Wednesday, July 6, 2011

eehh..berjangkit pulak

Eh tidak...saya tidak de lah berjangkit penyakit apa apa....anak anak dan suami pun selamat je Alhamdulillah..ni yang saya maksudkan berjangkit ni cuma tv saya ni.....dah rosak berjangkit dari DVD player saya tu...




*gambar minta dari mr.google...malas nak ambik gambar sendiri...hehe


Awal bulan tu hari DVD player buat hal...bila on je sekejap je kami boleh tengok gambar pastu off balik....dah la masa tu duk tengok cerita seram...ingat ka apa kan hahaha...bila on balik dalam 1 minit off semula...emm sah sah lah dah kong....tahan lagilah sebab kami memang dah tak de beli dvd baru kan..nak cut cost ni kan...jadi bila player nya rosak kami buat buat tak tahu je lah..lagi pulak dah takde movie2 menarik dah pun...


Duk layan tv je lah..saya memang puas hati tengok tv je...ada cerita siri CSI hari hari pun boleh layan memang tak jemu jemu....Suhaila memang suka juga dengan CSI ni sampai sibuk la bercita cita nak jadi CSI officer bila besar nanti..bila saya usik dia yang oficer CSI tu kena jugak check muntah dan air liur orang mati tauu...dia terkedu jap..macam duk pikir balik la nak teruskan ke tak cita cita dia...hehehe


Dia dah ubah fikiran dan sekarang cita cita nak jadi saintis yang duk kaji ecology...ni mesti kesan selepas pergi Bat Camps di Biodiversiti anjuran YAWA hari tu...bagus bagus...yang saya fikir sekarang cuma nak dia ada minat yang positif...itu aja. Tak yah la berminat nak masuk menari...menyanyi dan berlakon tu...hishh jenuh mama dan abah nak menjawap esok esok...minta di jauhkan lah hobi hobi gitu


Dah sekarang ni TV saya pulak yang rosak...tau sebab apa? Tak lain tak bukan akibat duk terpasang 24jam setiap hari. Ni anak bujang saya punya pasal lah...walaupun tak ada game bola kat tv tu dia tetap akan biar tv tu terpasang ..dia tu pulak tidur depan tv..kan dulu saya pernah cerita yang dia ni jenis penakut kan...kalau dia naik tidur kat atas dia akan bawak kucing buat teman...tapi kalau tidur kat bawah ni...hah dia pasang tv la sepanjang malam...pada hal adik dia ( suhailah ) tu pun tidur depan tv jugak...


Bila abah dia off kan tv tu pandai pulak dia bangun on kan balik...akibat nya pagi sabtu lalu bila saya on kan dahhh ada mata merah dalam tv tu duk tenung saya pastu hilang...emmm dah tahu la masa tu yang tv tu pun dah kong...aduhaii anak anak..


Dan sekarang ni saya dan suhailah dah tak boleh lah menonton rancangan kami...tiap hari suhailah tanya abah dia bila nak beli tv baru...saya nak suruh orang baikki dulu....asyik la terlupa nak singgah ke kedai bila keluar...biasalah kita bila keluar cepat je nak balik ke rumah..tak tahan kat luar tu panas sangat.


Ada jugak kebaikkan nya takde tv ni...dapat jugak saya habiskan novel IMAM yang saya beli bulan lepas..bagus novel ni karya Abdullah Hussain...kalau anda berminat membaca novel melayu saya cadangkan novel yang ini...saya boleh relate dengan isi kandung novel ni sebab mungkin kerana saya berasal dari kampung sama dengan cerita novel ni...lain orang lain minat nya kan.


Saya memang susah membaca novel2 melayu berasaskan cinta cinta....susah nak relate mungkin sebab dah melepasi phasa tersebut...pernah cuba membaca nya di kedai memang sah saya tak dapat ikuti jalan cerita begitu..cuma novel2 karya penulis penulis senior macam ni jugak lah yang jadi pilihan saya....dalam himpunan saya sekarang selain Abdullah Hussain ada juga Arena Wati..Azizi Abdullah..A.Samad Said...rasa nya baru itu je lah..macamana nak tambah koleksi..nak membaca pun tak sempat..:)


Dah merapu lagi saya...:)


Apa apa pun terima kasih kerana singgah

6 comments:

Sizuka said...

k.siti, meh la kita lepak2 sambil tengok movie kat rumah i :D

saniah said...

bila tu shidah?ok juga kan..tapi ada ke movie yg blh habis dlm masa tak sampai 2 jam? i teringin nk tgk ps i love u..u ada ka?

azieazah said...

Salam SANIAH, Kak Azie masuk membalas ziarah.

I like, tanah rumah kaler hijau nih.

Wahhh novelis yang U sebut, Kak Azie adaq juga buku-buku depa. Kak Azie pun suka novel yang tema berat ni...

rosdiana said...

saya lagi teruk kak..
dah 2 thn kot, tak baca novel.
dah tak ada jiwa.
gitu.

Kakzakie said...

Kakak dah biasakan anak kakak tak menonton pada hari sekolah Saniah. Kalau cuti sekolah suka dialah nak depan tv atau komputer kakak tak larang. Tapi biasanya anak kakak lebih suka komputer dan novel(budak perempuan) biasalah...

saniah said...

kak azie..trima kasih masuk la..jgn malu2..rumah bersepah sikit..:)..betul tu novel berat ni bg kita berfikir..mcm ikut sama berdiskusi gitu..tapi lepas baca letih btl..:)

Ros...hahaha ros sekarang kena bca buku sklh anak2 je..akak anak2 dh besar..pantau dari jauh jee..takyah nk kena ajar satu2..krg bz sikit..:)

kak za...selalu yg kecik tu tahu apa nk buat..memang kerja sklh n ulangkaji dulu..ini anak bujang saya tgh tgu tawaran itu pasal lah dia asyik lepak dpn tv 24jam mlm2 tkde keja nk buat..dr dia lepak kat luar/kedai baikla kat rmh tp tulah tv sndr plak yg rosak...:)