Wednesday, May 16, 2012

SELAMAT HARI GURU....cikgu2 :)

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Wahh starting bulan ni ada ja keraian keraian....kata untuk rai kan mak..( dah ada kata haram la pulak...) pastu ni hari ni rai kan guru guru pulak...hemm saya nak tunggu ada dak fatwa kata bulan depan hari bapa pulak haram....hemmm

Tak pa kita sembang pasal sambutan hari guru pulak...kan hari ni 16hb Mei hari guru...ada tak PM buat ucapan malam tadi?? hemm masa hari belia hari tu dia bagi ucapan...awat hari guru dia senyap??? ooo wife dia buat ucapan kot..saya tak nampak kat TV3 punn......haaa saja nak usik usik sikit...jangan ada yang terasa yaaa....jangan marah nanti kena jual...ehhh lama tak dengaq perumpamaan tu...:) :)

O ya dulu dulu memang cita cita saya nak jadi cikgu...hemm dah sampai ke tahap nak pi interview abang kata tak yah lah...dah ramai cikgu dah dalam keluarga tok wan saya....yang kita ni anak / adik yang baik tu mengikut je lahhh....last last kot mana pun mengajar juga kat rumah...dari seksitery saya jadi seksirumah....haaaa...melalut dah

Ok berbalik kepada guru guru ni semua....selamat menyambut hari guru guru...hari ni suhaila kata cikgu cikgu tak mengajar dan murid murid pun tak belajar...heee biasa lah macam tu...bukan selalu. Kebetulan pulak hari Isnin hari tu last day Puan Rohaya...pengetua kat situ ..bertukar sekolah rasa nya sebab tengok dia masih comel lote orang nya tak kan dah pencen kot kan...so kelas kelas pun pakat buat collection beli present kat dia...Kelas suhaila  dia kata diaorang bagi barangan Bodyshop ...nasib baik ada parent yang ada masa temankan anak dia ke kedai...tak taula berapa harga..alah bodyshop tu bukan mahal sangat kan...boleh la tu yang penting ingatan mesti ada..

Dah 8 tahun Puan Rohaya menjadi pengetua...dia jenis garang tak kenal sapa punya pengetua...dari pak gaurd sampai lah ke parents kalau dia rasa nak tengking dia tengking jeee.....kira macam agak melampau jugak lahhh....apa sal dia nak tengking parents ntah laa....saya rasa dia ada masalah dalaman jugak ni...haahaa...tak pa lahh kita faham...:)


Haaaa ni hadiah suhaila untuk guru guru dia...ada 6 orang semua...saya heran jugak kenapa sikit sangat....dia kata cikgu kelas mengajar 4 matapelajaran...soo kira pukul rata lah ni...ya lah negara kita memang kekurangan guru kan...

Semalam petang sampai ke malam saya temankan dia ke jusco dekat rumah ni...dari lovely lace kita orang ke Miss T ( yang ni dia la yang nak sangat ...sebenarnya untuk dia sama..heehhe ) pastu kita orang ke Memory lane pulak....haaa nak tercabut kepala lutut ni...sebab berulang alik tu yang tak tahan tu....dah masuk lovely lace ...pergi memory lane tak jumpa jugak pastu patah balik ke lovely lace....hahhh naik berpusing mata ni....mama dia pun naik rambang bijik mata...dah tu hampir hampir nak shopping untuk diri sendiri jugak tu...nasib baik cepat cepat sedar diri...geram tengok barang barang kat lovely lace tu...comel comel belaka...aishh sabar sabar...kita raikan guru dulu....mama anytime boleh kan

Ni balik sekolah tadi pukul 11 dia heret saya semula ke Jusco...ada lagi 2 hadiah nak bagi kat cikgu tusyen pulak...ayooo...nasib baik mama memang suka pergi lovely lace...so ikut je lahh....saya dah pesan kat dia next time kalau nak beli present kat mama ...bawak je abah datang ke lovely lace ni....hahaaa

So itu lah aktiviti saya buat persiapan menyambut hari guru...sejak tahun lepas dah ringan kerja saya sebab anak yang sekolah dah tinggal sorang...prepare untuk sorang senang sikit...tapi belanja tetap sama kot...dulu barang murah sikit kan

