Saturday, January 28, 2012

cuti dan berkenduri

Assalamualaikum...

*Pada Ainnorainni....yang sering bertanya khabar..terima kasih kerana ingatan ain pada akak...:) memang betul dah bersawang dan berabuk sana sini rumah akak...kejap nak vacum yaa...:)

Sehari ke sehari nak memasuk kan entry terbaru..saya sekarang cuma mengharapkan lappy husband je untuk berblogging...kesian saya..:(

Jadi bila dia tak guna lappy ni barulah saya berpeluang tu pun masih lagi tunggu dia mengupload gambar ke portable hard drive baru lah saya dapat masukkan gambar ke post....tak syokla nak bercerita takde gambar kan...

Hari Sabtu 21hb Januari lalu ramai yang balik kampung kan...sebab saya katakan ramai ? memang ramai..macam balik raya puasa ...kami masuk je tol jalan Duta pukul 1 tghari terus terhenti...berdenyut denyut kereta bergerak..pukul 3 ptg kami masih kat Lembah Beringin..masa tu husband dah mengantuk mungkin sebab duk jalan tersengok sengok kot..lagipulak duk hujan sikit sikit..heemmm..bayangkan lah..kalau waktu biasa 3 jam tu dah dekat nak sampai ipoh aaa...lepas hentian Tapah baru clear...dan masa tu saya yang pegang stereng so apalagiiii tekan la minyak habis habis..geram sebab jem tadi..hah :)
Ni ada beberapa gambar saya snap layan diri yaa... :)

Oppsss sorry ya ni bukan beratur nak ambik makanan kat meja buffet ya...ni beratur nak gi melepaskan hajat...kesian makcik depan saya tu ( baju hijau ) takdapat gunakan tandas sebab bas dia dah menjerit jerit memanggil...penat je dia beratur......bas ni punnn tunggu la kejap kan..dah tahu orang ramai macam ni tak tahu nak sabar sikit arghh...

Majlis doa selamat...bacaan yassin dan khatam Al Quran oleh muslimah ....kawan kawan mak..zulaikha join sekali anak anak saudara yang lain lewat sampai..mak macam tu lah selalu start awal..kesian anak anak abang takdapat join...takpa lain kali kita join sama sama...makngah pun tak dapat join hari tu...

Antara hidangan2 hari tu...simple je masakan kampung ni...ada ulam2....ikan goreng garing ( sedappp...) ...gulai ikan masin letak nenas....ayam masak kicap ( kot ) dan ada desert gak..oyaa sambal belacan dan sambal tempoyak jugak...aduhaiii makan nasik bertambah tambah...dah tak ingat lagi dah nak berpantang nasi dahhh

sedap lagi bila dapat makan sama sama keluarga yang lain..layan gambar okay..











anak anak dara abang dan mak mak sedara...3 orang anak sedara yang tudung pink tu adik bongsu saya...Dikwa....

Saya kata kat diaorang..kalau nak nampak slim masa bergambar tu kena mengiring..tapi nampak nya petua saya tak menjadi...saya tetap nampak gumuks.....aishhh..:(
bergambar dengan Dikwa dan ros ...ros ni isteri sepupu saya...suami dia sepupu  yang paling rapat dengan saya...masa belum kawin dulu time raya kami berdua la yang selalu ronda melawat sedara mara ..ingat lagi naik motor RXZ dia...ha ha ha lawak..
Ada jugak gossip tu...dari bapak sedara...dia ingat kami ada apa apa...aihhh orang tua tua...kah kah

Hubungan kami macam adik beradik...dia panggil saya Kak chik ...ayah dia adik arwah ayah saya...mereka ber3 beradik je..dan arwah ayah anak no 2..so hubungan dia orang adik beradik yang rapat tu berjangkit pada kami pulak...memang kami sepupu sepupu ni rapat antara satu sama lain...lebih lebih lagi yang dekat jarak umur macam saya dan sepupu tadi

Harap harap hubungan rapat ni berkekalan hingga kehujung nyawa...Amin

Pakcik jadi mandur...ini lah adik arwah ayah....

Ini lah antara lelaki lelaki dalam keluarga kami...yang baju merah satu satunya anak lelaki abang...sama lah dengan saya yang cuma ada sorang anak lelaki..Pon ( sebelah baju merah tu ) pun ada sorang jugak

Anak lelaki ke perempuan ke sama je kan...yang penting didikan yang kita berikan pada diaorang kan..InsyaAllah kita doakan yang terbaik untuk anak anak kita ya...

bersama my beloved sister...my only sister..moga Allah makbulkan doa kami semua untuk dia...amin

Ishhhh bulat nya muka ku.....:(

menjamulah selera ya...harap harap semua berpuas hati dengan jamuan yang serba sederhana ni..
Yang berbaju biru tu makcik..isteri pakcik yang dalam gambar tadi...best friend mak

Allah sayangkan kami semua..bukan saja hubungan adik beradik yang rapat..iparduai jugak macam adikberadik dan kami sama sepupu sepupu pun macam tu jugak...tak ada masalah..

Si Zulaikha penat jadi photographer so saya minta dia rehat kejap ambik gambar dengan sepupu sepupu dia pulak..dia jenis pemalu macam abah dia..aihh kenapa laa diaorang tak ikut mama yang ter over peramah ni?

Tengok ni menaip pun tak tahu nak pendek pendek..pot pet pot pet...he he he

Si hakim dengan pak long ( abang saya..) dan adik saya si Pon...hemm gambar candid kalau dia orang tengok sure hangat hati dengan saya...:)

Bonda terchenta.....senyum di wajah namun jauh di sudut hati kami tahu dan mengerti bonda dalam kerinduan...sama sama lah kita hadiahkan Al Fatihah untuk ayahanda tersayang...

Gunung Jerai....selamat tinggal sementara wahai kampung ku...aihh nanti awal bulan April nak datang pulak ambik si Hakim cuti semester....sejak husband sudah takde sapa sapa kat Ipoh cuma Kodiang je lah kampung kami....sementara mak masih ada ni.

Begitu je lah catatan sepanjang percutian dan kenduri doa selamat kat rumah mak pada cuti tahun baru cina baru baru ni. 

Kenduri yang simple namun matlamat sampai...dalam hati terselit kerinduan pada arwah ayah....cuma masa yang boleh mengubat rasa rindu ini..
Al Fatihah untuk ayah...moga Allah memberikan rahmat ke atas ruh ayah dan meletak kan beliau bersama sama orang orang yang beriman di sisi Nya...amin
Apa apa pun terima kasih kerana singgah dan melawat "rumah kampung " saya....:)

4 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

bestkan dpt balik kampung. dpt makan masakan kampung tu lagi best. terliur tgk ulaman tu, sedappppp, ikan keli goreng pun ada tu...pergghhhh

Dinas Aldi said...

Mak saya pun sama, kalau orang dah nampak ramai tu dia pun nak start tahlil walaupun ada lagi yg belum sampai :)

Alhamdulillah dah selamat majlisnya. Tak tau la mata kak Saniah macam mana, mata saya tengok kak Saniah kuruih ja pun. 10x besaq saya lagi berbanding kak Saniah :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak..indunya kat akak.manis wajah mu sis. bila nak up entri tips awet muda?nnt bg tau adik tau klu ada entri..hehe

akak org sana ye?teringin nk ke sana, nnt bw adik jln2 sana ye

azieazah said...

Wahhh seronoknnya berkumpul sanak-sedara. Mesti ada agenda sakat gurau sendas, kan?

SANIAH, awak ada iras mak awak laaa..