Friday, December 2, 2011

tu sebab malas masak

Assalamualaikum....

Isk isk isk...kenapa ni..menangis ke sakit gigi dia ni? :)
makngah ni memang macam tu tau...suka buat orang heran.....idak le cuba tengok tajuk tu....nak bagitau la ni sebab sebab saya malas masak...hah

Sebab saya malas masak ialah sebab bila masak saya akan masak makanan yang saya suka (kebetulan benda yang saya suka husband pun suka juga...so tak dak masalah la ye tak? )tak tahan tak tahan....mana boleh tahan bila hari ni saya dengan bersemagat nya masak ni....
saya memang paling suka ni...bila dah siap masak saya terpaksa ambik pinggan dan makan ni dengan kicap nak lagi sedap goreng telur mata.....ishhh tak sempat dah nak goreng telur tu...nasik panas dengan sardin ni pun dah cukup dah....jadi habis la pantang saya selama ini...huh tak sampai lah 100 hari ber pantang tanpa nasik ni kan? cuma dapat 49 hari je...jadi lahh...minggu depan start balik berpantang...eh eh boleh gitu??? hahaha suka hati ai laa.... ;)

yang ni wajib ada kalau makan kat rumah....husband nak garing garing..dia makan ni dengan nasi panas letak kicap dan sayur goreng pun dah orite dah...saya pulak kalau takde sardin cuma nasi panas letak kicap dengan ikan goreng pun dah okay dah...emm teringat masa kecik kecik...makan macam ni hari hari pun tak apa...mak masak apa pun sedap kan?

sekarang dah tua ( ehemmm...) ni kena lah kurang kan makan nasi...dalam nasi ada gula so kalau makan 3 kali sehari tu dah kira sangat sangat heavy lah kan....tu pasal kalau hari nak masak nasi for lunch saya pastikan malam nanti cuma makan mee/bihun goreng je untuk husband dan anak anak....tak pun mihun sup....saya jarang makan malam....cuma siapkan makanan untuk hubby je

Yang ni suka juga....goreng je kobis tu kali ni letak ikan bilis tumbuk...mudah kan masak kobis ni...letak kunyit sikit tapi kamera phone saya buat hal..ada kaler putih pulak sebelah kanan gambar tu....kenapa ek?

Paling mudah buat kurma ayam.....anak anak dari hakim hingga suhailah suka makan nih....dia orang memang kurang makan pedas....husband dan saya kurang suka tapi ingat kan suhaila nak makan so masak lah sikit...tengok tengok husband pulak bersemangat menyuap kurma hari ni....:) tak tahu lah apa rasa sebab saya tak sentuh...kurang suka masakan bersantan...memang dari kecik macam tu...bukan sebab jaga badan aaa....tak makan makanan bersantan pun badan tembun juga...habih camno?

Hemmm.....yang ni saya tak masak.....hari tu pergi Giant...tengok bahagian rempah rempah terjumpa paket ni...sambal tumis berahim...saya ingat nak cuba sebab duk tengok je tak pernah try....why not try kan? kalau sedap boleh beli lagi....emm pendek kan cerita....memang tak kan beli lagi la dahhh menyesal tak masak sendiri sebab saya memang suka sambal apa apa sambal lah...tapi hari ni cheq tak suka....tak sedap langsung!!!

Tu lah nak cerita sebab sebab saya malas masak....sebab saya suka makan !!! jadi nya saya terpaksa lah jugak langgar pantang saya ni....:(

Minta maap la kalau masakan saya tak menyelerakan :)....bagi yang jarang jarang masak...hehehe...bukan tak nak masak tapi dah tinggal ber 3 ni...aduhaii...siang berdua dengan suhailah je sejak cuti ni kalau boleh hari hari dia nak keluar...bosan agaknya...malam pulak husband balik je bagitau tak nak makan nasik sebab tengahari dah makan nasi...so kadang kadang nasi tengahari dengan lauk lauk tu terbuang je....ni hari ni ingat malam nanti nak goreng nasik recycle lah jawap nya...so husband kena makan nasik juga....:) tapi dia dah kata tadi malam nanti lepas maghrib ada meeting...tak taula dia nak makan ke tidak....hemm :( kalau dia tak  makan malam ni kat rumah makna nya terbuang lah makanan tu....tak pun pagi esok lah saya buat nasik goreng recylce tu...okay juga idea tu...

Alamak esok ada wedding kat Ipoh....!!!! kena makan nasi lagi ke ?

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....nanti saya upload gambar wedding kat Ipoh...cousin husband terima menantu sulung esok...ishh dah besar budak budak nih...:)

Jumpa lagi ya

6 comments:

luahfikiran said...

SALAM,
MACAM MANA NI ? LF SUKA SEMUA. NAK !

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh pantang tak mkn nasi mmg hebat.klu adik sure dah pengsan klu takjmp nasi kak.bagusnya akak saya ni...nnt dah tak susukan baby saya lak nak pantang camtu.


nak tayang sardin hari2 kat blog la..nak goda iman akak.haha.ayam kurma mmg best,anak2 suka kan?

kak saniah...rajinnyer beli sambal instant kan dah nyesal..hehe.

Dinas Aldi said...

Dah terlanggaq pantang dahla nampaknya. Takpa nanti boleh start balik :)

saniah said...

DATUK LF....walaikumsalam...iya ka?habis saya nak makan apa? :)...masakan simple lah masakan yang sedap kan datuk ?

MIZA....sardin memang favourite akak...takpa miza tayang dari qatar...akak masak kat sini...fair kan? tu la memang nyesal beli instant...takpe belajar dari kesilapan...:)

CIKGU....tu laaaa...ni kena start from 0 la nih...tapi jujur kan p cerita kat orang...mengaku...:)

-wos- said...

semalam saya baru makan sardin + telur dadar + nasik+ kicap = syorgaaaa!!

dan saya suka kobis juga!

saniah said...

ROS...akak suka kat ros..semua yang akak tulis ros puji puji...i lap u lahh....:)