Wednesday, February 22, 2012

jalan jalan lama dulu daa

Assalamualaikumwarrahmatullah

Terima kasih pada yang sudi menjengok blog dan meninggalkan komen pada post yang lalu...:)

Ni saje nak bercerita tentang projek kami pada weekend yang agak lama dah tu masa belum raya cina lagi ni...tapi dah ada gambar kan bercerita sambil tengok gambar baru syok...

Tengok barang barang dalam gambar pun dah tahu kat mana lokasi kejadian kan? hemm sepurnama yang lalu...chewahhh....kami bertiga ke Ikea..dah lama tak sampai sini..datang sini mesti ada list..apa nak beli..perlu ke idak..haa tu pantang larang husband kalau nak ke ikea...dia kata la lagu tu...meh nak cerita..meh

Oya lupa nak bagitau...tujuan kami kesini nak rembat rack buku...ingat nak letak rack kat meja makan saya sebab husband suka buat kerja kat situ jadi boleh lah dia letak buku2 dia tu kat rack selepas buat kerja..takde lah bersepah kat atas meja tu...huishhh rimas lah sepah sepah ni


Suhaila berangan nak study area macam ni la konon..hehe udah la tu dik..nak letak tang mana lagi...rumah kita yang comel tu dah penuh dengan barang..karang susah pulak mama nak mencari kamu...hilang celah celah perabot..tapi memang tak dinafikan barang barang ikea memang menarik...tapi kena pikir keperluan jugak..kan

Haa yang kat bawah ni yang kami pilih...entah kenapa la ek? kat rumah tadi saya dah pujuk pujuk suruh ambik yang besi kaler hitam tu..baru maching dengan meja makan saya yang juga kaler hitam..tapi si husband ni ikut dia je lah kan..datang je terus ambik yang ni...harga 75rgt la tapi yang saya nak tu harga 69rgt je...laa orang pilih yang lagi murah dia tak nak...hemm

Ikut suka dia lah kan..dah duit dia..:) tengok lama lama comel jugak rack ni kan..kami ambik 3 bijik..ingat satu nak letak dalam bilik suhailah..banyak sangat buku dia ni..berterabur atas katil bawah katil..merata rata


Kena lah pergi mengangkut sendiri sebab yang ni kecik benar dan memang self assemble pun...nak mengada ngada ? suruh staff ikea hantar dan pasangkan? memang boleh tapi bayar laaa :)

Alah benda ni senang je husband memang suka assemble assemble benda ni...cuma yang hangat hati tu selalunya lambat siap nyaa..dia suka peram lama lama agaknya dia mengharap kan barang tu siap sendiri kot...:)




Haa udah tu moh menuju pintu EXIT lagi lama kat dalam ni nanti ntah apa apa yang di angkut bawak balik...

Tengok dalam troli kami...tetiba je ada kotak kaler oren putih tu...hah ni la kononnya nak sangat list list itu ini...last last dia yang ambik barang yang bukan dalam list...huh


Dah sampai peram lama lama...minggu berikutnya baru start buat satu rack dan dah siap kami letak dalam bilik suhailah...dah selamat satu...lagi 2???



Maap rumah memang bersepah :) Rack yang ni kami letak dalam bilik suhailah..tengok kat belakang rack yang dah siap tu...ada 2 lagi rack dalam kotak kan...hemm yang tu baru ni je siap....satu saya yang pasang sendiri ...tengah malam buta buat benda alah ni sebab tak boleh tidur...dan hasil nya pagi esok husband tengok rupa nya saya pasang salah...hah membebel lah dia...

sekarang dah siap ke 3 rack saya....ehh nanti saya masuk kan gambar yang dah siap ok...

