Friday, December 2, 2011

projek suhailah

Assalamualaikum....

Lately ni hujan setiap petang...bermula tengahari bawaklah ke malam...Alhamdulillah sejuk sikit sebab selalu nya matahari pagi terik sangat...tapi keringlah kain baju di jemuran...takde lah bau masam je kan...

Kami ni kan ke dah berjalan cuti cuti malaysia sebelum cuti...konon tak nak lah berjalan time cuti nak elakkan kan orang ramai ...tapi rupa nya bila kita takde join group orang ramai masa cuti ni bosan pulak cuti sekolah ni jadi nya...:)

Itu lah jadi kat kita orang la ni....bosan jee...si suhaila tu asyik ke hulu ke hilir je dalam rumah ni...nasib baik rumah besar ni je jadi saya nampak lah dia pergi mana kalau lah rumah banglo yang banyak bilik bilik tu sure dia tak dapat di kesan...kena bagi handphone  atau guna hailer pulak  kalau nak panggil makan..
 :)
Dia terjumpa satu kotak yang we all beli masa cuti sekolah bila ntah dah tak ingat dah bila tapi yang sure nya dah lama laa ..tak taulah dah expire ke belum
Kotak untuk membela crystal....crystal grow dia tulih kat depan kotak tu...kami beli kat Petrosains KLCC...duk la asyik ber dalih je bila suhailah ajak buat...kesian dik..mama malas betul lah kan.. :(

Senyum lebar bila mama sanggup tangguhkan entry untuk blog dan temankan dia buat projek sains dia ni....dia memang minat benda kecah kecah nih....satgi mama la yang kena kemas nih.. :) biasa la kan

Ini barang barang yang di beri sekali dalam kotak biru tu....ada spatula untuk mengacau campuran...ada penyepit...magnifying glass ( plastik sebenarnya..) mangkuk 4 segi satu untuk mengaul campuran crystal dengan air nanti...satu lagi mangkuk bertutup hijau untuk menyimpan bancuhan crystal dan batu batuan tu nanti...

Guna nya batu batuan tu adalah dia sebagai tempat crystal melekat dan tumbuh disitu...macam batu karang la kot...

Ni saje nak tunjuk dekat dekat.....serbuk dalam paket bertanda X tu lah serbuk crystal...punya la ber iya iya di pesan kan kat kita macamana nak handle serbuk ni sebab agak merbahaya kat budak budak kan...sebab tu nak buat projek ni kena ada adult supervise....serbuk ni pulak kena di campur dengan air panas...air sejuk ke air suam tak boleh...

Ini buku panduan...bagus betul buku ni...senang paham..sebenarnya mama ni yang dah lembab sikit IQ nya..bukan susah mana pun kan :)

Ha apa lagi campur dan kacau lah sampai larut ya puan puan... :) Saya sempat usik suhailah..'kacau baik baik dik jangan kena jari nanti crystal tumbuh kat jari haaa...'  terkejut kejap dia...'mama niii...' hahah tau takut

Punya la sopan santun menyusun batu batu tu guna penyepit...saya ambik plastik tu terus tuang kan batu batu tu...menjerit suhailah marah....nanti tak cantik la crystal tu...iye la tuuu

Siap berpandu kan buku...step by step tau...

Dah larut serbuk tu sila tuangkan ke dalam bekas berbatu tadi.....saya tak pasti kena tuang semua ke tak tapi instruction cakap tadi kena bancuh serbuk tu dengan 40ml air panas so saya assume kena tuang semua lah ke 40ml air tu kan..? minta minta la menjadi pokok crystal budak ni.. :)

Tu dia dah siap....gini lah rupa nya larutan yang dah di tuang ke atas batuan tu dan akan di biarkan hingga ke 2 minggu untuk crystal tumbuh atas batu batu tu....kalau nak crystal tu membesar tinggal kan lah lebih lama lagi....

Mama pulak jadi tak sabar nak tengok crystal tu....tapi 2 minggu lagi pokok dia kecik cinonet lagi tu yang kena guna magnifying plastic yang dia orang bagi tu....tak pa la at least suhailah ada juga benda yang nak di looking forward kan ye tak

Itu la aktiviti kami petang ni....esok ada wedding kat Ipoh so akan berada di sana sampai ke petang...dan hari ahad tengahari ada makan makan kat rumah Dikwa sempena anniversary mereka yang ke ??? ehh ke berapa ek?...hehe tak pa hari ahad ni saya tanya kan...o ya depa buat birthday Zara sekali...hemm what to give to a little girl who already have everything ??? pening pening...:)

So apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi ya

7 comments:

Bui Junaidi said...

cantik anak dara saniah..
teringat bui dgn pelakon korea The Snow Queen

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam sis..wahh 2 mgu ke br blh tgu hasilnyer?nnt jgn lupa tunjuk kat saya ye!

psst:apa kata sis buat pop up window tuk ruang komen.cara ni blh menarik minat kwn2 nak komen entri.sis klik je setting-comment-dan tandakan saja pop up window...nnt save.kadang2 sis tak perasan pun takda pop up window.

saniah said...

MIZA...wkmsalam miza...wahh terima kasih banyak2 dik..bg info kat akak ni...memang mengaku amat tak pandai lg dlm hal setting ni..nnt ada masa ajar lagi apa2 yg kurang ya miza..?nnti akak buat kan popup window tu..thnks sooo much dik.. :)


BUI....thank q puji2 si itam manis i tu..sure dia kembang dan lepas ni mesti hari hari cari blog u..:) i dah folow u ya..:)

Zaitun said...

Macam saintis lah pulah buat ujian segala hehehe...

Comey anak dara saniah.

saniah said...

KAK ZAI...tu lah jadinya bila tak dapat kelua jln jln bercuti...kena carikan aktiviti untuk dia..lepas ni nak carikan kelas mengaji ke solat ke pulak..:)
thank you komen..kembang la budak tu...:)

-wos- said...

gebunya kulit anak akakkk..
sukaaa..

lagi 2 minggu kasi tunjuk hasilnya yer?
(:

saniah said...

ROS...haa...tu la orang takde anak dara..hehe..budak kecik la ros..esok besar ntah mcmana rupa kulit dia..jgn berjerawat udah la kan...:)