Saturday, June 30, 2012

nak kisah ke tak nak?

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Terima kasih daun keladi kat readers yang tinggalkan komen...Aidah; makchaq;cikgu dinas;hanis azla;tpj dan kak zaitun....dah dibalas dan dah jengok kat blog anda...seronok baca entry2 you all...cuma saya ni je yang malas nak update blog lagi...aihh tak kisah sangat nak update sebab ni cuma sampingan je kan...ada masa saya update lah...kalau dah duk kalut sana sini tu memang tak sempat pun nak on laptop ni. Saya ni kan drebar...:)

Ada tak yang sering di landa sikap serba salah nak ambik kisah ke tak? hemm saya memang selalu terkena...ni dalam family lah kan. Selalu nya saya jadi sasaran untuk di jadikan oleh mak sebagai konon penasihat pada adik adik...sebenarnya bukan menasihat pun tapi sebagai penyampai kata kata mak pada anak anak yang lain....adoiii....selalu macam tu..."hang habaq kat depa..." ..."hang kena la bagitau kat depa..bla bla blaa.." ...."hang kena tegoq depa tu..kata kat depa...".....pernah kena tak?

Saya ni anak perempuan sulung...Allah memang menguji tahap kemampuan saya untuk bersabar dengan ujian nya ni...saya ada kakak ( Alfatihah untuk beliau...) tapi pada umur 5 tahun arwah meninggal akibat kemalangan jalanraya...memang syurga lah tempat arwah kan....dan kini saya lah memikul jawatan Pengawai Perhubungan Awam...PRO...haa pro lah sangat. Kerja yang orang benci dan meluat kan...perhubungan apa gitu. If not arwah la yang kena buat kerja ni... :) gurau je

Dan saya ni pulak di anugerah kan dengan perangai sensitif mengada ngada. Tengok orang tua makan pun saya sebak...tengok rusa kena kekah dengan singa pun saya sebak meroyan....hari tu tengok capik sakit pun boleh duk meratap minta maaf dengan dia..huhhh macam orang bodo pun ada gak kan......

Ahah...apa lagi kalau tahu dan tengok mak sendiri menangis kerana sentap dengan anak anak....hah lagi saya meroyan tahap gaban. 

Apa lagi...saya memang ber kisah sangat lah kalau hati mak terguris...saya duk fikir..dah lah mak baru belum cukup setahun arwah ayah ( Alfatihah untuk arwah tercinta...)  meninggal...nak tumpang cari ketenangan dengan anak pun tak boleh ke?

Saya sentap ni bila mak kata dia terasa...kecik hati mak dengan ABC ...mak yang kata aaa...bukan saya saja saja reka cerita. Humm...nak buat macam mana...kena la pulak dengan perangai saya yang over over senang terasa dan sesitiviti tahap 300% melebihi tahap normal

Dalam duk simpan simpan tak mau tegur tegur ABC tu...last last saya terkeluar jugak la..but in a very nice manner lah...takde lah cekak pinggang beliak mata bagai kan....tu nak bergaduh nama nya...sebagai kakak bukan nya saya nak bergaduh..just tegur sikit kot kot ABC terlanjur kata....saya tegur pakai sms je...tu pun awal2 tu duk ber sms dengan ABC hal biasa biasa je...saya ambik peluang la selit sikit hal mak tu....

Tau apa jadi? Hemm elok saya taip dan send je text tu...ABC terus senyap...sampai la ni....hahhhh

Apa sudah jadi? Majuk ka baby ABC saya nih? kena tegur sikit dah macam tu...bukan nya saya sampaikan fitnah pun kat dia..saya sampaikan je teguran mak..macam biasa lah...saya ni kena tu kena ni..dah nama pun BIG SISTER..... :( lagi pulak memang benda betul pekara yang di tegur tu. Memang dia buat so dah buat silap kena la accept....jangan makan orang yang menegur pulak seakan akan penegur tu pulak yang buat salah....saya tak nak la kalau tak ditegur nanti dia duk syok ingat perkara tu betul dan akan jadikan perkara tu macam tak dak apa apa.

 Haii orang tua pun buat silap tau...ingat dah berumur gini tak buat silap lagi...kita ni kan cuma manusia je..takde sapa sapa manusia kat muka bumi Allah ni yang sempurna...sesekali tu Allah nak uji jugak kesabaran kita...jadi kena lah berhati hati dilain kali... Ini pantang di point out kan kesilapan sikit mula lah nak sentap...kita ni pun cuma ada mak je..sanggup ke bagi dia kecik hati dengan kita? ai tak sanggup.

