Saturday, February 18, 2012

masak simple sebab mama malas :)

Assalamualaikumwarrahmatullah

Hari ni tak jalan pagi ( morning walk ) sebab anak tak sekolah kan. So dapat rest kaki ni untuk 2 hari. Rasa lenguh tak habis lagi ni. Badan berat sangat bila jalan lebih mula lah kaki yang dapat akibat..tu lah biarkan sangat nafsu menguasai diri..makan tak hengat... :)

So hari ni nak keluar lewat sikit..husband kerja dan tinggalkan lappy dia ni kat rumah so dapat lah saya mengepos apa apa entry saya kan.

Tunggu pukul 5 lebih baru nak keluar...minta husband belikan tiket online since dia tak nak tengok cerita ni...so dia ambik 3 tiker ..2 dewasa 1 kanak-kanak...zulaikha balik khamis malam dengan ETS dari tapah road...so dengan dia dan suhailah lah saya menonton ni..Tengok cerita apa ek?? Ni hah gambar kat bawah ni...

The Ghost Rider 2...tak berapa nak tengok sebenarnya tapi dah takde ke mana mana minggu ni..husband kerja so kami 3 beranak layan je cerita ni...
gambar macam biasa dari GOOGLE... :)

Menunggu masa nak keluar..lunch ni saya masak simple simple je..Spagheti olio aglio kali ni letak beef strips...kalau nak tahu Olio paling senang nak buat dibandingkan dengan bolognese. Yang perlu ada spagheti ( of course lah )..kalau nak buat seafood olio kena adakan udang ke sotong ke apa lah yg hidup dlm laut tu..saya pernah makan olio ikan..its not my taste..tak berapa berkenan..:)

Ada bawang putih...minyak mesti virgin  olive oil....tadi saya guna extra virgin rasa kureng sikit sebab EVOO ni lebih sesuai untuk salad..bila kena dengan api rasa dia jadi lain sikit ...better guna virgin olive oil yang biasa yaa..hemm mula2 macam biasa rebuslah spagheti tu ..dah lembut tos kan lah...dah kering air boleh lah menumis bawang putih  dengan VOO tu..jangan kasi hangit tak sedap nanti...dah tu masukkan lah udang atau sotong kali ni saya guna beef strip so saya potong agak nipis beef tu kira dari strip asal tu saya buat 3 kali strip lagi...faham tak? faham la kan..saya ni pun bukan reti masak sangat..reti makan jee..:)

masuk kan beef tu...gaul gaul kejap masuk kan basil..garam secukup rasa...emm basil ni saya letak yang dried punya...ada kawan suggest letak fresh basil..cari kat giant tak dak pulak selalu ada dia jual dalam pasu comel tu kan? kali ni yelek pulak..so guna lah yang dried tu...lebih kurang sama lah rasa nya italiono jugak...tapi dalam pada tu konfius juga ni...letak basil ke parsley hah??? tula berguru tak habis ha ha

Dah masak beef tu masukkan lah spagheti tu..gaul gaul bagi mesra then boleh lah ambik pinggan letak kan...oya sebelum di makan taburkan chilis flakes kat atas dia...hemmm sodapppp...chillie flakes ni saya beli segedabak kat giant tu hari...selalu ada je dalam fridge yang domino punya tapi kali ni dah habis kot..so terpaksa lah beli..banyak pulak tu..jenuh ber olio la kami lepas ni..:) sebenarnya lagi umpph kalau chillie flakes ni dicampurkan masa dalam kuali tadi..tapi disebabkan sikenit saya ni tak makan pedas so saya asingkan chilli dia...tapi still lah umpphh !!! saya suka pedas ...lebih pedas lebih sedap...ehh iklan apa ni ha? dah lupa :)

Rupa dia lebih kurang macam kat bawah ni hah...saya tak dapat snap gambar sendiri sebab kamera habih bateri so..pinjam dari GOOGLE lah...tima kasih google... :)


Saya rasa saya punya lagi nampak sedap kot...sebab yang ni pucat semacam je...:))
Eleh orang bagi gambar free pun nak cakap banyak pulak kan....

Okeh...selamat menjamu selera ya...makan apa hari ni ? sure sedap kan makan dengan family di hari minggu ni dapat masak untuk family mestilah yang special kan

Saya makan ni je...simple dan mudah sangat...sebab?? mama malas lah nak lama lama kat dapur....:) cakap terus terang ni...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi
dan selamat berhujung minggu

8 comments:

NzA said...

seronokkan dpt outing dgn anak2......

sedapnya spagheti.....anak2 sy pn suka mkn spagheti.....

Pen Biru said...

Salam kak! Amboi,menu simple sbb malas ye?Nampak sgt mnipunye.. Hehe klau sy,inilah mnu paling rajin.Klau menu malas,nasi putih ikan temenung goreng je.Hehe

ainnoraini said...

Wahhh..sedap tu..suke..suke..makan spagheti ni tau... Mmg kegemaran kami sekeluarga...

Nak gi umah akak la makan spagheti....

♥MAMASYAZA♥ said...

akak demam+sesema, soh akak buat makaroni bakar aje utk anak2. kepala sakit gila, asik tdo aje

azieazah said...

U kata U malas? I rajin pun tak reti masak macam U masak tu. Macamana?

hehehehe

I jelez okeh!

Dinas Aldi said...

Best dak Ghost Rider 2? Dulu saya dah tengok Ghost Rider 1 :)

Sepegeti yg kak Saniah buat tu sangat yummy bunyinya!

eB ezrin said...

sng pn kami x tau buat gaks. hik3... slm menziarah :)

saniah said...

NzA....sesekali outing jgak dgn family..seronok tapi penat jugak.. :) cuma masa wekend je cikgu



PENBIRU....laa memang malas sggh..tgk resepi mudah kan..takpyh nak siang apa2..kalau ikan temenong tu kena jgk siang basuh buh garam kunyit bagai kan..tu la resepi org rajin mcm PB ni :) hehe



AINNORAINI....Mai laa blh akak buat spagheti lagi..mudah saja :)


MAMASYAZA....ehh sakit sakit pun masak jugak...ha ni baru rajin sgt2 ni...kalau saya memang bdk2 tu kena ikut abahnya mkn kat luar la..:) cepat sembuh ka kak..:)


AZIEAZAH.....hahaha u jgn bodek i okey...i memang malas ni..takat rebus spagheti je pastu ketok2 bwg apa yg rajin nya...:)



CIKGU......tak tau la nk kata best ka dak...rasa nya syok lg yg no.1 dulu tp takat nak buat hiburan apasalahnya kan...p la tgk :)


EB EZRIN......thanks kerana singgah dik...:) salam perkenalan