Sunday, April 22, 2012

i've been away...3

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Dah masuk hari ke 3...pagi ni kami turun breakfast lewat sikit..letih berjalan semalam kan dari gunung turun ke FO...pastu makan lagi dan lagi...adihh lemah badan ni.

Petang semalam masa nak naik lif terserempak dengan sekumpulan org2 malaysia...dengar cakap pun dah tahu dari mana...heee...saja tak bertegur sangat sebab nak bagi privacy kat dia orang :)

Selalu nya rombongan dari Malaysia akan datang pada hari jumaat dan balik pada hari ahad..dah saya bayangkan macam mana ramainya rakyat malaysia yang akan balik bersama nanti..dia orang ni pun saya tengok ber beg beg memborong...:) :)

Sebenarnya semasa datang saya dah pesan kat anak anak bawak baju sikit je...kami bawak 2 buah luggage ( beg petak tu ) satu kecik dan yg satu lagi besar...1 sling bag...hakim bawak bagpack dia..so bila balik beg hakim di isi dengan baju kotor ( dah letak dalam beg plastik daa...) dan satu lagi bungkus baju kotor dalam luggage bag yang besar...beg kecik dan sling bag letak barang2 yang dah dibeli...hah...tengok la bukan banyak mana pun bershoping kan?

layan gambar pulak ya...

Sebelum ke sini kami ke Toko Tiga dulu memborong jeans...husband lah...suka benar dia dapat jeans yang murah...levis kat kl mana ada yang bawah 200rgt kan..kat sini boleh dapat ..memang murah..dalam 170rgt gitu..design baru lagi pulak tu

Masa ni lah saya ikut menyelit beberapa helai tshirt untuk basahan...heee...sekarang memasak kat dapur pun pakai tshirt armani tau...jangan maree...:) :)

Lepas tu tamrin usung kami ke sini pulak...heritage ni kat jalan riau ke jalan dago..??? saya dah lupa laaa..


Masa sampai kat Herritage sebelum tu kami singgah makan kat satu FO ni...very nice tempat makan dia...dan toilet memang besih walaupun tak moden..tak de bau langsung...budak cuci tu asyik mengelap je lantai bilik air ni....tapi saya lupa lagi apa nama kedai tu...hemmm dah tua tua ni jadi pelupa pulak :(


Heritage tu bersambungan dengan bangunan purple ni..jadi kalau dari dalam heritage boleh ke FO sebelah cuma barang heritage kena tinggalkan kat pintu masuk cascade ni..agaknya owner yang sama jugak kot..saya beli tshirt sikit untuk suhaila...malas nak memborong sebab tshirt budak budak sini sama dengan yang kat FOS kita..harga pun tak murah sangat...baik lagi barang kat rumah mode semalam


Ni gambar di ambil oleh husband lah ni...tu lah kerja dia bukan nya nak tolong saya pilih barang sibuk lah dengan kamera dia snap gambar bangunan...ishh pastu pantang jumpa cafe yang cantik2 asyik nak ajak berenti minum je...aishhh

Tapi cafe dalam cascade ni memang cantik...kolam tu ada ikan koi..gemuks gemuks..tengoklah ikan pun boleh jadi tembun kalau hidup kat bandung ni...hemm


 Letih ooo jalan kat sini...bosan rasa macam kat jalan tunku pulak...havoc..jemmm...tension tapi dalam gambar control senyummm haaa

Nak melintas jalan kat bandung ni kena guna hand power...sesak lah macam mana sekali pun..kereta berdesup desup pun akan berhenti kalau kita angkat tangan kat dia...boleh melintas dengan aman heee tak percaya? cuba lahhh...kat kl jangan harap dapat buat macam tu...pemandu kl amatlah sombong..tak kan bagi chance kat pejalan kaki punyaaa...betull...tak percaya...? :) :)



Udah penat menyusuri jalan sesak tu kami di bawak menghayati sejarah bandar Bandung ni pulak...kami ke Gedung Sate

Gedung Sate ni adalah bangunan kerajaan..office president indonesia ada kat sini
Nama dia diambil dari cucuk sate...heee..betul tau..tamrin kata sebab kat bumbung menara tu anda nampak tak besi tinggi tu? ada bulat2 dicucuk kat besi tu? kan ke macam sate..tu pasal lah dia orang panggil Gedung Sate...gedung tu ofis kot..heee

Tamrin kata segala aktiviti reformasi di jalan kan di hadapan bangunan ini...malah ketika hari terakhir President Suharto memerintah dulu para mahasiswa berkumpul beramai ramai di depan bangunan ini bagi menyaksikan penurunan seorang president kuku besi dan seorang penindas rakyat Indonesia...

