Wednesday, April 25, 2012

have to lahh...

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Tajuk macam dipaksa dan terpaksa melakukan sesuatu je...dah nazak dah ni..hemm

Tengok je gambar...ni lah yang terpaksa dibuat sekarang...perut dah menebal...diri sendiri tengok pun ngeri....orang kata kalau bertambah ukur lilit perut maksud nya jantung dalam keadaan bahaya...kena watch out...heart attack boleh membunuh selain dari kanser..dan bagi orang perempuan yang sedang menghadapi dan for sure akan mengalami menopause sure akan menghadapi masalah jantung ....kalau tak jaga betul betul...

Kena tukar lifestyle lah..tak boleh malas malas dah.



Nak start berlari semula walaupun at snail speed pun jadilah..paling baik berjalan laju..kali ni nak park kereta jauh sikit dan berjalan ke gate sekolah...lately ni malas betul..cuma drive je sampai kat gate dan suhaila akan datang ke kereta..alasan Panas konon...sebenarnya malas...:(


Husband dah janji nak bagi ini. Mudah la kan tak payah keluar rumah dan boleh buat anytime. Ada jugak kawan yang kata nanti benda tu jadi tempat sangkut baju je...iyelah lain orang lain cara...nak dengan tak nak je.

So saya kena lah berusaha keras sekarang...usia makin meningkat..risau penyakit bersarang dalam badan tanpa di sedari..tau tau dah final stage..susah dah nak ubat so better do something daripada nanti dapat tahu dah terlewat..

cegah lebih baik dari mengubat

Wahh...sekarang kena watch diet...no karbohidrat banyak sangat..stil kena ambik tapi portion tu yang penting...lemak lemak dah lama tinggal dahh senang la sikit kan..tekak dah biasa tak makan masak lemak itu ini....organ organ dalaman memang tak sentuh dah lama...

Kena kurangkan seafood padahal i loveeee seafood..kena jaga jaga dengan daging especially kambing...tapi so far saya makan kambing no harm punya...takde pening pening...tapi now lah esok esok tak tau lah kot di buatnya naik darah pulak bila makan kambing...tu favourite jugak tu..kena kurang kan juga aduhaiiii....

Manis manis memang kena kurang...tu susah sikit..kat luar asyik minum nescafe ais...sure lah diaorang guna susu pekat manis...:( walaupun perut dah tak boleh digest susu tapi nak jugak minum tu...kat rumah boleh pulak minum air kosong je time makan walaupun time breakfast...tapi bila makan kat luar memang bantai betul betul...:(

Haiiii....banyak betul yang kena jaga sejak nak masuk 50 dah ni...aduhaiii 50 tahun????  lagi 6 tahun ni...macam mana agaknya? Harapan dan doa agar Allah memberikan saya kesihatan yang baik agar dapat terus menjaga keluarga ..dapat meneruskan ibadat...taknak lah terganggu amalan kan...

Kalau difikirkan apalah salahnya berpantang sekarang....dah 44 tahun dah saya membaham semua tu..so sekarang lah masanya nak berpantang ...tapi tu lah kan nafsu ni..lagi kita kata tak boleh lagi tu lah dia nakkkkk je..:(

Okay lah...sama sama lah kita menjaga kesihatan diri...harap harap takde lah antara kita duk asyik keluar masuk wad dan juga kehulu hilir dalam handbag mesti ada berkampit kampit beg ubat...minta2 taknak lah kan...

Saya percaya dengan pepatah...we are what we eat....makan yang elok akan elok lah badan jadi nya..makan yang tak elok..akan mudaratlah badan

Okay terima kasih kerana singgah....jumpa lagi ya

10 comments:

Marya Yusof said...

As salam kak,

Saya pun rasa perlu jaga makan semua ni, yelah penyakit nak dtg tak kira umur kan... Sedap je belasah semua benda..hiks... Semoga akak sihat, ceria & nampak muda sentiasa! :))

ainnoraini said...

Salam kak saniah...
Saya pun tgh kurang kan mkn jugak ni...sbb dah terasa berat sgt ni... Bukan rasa mmg betul pun hari tu ttimbang berkilo naiknya ni...

Harap2 menjadi la cara ini...sbb ramai yg berjaya kurangkan berat badan tuu...

azi said...

Saya pun kena banyak bersenam ni kak...perut pun makin tebal lemaknya..takut jugak, sebab arwah walid memang meninggal sakit jantung...tapiii...tang mkaan tu yang pantang...pantangggg tengok...he..he..

Nida said...

Kadang2 yang sedap tulah yang berbahaya..hehehe

Adylia Qarissa said...

dkna tak boleh nak diet nanti badan makin susut.. huhuuu ;p

Tak Pe Je said...

Yeah, You Go, Girl!

Zaitun said...

Kak Zai pun main belasah aje,senaman pun jarang2 buat.Takut juga penyakit lain menyerang dahlah pengidap darah tinggi.

Hanis Azla said...

mmg kena jaga kan kak.. tp kita ni banyak malas dan byk juga alasan.. saya pun asyik hangat2 taik ayam.. bila teringat aje buat.. takut juga.. dengan makan tak jaga, senaman terabai.. kesian kat badan ni.. skrg ni pun saya saja nak park kereta jauh2.. bila pergi surau naik guna lif.. turun guna tangga.. at least adalah sikit pergerakan otot2 ni.. takut sgt klu terkena penyakit pada usia yg org lain masih sihat walafiat lagi..

MulutPayau said...

alahai kak...saya pun kena diet dan bersenm jugak.....lemak2 makin menebal...
Suami ada beli basikal utk senaman...tapi tudung yg naik...hahaha, jadi tempat sangkut tudung....

saniah said...

MARYA....bagus tu...jom kita sama sama bagi dorongan utk sihat ok?..marya masih muda tapi tetap kena jaga..marya memang dah cantik so jaga aje untuk tambah cantik apa salahnya kan..:)


AIN....bagus cara ain ni..akak cuba jugak kurang kan makan..makin berumur ni makin lalu pulak makan aishhh....:) take care

NIDA...betul tu dik..so yang sedap tu kena lah dikurangkan ye..:)


Adylia.....dkna dah kurus pun kena kurang kan makanan berminyak sebab takut nanti kolestrol pulak yang naik..org kurus selalu kolestrol tggi...:) take care dikna

Tak pe jer...thanks dik..:)


KAK ZAI...iye ke kak? jaga diri ya kak zai..harap k.zai bertambah sihat :)

HANIS.....bagus cara hanis tu...akak ni naik tangga kat rumah pun dah semput dah..nak keluar exercise malas sangat..pada hal suri rumah ...:( take care hanis..


INA....betul tu ina...dulu akak pun ada basikal..jadi tempat sangkut baju..lama lama akak jual kan..hehe lepas tu rasa menyesal pulak..kalau ada blh jugak mengayuh kan?..:)