Friday, January 20, 2012

selamat bercuti dan moga selamat dalam perjalanan

Assalamualaikum....
Sebelum nak terus menulis panjang2.. nak bagitau la kan yang saya memang syok taip panjang panjang ni..taktau kenapa tapi rasa puas dapat expreskan rasa hati  dengan panjang lebar...harap tak jemu membaca ya...kalau tak suka..takpa saya tak kisah..saya lagi minta maaf la buat orang cemuih... :) he he

Okaylah..nak ucap kan dulu ribuan ribuan terima kasih buat readers saya yang setia memasuki blog saya mengenai hari lahir anak bujang saya tempohari hemm punyala lama saya tak jengok sini..dekat 6 hari dah kan...terima kasih pada L...atas doa pada hakim terima kasih atas ingatan ya L..:)  Pada dato' LF..terima kasih banyak banyak tentang info mengenai Luqman Al Hakim tu...saya rasa hakim ada mempunyai buku mengenai beliau..nanti saya akan ingatkan dia..:) terima kasih dato'....adik Miza..terima kasih memasuki blog akak dan berkongsi pengalaman kita sebagai ibu...memang betul tentang sakit tu kan tapi bila tengok wajah anak2 hilang rasa sakit kan..:) miza sendiri dah 4 orang anak sure lebih merasakan pengalaman tu tambah lagi membesarkan anak2 di rantau orang tanpa dibantu sesiapa..salute miza..:)  Pada Cikgu juga terima kasih mendoakan hakim dengan kata kata yg baik2...terima kasih cikguuu...:) Pada Kak Zaitun juga ya..terima kasih atas doa kakak..dan saya akan bagitau hakim tentang pujian kak zai tu..sure dia kembang nanti tu..:)  Pada novelis muda ni Hanis Azla..terima kasih ya atas ucapan dan doa untuk hakim ya...:) Pada Kak ros juga terima kasih mendoakan hakim juga...Suri Solehah yang baru follow saya..terima kasih dan jangan delete lagi gambar2 anak anak tu..simpan dalam pendrive elok tu nanti boleh tengok balik..:) Totie@Tomy terima kasih lah dik..takde susah nya membesarkan anak anak ni..kalau kita suka..enjoy dan ikhlas sure Allah akan permudahkan dik..
Dan untuk Ainnorainni....hehehe akak sihat ni takde apa cuma agak kalut sikit lately ni ..sebenarnya tak tahu kalut apa tapi rasa masa tak cukup jee..takpe nanti lepas cuti akak update rajin rajin lagi macam selalu...:) terima kasih banyak banyak kerana ingat nak bertanya kabar..:)

************************************************************************************

Gambar definitely and soo obvious lah dari GOOGLE.... :)

Haa tu dia ....benda apa tu bersumbu bagai tu? ha itu la katanya water dragon atau dark dragon (betui ka ni?? ) ntah la baca sikit sikit je tadi...kalut nak taip cepat cepat sebab nak tengok Kungfu Panda kat TV3...:)

Kita geng melayu ni dapat lah cuti jugak 2 hari 23hb Jan dan 24hb Jan senin dan selasa...boleh la pergi bercuti cuti kan..macam saya ni....yeaayyyy nak balik kampung esok sampai selasa....syoknya..dan syukur husband dah baik demam so dapat kita orang balik....mak dah cakap kalau husband tak baik demam jangan balik...elehh macam lah anak dia ni jenis tak boleh harap nak bawak kereta sendiri.....:)...takpa kalau husband demam lagi biar saya bawak ...enteng jee hihi

Mak kat kampung buat kenduri doa selamat sikit...so semua anak anak yang merantau ni ( 3 beradik je kat sini...tapi campur dengan anak sedara ada 3 orang  duk belajar kat sini jadilah ramaiii jugak la kan..)

Malam ni adik bongsu saya Dikwa baru bertolak balik dia akan singgah di Bukit Mertajam ambik mak mertua dia pastu terus ke Kodiang...kampung halaman tercinta...kampung tak berapa lah ku cinta sangat tapi orang orang yang tinggal di situ lah yang amat amat saya rindukan selama berjauhan....abang sekeluarga...makcikpakcik..wa ( kakak ayah )...ishh ramai lah tak terkira dengan anak anak sedara yang kecik kecik tu lagi...sure riuh rendah rumah mak...kalau tak sunyi sepi je..sejak....

