Friday, August 17, 2012

hari hari terakhir...dan 'ia' hampir tiba

Assalamualaikumwarrahmatullah

Soooo sorry pada yang singgah dan hanya dapat jumpa cerita basi pada hari ke 7 kita berpuasa dulu.....ish ish awat buat lagu tu la ...saya tak sempat nak ber cerita bulan ni..sibuk apa ntah la tapi nak meng on laptop tu liat betul...cerita simpan di hati je

Terima kasih pada yang singgah dan memberikan komen...rasa nya saya dah buat kunjungan balas...dan terima kasih juga yang mengucapkan selamat menyambut syawal AINNORAINNI DAN INAZAMRI....nampak gaya you alls terpaksa tinggal kan ucapan pada entry lama....kesian nya...

Okay lah so saya pun turut sama mengambil kesempatan ini...mengucapkan Selamat Menyambut Eid fitri....Maaf zahir batin....andai ada kisah kisah di tulis mengecikkan hati..menimbulkan rasa tak senang...maaf beribu ribu yaaa...ada ke tak ada ke salah silap tu belakang kira...yang pasti kita bermaafan ya..itu yang di tuntut..lupakan sengketa dan salah faham...jangan ada dendam..tak baik :)


Petang ni dalam pukul 3 saya akan bertolak ke utara...kampung ku tercinta di Kodiang...nun dekat sempadan kedah-perlis...tapi rasa dekat jee...:)

So sekarang si driver tercinta juga sedang lena mengumpul tenaga ( konon...sampai slim river selalu nya saya yang akan drive sampai la ke sg.perak....hemmm )

Satu peringatan buat yang singles....jangan cari suami yang umurnya lebih 5 tahun dari kita yaaa..sebab bila dia dah berusia 50an...tenaga dah berkurangan ya......ha ha haaaa....kalau dia baca m****s....shhhh

Pada readers yang selalu jengok...dan akan bertolak balik ke kampung juga tu...semoga selamat di jalanraya ya...pandu dengan berhati hati..ingat yang tersayang yang bersama kita dalam kenderaan tu dan juga pada orang orang yang menanti di destinasi kita ya...tak mau la hari raya ni ada tragedi sedih sedih...

Anda ingat lagi tak dulu TV3 ada tayang kan berita tentang kemalangan maut di lebuh raya karak??? masa tu memang nak balik raya jugak la..kemalangan yang meragut nyawa rasa nya 2 orang ahli keluarga...tapi yang sedih tu salah sorang nya kanak kanak dalam 5 tahun - 7 tahun gitu...tv tunjuk sayunya si ayah meraung memeluk anak dia yang dah tak bernyawa tu...kesian nyaaa....gambaran tu melekat di fikiran sampai ke hari ini...masa tu anak saya sendiri sama usia dengan arwah kanak kanak tersebut....alahai meruntun jiwa betul...tapi lepas tayangan tu teruk jugak tv3 kena hentam....agaknya family kanak kanak tu komplen kot...

Tapi yalah...ajal di tangan tuhan...namun Dia juga mahu kita ni sepertimana yang kita tahu....diberi Nya akal pikiran ya...so kontrol lah perasaan dengan akal...maksud saya ...ketika memandu tu...jangan ikut hati..jangan nak berlumba di jalan raya atau nak tunjuk hebat..dan kalau rasa letih tu berhentilah di tepi jalan...park kejap kereta tu then berehat dulu...jagan nak paksa paksa diri memandu dalam keadaan letih dan mengantuk....sedar diri sikit yang awak tu bukan robot..kena berehat...tapi kalau pasangan kita boleh dan cekap memandu..then serahkan stering tu pada dia...kekadang tu kita kena ajar pasangan tu ( ni pada suami yg tak harap pada istri la kan...) untuk ada keyakinan memandu jarak jauh

Dulu masa saya baru dapat lesen...sering saya minta pada husband nak bawak kat highway masa balik kampung...dia tak bagi..dia kata tak senang drive kat highway...memandu di jalan di perumahan lain..di highway kita akan jadi ter 'ralit' sebab jalan selalunya lurus dan mudah rasa mengantuk...masa tu saya geram jugak kan....

Tapi satu hari ( actually malam sebenarnya...) kami dari Ipoh setelah berenti bermalam di rumah FIL ...lepas berbuka nak bertolak ke kodiang lah kan...tiba tiba husband kata telinga dia berdegung dan kepala berpusing...abang kakak dia duk suruh kami beraya je kat ipoh..tapi husband tak nak...dia suruh saya memandu...masa tu saya cuma pikir " kau gila keee???".....ya lah highway cangkat jering tu pada saya amat merbahaya...banyak gaung dan menurun bukit aduhaiiii....kena pulak elok masuk highway tu hujan renyai renyai....Allah...saya berdoa banyak banyak...bawak slow habis...dengan mata rabun..dengan hujan...malam pulak tu...memang menakut kan sebab tak yakin kan
Rasa nak menangis pun ada...tapi kena kuatkan semangat...pegang stering tu elok2...nasib baik kereta auto...pelan pelan bawak..masuk terowong bagai..ketar jugak la lutut...tapi Alhamdulillah....sampai jugak laaa walaupun ber jam jam....

