Friday, July 8, 2011

bagaimana ya..?

Saya baru membuka facebook sekejap tadi..saja lah kan dah lama tak membelek dan membuat update ..sebenarnya mood ber facebook ni dah jadi sesejuk ais dah..malas dah nak membuka nya sejak saya diganggu oleh individu tak berkenaan beberapa kali..ni lah susah bila terlampau peramah..ermm

Saya menerima message dalam inbox facebook saya...bersyukur sebab nasib baik saya buka fb hari ni..kalau tak memang tak dapatlah berita ni..pengirim nya adalah kakak sepupu saya. Kakak sepupu saya ni adalah cucu sulung tok tokwan sebelah ayah saya..saya anggap dia dah macam kakak sendiri sebab kami membesar bersama-sama ehh bukan lah sebaya dia saya rasa lebih 9 tahun tua dari saya...hehe lebih kurang je umur dia dengan suami..suami cuma muda setahun dari kakak ini..kakak sepupu saya ini dipelihara oleh tok tokwan sebelah ayah saya jadi memang dia rapat dengan ayah saya yang turut sama membesarkan dia...memang antara kami berdua telah ujud hubungan lebih dari sepupu..dia memang saya anggap seperti kakak kandung

Kak Nor itu panggilan kami adik adik sepupu dia...dia panggil saya kak cik..o yaa tentang message tu..dia tegur pasal kami adik beradik kat KL ni dah lama tak balik tengok ayah. Saya tak marah malah tak pulak rasa nak marah sebab memang betul saya dah terlewat balik ke kampung bulan ni..bulan lepas saya balik pada 4hb june...sekejap je janji dapat tengok ayah dan mak..mungkin kak Nor tak tahu yang saya ada balik awal bulan lepas...

Sepatutnya awal bulan hari tu saya balik tapi entah ya..saya rasa mungkin sebab segala fikiran duk serabut pasal nak berpindah ni. Saya agak sibuk mencari kotak dan mengemas....dengan keadaan rumah sekarang yang bersepah dan mengurusi hal sekolah anak yang kecik tu saya jadi tak keharuan kejap...nasib baik kak nor menegur...

Saya berfikir lagi..kenapa saya tak pulang pada 22hb june yang lalu? o ya mungkin baru sangat lagi saya balik awal bulan tu..emm lepas tu pada penghujung bulan 6 hari tu adik saya menumpangkan anak dia dan orang gaji nya tinggal dengan saya selama seminggu...o yaa...patutlah saya rasa jadual saya macam penuh je bulan june dulu...

Jadi pada kak Nor saya berjanji (memang saya dah merancang..) yang saya akan balik ke kodiang pada 18hb julai ni...minggu depan saya tak dapat balik sebab...tak ada orang nak jaga suhailah..jgn salah sangka..suhailah bukan lah baby nak kena tukar lampin dan suap makan ehh dia dah besar..tapi masalah pulak dengan budak besar ni ialah...dia bersekolah...dan setiap petang ada tusyen dan mengaji. Siapa pulak yang nak siap kan baju sekolah dan teman kan dia kat rumah pastu nak siapkan dia ke tusyen tu nanti...abah dia pulak tak kan nak cuti pulak..nanti kerja terbengkalai kerja kan

Ermm tak kan nak ponteng seminggu ikut saya dan abang dia balik...so saya tunggu kakak dia yang akan bercuti seminggu bermula 17hb julai nanti...boleh lah kakak dia siap kan baju sekolah..ingatkan tentang buku buku dan bila dia balik sekolah ada orang kat rumah..makan tu mudah je..abah dia boleh belikan kat kedai..cuma nak kan ada orang kat rumah sementara nak pergi tusyen pukul 3..memang terganggu sikitla kerja mr.H nanti sebab tusyen suhaila cuma 2jam aje...baru masuk offis kejap dah kena keluar ambik semula....ermm harap dia dapat bersabar..tahu lah org lelaki ni..benda2 remeh mcm ni bukan nya tahu sabar...ermm

So saya menunggu aje 18hb nanti..ni cuma planning saya sorang nih..belum lagi diskus dgn mr.H...saya selalunya memandu sendiri balik ke kodiang...insyaAllah selama ini saya memandu dgn di temani anak tak adalah benda2 yang tak elok berlaku dan harap harap tu kali ini juga perjalanan saya selamat hendak nya dan saya amat amat berdoa agar tiada apa apa yang buruk menimpa mak ayah ( sebab saya paling takut kalau bertangguh perkara yang elok...saya tak suka planning lama lama nak buat benda2 yg elok..saya lebih suka buat dgn spontan sebab tak nak ralat bila hajat baik tu tak sampai..) ni nak menunggu 18hb terasa panjang lah lagi nak sampai ke tarikh tu..Moga moga hajat saya di berkati Allah hendaknya..amin

Apa apa pun terima kasih kerana singgah

6 comments:

azieazah said...

SANIAH,
saya baca penuh fokus dan tertarik dengan rutin kehidupan U.
Tabik kerana boleh mengatur rutin menjengah keluarga di kampung, dalam keadaan sekarang ramai orang tidak semua berjaya buat begitu. Masing2 ada alasan > termasuk saya sendiri.

Betul, orang lelaki ada ketikanya susah nak bekerjasama dlm hal remeh, tapi biasanya bila berunding, masalah pasti boleh selesai.

Anak di U mana? 17 hb start cuti sem selama seminggu, kan?


Bila Sunyi, AA BERSIHkan Rumah...

Dinas Aldi said...

bagus jugak ada orang yg tolong ingatkan. semoga mak & ayah di kg tu ok, insyaallah!

saniah said...

azie..ha ha entahlah azie..i selalu menulis dgn panjang lebar pd hal benda yg nk disampaikan secubit aje..masalah dalaman ni
oh anak i di uitm tapah..iye nk brcuti ni..anak zie pun sama ke?

saniah said...

dina..mak akak msh muda dh brtongkat..sakit saraf tapi yg serius ayah..kanser stage 4 dh sampai paru paru..sedihkan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak saniah...sabarlah,tak lama dah tu nk blk kampung.sure seronok melawat bonda dan ayahnda kan.moga ayah akak sht2 saja ye kak.maklong saya br je tau kena barah paru2..hr tu msk icu ,sian dia tak dpt jmp arwah atuk .

akak..takpe la lambat ucap takziah ke cpt , janji ingatan tu ada kan kak.klu rajin buka fb kita leh jd friend kat sana..huhu.jg diri ye kak saniah...due saya bln puasa ni,tp doktor jangka maybe awal sket sbb ada history anak pramatang sblm ni

saniah said...

miza..trima kasih kerana mndoakan ayah akak..penyakit kanser ni mmg tkleh nk jangka yg blh kita buat cuma jg kesihatan tp klau dh ditakdirkan Allah nk sakit mmg takleh elak lah kan..doa akak utk mklong miza juga..moga dia kuat semangat..ayah akak ni seorg yg kuat semangat tu yg msh bertahan sampai skrg..

trima kasih miza kerana faham msalah akak..miza jaga diri juga..oo dah sarat sgt2 ni..baik baik yaa..:)