Thursday, July 5, 2012

my anak anak... :)

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Hemm hari penat...penat perasaan sebenarnya...iskisk sedih jugak la sikit..haiii anak oh anak

Tak pe lupa kan dulu kisah iskiskisk ...tu dulu
Ni petang ni duk tunggu mak call lah kot kot nak bagitau barang yang saya pos untuk hakim dah sampai ke belum...officer kat pejabat pos tu kata kalau kodiang 2 hari..hari rabu sampailaa...saya ulang gitu la kat mak ..

Saya call mak tadi dia kata "mak pun duk tunggu la ni kat depan ni..tak mai pon budak tu.." ( macam lah posman tu anak sedara dia.... :) )....mak mngomel lagi " apa sai lambat sangat tak kan sampai 3 hari kot..kata pos laju..pos laju apa macam ni " uhh eksterim marah mak... :) saya sengih ja dalam tipon dah sure dia tak nampak kan..saya pun kata kat mak " ala mak....kodiang tu ulu sangat la tu..." kehkeh saja nak usik dia...gelak pulak dia :)

Saya pos ni untuk hakim...bukan hadiah pun tapi bagi mengantikan yang lama si budak maxis tu "terpotong" line broadband dia yang lama tu....hampas kelapa betul budak tu...kalau tak terpotong takde lah susah susah nak mengepos bagai ni kan...


Hemm kalau tak sampai jugak petang esok kenalah saya gi mengadap kat pejabat pos tu lagi...duk risau jugak kot2 hilang terus kan...ishhh janganlah ada masalah...leceh tau


Muka mama yang tebakar...agaknya silap guna compact gelap kot...:)

si hakim kalau bergambar mesti buat macam macam muka...sibujang saya ni dah 20thn lebih umur tapi perangai suka menyakat tu tak kira kat mana...kadang kadang malu la jugak bila kat tempat2 awam tu dia buat hal dengan adik nya...bising mulut adik mengadu pastu muka mama pun mula la muncung...siap halau halau dia suruh main jauh jauh...tension tau dia tahu kalau buat macam tu mama mesti muncung...tapi bila dia takde kan bila kami jalan jalan tu terasa sangat sunyi... :(
miss you hakim...si pengacau...si kuat tidur..si kuat makan..si suka ajak mama merayau rayau cari kedai makan...dan juga si peneman mama untuk tengok wayang...

Hakim ni paling sempoi...kalau dah datang angin dia nak tengok wayang dan kami pulak tak berkenan dengan cerita tu..dia akan ajak suhaila teman kan dia...so saya lah tukang hantar dia orang dua...kelakar bila tengok hakim berjalan sambil pimpin tangan adik nya... :)


Haiii anak anak dara....minggu lepas si zulaikha balik...bosan kata nya..untung dia belajar dekat dan mudah transport naik ETS tak sampai 2 jam dah sampai kl sentral...hakim kalau nak balik dekat 6 jam baru sampai...kesian kan...hem ingat bulan puasa dah dekat....lagi lah saya kerinduan...

Tu anak dara saya...zulaikha..paling tak larat nak tunggu dia bersiap kalau nak pergi mana mana...kalau nak keluar lepas zohor maka pukul 9 pagi dah kena bagitau dia..atau lagi elok confirmkan malam sebelum tu...dia bersiap...Allah...saya tak sabar nak tengok muka suami dia nanti menunggu dia bersiap.. ha ha ha kesitu pulak kan

Birthday saya dia lah pertama ingat ..siap remind abangnya suruh wish..budak lelaki kan..bukan nak ingat besar esok pun sama lah..kena ajar nih nanti kesian isteri dia... :)....zulaikha siap buat prank call konon check duit dlm bank takde balance pada hal abah dah letak kan..then dia wish happy birthday...ishh buat terkejut orang tau.....pastu siap tag saya dalam facebook....hantar poem wish birthday to me..ishhh terharu nyee :)

Sunyi lah lagi rumah kami masa berbuka nanti...ber tiga je..actually puasa tahun lepas si hakim masih di rumah belum pergi uitm lagi so taklah sunyi sangat walaupun masa tu zulaikha dah di tapah...tapi tahun ni dua dua takde...hemmm

You all tentu dapat agak motif tulisan saya ni kan...hemm mama kerinduan lah..

Bila ada bising ...bila takde kerinduan...haii anak anak...mama rindu lah kat anak2 mama yang jauh ni...hopefully hakim dapat luang kan masa balik berpuasa dan berbuka dengan kami...zulaikha nanti for sure tiap minggu balik tu.. :)

Gitulah kita ni kan...masa anak anak kecik/baby lagi lah masa yang ada untuk kita peluk cium...berleter ke..tapi bila diaorang dah melangkah keluar dari rumah utk sambung belajar atau kahwin nanti....hemmm masa diaorang kecik2 tu tak kan terulang lagi dahhh

So cherish lah masa sekarang dengan diaorang ok...saya tahu kebanyakkan kawan2 saya ni memang the best mom...saje saya nak luahkan perasaan sendiri malam ni... :(

Okaylah....situ je dulu ramblings saya...

