Thursday, September 22, 2011

nak cuba petua orang lama

salam semua..hemm apa yang mengelegak dalam periuk ku ini??...hehe takde apa..
Sebenarnya gini...semalam Rabu kan..maid yang saya ambik datang cuci rumah seminggu sekali yang buat kerja memang bagus sangat sangat..saya memang suka cara dia buat kerja...tapi ada satu yang saya memang tak suka...tak tahan sangat sangat...heemmm

Tau apa? Gini..lepas dia buat kerja dia panggil la saya cakap nak balik kan..so saya turun la antar dia ke gate..cakap terima kasih so on..pastu tu tutup pintu secara mendadak hidung saya menangkap bau hamis...bau masam...aduuuusss ni tak de lain bau badan dia la ni.

Hemphh...tutup hidung..tak jalan..kat living room kurang bau..tapi kat ruang dapur...kat bilik belakang tempat dia buat tukar baju dan juga dalam bilik air kat dapur tu...aduss...tak tahan daku. Saya ambik dettol spray kot kot boleh pakai...tak juga..jadi tambah seksa lagi ada lah..macam mana ni? kejap lagi mr.H balik...malu la saya kot2 dia ingat tu bau badan saya...hishhh..saya pasang air wick kat living room...selamat lah kawasan tu.

Lepas mr.H balik saya dapat elakkan dia dari masuk ke ruang dapur..hahaha...takde la bau masam tu singgah kat hidung dia pasal kat living room dah wangi kan pastu Zulaikha sampai dari tapah apa lagi anak dara ni memang kuat complain kalau ada yang pelik sikit..dia kata apa bau ni? hehe...okay saya ada 1 botol lagi air wick...tapi bateri takde...kejap kita pasang kat dapur bila mama dah beli bateri okay..

Tapi dah pasang Air wick tu pun kat bilik air dan bilik belakang masih ada masam masam lagi...hishh tak suka tak suka...pagi ni dengan penuh keyakinan saya merebus kulit kayu manis..ada baca petua kat majalah kata bau kulit kayu manis ni dapat hilang kan bau2 kurang menyenangkan...kira lebih kurang sama la kot dengan bau bau yang lain...pas dah mendidih saya ambik semangkuk letak dalam bilik air...

Ni masa duk menaip post ni saya gi check kat bilik air...wahhh memang betul lah..dah hilang bau masam dan bilik air berbau cinnamon la pulak...hehehe tak pe lah cinnamon bau sedap dari bau badan masam si maid tu...

Ahhh...lega..campur kat depan bau air wick bau bunga ros nyamannn..dan kat dapur bau cinnamon..ehh rasa lapar pulak...kihkih





Apa apa pun terima kasih kerana singgah...cuba lah petua tu..betul jadiiii....:)

4 comments:

wos said...

tetiba pagi tadi tengah iron baju saya boleh teringat kak akak?.

rasa macam dah lama tak baca blog akak..
huhuhu..
sorry.

selamat hari raya kak, maaf zahir batin.

saniah said...

ros...amboii merindu nampak..haha..tq la ros kerana rindu rinduan ya..akak ni duk tgk gak blog ros tp ngape tk update apa2 ? sakit ke ros..so start le berblog ros ya..miss u too..:)
akak pun minta maaf zahir batin jugak k

wos said...

sihat kak, alhamdulillah.
pemalas je.
tahapahapa ntah.
hahahaha

saniah said...

jgnla mengaku malas..ala kejap ja update blog tu..tup tap tup tap dah siap satu entry kan? pi pi update cepat..