Wednesday, April 25, 2012

cuaca panas

Assalamualaikumwarrahmatullah

Lately ni cuaca panas betul...awal pagi pukul 7 dah macam pukul 10..kat tempat saya lah kat tempat lain tak tau la. Orang kata kat Genting pun dah tak sejuk dah iye ke?
Hujan turun tengahari ke petang ke time malam macam tu jugak panas berdeting kan?....tidur malam pun dah bertambah seksi dah..tapi tunggu tutup lampu dulu nak tukar ke baju kecik...ha ha ha bertahun tahun kawin pun masih malu apadddaaa...:)
Rindu nya kat Gunung Kinabalu..walaupun tak de lah memanjat gunung tu tapi dapat hidup 4 hari kat kaki gunung tu pun Alhamdulillah sangat dahhh...:) Besarnya ciptaan Allah ni...ada tempat diberikan panas ada pulak hasilnya kan...kat tempat sejuk ni pun ada hasilnya..dapatlah hambaNya mencari rezki..kalau rajin lah kan..kalau rajin tu ulat dalam batu pun boleh hidup..tapi kalau dah nama nya pemalas..diberikan tanah getah beratus batang pokok getah cantik cantik pun tak ditorehnya mana nak dapat susu nya...mana nak dapat duit nya...uishhh dah melalut la pulak makngah..lepas geram ni..:) urut dada urut dada...
Sebut gunung kk tu teringat la pulak masa duduk kat Kundasang tu...aihhh terkonang konang den...ishh silap slang la plak...terghigat ghigat laaa nyamannnnn




Harap harap husband baca lah blog saya kali ni sebab saya memang berharap sangat nak pergi lagi ke Kundasang niiiii....
Moga murah rezeki kami ...amiiiiiiinn
Apa lah yang saya mengarutkan kali ni? sebenarnya saja nak layan..sementara husband tak ada kat rumah ni..dapatlah saya menulis banyak banyak..dah habis pun entry kisah kami ke Bandung hari tu..carca marba sikit ceritanya..nak di buat panduan sapa sapa yang nak ke sana pun takdapat kot sebab tak banyak cerita hal shopping..:) ade ke pergi kedai buku dan muzium??? tapi kalau pergi lama macam kami duduk 4 hari memang boleh pergi merata tempat selain asyik bershopping je..sebenarnya saya ni bukan lah suka merayau ke semua FO tu..cukuplah 3 buah FO yang betul betul ada barang berkualiti dan yang paling wajib sure lah ke Pasar Baru...hemmm memang kelas lah tempat tu...:)
Next trip rasa nya ke Jogjakarta ...nak tengok senibina lagi..apa lagi kalau bukan Burubudor ( betul ke ejaan ni?? ) dan persekitaran nya..kalau tak pun kami nak ke pantai lah pulak...samada tioman atau pun redang yang pasti nya mesti ada kapal terbang terus ke pulau tu..kalau suruh naik bot dari tanah besar ke pulau ....minta maaf...bagi hotel free pun saya tak nak...tak teringin pulak ke Phuket...sebab??? takutlah kena bom ke apa ke lagi pulak tempat makan tak kena dengan tekak...tak berapa suka dengan tomyam dan masakkan arab ni ( katanya resto arab banyak kat sana..)
Itu antara angan angan lah kan...Partner husband kata simpan duit pergi tour Europe...adehhh...kok suruhla simpan duit pergi haji ka umrah ka..ini suruh pi europe...tau lah dia tu dah haji dah...kami ni belum lagi pak oi.
So dari pergi europe ..salah satu impian kami surelah ke Tanah suci...InsyaAllah..kena tunggu cukup duit dan kena dengan seruan nya InsyaAllah so far si husband memang belum berkesempatan duk la kata sibuk tapi kita tak tahu kan..kalau dah Allah jemput tu tetiba je rasa boleh pergi..rasa boleh tinggalkan kerja..so dapat lah saya pun tumpang pergi...Harap harapnya segalanya berjalan lancar...kalau di ikutkan timing tu tahun ni lah paling bagus...tapi tu lah...belum nampak macam boleh pergi pun lagi...hemmm *sigh

Gitu je lah cerita bosan saya...:) asalnya nak cerita cuaca panas terus melalut ke lain pulak...sebenarnya bila panas panas gini saya memang teringat kat Kundasang...sejuk nyaman...cuma rasa nya penat nak drive dari KK ke Kundasang dengan keadaan jalan raya yang bengkang bengkok tu...ntah lah bila lah boleh pergi lagi...:)

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

5 comments:

Adylia Qarissa said...

apa kata sms husband suruh baca entry nie...hehhee :)

Zaitun said...

Kat tempat kak Zai cuaca panas juga kadang2 hujan tapi tak tentu masa.

Teringin sangat nak pergi Sabah satu2nya negeri yang kak Zai belum sampai dalam M'sia.

Masa kak Zai pergi Bandung tempohari anak2 yang lebih banyak bershopping hihihi...

InsyaAllah satu hari nanti saniah akan dipanggil untuk ke sana.

azi said...

Kak Saniah..
Kat Kedah ni, lagi panassss ...dari siang sampai ke malam....

MulutPayau said...

tempat saya pun panas jugak kak...tapi malam pulak, hujan turun dgn lebatnya...

saniah said...

KAK ZAI...kat bandung samalah kita kak zai..anak2 yang banyak bershoping..banyak barang2 untuk diorg..saya sambar telekung je..
nak ke Tanah suci..ada terbaca pengalaman kak zai dulu..mistri betul kan stokin tu..


AZI....Ye ke dik..? samalah kot kita walaupun jauh cuaca sama juga..sabar je laaa :)

ADYLA....terima kasih singgah blog aunty...
nak suruh hubby baca? segan la pulak..:)