Friday, March 16, 2012

jom go green jom

Assalamualaikumwarrahmatullah.....

Hahh...tengok tajuk macam boring kan...dah puas dengan kerajaan mencanangkan tentang go green ni...NGOs pun sibuk juga...si saniah ni pun nak nyibuk nyibuk ke???

Hehe...jom la layan gambar sat kalau ye punn....


Kat rumah saya ni banyak sungguh la green bag ni...hari tu pantang tengok ada design baru terus beli..pada hal dalam boot kereta tu berbijik bijik ( ??? ) dah bag macam ni...selalunya jugak terpaksa beli sebab terlupa nak bawak turun beg ni...:)

Dah saya pilih pilih yang comel comel je yang nak di bawak ke market kan..so tinggal lah yang kurang glamor ni..yang hijau2 ni contoh je...contoh green bag laa..yang saya guna yang kat bawah ni...


Haa...inilah hasil go green saya...banyak kan beg plastik..dah dibuatnya hari sabtu je "no plastic bag day" hari hari yang lain tu boleh plak bagi free....dan kebetulan pulak saya ni suri rumah sepenuh masa...saya memang tak bua hal membeli belah hari sabtu dan ahad sebab bagi peluang para orang orang yang bekerja lah pegi shopping barang barang dapur ni kan.....saya pergi hari kerja...sunyi sikit giant dan carrr4 tu..:)

So memang saya akan dapat beg plastik lah kan...nak tolak segan :) dah dikumpul kumpul memang melimpah ruah..jadi saya jadi kan green bag saya yang juga berlebih lebih ni sebagai tempat store beg plastik yang banyak sangat sangat tu....


Yang ni dari Ikea...beli dah lama...actually ada 2 tapi pindah pindah hari tu tinggal satu ni je...saya amat amat tak berkenan dan menyesal beli nya...buruk benar rupa plastik2 tu terjongol keluar kan...berselerak semacam je..

Macam beg plastik dalam green bag ni saya rasa lebih mudah nak ambik dan lebih kemas....so saya cadangkan je lah sapa sapa yang ada banyak sangat green bag tu...boleh buat tempat store plastik bag pulak...dan boleh buat macm macam lagi lah dengan green bag ni..simpan kasut kasut yang kita jarang pakai pun boleh... :)

Suhaila pula sengaja minta belikan green bag dari Miss T untuk dia bawak ke sekolah masa exam...tahulah kan green bag kat kedai tu..harga pun dekat 20rgt...memang cantik lah kan... nak letak ikan sayur pun sayang....:)

Itu je nak share....terima kasih kerana singgah :)
jumpa lagi

12 comments:

azam said...

:) nice...tapi kalau blh recycle lagi bagus...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak simpan beg plastik yg besar2 aje, habuan isi sampah. yg kecik2 simpan ckit2 aje pun. byk sgt kalo nak disimpan semua

Ros said...

Salam Saniah,

Tu dia banyaknya beg plastik he.he.he sama lah ngan Kak Ros......nak buang sayang kan Saniah nanti ada jugak gunanya tu....

La ni memang berguna sangat kan beg2 ni...pasai banyak pasaraya dah tak bagi beg plastik dah...mana2 pi pun kena bawak kan Saniah.....

MulutPayau said...

bnyaknya beg plastik...saya tak suka simpan..biasanya buang jer...

Selalu jugak terlupa nak bawak beg sndiri pada hari sabtu...

saniah said...

Ina....i simpan ni dh pilih yg besar2 utk buang mknan yg tak habih...hehr i guna bnyk beg plastik utk buang mknan...i tak campur sampah basah dgn kering tu psal guna bnyk beg plastik...

saniah said...

Azam...beg plastik guna utk buang baki mknan dan saya asingkn sampah basah dgn kering..kira recycle gak kot....haha

saniah said...

Mamasyaza...samalah i..simpan yg besar2 je..sampah basah asing dh diikat baru masuk dlm beg sampah biasa...:)

saniah said...

Kak ros...mmh bnyk tapi cpt plk habisnya...hihi...
Saya srlalu trlupa nk bwak green bag ni so slalulah kena beli baru..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

banyaknyer plastik akak?adik dah makin sikit dah ni.pening lak nak bungkus brg x da beg plastik.meh bg adik sebeg blh?

saniah said...

MIZA...ye ke..akak ni kejap je habis lah ni..awal bulan beli barang banyak la balik..meh mai sini ambik ;)

azieazah said...

Banyaknya karung plastik. I rimas kalu banyak camtuh. Biasanya I buat lapik tong sampah dapur.

I ada 2,3 jer green bag. Biasanya yang mudah lipat ler, senang bawak pada setiap Sabtu kalu beli barang.

TESCO ada jual dulu yang jenis plastik sebelah dalam, kain sebelah luar, boleh basuh dan cepat kering. Skang dah tak jual lagi camtuh.

MaryaYusof said...

Kalau saya plastik bbyk ni sy buat alas plastik sampah...hehehe... cepat je habis... lgpun plastik skrg mudah di hancur (mesra alam)kan?