Saya dan adik lelaki Pon akan balik dalam pukul 10 pagi esok...lepas hantar kucing kucing ber 3 tu ke petshop...masuk hotel tu...syok la depa..tapi kesian jugak asyik kena kurung dekat 5 hari..tapi selalunya bila ambik bawak balik tu bau harum je...pandai betul vet kat situ jaga...siap bagi mandi shampoo lagi..kadang kadang kalau tak sibuk dia siap buat grooming lagi...dia dengan patrner dia memang suka kucing..dan kat situ pun dia orang tak ambik anjing walaupun dia orang berdua ni india..:) dia kata bising..ya lah anjing kan kuat menyalak..dah tu kalau duk dekat dekat kucing kan lagi lahhh.... :)

Pagi tadi saya sorang sorang drive ke Tapah Road ambik si zulaikha dari uitm..banyak la hai lori lori kat jalan...hemm hujan pulak tu sampai bidor..tapi sabar banyak banyak...kerenah orang bawak kereta ni tak boleh di jangka..tetiba je dia nak potong dia main potong je..so kenalah berhati hati...

Alhamdulillah dalam pukul 3.30 petang kami selamat sampai...husband tak dapat pergi ambik  tadi sebab dia baru baik demam kan so biar dia rehat cukup cukup esok dia nak drive sampai kedah..iye ke? hemm selalunya sampai kat Behrang dia mesti nak tidor dan saya kena drive sampai lah ke sungai Perak...hemmm...tapi saya tak suka dari Ipoh ke Taiping tu...jalan bengkang bengkok tepi lereng bukit...huisshhh gerun lah tambah kalau hari hujan...baik saya jadi co pilot je...kadang bagi arahan..." ehh you baik baik...tengok kereta tu...jaga jaga..." cewahh macam bagus...hi hi hi

So harap harap esok tak jem teruk sangat lah kan...balik kampung time perayaan ni memang kena bersedia metal lah...memang sure jem...antara gila dengan tak berapa nak gila je jem dia...:) dah tu nak gi bilik air emmm kalau boleh tahan tu tahan lah kan...tapi for sure memang tak boleh tahan nyaaa....so cara terbaik carilah RnR yang kecik kecik ni...yang tak de tempat makan minum tu..aaa situ selalunya tak ramai rakyat malaysia...he he

Saya harap kita semua selamat dalam perjalanan pergi dan balik ke rumah masing masing....pandulah dengan berhemat..ingat lah yang tersayang...
Selamat jalan dan selamat bergembira dengan yang tersayang....wahhh macam pembaca berita pulak...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah ya....tak jemu membaca? betul ke..???  terima kasih banyak banyak...
Jumpa lagi...

9 comments:

L said...

hoho. ht2 yerh anty, bawak kereta elok2, skrg ni petang jer hujan.. huuu

jom renung2 sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/kenapa-ilmu-itu-penting.html

saniah said...

Terima kasih L...jap lg anty singgah...tq atas ingatan L... :)

Dinas Aldi said...

Semoga seronok akak bercuti kali ni, selamat dalam perjalanan pergi & balik, insyaallah!

saniah said...

cikgu..bercuti ke kampung halaman cikgu oii..:) syok la jumpa mak..adk bradik sedara mara dan yg pasti...free ha ha ha

Hanis Azla said...

mmg tak jemu membaca.. tentu jem gila waktu akak balik hari tu kan.. sbb makcik saya balik taiping dari melaka.. pukul 1 pm keluar rumah, pukul 1 am baru sampai rumah tok kat taiping..

terima kasih ye kak kerana sudi membaca TFT.. saya hargainya sangat2.. seronok dengar akak menyukainya.. sampaikan salam saya buat anak saudara akak tu.. Alhamdulillah, yang baik itu dari Allah..

ainnoraini said...

lama bercuti ye kak...
pas ni kene sapu la sawang kat'rumah' akak ni... Huhuhu... hembus- hembus jer...

rindu la nk tahu citer...

saniah said...

Hanis....mmg jem teruk sgt...dkt 10jam atas jln...3jam dr KL ke tanjung malim shj...lotihh..:)
Terima ksh nanti akak sampaikan salam tu pd ank sedara tu..:)



Ainnorainni......rindu ye? Seronoknyaa ada org rindu...ok ok kejap lg akak post k...nk cerita panjang2 k..:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam kak saniah.saya kagum akak blh drive jejauh.saya cuma blh drive bergilir dgn suami masa anak 2 je..bila dah 3 dan 4 jgn harap, terus ngan saya terlena sama dlm kereta. penat urus anak je lbhnya. buat susu, tukar diapers..semua dlm kereta.


jalan bengkakng bengkok buat perut saya rasa bergulung2..hahaha. saya lbh rela drive kat highway 5 jam dr drive sejam kat jln bengkang bengkok kak.

saniah said...

Wlkmsalam miza...ehh akak ni drive pun bila anak2 dah besar miza..dulu masa 2 anak kecik2 jgn harap nak pegang stereng..husband alergik dgn baby2..dia tak reti nak pujuk kalau baby menangis..:) so akak lah jgak yg kena jg..syok la kan boleh lena

tapi sekarang anak2 dah besar so memang husband tak kasi chan..hehehe takpa lah lagipula husband akak pun bkn nya muda sgt pun dh...ha ha