Sunday, January 15, 2012

HAPPY BIRTHDAY LUQMANULHAKIM

* HATI HATI YA....INI ENTRY PANJANG...:)

******************************************************

Assalamualaikum...
Teringat 20 tahun lalu...pada tarikh 11hb Januari 1992...saya dapati ada discharge darah ketika mensucikan diri pagi tu...gerun jugak sebab darah cair..masa tu saya sudah 37minggu lebih...umur pun masih muda..tak tahu sangat tentang bersalin malin ni walaupun banyak dah buku yang saya baca...emm silapnya saya sebab baca buku persediaan selepas bersalin bukan nya buku tentang tanda tanda nak bersalin..entahlah ada ke idak buku tu masa tahun tu..zaman purba..:)

Saya dihantar ke hospital Tuanku Fauziah Kangar ( of course la masa tu belum guna nama YM tu lagi kan...cuma hospital besar Kangar je..anak sulung jadi makayah nak kan saya bersalin di kampung sendiri je..

Saya kena keluar semula pada 13hb pulak sebab masih tak bersalin pun...sakit pun ala ala manja gitu..husband dah datang dari KL masa tu...dia takla dapat tunggu lama lama...dah malam 14hb tu saya naik semula ambulan ke HBK...dia temankan dan mak arwah ayah makcik pakcik abang semua nya pergi jugak lah naik kereta masing masing...makcik siap bawak nasi lemak buat bekal pastu datang la kat tepi tingkap duk ajak saya join makan dengan diaorang....malam malam gini mana boleh keluar makcik oii..ada kaa..?

Masa tu dah sakit sangat sangat...sedih laa..husband malam malam duk la kat corridor luar wad tu  sambil sebelah tangan hulur ke dalam pegang tangan saya...sayu oiii...nak peluk peluk tak dapat hanya dapat pegang tangan je lahh buat penenang ...he he he

Tengah malam husband kena balik ke rumah mak sebab esok dia kena naik flight awal pagi ke KL dah kerja la pulak...so tinggal la saya dengan mak bapak dan ahli keluarga yang lain...

Pagi tu arwah ayah datang bawak air yassin...dia bagi kat mak suruh saya minum...dia kata malam tadi tak dapat tidur nyenyak..dia bangun dalam pukul 3 pagi tu buat solat tahajud..solat hajat..ambik AlQuran baca surah yassin pastu dia dah tak ingat muka surat apa lagi dah yang dia baca...banyak jugak lah sampaila masuk waktu Subuh...tu lah air yang saya minum dan berkat doa ayah..berkat kebesaran Allah memberi kan izin atas doa doa ikhlas seorang ayah yang kasihan kan anak dia yang duk sakit tapi susah nak bersalin ni...pada tarikh ini 15hb Januari  20 tahun yang lalu pukul 1 lebih gitu lahirlah LUQMANULHAKIM...kedunia..

Masa dia keluar ahli keluarga saya takde dah balik ayah ke sawah..abang mengajar ..cuma mak je duk kat luar menunggu..mak pun tak tahu saya dah bersalin..kat hospital kerajaan kan bukan nya kaum keluarga boleh datang nak masuk ikut suka...tunggu la pukul 2 nanti..dalam labour room lagilah jangan ada yang datang la karang silap silap kena halau macam ayam :)

So si hakim di azankan oleh sorang pakcik yang ada kat situ dia pun baru sampai lepas sembahyang zohor..mak dah ada masa tu..mak kata dia sedih tengok keadaan hakim yang biru sejuk cuma berbalut kain je diaorang letak atas stretcher kat corridor tu..ada sorang lagi baby baru lahir temankan hakim...hehe..lupa nak check DNA entah entah tertukar depa dua ni dulu...ha ha ha

So gitu lah kisah nya kelahiran si Luqmanulhakim bin zulkifli...malaikat esok panggil Luqmanulhakim bin Siti Saniah....tapi dia bangga la sekarang denga nama abah kat hujung...abah dapat nama hakim setelah merujuk ke Pusat Islam dan pengawai agama disitu mencadangkan nama Hakim setelah di beri masa lahir..hari lahir...

Aihhh sakit mama masa melahirkan dia manalah dia nak tahu kan..tunggula nanti dia tengok isteri dia bersalin nanti dia tahu la..:)

Tak susah menjaga hakim semasa pantang...cuma dia jenis melekat dengan mama je sampai lah ke besar ni...

Saya ralat juga takdapat masuk kan gambar dia masa baby..memang comel..dululahh kan...sekarang hemmm.... :)

ni gambar masa dia umur 8 tahun kalau tak silap...comel kan? pujila anak sendiri ...tak pa laa

masa ni gigi dia teruk sangat so bila senyum memang kena tutup mulut...:)

Ini lah wajah hakim sekarang...dah tinggi dari mama dan abah dah...rezeki arwah ayah ada jugak cucu lelaki 3 orang...dari saya ada hakim...abang ada Adam dan adik saya Shaiful ada Amin....yang dua lagi tu masih kecik jadi nya hari ayah meninggal Hakim tolong mandi kan ...bantu kafankan bantu mengangkat jenazah ke van dan akhirnya dia juga tolong menratakan tanah ke atas kubur ayah...sejuk perut saya takkala tengok dia tanpa di suruh melakukan semua tu...agaknya dia ada belajar di sekolah dan kolej semua ni...sunat menguruskan jenazah adalah sunat yang di tuntut..fardhu kifayah