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya

20 comments:

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Hurmm.. Sebab tu la gamaknya syurga tu bwh tapak kaki ibu... :)

kakcik said...

Assalamu'alaikum.

Masa kecil mereka ditimang, bila berjauhan mereka dikenang dan dibimbang, bila bersama terbitlah rasa riang... hai anak2... :)

saniah said...

Betul3.... :-D
Bila dh ada suami..syurga dbwh tapak kaki suami tp kita msh dituntut utk berbakti pd ibu dan bapa :-)

saniah said...

Waalaikumusalam
Terima kasih kakcik dtg mnjengok saya :-)
Betul tu kakcik...sama2 sbgai ibu kan mcm tu la kita ni

inazamri said...

anak2 saya ni pun dah mula membesar..skrg ni rumah havoc je riuh pekik dorg..kita pun kadang marah2 coz dorg bising..terpikir gak nnt kalau dorg dah besar sunyilah umah ni..waktu takkan berulang...

ieda said...

jadi ibu bagai2 dugaan kan akk
insyaallahh semoga anak2 x menghampakan kita ..

oo hantar bb .. insyaallah sampai nanti kak ;)

saniah said...

Ina....hehee enjoy je sama sama diaorg tu bila diaorg bising2 nanti bila daj besar..mmg ina akan missed all.that...:-D

saniah said...

ieda.....insyaAllah ... :-)
Tu la akak duk risau jgk ni ....takpe tgu je lah kan

Mama Gee said...

g rindu keriuhan rumah dgn bunyi budak2...dah lah anak tunggal...anak pun takde...huhuhhu sob sob sob

MulutPayau said...

Ohhhhh..akak rindu pada anak2 ya....sabar ya kak....
saya tak dapat bayangkan bila anak2 dah besar nanti...tentu sunyi jer rumah....Tapi kena jugak terima kenyataan tu kan....

wahida said...

akakkkkk....sebaknya saya baca n3 ni...tak tau kenapa...

saya dpt bayangkan mcm mana anak2 saya dah besar nnt...mesti sunyi kan...sekarang ni anak2 masih kecil kita rasa bising, nnt kalau dah besar mmg akan kesunyian...huhu...


akak sabar ye, dorang jauh sbb nak menuntut ilmu...
kita doa sama2 kejayaan mereka...

Dinas Aldi said...

Masa saya masuk asrama tingkatan 1 dulu, mak saya nanges malam2 peluk bantal di bilik saya di rumah. Rindu la tu, kehkeh. Tapi bila saya dah tamat tingkatan 5 baru dia bagitau kat saya hal tu :)

Zaitun said...

Salam saniah...rindu anak2 ya...kak Zai dah tempohi situasi sebegitu. Dah jadi hukum alam kan... satu hari kita akan berjauhan dengan anak2 bila mereka dah mempunyai kerjaya atau keluarga sendiri.Tapi insyaAllah dimana pun mereka berada doa kita sentisa mengiringi mereka.

saniah said...

GEE....o gee anak tunggal ke? Takpe nnt gee sendiri akan ada anak ramai nnt tak sunyi lg dah kan...hehee mcm paksa org beranak plak...takpe rezki tu Allah yg tentukan...sabar lah ya gee.. :)

saniah said...

Ina...tu la mmg teringat sgt2 ni apalg dekat nk ramadhan ni kan...jauh plk tu...hemmm makan tak menentu la diaorang tu.. :|

saniah said...

Wahida...thanks ye..mmg btl nanti bila anak wahida besar nnt wahida akn rasa...sedih jgk tp mcm u cakapla kan...ni utk their future jgk.. :-/

saniah said...

CIKGU....ya ka sampai cam tu noo...ya la cikgu ni kan anak pompuan tunggal kan..tu yg mak cikgu sedih sgt tu...:-) sweet kan
Akak ni klau teringat kat diaorg akak masuk bilik diaorg..baring2 atas katil tu...hemmm :-/

saniah said...

Walaikumsalam kak zai
Duk teringat kat bdk2 sbb dah dkt nk ramadhan kan...mcm nk suruh diaorg balik sini je sebln hihii
InsyaAllah ya kak...dh jd ibu ni kena kuat semangat...kena bnyk berdoa kan..thanks kak zai

Aidah said...

Samalah kita. Ada masa tak tertahan2 air mata. Rindu sungguh kan. Rasa macam diorang tu kecik2 je lagi. Tak terasa pun budak2 tu dah besar. Tak lama lagi kena pulak berkongsi kasih dgn pasangan masing2. Haiiih...sabarlah kita kan. Macam tu lah putaran hidup.

saniah said...

Aidah.....ya mcm tu la nmpk nya kita ibu2 ni kan...:-)
Mmg kuat kan semangat bila nk let go nnt kan