Apa apa pun kepada semua guru guru seluruh malaysia dan seluruh dunia ( macam la sampai ke rusia tu yang baca blog ni...) saya mengucapkan selamat hari guru...menjadi seorang guru adalah sebaik baik kerja yang boleh juga di katakan sedekah ya.....menyampaikan ilmu dan selagi mana ilmu itu digunakan selagi itu lah guru menerima ganjaran pahala dan itulah sebaik baik nya sebab kita bukan nya hanya mencari kesenangan di dunia ni je..yang utama ialah kesenangan di akhirat nanti kerana semua kita menuju ke arah itu...kan :)

Jadi kalau anak nak jadi cikgu tu jangan lah di halang yaa...saya selalu suruh anak anak saya memilih untuk jadi cikgu...doktor...nurse tapi tak sapa pun teringin...hemmm susah budak budak ni..sapa lah yang akan teruskan cita cita mama yang tak kesampaian ni ? sedihhh

Terima kasih kerana singgah...:) jumpa lagi

p/s....kepada cikgu cikgu...terima kasih atas jasa anda mengajar anak2 kami...membantu kami mempersiapkan anak anak menghadapi cabaran hidup di masa hadapan..dan membantu anak anak mendapat kan apa yang mereka cita cita kan...semoga Allah murahkan rezeki anda semua dan perkenankan doa doa anda...amin

9 comments:

Dinas Aldi said...

Saya pulak walaupun keja cikgu tapi tak pernah menggalakkan pelajar saya jadi cikgu. Saya suruh pi cari keja lain. Banyak sungguh cabaran jadi cikgu sekarang ni, nak tumpu perhatian pada aktiviti pengajaran pembelajaran pun bergelut sebab banyak kerja perkeranian yg perlu dibuat. Mengecewakan. Tapi saya dah masuk dua2 belah kaki dalam bidang ni, saya akan teruskan hingga ke akhirnya & buat sebaik mungkin, insyaallah.

Terima kasih atas doa kak Saniah tu :)

Tak Pe Je said...

Eh, kakak.. Mana taww kot sampai org Iceland duk baca blog kita...? ;) cer tgk stats kat audience, musti kakak terkujat tgk ada gak org luar Asia Tenggara singgah sini.. Baik nya kakak kasik present kat cikgu2.. Anakku kan kakak, tiap2 thn songlap hijab2 mummy kasik hadiah kat cikgu2 dia, boleh? Adoi... Ada yg blom terusik lagi dia dah songlap.. "Mummy Jgn La Tamak Sgt..." Boleh?

saniah said...

CIKGU....mana ada kerja yang mudah aihh...kerja kat opis cabaran lain..kerja sendiri cabaran lain..kerja cikgu pun cabaran lain la...ishh heheee...husband kak selalu kata ingat kerja dia senang? kak kata habih u ingat kerja i ni senang jugak ka? habih pakat sama sama duk nak kata susah la pulak...ha ha ha apa2 pun terima dan redha je lah..Allah dah tentu kan gitu :)

saniah said...

TPJ....hehe baik nya anak dia..:) lawak pulak..agaknya dia pun tahu..mummy selalu beli hijab so no hal lah kalau songlap..:)
mesti cikgu2 sayang anak TPJ kan? ya lah dapat hijab cantik2 pulak..:)

rieda_ffya said...

bestnye dapat hadiah dari anak murid dia ni...comei berbalut jee..

MulutPayau said...

Assalamualaikum kak....

Letih jugak layan anak mncari hadiah utk cikgu2 ya...tapi tak pe kan kak..setahun sekali...Anak2 saya pun macam tu jugak...macam2 karenah kalau nak beli hadiah utk ckgu....

shidah ar said...

hari ni cikgu2 memang happy sungguh :D

ainnoraini said...

Saya pun sama jer ni..nk mencari hadiah utk cikgunya nii..
Tak tau la nk beli apa ni tau..

NzA said...

nza jadi cikgu n nza amat gembira bila si along xnk jadi cikgu...ngee....tugas cikgu skrg amat byk bebanan..

1 hr yg amat bermakna buat kami warga cikgu...TQSM