Sunday, April 22, 2012

i've been away.....2

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Seronok bila post semalam ada orang suka baca...heeee...orang pompuan kalau bab shoping memang tak jemu aihhh....:) kata kat orang hah diri sendiri pun sama lah....dah tu teman pun orang pompuan jugak kan...:)

Ni second day kami ...malam tadi lepas makan malam kat warung sederhana tu pak tamrin bawak kami singgah kat rumah mode...husband petang semalam tu masa lalu nampak je bangunan kedai tu dah excited....bukan nya excited nak shopping ..tapi dia dah terpikat dengan reka bentuk banglo tu..bagi yang dah biasa ke bandung pun sure perasan yang semua FO disitu beroperasi kat dalam banglo banglo lama...banglo ni semua nya dah lama dah cuma di lakukan restoration/renovation sikit sikit dengan menguatkan struktur dia...agar selamat untuk dihuni...semua ni tinggalan zaman Belanda lagi ni..hemm memang dah lama la kan..

So malam tadi bila dah masuk kejap je tengok2 serba sikit..kami tak shoping pun cuma survey2 je dulu...berpecah dengan budak2 bujang dua orang...saya bawak suhaila ke bahagian kanak2...husband biasa lah merokok kretek dengan tamrin kat luar sambil snap gambar lah apa lagi kan..

Budak budak bujang dua org tu kami dah bagi awal2 duit belanja dalam 1 juta sorang...rupiah ler...heee so ikut suka diaorang lah nak beli apa...so pandai2 depa lah merayau survey dalam tu..

Husband dah buat janji dengan tamrin untuk singgah ke sini lagi lepas balik dari Tangkuban Perahu esok...hemmm siap lah nak menyoping niii...


Semua orang tahu kot kat mana ni...sini lah Tangkuban Perahu...cerita lagenda/myth ada lah kata anak suka kat mak...si sankuriang ni punya lah gila kat mak dia...ntah apa nama...hee...mak dia awet muda la katakan sampai anak pun terpikat..ntah macam mana lah awet muda tu...kot dia beranak kan anak dia masa umur 9 tahun kot..heee...cerita rakyat macam tu lah...dengar boleh lah nak percaya tu susah sikit

Tapi bagi kami yang baru kali pertama tengok kawah gunung berapi ni memang terpegun lah kan...takut pun ada...terbayang pulak kot2 dia melotop plak..si tamrin kata last dia meletup 1969...ooo dah dekat 40 tahun...tapi ya lahh kan mana tahu..nak di jadikan sejarah tiba tiba gunung ni meletup...ishhh mulutttt....:)

o ya sebelah hakim tu lah tamrin..supir kami kat sana...memang bagus dia ni...berpengetahuan am jugak lah..tanya apa aja tentang negara dia terutama nya semasa refomasi dulu ( masa zaman pemerintahan/kejatuhan suharto ) kami ni memang peminat sejarah jadi macam macam cerita lah husband korek dari dia...masa susah senang di bawah pemerintahan suharto...zaman sukarno dia tak ada lah tahu kan..tapi dapat juga dia ceritakan serba sedikit sebab berpandukan cerita dari arwah bapak dia..kira nya orang nya memang berpengetahuna...dia ni graduan dari univeristi di bandung tu..ber ijazah jugak si supir kami ni heee...kerja part time je..kalau abang dia sibuk dia lah yang ambik alih bawak pelancong...tapi cuma di hari minggu je




Ni pemandangan sepanjang jalan naik dari kawah nak ke tempat letak kereta..mendaki okk...ponat mak. Budak budak ni dah ada duit dalam tangan jadi adalah jugak dia orang belikan cendrahati untuk kawan...si hakim belikan gelang utk kawan dia...heeee



Ni saya yang terpegun tengok batang pokok ni...ada corak plak..ehh ada ke pokok ni kat malaysia ni? cantik la pulak.. dah kesian kat pakcik tu saya beli la juga satu vase kecik..harga dah lupa la



Balik dari Tangkuban Perahu kami di bawak kesini dulu...Bali Heaven nama dia...singgah nak lunch sedang elok sebab elok sampai je dah azan zohor..tempat ni saya suka sebab bersih sangat dan orang pun tak ramai...agaknya sebab masa tu tengah sembahyang jumaat kot...tapi sini bilik air dan surau dia bersih...



Ntah macam mana selit sana selit sini terjumpa deretan bag2 ni...aduhaiiii...menarik dan tertarik heee...tapi jangan terpedaya sangat...ni kebanyakan nya copies...datang dari korea...gred super tu kalau kat malaysia ni orang kata AAA....kira berkualiti la jugak cuma saya ni tak minat sangat...ada duit beli ori..takdak kalu pakai lah yang murah but stil ori...macam bonia ka...guess ke...carlo rino ke..asal ori dan murah..malaysia made kan....keh keh keh

So kat sini kami cuma jamu mata je...barangan dia banyak macam batik batik gitu..baju budak remaja pun kurang pilihan..si zulaikha pun tak tertarik sangat..agaknya hati dah tertarik kat rumah mode malam tadi kot..adalah tu yang dia nampak..heee


So sini semua orang yang dah ke bandung wajib singgah...Rumah Mode ni memang banyak pilihan...si tamrin kata owner Rumah mode dan Bali Haven ni orang yang sama....memang kaya gila lahhh...tengok pada ramainya pembeli dari luar ishhh memang jutawan lah owner dia ni..