Sekarang Luqmanulhakim sudah berusia 20 tahun..
Hakim telah melalui berbagai ujian dalam hidup dia...dalam pelajaran..dalam pergaulan...ya lah dia kena mengalami segala itu sebab inilah kehidupan yang sebenar...segala ujian dan dugaan itu semua adalah untuk dia menjadi hamba Allah yang lebih kuat dan tabah serta menjadi hamba yang lebih bersyukur ketika menerima ganjaran dan kejayaan serta kuat ketika di timpa musibah..dan kena ingat ya hakim...perjalanan masih jauh lagi

Walau saya ni jenis suka nagging dan kadang kadang naik tangan ke telinga dia namun dalam hati macam semua mak mak lain jugak...berbillion doa untuk anak anak ni kan...tak tertulis di sini ...dan saya tahu doa saya sama dengan readers juga...kita nak yang terbaik untuk anak dan sentiasa doakan keberkatan untuk mereka..

Moga Hakim terus menjadi hamba Allah yang mengikut segala suruhan Nya dan meninggalkan segala larangan Nya...moga Allah memberkati segala yang hakim usahakan dan mama doakan moga Allah mempermudahkan segala urusan hakim....
Jangan lupakan orang orang yang telah membantu hakim..jadilah insan yang sentiasa merendah diri dan dalam masa yang sama tahu menilai mana intan dan permata...

Hahh...tulah kita mak mak ni..kan saya dah kata berbillion doa untuk anak anak...tu saya baru tulis sikit....ada banyak lagi dalam hati ni..emm

Apa apa pun terima kasih kerana singgah

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 20 tahun
 WAHAI ANAK KU... LUQMANULHAKIM ZULKIFLI

21 comments:

L said...

selamat hari lahir.. huuu. mesti sedih bila dia baca nih.. semoga menjadi anak yang soleh... sejuk mata mak ayah nengok.=)

jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

saniah said...

terima kasih L...doa anty utk L juga...:)

luahfikiran ... mari kita said...

SALAM,
MENDOAKAN ANAK MENGIKUTI JEJAK LUQMAN AL-HAKIM .... BANYAK KATA2 PESANAN DRPD LUQMAN INI.

saniah said...

WKMSALAM DATO.....terima kasih dato..saya juga mengharapkan dan mendoakan sedemikian..anak saya ini memang gemar membaca buku2 tentang para sahabat dan saya rasa dia juga mempunyai buku mengenai Luqman Al-Hakim....InsyaAllah..kita doakan lah yang terbaik untuk anak muda ini ya..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

selamat hari lahir lukmanulhakim bin siti saniah....bergenang air mata akak, eh akak lak, acik baca kisah ibu kamu melahirkan.


sakit tak terperi itu hanya wanita saja yang tau. tipulah bersalin tak sakit kan kak?inikah hakim yang tak reply sms tu?ke ana yang lain sis?rupanya sgt mirip ngan wajah akak.sejuk dan serasi pastinya degan ibu

saniah said...

MIZA....terima kasih miza..iye nilah hakim yg tak reply sms tu..emm kita ni as a mum kn bnyk sabar la dgn anak2 ni kan..kecik hati tu kena letak tepi kan..sakit bersalin mmg perit tp bila tgk anak membesar hasil didikan sndr hilang lenyap rasa sakit tu..betul tak? :) miza juga seorg ibu sure faham kan..seronok jd ibu ni..:)

Dinas Aldi said...

Semoga Hakim jadi anak yg soleh & sentiasa mengingati ibu & ayah, insyaallah.

saniah said...

CIKGU....InsyaAllah cikgu...terima kasih mndoakan hakim :)

Pen Biru said...

hepi day la utk hakim..dah anak teruna pun..3-4 thn lagi dpt la menantu heheh..kak, tentang jemputan tu, insya Allah kalau tak ada aral, sampai la saya..insya Allah :)

saniah said...

PENBIRU.....trima kasih...aaa kenduri hari ahad ya...mkn tghari...rmh kak tepi masjid kodiang tau...sebut ja nama kak saniah talib insyaAllah org kat kedai pun kenai...mai naa...:)

Zaitun said...

Happy belated birthday buat LuqmanulHakim semoga menjadi anak yang soleh.

Handsome anak saniah hehehe....

saniah said...

Kak zai....ehem terima kasih kak...suka dia klau saya bgtau ada org kata dia handsome...haha

Hanis Azla said...

Selamat hari lahir buat anak bujang akak.. Aminnn utk segala doa ibunya yg baik2 tu..

saniah said...

Hanis...terima kasih hanis..amin atas doa doa kita ya

Ros said...

Salam Saniah,

Selamat hari lahir yang ke 20 buat Luqmanulhakim....doa Kak Ros semoga di kurniakan yang baik2 saja dari Allah.....

saniah said...

Wkmslam kak ros.....terima kasih ya kak....amin

suri solehah said...

hepi belated bisday...seronok tengok gambar lama anak akak tu..jadi ilham tuk saya simpan gambar ank2 asa kecik ni

saniah said...

Suri solehah.....terima kasih dik..dulu2 kan kamera pakai filem jd cuma simpan dlm album je..malas nk scan..akak snap dr album je tu...hehe takpe glad to share idea with u.. :) terima kasih tggl jejak..

Totie@Tomy said...

wah anak teruna akak dah besar dah tak lama lagi dapat menantu lak kak..tahniah kak berjaya membesarkan anak2...

saniah said...

Totie.....Terima kasih...bab dpt menantu jgn la lg...blajar pun tak habis lg..:)

ainnoraini said...

apa khaber kak...sihat ke...
sunyi sepi jer...