Tapi lepas tu dah terer....sekarang dah boleh pandu balik KL-Kodiang sendirian...banyak kali jugak saya drive hanya dengan anak je balik ke kodiang...perjalanan 6 jam tu dah rasa biasa..hemm kalau tak disebabkan insiden malam tu rasa nya sampai sekarang saya tak diberi peluang memandu di highway...:)

So apa yang saya nak jelaskan disini...guna akal bila memandu...sabar banyak banyak..jangan ingat nak cepat je...jangan gelojoh...selalu ingatkan pasangan agar berhati hati...kadang kadang pemandangan dia terhalang tak nampak apa yang kita nampak...maksud saya ialah kereta2 ni selalunya ada "blind spot"...dari angle driver tak nampak sedangkan dari angle pasenger nampak pulak...gitulah....jangan lah mentang mentang duk sebelah kita bantai tidurrrr je....tak boleh laaa...kena team work kan...dan lagi satu...please laaa....ibu ibu yang ada anak kecik...jangan duk meriba anak dan duduk di depan...bahayaaaa...

Sepupu husband pernah accident dan anak dara dia sekarang cacat seumur hidup...sebab masa accident tu wife dia dududk di depan sambil meriba anak ini masa tu umur 2 tahun...impact accident tu anak dia terhantuk kat dashboard...dalaman kepala dimasuki liquid dan sampai sekarang pemikiran dia macam budak umur 5 -8 tahun sedangkan dia dah 21 tahun...kesian kan disebabkan kelalaian kita...beringat sebelum kena...memang lah orang kata dah janji dia kan...tapi again Allah bagi kita akal...so guna lahh...tapi kalau nak jadi jugak then baru boleh cakap dah janji...apa apa pun kita ambik langkah berjaga jaga dulu...beringat sebelum kena...

Banyak pulak imbasan lalu saya ni kan...saja la nak share pengalaman...orang lama la kata kannnn.... :)

Dah nak habis Ramadhan kan...Syawal pulak datang...sedih dan sayu juga...adakah ada peluang kita nak sambut Ramadhan tahun depan? segala nya kuasa Allah...Dia yang maha mengetahui...kita berdoa lah agar diberi peluang lagi tahun depan untuk menerima keberkatan bulan yang mulia ini...

Baru kejap tadi saya basuh baju raya zulaikha..suhailah dan husband...lewat sikit basuh diaorang punya sebab zulaikha baru beli khamis semalam...yang husband punya actually dah basuh elok nak lipat tengok macam ada kesan sabun ke apa ntah so kena basuh tangan lah...mungkin pelembut fabrik melekat kot..

zulaikha ni cerewet...tak taula anak anak dara semua macam tu ke idak...saya dah beli baju kurung dia kat gulatti hari tu....dia bising tak berkenan...so saya tukar baju tu dengan baju saya...untung saya dapat tambah baju...:)

Pastu beli hari isnin lalu...kaler coklat pada saya dah okay sebab mungkin saya suka kaler2 yg gitu....taste orang lama la katakan ....dia tak suka jugak...so semalam (khamis) bawak dia ke kedai tu nak tukar...dah takde pilihan lah dengan size badan macam tu...bukan ada sangat pilihan untk size XS ni kan...dapat juga la baju kurung moden..tapi saya kurang berkenan kaler putih tu..dia pun...tapi dah takde pilihan kan...cantik tu cantik laa..tapi mengenangkan warna putih tu...kena pulak zulaikha ni sepupu2 yang kecik kecik tu suka sangat kat dia..nampak kakak leikha je diaorang nak datang dekat...tau laa budak kecik...he he he comot je kan.....kena si Ain tu...asyik la selesema je...ha ha ha dah dapat bayang kan penuh baju zulaikha dengan hingus ain....:)

Yang si suhailah lagi la ...beli baju  kurung cotton dah cantik...dia suka sangat sangat...beli masa belum puasa lagi....size L...minggu lepas dia saje saje try...laaa dah lain dah...kurung pahang...patutnya takde masalah sebab jenis kembang ni kan...tapi lengan dia pendek daaa...bahu pun dah naik keatas...labuh baju ok lagi...agaknya kecut kot sebab saya baru basuh baju tu...hemm kesian adik...lastly...pergi Jusco beli kurung cotton kat situ...memang murah tapi agak jarang lah kan...takpa lah...taklah panas sangat nanti kan :) yang pentingnya...yang baru ni pun dia suka...haiii budak budak sekarang...dah ada taste dahh...

Si hakim saya belikan baju melayu biru lembut...tu saya suka..selalunya susah nak cari material yang kena dengan taste saya...ada yang kilat lahh...yang lembut sangat lahh...hemm yang ini dah okay...