Dianggarkan lebih kurang 30 ribu mahasiswa datang berkumpul pada hari bersejarah tersebut..malah tamrin yang ketika tu dah habis belajar pun datang dia kata sebagai menyatakan sokongan kepada pergerakkan mahasiswa yang mana dari masa dia belajar lagi diaorang pakat mengadakan reformasi2 mendesak suharto meletak kan jawatan...begitu ber tekad sekali orang orang indon...berani mempertahankan hak mereka

Orang kata harta rakyat yang dikaut oleh Suharto sepanjang pemeringahan dia ni 7 generasi keluarga dia makan pun tak habis..merata dunia ada harta dia...ntah lah betul ke tidak...tapi kalau di lihat mungkin betul kot sebab takde sorang pun anak anak dia tinggal di Indon..semua nya bersenang lenang kat luar negara..



Seterusnya kami di bawak melawat ke Trans Studio ni...sebenarnya malas nak datang ni...takde apa nak di tengok sebab kat tempat kita pun ada kan..tapi nak ambik hati tamrin yang excited sangat nak tunjukkan benda baru kat tempat dia so kami pun ikut je lah...hemm suasana lebih kurang kat Genting je siap ada shoping complex lagi..metrojaya kat sini...tapi biasa lah barang2 harga macam kat tempat kita jugak...tapi husband kata kasut sukan murah sikit laa...

Husband ke kedai buku granMedia lagi kat sini...aishhh pantang jumpa kedai buku..hemmm

Begitu lah hari ke 3 kami...boring kan? Shoping ala kadar je.. adalah juga sebenar nya tapi minta maaf lah..lupa nak snap simpan...segala benda tu dah dipakai lunyai dah punnn....heee

Tapi kalau tanya saya..kalau nak shoping kat bandung ni pergilah ke FO yang dah memang terkenal...macam Rumah Mode...Heritage..Secret dan kalau nak lepak lepak boleh ke Bali Haven..nyaman walaupun barang tak banyak sangat yang menarik...tapi dah kami ni bukan lah niat asal nak shoping datang sini..jadi nya kami banyak lepak sana sini...heee...tak rushing sangat tengoklah sempat pergi melawat tempat bersejarah dan kedai buku lagi...heee

Cukuplah untuk kali ni...esok hari ke 4 dah nak balik...tahu kami kemana? hah tungguuu....mesti korang bosan tahap gaban..kehkeh

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya


p/s   Fakta yang saya tulis dalam blog ini akan saya sahkan nanti ya...ni duk tulis ni cuma berpandukan ingatan hari tu je ni...buku yang kami beli hari tu ntah kat mana husband letak...nanti akan saya sahkan sebaik saja saya jumpa buku tu...tapi rasa nya tak banyak beza pun...:)

8 comments:

MulutPayau said...

kalau ke toko tiga..mmng tak sah kalau tak sambar jeans...murah betul reganyakan...

seronok layan gambar akak ngan fmly kat sana....

p/s..semua ntry akak pasal bndung saya baca ..mmng tak jemu2...

azi said...

Kak Saniah..
Seronok saya layan cerita akak dan tengok gambar-gambar kat sana....:)

♥MAMASYAZA♥ said...

sama gak cam en. abah. kalo pegi toko tiga mesti sambar jeans, borong sakan

Zaitun said...

Salam saniah...dah sampai Bandung rupanya.

Pertama kak Zai nak komen pasal toilet...jauh lebih bersih dari negara kita kan.

Toko Tiga wajib borong jeans, Pasar Baru kain telekong dan kain cotton dan FO shirt branded.
Rugi kalau tak beli sebab harga dia jauh lebih murah dari tempat kita.

Sanih cuba minum air sirsak lagi sedap rasa dia.

Tak Pe Je said...

Best nye pi Bandung... Perasan tak, bila org kita pi tempat depa, xde plak depa halau x bagi shopping. Xde plak tunjuk menci kat kita, kan? Hehehe.

inazamri said...

mmg best soping dibandung ni...kalau ada rezeki lebih .ingat tahun ni nak kesana lagi.salam kenal.

Nida said...

Seronoknya jalan-jalan bersama family.... nanti kalau kami ke Bandung boleh guna entri ni sebagai panduan.. :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is xpernah lagi pi sana.. wuwuuwuw...
ada rezeki tingin jugak ke sana (^___^)