Tuesday, November 20, 2012

my little girl gives me sweet gives today.... :)

Assalamualaikumwarrahmatullah

Terima kasih atas komen komen dalam post terdahulu...ada yang dah dijwp ya walaupun lambat sikit...macam la sibuk sgt sebenar nya masalah kena berebut laptop yang menyebabkan tuan rumah lambat nak menjawap... sori berlori lori... :)

Oya 19hb nov semalam Isnin...kami ibu ibu yang ada anak yang nak ambik result upsr ni kebanyakkan nya seram sejuk la kan... ( sekarang baru 12.08 mlm tapi dah masuk hari selasa la kan... )   alaa ada yang kata i relax jee...dah ler tok sah nak eksen...mesti ada seram sejuk sikit kan kalau tak jgn mengaku ada anak yang tengah tunggu result...even kalau result kita sendiri masa gi jumpa doktor tu kan kita seram sejuk jugak kan...ya lah sebab normal lah benda yang kita tak tahu keputusan yang kita ni ok ke idak kan...ha ha ha

Ehh panjang plak tulis...nak tulis sikit je....

Sepatutnya result keluar hari khamis 8hb nov hari tu...tiap tahun result keluar sehari sebelum cuti akhir kan...entah apa sebab tahun ni tak dapat nak keluarkan pada hari tersebut...frustla student dan parents kan....memang lah kan sebab ada parents yang dah buat perancangan bercuti ingat lepas dapat result tu dapat lah bercuti....dah boleh jalan sana sini melapangkan fikiran chewahh....ini dah..kementerian kata ada technical problem result keluar 19hb nov pulak....saya tak la frust apa sebab memang takdak dalam perancangan nak jalan mana cuma ujung bulan ni nak balik kampung menghantar hakim dan zulaikha daftar masuk ke kolej semula...selain dari itu..kami cuma bercuti di lembah kelang je lah... heh

Diumumkan kat tv pagi tadi..katanya ada penurunan peratus dapat 5A...sama jugak dengan sekolah suhailah....tahun lepas 83 orang dapat 5A...tahun ni cuma 66 orang je...saya ni bila kawan sms bagitau macam tu...redha je kan..walaupun suspen tetap ada...segala berkemungkinan...kalau Allah bagi...ALhamdulillah.... :)

 Allah beri pada suhailah keputusan cemerlang hasil usaha dia selama ini...puas hati dia..malam tadi jenuh paksa tidur dan pagi ni bangun awal dan tak nak ambil breakfast..takde selera kot.. :)



This girl has a reason to give such a bright smile...mcm iklan ubat gigi pun ada kannn :))


Budak ini semalaman tak dapat tidur...makan pun tak lalu..ok la dik...today is your day....congratulation...!!!!  i am proud of you...very proud... :)

Alhamdulillah....syukur..walaupun kat rumah tadi saya dah pesan kat dia...segala keputusan jangan sedih sedih terima je...tak dapat 5A pun tak bermakna adik gagal....ini cuma ujian permulaan...tahun depan dah masuk menengah lagi lah besar ujian so be prepared....be strong...tapiiii
Budak budak ni...bila nampak kawan yang tak di panggil nama masa umum 5A menangis..dia pun ikut menangis pada hal nama dia pangkal S dan kawan tu pangkal E....he he...agaknya dia pun kecut perut...saya yang menengok dari jauh pun naik sebak...tambah lagi ada kesilapan teknik masa cikgu membaca kan result...ter selang dengan kelas lain...dah saya ingat dah habis di panggil student dari kelas suhaila...tetiba dengar pulak nama siti suhailah zulkifli....

Alhamdulillah...bukan nya suhailah yang dapat ucapan tahniah..saya yang dipeluk kawan kawan saya...heh

But still its a sweet memory....tersenyum saya mengenangkan peristiwa siang tadi...tapi at the same time sedih jugak mengenangkan kawan sekelas tusyen yang sama sama mengulangkaji tak dapat sebaik suhaila...sedangkan target mereka sama...sedih nya tengok juraian airmata dia...Allah...jangan lah di ambil semangat anak ini...harap ibunya dapat menenangkan dia..saya dah rasa menghadapi anak yang frust ni...memang sukar...anak yang happy kita tak risau sebab jiwa dia memang sedang gembira tapi bila anak frust dan menangis....jiwa dia tengah gelap...tengah muram...memang payah...kata apa pun dia susah nak terima...melainkan kan kalau semangat dia kuat dia akan bangun semula dan anggap ni sebagai pembakar semangat ..sebagai satu alasan untuk dia berusaha dengan lebih....

Lepas tu puas lah saya pesan kat suhailah...tahun depan lagi penting ya...ini sekadar permulaan dan suhaila kena faham dan mengerti betul betul konsep kita belajar bukan semata mata nak pungut A...tapi kena sedar yang kalau kita berusaha bersungguh dan sertai dengan doa pada ALlah....kita pasti berjaya...harap dia paham dan jangan ter over seronok dan over confident... :))

Pada yang ada anak anak menerima result UPSR hari isnin semalam...tahniah...tak kira lah berapa A yang penting mereka dah menduduki ujian tersebut ....bilangan A yang banyak tak bermakna dah hebat...perjalanan masih panjang....tapi walaumacam mana pun setiap kejayaan perlu di rai...so ibubapa tu bawaklah anak anak anda makan2 ke...kalau yang berduit lebih ( bonus ujung tahun ni...) bwak lah anak berjalan jalan...Legoland world menanti anda... :))