sebenarnya bagus jugak kita belajar buat pertukangan yang kecik2 macam ni...macam budak budak main lego tu kan...senang je sebab ada guide nya..tapi seronok..:)

saya memang suka buat kerja kerja macam ni..tapi kalaut tersilap macam rack yang saya buat tu rasa geram jugak....tapi kelakar pun ada...:)

sekarang rack yang saya pasang tersilap tu saya letak kat bilik suhailah...yang elok2 tu saya letak kat breakfast area saya...tak dapat lah saya letak kat meja makan sebab kaler scheme dah lari...so memandangkan meja breakfast saya se kaler dengan rack ni so duduk kat breakfast area lah jawap nya....

hemm dah puas hati dah dapat rack buku...dah penuh rumah dah so lepas ni memang tak kan dapat lah nak tambah apa apa lagi...husband dah warning hah...:)

Sampai sini je...dah berleret leret tulis...hah nak buat macamana ...tak reti nak tulis pendek pendek...:)

Terima kasih kerana singgah
Jumpa lagi :)

10 comments:

Zaitun said...

Kalau ke IKEA kak Zai pun suka mengangkut walaupun dah ada list.Senduk kayu dan gunting murah dah berkali2 beli,suka bagi pada sesiapa yang nak.

Dinas Aldi said...

Wahh dah siap! Salah pun takpalah, janji dah cuba, hehe.

Kalau kat rumah saya, saya la tukang beli & saya jugak la tukang pasang & mak saya yg akan berletiaq bila saya buat lengai dok lengah2 tak pasang2 benda yg dibeli tu, kihkih..

Liza Abu Bakar said...

rambang mata kat ikea ni.. dah lama benar rasanya kak liza tak ke sini.

ainnoraini said...

Saya pun suka kesana... Kalau boleh semua benda nk beli tu..

Hanis Azla said...

mmg seronok bila dapat pasang sendiri barang ikea tu kan.. tp kat rumah saya pun ada lagi rak buku ikea yg gantung kat dinding tp masih letak kat celah almari.. dah lama beli tapi tak berpasang juga kak.. he..he.. berkenanlah dgn kabinet ni.. nnt klu ke ikea boleh juga cari satu letak kat dapur.. letak barang2 dapur atas para2 tu senang sikit nak ambil kan.. thanks akak share kat sini gambar rak tu.. dpt idea dah ni..

So Shy Lady said...

syok g ikea tp kami brangan je lbih blinya skit je hahaha

dh susun kmas2 dlm bilik nnti tunjuk ye!

NzA said...

wah gigihnya.....ttp gitulh kitakan, pntang nmpk yg brkenan dihati mesti nk beli......bila bwk blk rumah dh jadi sesak....hi.hi.hi....

Cho Zila said...

nampak dalam katalog diapun ingat nak pujuk suami gi ikea gakler.. baruler teratur sikit barang2 yang ada kat rumahtu...

MulutPayau said...

kalau pergi ikea mmng semua nak diborong....cantik jugak rak tu...tapi nak memasangnya yg leceh.....saya mmng tak reti bab memasang bnda2 macam ni...hehehe..

saniah said...

kak zai....memang berkenan betul kan dng brg2 dia..saya mmg pantang klau gi ikea ni..hehe pantang tengok..



Cikgu.....iye ke? cikgu rajin ya..kak ni buat tu sbb tak tahan tgk berteraboq kat lantai..buat2 silap haha


Liza Abu Bakar...mmg betul ..semua nak diborong..hehe blh botak kpl hubby2 semua..:)


Ainnorainni....betul tu ain..samalah dengan akak..tapi dah kena warning ni duk diam2 aa..:)


Hanis Azla....ok la tu..suka hati akak dapat membantu..cepat pergi ikea weekend ni hanis..:)


So Shy Lady....a'aa akak baru ambik gambar ni..nanti SSL tengok ya..:)


NzA...tu la cikgu..saya ni kena pikir betul2 nak beli apa sbb rmh dh nak sesak dh ni..:)


Cho Zila...mcm tu la kita ni berkawan dlm blog..pakat share info..apa2 yg elok kita tunjuk la...seronok dpt membantu zila..:)


MP....hehe..lebih kurang saya laa..buat kerana terpaksa..:)