Oyaa kami takde tema tema...lebih suka colorful...gitu...:)

Saya tengok sekarang...zulaikha dah nampak kurang menghayati hari raya...mungkin faktor umur kot...yang saya kata gitu sebab saya tengok suhailah excited habis dengan baju dan kasut raya...siap kasut tu letak kat sebelah dia masa tengah belajar...pastu dia lah sibuk mencuba berkali kali baju dan kasut....hah teringat diri ni masa kecik dulu....orang kampung kata "ciwi".....heee

Hakim pesan...beli baju dia jangan yang mengarut mengarut...ntah apa maksud dia...:)

                                                   ***********************

So gitu je ramblings saya....panjang lebar mengimbas kisah lalu...ada sikit ingatan kalau nak guna tu guna lah ye...ada sikit cerita harap terhibur lah .... :)

InsyaAllah akan saya update kisah raya kami nanti....mungkin kurang meriah lantaran syawal ni genap setahun Arwah meninggalkan kami....masih terasa sayu dihati...masih rindu pada nya..hanya Al Fatihah yang dapat saya kirim kan agar rohnya tenang di sana...Moga Allah tempat kan rohnya bersama sama dengan roh orang orang yang beriman di sisi Nya...Insya Allah...ameeeeenn

Syawal yang bakal tiba ni harap nya dapat mengeratkan hubungan yang ter renggang...hubungan yang terlerai dapat dicantum semula...dapat kita mencium tangan ibu ayah yang banyak berkorban untuk kita...bukan je tenaga..tapi hati untuk anak anak tersayang... kita sebagai anak mencuba sedaya upaya membalas jasa mereka...walau terlalu besar..Allah maha Penyayang lagi maha Pemurah

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL FITRI...MAAF ZAHIR BATIN

Terima kasih kerana singgah....jumpa lagi InsyaAllah :)

14 comments:

eynda said...

Salam Aidilfitri... semoga dipermudahkan sambutan hari lebaran kita nanti...ameen...

kakcik said...

Assalamu'alaikum Saniah.

Selamat Hari Raya dan bergembiralah bersama keluarga tersayang. Dioakan selamat semuanya ya. :)

Dinas Aldi said...

Hehehe saya takdak pilihan kak, kalau drive jauh ka, dekat ka, saya sorang jalah drebarnya. Sejak arwah bapak saya meninggal tahun 1994 dulu, gitulah kekdahnya. Nak bergilir pun takdak drebar spare, kehkeh.

Err saya suka lelaki yg berumur tapi maksimum 10 tahun jalah lebih tua dari saya :D

Ni baru saya tau apa maksud "ciwi", kesian saya kan, haisy..

Kak, saya ucapkan selamat hari raya & maaf zahir batin. Semoga akak sudi maafkan saya naa, huhuu..

MulutPayau said...

saya masa awal2 boleh lesen dulu.suami mmng teragak2 nk bagi bawak keta...kalau mngntuk sangat, sanggup berhenti tidur dulu...tapi skrang dia dah tak kisah...

Selamat Hari Raya kak....maaf jua dipinta andai ada terguris rasa trkasar bahasa selama perknalan kita ...

saniah said...

Eynda....ya lah eynda...harap2 begitu lah :) tq singgah sini

saniah said...

Waalaikumusalam kak cik....sama lah saya pun mndoakan kebahagian utk kakcik jua..:)

saniah said...

Cikgu/dinas......samala kak pun minta maap dr cikgu...err cikgu takdak buat salah dgn kak laa :-D
Drebar spare??? Heheee ada ja cikgu ni

saniah said...

Mp/ina....tula kan...kena berani baru blh bawak...:)
Akak pun minta maaf dr ina ya...

Marya Yusof said...

As salam Kak Saniah,

Marya pun baru sempat nak menjenguk & berhari raya di sini... Salam Aidilfitri buat akak sekeluarga... Maaf jika ada salah silap spjg perkenalan di alam maya ni... Semoga kembali dgn entry2 yg ceria dihari raya ye nnt! ;))

Mama Gee said...

slamat hr raya kak..

dulu2 g berangan nk kahwin dgn org kedah...sbb bg g kedah negeri yg cantik...maklumlah suka dgn kehijauan sawah padinya...hehe..tp takde jodoh gdn org kedah...cr gak adik angkat dr kedah..supaya leh gi jalan2 ke sana....

g ni lg kuno..sampai skrg tak de lesen lg...adessss

nur said...

hi..blog walking here..selamat hari raya..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

makchaq said...

Selamat hari raya maaf zahir batin.

Makchaq la ni jarang sangat drive jauh, anak2 pulak jadi drebar..

tapi pakchaq still prefer drive sendiri dari bagi anak2 bawak, tak confident la tu..

ainnoraini said...

assalamualaikun kak...
ada ker tuan rumah ni...sihat ker..lama tak dengo kaba berita..sunyi sepi jer...hihihi..harap2 akak sihat yee...

Mak Wardah said...

Salam Aidilfitri, Alhamdulillah semuanya di permudahkan. Kalau bab memandu ni saya memang lemah....