Hemm suhaila masih nak duduk bawak ketiak saya....jadi dia kata taknak pergi ke sekolah berasrama penuh yang mana saya rasa budak budak perempuan kat KL ni kalau minta sure tak dapat.... :( lagi pulak kalau dia tinggal kat asrama ....saya cuma berdua je lah dengan abahnya...dengan husband ni hampir setiap minggu outstation...mati kutu la saya...asyik mengekor je pulak...heh

So sebelum saya ter lajak lagi bercerita....minta diri dulu...hehehe...hari ni perut masuk angin dan angin naik ke kepala...dah dapat migraine angin...hehehe nama sakit diberi sendiri sebab dah tahu punca nya kan....dah tahu dah ni pasal tak breakfast pastu late lunch...kena ingat selalu...breakfast itu pentinggggg

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya

 p/s   Setiap kali anak saya ambik result ...selalu saya pesan benda yang sama kat anak anak...."walau apa pun result nya..jangan lari dari rumah !"...anak anak pulak..."mama niiii....." ha ha ha....

ye ye...mama memang tak macam abah kamu ..mama suka mengarut garut dan buat lawak yang ntah apa apa...but ...i love you all...sama macam abah kamu... :))

26 comments:

Nai @ TPJ said...

Tahniah utk ibu dan anaknya... Tumpang hepi & bangga.. Anak yg baik utk ibu yg baik..

makchaq said...

Tahniah untuk Suhaila, Ibu dan Ayah.

Tentu seronok bila anak2 berjaya kan..

Kesuma Angsana said...

tahnaih ye , moga terus maju jaya

Hanis Azla said...

Salam kak..

Alhamdulillah.. seronok sangat membaca entry ini.. rasa sebak pun ada jugak.. tahniah suhailah.. tahniah untuk akak juga.. semoga suhaila terus cemerlang hendaknya.. mmg berdebar bila tunggu rslt anak2 kan kak.. tahun lepas say pun mcm tu.. lepas ni tahun depan pulak..

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah, tahniah pada Suhailah & pada mama & abahnya jugak :D

saniah said...

NAI....tq nai... Malu akak nai puji2 nii
:))

saniah said...

MAKCHAQ
Terima kasih makchaq...memang suka sgt tmbh bila tgk muka ceria dia...hehee

saniah said...

KA
Trima kasih...InsyaAllah :)

saniah said...

HANIS AZLA
Mmg btl fea...mmg berdebar sgt...tentu fea masih ingat kan thn.lps han ambik result... :)
Hrp anak2 kita berjaya dunia akhirat ya...

saniah said...

CIKGU/DINAS
Terima kasih cikgu
Klau duk dkt rmh cikgu blh suhaila register masuk sklh cikgu kann...ehh ?

Zaitun said...

Tahniah buat Suhaila dan juga saniah kerana mendidik anak mendapat keputusan UPSR dengan cemerlang.

azieazah said...

sori berlori dear. Agak lewat mengucapkan tahniah dan syabas buat Suhaila yg comel.

Semoga terus cemerlang dan membahagiakan mama abah!

Tumpang gumbira!

saniah said...

KAK ZAITUN...
Trima kasih kak zai...tugas sy cuma takat jd drebar antar g sklh n tusyen dan doa seorg ibu
selebihnya atas hasil usha dia dan Alhamdulillah rajin dia ikut buay solat waktu dan hajat...hilang penat kita

saniah said...

AZIEAZAH....
:-) takpa aih ...suhaila happy btl terima ucapan dari aunty2 semua...dia pun kata terima kasih :-D
Tq azie... :-)

saniah said...

Silap pulak p tekan publish cpt sgt....hehee tq kak zai

MulutPayau said...

Alhmdulillah...tahniah utk suhaila..tumpang bangga..
Anak saya kak, walaupun cmrlang dan murid target di skolah..tapi kputusannya tidak sprti yg diharpkan..redha menerima segalanya...

NzA said...

Tahniah utk Suhaila, mama dan ayahnya......permulaan langkah yg baik utk terus cemerlang..

Terkadang exam ni ada juga brgantung pd nasib...dr pengalaman sy, anak2 murid yg ditarget xcapai apa yg kita target ttp anak2 murid yg tiada dlm list buat kejutan pd cikgu2nya..itulh yg slalu sy alami setiap thn.....moga anak2 ini tidak kecewa n teruskan langkah yg lebih cemerlang....InshaAllah......

saniah said...

Yalah...betul tu...mgkn jgak student yg tak di harap utk dpt 5a tu berkerja lbh kuat lg utk membuktikan pd cikgu2 yg dia mampu dpt 5a berbanding dgn murid harapan seklh...kdg2 murid yg di abai oleh cikgu2 dan sklh tu lbh menyerlah sbb dah jemu disindir olh guru2...jd dia usha lbh kuat lg...ya lah bdk2 pun ada perasaan kan

saniah said...

Trima kasih ina...
ni cuma periksa kecik je..baru upsr je..tu la segan jgk kan
Takpe ina....nnt kita sama2 berusha bersiap mnghadapi spm plk...lbh penting tu :-)

TiranaAduka said...

salam sis saniah..
Syukur alhamdulillah...tahniah buat suhailah..buat sis saniah dan ayah saniah TA ucapkan syabas!

Terima kasih sis sudi singgah tempat tirana aduka

saniah said...

TA....terima kasih... ;-)

Wak Gelas™ said...

wak pon nk ucap tahniah laa.. ehhheeE

Zuraidah Butang said...

tahniah2...hehe..sy bekas budak asrama penuh..kalo anak sy masuk asrama sy tak bg..hehe..baik lah die duduk dgn sy supaya sy boleh didik dia sendiri..:P

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

eyndayusoff said...

Tahniah!! :-)

TiranaAduka said...

salam sis
Jalan2 ptg rabu di tempat sis