Monday, February 20, 2012

pendatang yang tak disukai....kesian dia

Assalamualaikumwarrahmatullah..

semalam tak hantar apa apa entry sebab husband pegang laptop dia sehari suntuk... :( saya tak boleh nak mencelah pun..huh...lepas hantar zulaikha ke KL Sentral tengahari semalam masuk rumah dia terus buat kerja sampai tengah malam...emm...dasyat kan..orang lelaki ni kalau khusyuk buat kerja makan pun tak ingat tau...jenuh kita duk panggil ber kali kali...last last biar sejuk makanan lah kat atas meja...masa panas2 tak nak makan... :)

Teringat pulak yang saya belum cerita tentang kejadian sebelum maulud hari tu...

Malam Khamis sebelum maulud hari tu hujan lebat gak...dan pagi tu saya dengar bunyi anak kucing bising betul lah...saya jengok jengok kat luar ada anak kucing oren ni kat luar rumah..dia lapar kot..kesian basah dan comot betul terlalu asyik mengiau sampai suara dia dah serak..kesian betul

Husband tak bagi layan sebab dia tak nak nanti anak kucing tu melekat kat sini...tapi saya tak sampai hati la pulak...

Masa husband dalam tandas saya cepat cepat ambik makanan kucing yang jenis basah tu...bagi kat dia..susah jugak nak bagi sebab dia macam takut kat orang ...agaknya duk kena belasah kot sebab tengok ada luka luka kat muka tu..kesian..asyik menyorok bawah kereta jadi saya cuma tolak bekas makanan tu kat dia tu pun menyeringai semacam je..ha ha macam lah dia tu rimau ke apa ka..ingat orang takut ka..lawak si kecik ni

Husband pun kesian bila tengok keadaan anak kucing ni..dia kata takpa kalau dia datang makan je..tapi tak boleh la nak layan macam mana yang dah ada kat rumah ni

Actually sejak kami berpindah ke sini dah 2 ekor stray cats yang datang duk tumpang makan kat sini...masuk ni dah 3..tu pun ada jugak yang on off datang makan...pendatang tanpa jemputan...:) kami bagi makan je..bila kosong je bekas tu kami tambah..tak kisah la kan..yang 2 strays ni siap datang tidur baring je kat kerusi luar tu...memang tak ingat kat rumahtangga diaorang dah tu..:)



Tengok bulu badan dia punya lah chering sebab takut kat saya...ha ha...mata terbeliak ja bila saya pusing belakang baru dia nak makan...malu tapi mahu.. :)


Ni muka senior yang fedup kat saya sebab buat baik kat anak kucing tu..:) masam ja kan muka dia...sekarang Ron dah dekat 9 tahun dah umur dia..nak menyeringai pun dah tak larat...:)

Saya memang nak simpan anak kucing tu...kena pulak kemunculan dia dekat hari mauludirrasul hari ahad hari tu kan...kucing kan ke binatang kesayangan Rasulullah kita...dan kami memang lah suka kan kucing tapi....


Nak dipendek kan cerita ....jiran saya ( berbangsa cina ni..) tak suka sangat sangat kat kucing...dia memang tension la sebab kucing ni pi berak kencing kat taman rumah dia...aduhaiii....anak kucing ni walaupun makan minum kat rumah kami tapi bila kami lalu tepi dia ...dia mesti lari ke rumah sebelah..masuk celah celah jaring pagar tu...


so minggu lepas kalau tak silap hari sabtu dia pakat dengan anak dia tangkap anak kucing tu dan buang...tak tau kat mana...


Sebelum tu dia ada bertanya kat husband samada tu kucing kami ke tidak...agaknya kalau husband bagitau tu kucing kami sure dia tak buang...tapi tu lah si husband ni lurus la pulak..dia pun tak sangka bila dia kata tu bukan kucing kami jiran tu tangkap dan buang...

Zulaikha yang balik masa maulud dulu punya la suka kat anak kucing ni..dah diletak nama "puss in boots..pendekkan jadi puss" hari selasa lepas dia text saya bertanyakan anak kucing dia tu...saya pun cerita la A to Z...punyala marah dia...sampai dia kata kalau kita buang anak cina tu pulak..apa bapak dia rasa?

