Saturday, March 17, 2012

nak recycle lagi ni

Assalamualaikumwarrahmatullah.....

Hemm suka subject recycle ni tau...saya cerewet sikit..kalau benda elok tak koyak rabak memang tak buang...kat rumah lama tu belambak lambak kotak kasut yang sayang nak buang...kan ke kotak yang keras keras tu elok dibuat storage kan...so saya buat store cd2 ...banyak nya lah cd saya...

Bila nak pindah...saya pejam mata ...buang je cd cd tu..kebanyakkan nya dah naik kulat so kalau di paksa guna boleh rosak kan player pulak kan...tinggal cd original dalam kotak beli kat ikea..2kotak 25rgt..okay la kan...beli yang elok sebab nak store cd/dvd ori je...yang tak ori guna kotak kasut tu lah...hah sekarang dah buang semua dengan cd dan kotak kotak skali...

Sekarang nak tunjuk my latest recylce project...ni haa



Semua tahu kan ni bekas apa...:)
Satu tu bekas telur untuk 12 biji...kalau yang 30 bijik tu tak yah la guna...besar sangat la pulak..dah tak comel la dapur tu nanti...

Ha yang saya letak flat pan tu cuba teka..bekas apa?? Jeng jeng...kalau sesiapa yang macam saya ni lah kan...yang asyik pusing stereng kereta ke Mc D time lucnh tu sure tahu ni bekas apa...:) ni lah bekas letak cawan/gelas dari McD dan KFC pun dah guna yang macam ni..

Saya sayang nak buang..disebab kan kat rumah ni takde pelapik kuali  yang ada yang jenis leper cuma sesuai utk periuk je..yang jenis utk kuali ni nak kan yang agak kedalam kan so bila letak kuali takde lah senget kuali tu kan...

Jadi saya gunakan bekas air tu untuk letak kuali..dan bekas telur tu untuk letak apa apa lah yang baru angkat dari dapur

Guna sampai lah hancur tak rasa rugi sangat sebab dapat free kan...ni pun dibuat dari kertas2 recycle jugak kan...dari membazir buang je baik lah diguna sebaik nya..

Jadi lah macam ni....:)



Okay itu je nak share...terima kasih kerana singgah :)

Jumpa lagi

8 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

alhamdulillah tak membazir

Pen Biru said...

sama la kita kak..bekas telur tu mmg dibuat pelapik periuk..kotor jer nanti, baru buang

Dinas Aldi said...

Bagus, saya memang suka sungguh bab recycle nih. Pakai sampai hancoq baru kita buang. Dah hancoq gitu, kita buang pun, masih ada lagi orang yg boleh menggunakannya, recycle buat benda lain pulak :)

Zaitun said...

Kreatif betul saniah ni, tak terjangkau akal kak Zai untuk gunakan benda tu.Nak ikutlah...tak nak buang lagi.

saniah said...

MIZA....betul tu jangan membazir kan..:)


PENBIRU...sama lah kita ya


CIKGU....iye betul tu..jomlah kita pakat ber recycle ya..:)


KAK ZAI....iye idea yang seciput je ni..hehe cuba lah :)

azieazah said...

Kita sama. Bekas telur tu juga I guna untuk lapik bekas minyak yang dah diguna. Sebab selalu sememeh dan meleleh, so bila dia duduk atas bekas telur terus serap dan bila dah lembik, buang jer ganti baru. Tak kotor dapur.

NzA said...

kreatifnya akak.....kalau saya ni cpt je tngan nk buang bnde2 yg boleh menyesakkan mata saya...ngee....

MaryaYusof said...

Bagus ek idea mcm ni, dulu kitorang suka buat bahan bakar kotak telur tu... Sama mcm NzA cepat je nak membuang... hehehe... tak pun kitorg jual dpt lah 30sen beli jajan..hikhikhik ;p