Tuesday, June 19, 2012

lamaaaa nya

Assalamualaikum.....

Mula mula nak berterima kasih pada bloggers yang singgah beri komen pada previous post tu hari....terima kasih banyak banyak...takpa kejap lagi saya ke blog anda pulak ya...ada yang saya dah jalan ke blog dan dah pun tinggalkan beberapa kali komen...memang saya suka baca dan suka tinggalkan komen tapi minta maaf lah ya sebab saya tak sempat nak update blog sendiri ni,....so mungkin anda datang jengok dan tengok post masih duk yang lama...aishhh memang tak sempat nak update...ni saya tinggal kan komen sebab boleh browse kat hp je...nak bukak laptop tak sempat...ya lah hp koman tak boleh post entry...tak canggih :(

Hari khamis dan jumaat tu kelam kabut rakyat KL sebab di serbu oleh jerebu.... ya lah kan agak lama kita tak kena jerebu...kali ni teruk sangat sebab cuaca panas..tapi tak seteruk pada pertengahan 90an dulu...saya kata teruk sebab saya kena tempias teruk sekali...batuk2 dan badan letih berminggu minggu...masa tu saya kerja kat Jln Imbi...mana dengan jerebu..asap bas...aduhaiii serik rasa masa tu...batuk2 yang teruk sampai ada cina kat gerai tempat saya selalu lunch tu dengar siap bagi petua dan suruh saya ke kedai ubat cina untuk cari remedy....agaknya dia pun tak tahan dengar saya batuk masa tu...:)

Tapi hari Khamis..Jumaat dan sabtu tu paling teruk...tengok gambar tenghari jumaat tu hari...kat simpang ni kalau ada yang biasa lalu kat sini...kalau pergi terus kita akan jumpa zoo...depan tu sikit je jalan dah sampai finas dan zoo...sebelah kiri ke melawati dan sebelah kanan ke giant taman permata dan terus ke keramat AU....terukkan..sampai tak nampak pokok2 selepas billboard tu..masa ni kalau keluar dari kereta dapat hidu bau asap...sesak dada ni..saya risaukan suhaila masa ni sebab dia ada asma kan..tapi Alhamdulillah sampai sekarang nampak dia ok je



Gambar kat bawah ni pagi sabtu...dalam pukul 11 lebih..lepas gi beli barang dapur tu saja saja saya naik ke bukit dekat rumah Yusof Haslam tu untuk tengok keadaan sekeliling....hala bangunan tu kalau cuaca elok memang boleh nampak bangunan kondo kat taman melati...Platinum city kalau tak silap tapi pagi tu memang tak nampak...

Cuba juga cari KLCC tapi memang tak nampak...matahari pulak dah dua tiga hari tu berbalam balam je kaler nya kan...sedih tengok persekitaran yang tercemar ni..duk teringat cerita underwater world dan The Book of Eli....yang mana masa tu mengambar kan keadaan masa depan yang mana bumi tercemar dengan teruk nya...air minum tak ada..panas...manusia berbunuh sesama sendiri berebut makanan dan tempat tinggal..ishh tak sangup laa.

Masa tu la rasa serik sangat duk guna microwave....guna air cond..tak recylce...guna plastic container...rasa sayang sangat kat air minum...tak nak dah membazir sebab tak nak sumber asli kita habis....hemmm


Balik dari meninjau keadaan sekitar :) saya kelam kabut memasak sikit dan bersiap siap nak ke Tapah hantar barang kat zulaikha dan akan attend reunion dinner organize by husbands old school dia kat Tanjung Malim....

Nak bawak kan spagheti aglio olio ni pada zulaikha...dan tinggalkan pada hakim sama sebab dia tak nak ikut ke sana...dia lebih suka tidur dari pada duk kena attend reunion abahnya yang for sure penuh dengan warga emas je...:)

Lepas masak...terus balut hadiah untuk zulaikha...kesian dia..tak sempat saya nak buat entry birthday dia last week...10hb June lepas birthday dia..kami pulak masa tu dah hantar dia dan hakim ke uitm masing masing...10hb tu lah hari pendaftaran pelajar lama...kelam kabut itu ini langsung tak ingat birthday dia...masa dalam kereta nak balik ke Tapah baru teringat...pelik jugak selalunya saya yang akan ingat birthday ahli keluarga ni..hemm agaknya sebab dah ber umurrrr kot...