Suhailah suka sebab dah dapat barang barang yang dia suka kat sini...si zulaikha pulak bila time nak bayar akan cari saya nak tunjuk..dah dapat approval baru pergi bayar...ya lah mak nya nak tengok dulu lah baju apa dia beli...karang baju berlubang sana sini kan ke haru...tapi nasib baik lah dia pandai memilih...ishh susah jaga anak dara ek?

Si Hakim pulak tak tahu lah dia beli apa...rasa nya jeans dan tshirts....saya dah pesan kat dia nanti pergi Toko Tiga baru beli jeans...situ banyak pilihan tapi degil budak ni...dia beli jeans apa ntah...hemm malas nak cakap banyak lah


Sini kami dinner malam tu...hemm shopping cuma kat rumah mode je..sebab lepas tu kami ke kedai buku....hah kedai bukuuuuu.....heran tak? heran....itulah laki ku...pergi mana pun mesti cari kedai buku...actually dari KL dari dia dah bagitau nak cari buku tapi bukan kat kedai besar ni..ingat saya pun nak jugak cari buku lama lama kat kedai kedai kecik2 tu...tapi si tamrin bawak ke kedai besar sangat...dekat 4 tingkat jugak lah..nama GRANMEDIA kira nya macam MPH lah kat sini...

Penat dalam kereta lah sebab nak kedai buku ni kena masuk ke bandar...jemmm sebab hari jumaat ni public holiday...untuk penganut kristian sambut hari wafat nabi isa...kalau tak silap lah...so memang ramai betul orang luar masuk ke bandar bandung ni...orang kita pun samaaa la kan :)

Di sebabkan long weekend bandar bandung jadi sibuk sangat...tamrin kata selalu nya kalau weekend biasa takde lah sesibuk hari ni...kira nasib baik betul kami sempat ke pasar baru semalam sebaik sampai...kalau pergi hari ni memang haru biru..mula lah bad mood semua orang..Alhamdulillah kan..


Saje tempek muka budak berdua ni...makan kat sini kami pilih yang duduk bersila...lengoh badan ni kalau duduk bersila memang leceh. Di sini pulak asyik makan heavy je..orang bandung ni suka makan nasi...tamrin kata walau dah makan mee goreng ke mee bakso tu ke...selagi belum makan nasi maka nya belum makan...aihhh duduk sini memang boleh bertambah tembun diri ku ini...heh

Nama kedai??? lupaaa...:) tapi rasa nya kebanyakkan blog ada cerita pasal kedai ni...nanti saya cari resit kalau ada...:)

Itu je cerita hari ke 2 kami...takdelah shopping sakan sangat kot..heee...kami tuju tempat yang ada barang yang kami suka je...bukan nya jenis jalan ke sana sini sangat pun...dah tua tua ni badan cepat letih laaa...

Tapi hari ke 3 si tamrin bawak kami ke jalan riau...saya dah tak nak pergi sebenar nya..tapi kat herritage tu nampak macam menarik jugak...so nanti kan cerita esok plak

Gambar banyak sebenarnya tapi semua nya gambar bangunan2 je...sepanjang di sini husband yang pegang kamera...so cuma gambar2 yang dia snap je yang saya ada...leceh juga kan..tak banyak gambar kami dalam kedai2 dan berjalan kat luar..saya teringat juga nak ambik gambar keadaan luar FO2 tu..tapi bila cari2 dia entah kat mana dia duduk..langsung hilang mood...:)

So sampai sini dulu...nak keluar ke hospital Kelang kejap..tengok Ain masuk wad lagi...ada jangkitan kat lungs dia..dan jugak kurang oksigen...kesian kan..emm

Apa apa pun terima kasih kerana singgah..jumpa lagi ya

5 comments:

azi said...

Seronoknya akak berjalan-jalan kat bandung...emmmmm..ada buah tangan dak?.....lawak aje tau...:)

ainnoraini said...

selamat petang kakak manis...
Seronoknya gi jenjalan kat sana tuu...

Saya tak blm pernah lagi sampai kat sana tuu...jelas ni...byk ke membeli belah ke kat sana tuu..tunjuk la beli apakan nk jugak tau nii...

♥MAMASYAZA♥ said...

wah bestnya jalan2 kat bandung, akak blom penah sampai lagi

saniah said...

AZI....sikit je beli utk adik2..ala tshirt bandung tu je..lepas tu baru menyesal kenapa tak beli lagi..huuhu :( doakan murah rezeki akak boleh pergi lagi dan sure akan bawak balik buah tangan utk azi... :)


AIN.....iye adik manis jugak...selamat petang..hehe
memang seronok dapat rehatkan minda ni..apatah lagi melayan hobi menyoping kita ni kan..:)
tak pe InsyaAllah satu hari nanti ain jugak akan berpeluang ke sana nanti..:) boleh akak join sekali..:)

Tak Pe Je said...

ai suka Bandung, tak panas. sis, try Padang blom? Bukit Tinggi pon best tempat shopping nye, dgr cita la kan? ;)