Saya bukan kata saya perfect ...owhh tidak...selalu saya di tegur oleh husband dan anak anak...no hal...saya accept..bukan la nak menunjuk kata saya ni penerima teguran yang tegar...tapi truth is truth la...muhasabah la diri tu..terima teguran dengan hati yang terbuka...tu pasal saya senang hati je memanjang kot...saya ni mudah terima...hukhukhuk...perasan..ni pun nak kena tegur jugak jap lagi nih...perasan bagus pun tak baik kan

Anyway saya tahu ABC ni memang kesayangan mak kan..dan kemungkinan besar jugak depa dua dah bermanja manja semula...aishhh tinggal saya lah pulak...jadi pelanduk :(
Kalau pikir pikir balik ..humm memang malas nak ambik kisah kan...biaq pi kat depa lah..tapi tu la desakkan mak sendiri..

Selalu juga dulu dulu kalau mak duk pot pet kat saya.... saya just cakap kat mak " mak cakapla sendiri...depa kan anak mak..." heeee kejam dak? Tu bab lain..ni dah bab airmata seorang ibu menitis ni saya tak sanggup nak kata macam tu...saya ni pun seorang ibu...kalau anak saya buat macam tu pun saya akan sentap jugak....emmm

Okay lah ....sampai sini dulu...merepet kejap..aihh kena keluar hantar si zulaikha jap..ada ja la dia ni tau..balik rumah semata mata nak tengok wayang...ya lah kat tapah tu bukan nya ada panggung kan...

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

p/s segala yang ditulis hanyalah luahan hati saje..bukan niat memburukan orang atau menyindir ya..ini berlaku pada saya je :)  PEACE NO WAR
kalau ada adik adik saya yang membaca .....heeee baca laaa... :)

8 comments:

Pen Biru said...

sal..xpe kak..sy pun kdg2 melepas prasaan jgk kt blog.hihihi

Aju Mohit said...

Hihi kita serupa sensitip, tp setakat ni saya tak pernah jd org tgh antara mak dan beradik lain, mak straight to the point je, mmg besar tggujwb akak ni, moga2 adik tu tau kesilapnnya dan berubah kan kak

Dinas Aldi said...

Walaupun saya anak pempuan tunggal & anak yg tengah pulak tu, saya la tempat mak saya mengadu bila ada anak2 dia yg lain menyakit hati dia. Kerja tegoq menegoq camni memang dah jadi tugas saya la walaupun terpaksa menegoq abang sendiri, adehhh. Kalau nak tegoq adik tu takdak hal la. Kena buat macam tarik rambut dalam tepung la, rambut tak putus, tepung tak berselerak. Payah ya amat.

ainnoraini said...

Saya pun sensitip jugak kak,mudah sangat 'hujan',dgr citer sedih pun nangis jugak...akak jgn citer sedih2 kat saya tau..

Harap2 adik akak tu akan tersedar silapnya tuu.

MulutPayau said...

Assalamualaikum kak....

Kalau saya di tempat akak pun serba salah jugak...Bimbang mngguris mana2 hati.....semoga Allah permudahkan segala urusan akak dan dapat mnghadapi segalanya dengan hati yg tenang....

saniah said...

PENBIRU....iye lah kan sekali sekala...nak juga lapangkan kotak hati ni..nanti jem pulak..heee


AJU MOHIT....mak akak memang camtu..dia tak boleh cakap kat depan satgi dia nangis lagi..so akak lah kena..hemm


CIKGU....tu la kak paham sangat kes cikgu..macam kak jugak kan...ishh serba salah tau


AIN....erk ada ke akak cerita sedih2 kat ain? mana ada kan heee...kira kita ni sama lah kan sensitif..:)


MP/ina....terima kasih ina..akak pun doakan yang sama.. :)

♥MAMASYAZA♥ said...

sama la saya pun, slalu gak tok umi luahkan apa yg tak puas dihati ngan masalah anak2. kengkdg kena gak jadi postman utk sampaikan apa yg tok umi pesan, jenoh dok atoq ayat takut terguris hati lak kan. dah nama pun kakak yg sulung, begitulah adatnya

Mama Gee said...

huhu kita leh geng lah kak...sbb g pun sensitif...mudah menangis...tgk krtun pun kalo sedih g nangis...tgk dokumentari pun nangis....tgk iklan sedih pun nangis...tgk citer industan jgn ckplah sure banjir..hehee