Thursday, March 15, 2012

geram pulak hati ini...

Assalamualaikumwarrahmatullah......

Hari ni nak share sikit ...tengok gambar ya..

Perasan tak botol botol dalam gambar???


Saya bukan nak rekomen kan guna pencuci ni...hemm saya memang guna brand ni lah..tapi biasa je lah macam brand brand yang lain kan...bau wangi jugak la...:)

Idak aaa...saya nak minta perhati kan botol2 ni..tengok kandungan nya...ishh saya memang dah lama duk pendam je ni..memang dah duk agak macam ada yang tak kena tiap kali saya beli dynamo ( saya guna brand ni..) ...tiap kali angkat botol saya dapat rasakan berat nya berlainan antara satu botol dengan botol yang lain....hemm...dynamo kan botolnya legap kan..jadi saya tak dapat lah nak buktikan ke cuak kan saya ni...dah tak nampak kan

So hari tu teringat lah pulak nak investigate kat rak pencuci yang lutsinar kan....hah kan dah betul telahan saya....memang kandungan tak sama....hah


Tengok...tengok ...kebanyakkan botol lutsinar akan terang terang menunjukkan kandungan yang berbeza....sakitnya hati ku ini..adakah saya tertipu ?


Hemmm berderet deret botol dengan kandungan yang berbeza....

Conclusion....saya tak rasa company2 tu yang menipu...sebab botol2 ni di isi oleh mesin..ikut kandungan yang di tulis kat botol tu...1litre ke 2 litre ke..dah di setkan kat mesin tu jadi banyak tu lah yang turun ke dalam botol kan..

Yang saya musykil kan ni...cuma botol botol yang berpenutup macam ni ( yang jenis pusing dan tak ber lock ) je yang berat lain lain...apa dah jadi???

Mungkin kerja orang orang kat belakang kedai??? atau tikus datang malam malam tuang dari botol tu sikit botol ni sikit...kalau dah satu cap satu botol...10 botol dah berapa cap dia dapat kan???

Bagi botol ridsect pun begitu...berhati hati membeli ridsect yang ada offer...selalu nya di balut 2 botol ridsect sekali dan katanya harga promotion...cuba belek betul betul sama ada lock nya dah tercabut atau tidak....saya dah terkena...salah satu botol ridsect tu saya baru perasan ringan dan lock nya dah dicabut..maksud nya dah ada orang guna...hemmm...

Mungkin diaorang guna masa kemas kemas barang untuk spray semut atau nyamuk kat kawasan tu...ni kerja nak cepat la ni..guna je apa yang didepan mata...kita sebagai pengguna lah yang terkena..terbeli...uiiii bukan murah ya...satu botol ridsect dah dekat 9rgt...geram nya saya..

So apa nak buat...? kita takde kuasa..mungkin boleh buat aduan..serba salah kalau yang buat salah tu dibuang kerja..kesian la pulak...nak harap orang ni insaf..hemm susah lah nak cerita..dah senang buat kerja gini..1 dalam 10 lah yang akan insaf..

Apa yang boleh kita buat ialah kita sendiri kena berhati hati ketika membeli...perhati betul betul...pegang dan timbang elok elok...bagi suri rumah macam saya...saya ada banyak masa nak membelek kat kedai tu...:) belek belek sampai budak yang kerja kat situ pun naik fedup...ehh biarlah kan itu hak kita sebagai pengguna...

So itu je lah ya...sama sama lah kita elak kan diri dari di tipu...sebagai pengguna kita kena beringat dan bijak buat pilihan...:)

terima kasih kerana singgah..jumpa lagi :)

5 comments:

NzA said...

brmacam2 kemungkinan tu kak...mungkin ada yg cuba "mencilok" utk dpt keuntungan lebih...sikit2 lama2 byk jugakan...apa pun semua tu andaian kita ttp sebagai pengguna kita brhak meluahkan sbb kita beli dgn duit......sy pun rasa geram jugak bila tgk gambar2 tu.......

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

akak..penutup tu takda lapik dlmnyer..selalu tumpah.sbb tu jumlahnya tak sama. dlm perjalanan pulang pun tumpah gak klu tak ketat.hehehe...adik selalu mkn hati ngan sabun 2 camni

azieazah said...

Andaian yang boleh diguna pakai juga tu. Next time beli yang dalam plastik refill tuh. Gerenti sealed. Kalu jenis penutup camnih, kemungkinan benar apa yang diduga...

Tak Pe Je said...

Ha'ah la sis, kalu timbang kati sure dpt berat beza2, kan? ai pon selalu heran apasal jadi gitu, tp sbb malas nak amik pot, angkat yg paling penuh.. ;)

MaryaYusof said...

Bagus betullah kamu ni mmg pengguna yg bijaksana ni... teliti betul... Tak tahulah nak kata ape..... zaman skrg anything is possible...

Nak wish "Happy Belated Birthday"

Barakallahufik~ :)