Terbayang macamana lah anak kucing tu survive kat luar sana...kalau dia buang kat food court takpe..tapi kalau kat longkang memang mati la dia..kesian laa..

Saya memang tak kan buang anak kucing yang datang..kalau datang saya bagi makan cuma saya tak bagi dia masuk ke dalam rumah lah sebab yang 3 ekor kucing kami tu pun dah tak masuk ke dalam rumah dah...tapi kalau kata nak buang sesaja sebab benci memang tidak akan buang...

Apa salahnya bagi je lah makan...buang la taik kucing tu..dia kan makhluk Allah juga..ini dah la masih kecik lagi..macam mana dia nak cari makan kat luar tu..haii manusia ni macam macam perangai...ada yang baik sesama manusia je tapi kat binatang dia orang kejam betul...

Saya ni bukan lah jenis belai belai kucing tu malahan kucing2 kat rumah ni gerun gak kat saya mungkin sebab suara saya kuat kot..:)....tapi kalau kucing sakit dan lapar memang saya jaga...pantang nampak kucing2 kami selesema sikit memang saya lah yang mengangkut ke Vet...menangis jugak lah bila kucing sesat tak balik rumah dulu..hemm dan saya perasan bila kucing kucing ni sakit mereka akan datang kat saya..gesel gesel badan...:)

so jangan lah angkut buang kucing2 yang datang ke rumah kita nak tumpang makan tu...apatah lagi anak kucing...kalau difikir kan kemungkinan dia datang bersama rezki...mana tahu kan...Kuasa Allah yang mengerak kan dia tiba tiba singgah ke rumah kita..tentu ada rahmat kan...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....
jumpa lagi  :)

6 comments:

Dinas Aldi said...

Saya memang penakut kucing, tak berani pegang tapi kucing suka sangat mai nak bermesra alam dengan saya..saya takoooottt!

Kalau depa mai, saya bagi makan tapi sama gakla, memang tak bagi masuk rumah.

Semoga anak kucing tu dilindungi Allah SWT..

NzA said...

kt blakang rumah ni pn byk kucing pndatang tnpa izin..pernah jejak 18 ekor.......ttp setakat ni oklh cz kucing2 tu xprnah mendtgkan masalah..

Liza @ Adzriel AB said...

jiran memang ada bela kucing, tak larat nak bela sebab dah kalut dgn kerja rumah & anak2 yg 5 org tu. tapi anak2 rajin main2 dgn kucing-kucing jiran yg comel tu. cuma tak bagi depa masuk rumah aje.

Uncle Lee said...

Hi Saniah, my bahasa is out of tune, sebelum Merdeka, but boleh faham 33%, ha ha.
Looks like you need to buy your own laptop.....

That kuching playing dangerous game bawa kereta tu.
I suka kuching, tetapi isteri saya pulak allergic to cat fur. Habis cherita, ha ha.
You have a nice day, keep a song in your heart.
Lee.

So Shy Lady said...

org kt, stiap kucing yg dtg mmbw rzeki utk tuan rmh ;D

dlu ssl ada bela 12 ekor tp sjak duk kt rmh tinggi ni dh t.mmbela lg

saniah said...

CIKGU....samala dgn kak lani maintain bg makan kat luaq ja kucing2 yang mai rmh ni..tp depa ni dh dpt makan tak p mana mana dah..lepak kat porch ja..:)


CIKGU NzA......selalunya kucing2 ni tk buat hal kat org selalu bg dia makan cikgu kan...saya rasalaa..:)


LIZA.....samalah akak pun dah tak bagi dah kcg ni masuk rmh..ish habis rosak perabot dia suka cakar2..:) dan satu lagi yg jantan tu suka pancut merata rata...ishh busuk,..duk je kat luar tu kan



UNCLE LEE....thanks uncle lee..stopping by at my blog ni..ur bahasa is getting better aa..dont worry you will master it in no time lah ha ha ha


SO SHY LADY.....tu la dengar2 macam tu jugak..hehe oo 12 ekor?? saya pengsan la kalau bnyk tu..sayang kan terpaksa berpisah dgn diaorg bila pindah...mm