jadi anak yg solehah dan berjaya di dunia dan akhirat...

Simpati ngan Ain...semoga cepat sembuh..

ieda said...

eppy bday buat adik suhaila .. dan semoga adik ain cepat2 sembuh .. sedih pula tgk pic dia tuu kak huhuh

Marya Yusof said...

As salam Kak Saniah,

Maaf Marya baru sempat menjengah ke sini... Marya mmg xsanggup nak tgk gambar Ain Khadeeja tu... bagaimana keadaan dia skrg ye kak? semoga yg baik2 buat dia :'(

Suhaila comel kiut sgt! Macam kak Saniah juga :)

Kami suami isteri pun ade asthma tp dah lama tak kena attack dah, alhamdullillah... moga sembuhlah penyakit tukan :)

Mak Wardah said...

Selamat harijadi siti suhaila, semoga berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat, untuk Ain anutie doakan cepat sembuh...

makchaq said...

Makchaq nak ucapkan Happy Belated Birthday untuk Suhaila.. rajin2 basuh cage pet tu..

Makchaq doakan Ain Khadeeja cepat sembuh.. kesian tengok budak kecik kalau sakit.. demam pun dah kesian ni kan pulak kena bedah..

eyndayusoff said...

Happy belated birthday to suhaila... bestnya dapat bela guinea pig...hi stefano hehe...

Semoga adik Ain cepat sembuh & membesar seperti kanak-kanak lain yg sihat...ameen...

Azian Elias said...

happy belated buat bufday girl. eeee i goli menatang bolu2 cam tuu..

semoga allah permudah kan segala urusan insyalllah..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak saniah.happy birthday Siti Suhaila...semoga membsr jadi anak yg solehah & membanggakn kedua ibubapamu ya.Aminnn
Trharu dgn kisah Ain...atie pon ada adik yg kuar masuk IJN...sakit jantung brlubang:(

h a p r a q said...

hepi belated birthday tuk adik siti suhaila..moga menjadi anak yg solehah..

semoga Ain cepat sembuh dan berharap mak n ayah Ain tabah dalam menghadapi dugaan ini..

Nur-nba said...

Happy Belated Birthday buat Siti Suhaila.. Semoga menjadi anak yang solehah dan bijak..

Sedih membaca kisah Ain Khadeeja.. Moga semua urusan pembedahannya tu akan dipermudahkan.. Berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.. Sabar ye kak.. Semua yg berlaku tu ada hikmahnya.. Mudah-mudahan berkat kesabaran akak, Ain Khadeeja kembali sihat dan pulih sepenuhnya.