Sebenarnya dah suruh budak jusco tu balut tapi husband la nak tengok jugak rupa hadiah tu walaupun dah bagitau dia tu perfume dah tu nak bau pulak so kena lah bukak...tak pa jugak sebab saya tak berkenan dengan hasil tangan budak tu...so kena la buka balik.....sambil bukak sambil makan...lapar sanggggaattttt

So harap dia suka present ni dan dapat pulak jamu kawan kawan makan spagheti..budak budak ni memang suka makan spagheti..siap request olio lagi

Kalau pada orang lain masak spagheti ni tak ada hal..kacang je la kan tapi pada saya...amatlah leceh ya...lambat betul la buat kerja...dan saya pun bukan nya tererr masak pun kan...kadang kadang entah apa apa rasa...tapi syukurrr family makan je

Hemm saya memang tak pandai masak...dan jarang sangat memasak sebab saya sayang dapur ....tak tahan tengok dapur kotor..ada pulak orang macam ni kan..:) maka nya di sebabkan jarang masak sebab tu lah tak pandai pandai pun kan...asyik masak spagheti je...tu pun kadang sedap kadang ntah apa apa...:) :)


Okay cukup merepet....ni kat bawah ni gambar jemputan khas malam tu...DJ Dave ni salah seorang pelajar Methodist English Secondary school kat Tanjung Malim tu...sekarang kalau tak silap dah tukar nama ke Kebangsaan kot. Para penyambut tetamu adalah dari pelajar2 sekolah ni sendiri...baguslah diaorang ni...ikut sama meraikan pelajar2 tua nih. Mana tak nya dinner malam tu di hadiri oleh pelajar2 mulai tahun 70an hingga 60an....Dj Dave ni pelajar tahun 60an...iye...umur pun dah dekat 70 tahun kan...yang generasi tahun 70an ni adalah husband ...2 orang kakak dia..sorang abang dia dan adik dia yang baru masuk 50 tahun...hemm adik ipar saya dah berusia 50 tahun la..:)



Malam tu Dj Dave nyanyi lagu dia yang popular tu lah...'maafkan laaah'.....suhailah terus tanya...'lagu apa tu mama...pelik je' ha ha ha....tu pun kecoh satu dewan..kawan kawan dia ikut sama nyanyi...kita ni tengok je lah..:)

Kira nya Dj Dave ni maintain betul lah...perut langsung takde...tak boroi macam geng kaum dia..suara memang masih sedap...handsome macam dulu lah...kiranya growing old gracefully betul lahhh....ishh kita boleh ke macam tu? cantik jelita je bila tua tua nanti??? sekarang ni badan pun dah kembang mengikut peningkatan umur...adoiiii umur meningkat jarum kat alat penimbang tu pun ikut meningkat jugak....habih macam mana nak growing old gracefully??? ooo ada orang cakap cantik dalaman itu yang penting...iye ke? agaknya la kot :)

Apa apa pun asalkan tubuh badan sihat dan harap harap takde penyakit 3 beradik tu la kan....risau jugak ni...orang kata kalau berat meningkat..macam macam penyakit akan datang..hemmm...mula lah rasa nak pegi jogging semula ni...padahal kena exercise hari hari...ini tak...ikut mood pulak.. :)

Okay lah itu je lah my ramblings this time...another time another story...will try to update soonest....InsyaAllah...:)

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

5 comments:

Dinas Aldi said...

DJ Dave memang hebatlah, maintain hensem & gagah perkasa badan walaupun dah umoq 70an :)

Memang sedih dengan jerebu ni. Kat Georgetown hari ni bertambah teruk, dinasihatkan jangan buat aktiviti luar. Dok mintak doa semoga hujan turun supaya kurang la sikit. Sedih tengok dunia kelabu hasap..

makchaq said...

Kat putrajaya hari jumaat & sabtu jerebu teruk, tapi lepas tu dah ok

Mama Gee said...

Jerebu mmg teruk hari tu....tekakp un rs kering je..asek nk minum air.. seb baik tak kena batuk ke apa...

seronoklah kalo buat reunion mcm tu....tp nk organize tu bukan mudah kan...

Tak Pe Je said...

Mataku pedih, kanda. DJ Dave nih Dato' kan? Menten je..

ieda said...

jerebu teruk juga di KL erkk kak
disini jerebu juga tapi pagi sahaja .. dah tiba tghari ok je ;)

wahh ada DJ Dave .. sedap kan sore dia bila nyanyi live ;)