Friday, November 25, 2011

apa buat pagi ni?

Assalamualaikum....
salam mesra pada Ainnoraini dan Kak Zai komen pasal rumah saya..rumah saya biasa saja...hehe..saya cuma maintain vacum dan lap perabut utk elakkan habuk je..takde lah rajin mana pun tapi memang serabut kepala kalau tengok barang sepah atas lantai kan? sapa sapa pun mcm tu.. :) buat Kak Yan yang sentiasa sibuk tu..thanks atas kunjung balas....baca your blog makes me want to know more about you.....mesti bisneswoman berjaya ni kan? Dinas/Cikgu.....kalau mai KL habaq la tapi saya pun takleh jadi drebar pasal saya pun tak pandai sangat jalan kat KL ni....hehe p jln TAR okay la kot.. :)

*********************************************************************

Selamat pagi readers...jengok ke Blog pagi ni rupa nya dah ada bloggers yang post entry seawal 7 pagi lagi....wah rajin nye..ke buat schedulu post semalam untuk keluarkan pagi ni?  emm bagus juga idea tu kan...nanti nak cuba lah..:)

Ni kerja pagi ni...wahh se mug green tea...roti bakar letak scrambel egg...sedap..:)
Pastu lipat lah kain...emm macam mana fulltime mak mak ni nak pagi pagi pakai lawa lawa pastu duk kat hall lipat kain sambil minum kopi ?  ishh tengok cerita dalam tv memang lah boleh kan...

Saya ni suka sangat tengok "Desprate Housewives"  sambil membayang kan saya lah tu pakai lawa lawa siap make up pastu dengan jinjing sebelah bakul baju yang baru kering..duk lipat la kat atas island kat dapur...hehe biar betul...tapi yang bagus nya cerita ni ialah dia bagi inspiration pada orang macam saya ni ( yang duk kat rumah la kan ) untuk sentiasa alert...kain baju jgn biar mengunung yang kena di basuh..basuh le cepat nanti bau masam satu rumah guna air freshener pun tak jalan nanti..yang dah di basuh dah kering tu kena lipa kalau tak habis berkedut t'shirt tu semua :)

Ada masa tu dia tunjuk lah si Bree ( watak dlm cerita tu...yang ada OCD tentang kesempurnaan ) duk lap lap perabut...so saya pun terikut sama mengelap perabut hihi cuma tak sempat nak ber pakaian lawa lawa...muka dah berpeluh baju pun dah soaked dengan peluh dan berbau masam tapi nak buat macam mana sebab takde director yang jerit " CUT ".....so rupa ni taklah nampak lawa masa buat kerja kerja rumah....*sigh*

Kena pulak husband jenis keluar pergi kerja pukul 10 lebih siap ber breakfast dan baca paper kat rumah dan selalunya masa dia keluar imej wife dia ni adalah.." berpeluh peluh bau masam...rambut kusut masai..pakai t'shirt lusuh dan seluar aladin kembang "....aiiihhh harap harap secretary dia lebih hodoh dari saya.....HA HA HA  lawak *sigh sekali lagi

Desperate Housewives in action.....betul memang itu je saya makan waktu pagi..determination utk kurus...

 
Hari ni cuci towel....macam lah ramai sangat kat rumah kan towel sampai ada 7 helai towel sekali basuh....ini lah akibat dari sejak raya haji tu hari asyik balik kampung tiap minggu dan juga week end plak jalan kat shopping mall shop for hakim and zulaikha...banyak kerja tak dapat di selesaikan urghhh :(

sila abaikan keadaan porch saya yang bogel tuh...sejak pindah sini bulan 8 tu hari belum buat apa apa dari segi landscape...haha nak tanam rumpur ?? mana boleh hidup kat konkrit tuh...rumah ni yang lain lain saya suka tapi bab tang owner dulu simen kan garden ciput ni yang saya paling tak suka...panas sangat rasa nya bila cahaya matahari jatuh atas konkrit tu...habis mati pokok dalam pasu tu.... :( kena gi sungai buloh la weekend ni...

Okay ni CIWI...ciwi jaga kain kat jemuran tau..kalau hujan bagitau mama k ? macam lah dia reti... ;)

Saya ada security guard....hemm ni lah dia mak guard saya...CIWI ....suka duduk kat situ pastu bila saya keluar dia jeling je nak masuk..saya dah buat rules rumah baru ni kucing kucing semua tak boleh masuk aaa...memang banyak perbezaan tau..dalam rumah bersih dah takde lah bulu sana sini...dan takde lah jumpa cicak besar2 yang si SAM selalu bawak masuk...nak tunjuk kat we all kehebatan dia le tu....dab juga kadang kadang si CIWI ni akan muntah kat bawah meja sebab perut dia tak dapat digest makanan ewww....meloyakan betul.....

Pastu yang best kucing kat luar ialah si RON takde chance lagi lah nak naik jalan jalan atas kabinet dapur saya....dulu dulu saya pernah buat entry pasal si RON selalu lepak atas stove saya kan....punyalah nak tunjuk yang saya jarang jarang masak sampai dia boleh buat stove tu tempat tidur dia....gerammm

Okay lah enough lah membebel kisah pagi jumaat ni...dah dekat pukul 1 tengahari dah masa saya menaip ni..so nak siap untuk lunch pulak...husband selalu nya hari jumaat dia lunch kat rumah so kena lah siap kan lunch yang heavy sikit....kalau tinggal saya dan suhailah je kami selalunya ....lunch kat luar lah...:)

Okay lah....apa apa pun terima kasih kerana singgah ya....jumpa lagi :)

10 comments:

ainnoraini said...

Baru jer sempat nak jln2 melawat kawan2...
Smlm sibuk bebenor...tenet kat opis tu ade masaalah plk...


Selamat berhujung minggu...

Kakzakie said...

Selesalah dah kemas-kemas.... kalau kakak kucing memang tak bolehlah usahkan masuk, bela pun tak. Kakak paling takut kucing dtg kat kaki, boleh melenting kakak...

Salam ma'al hijrah saniah

Ros said...

Salam Saniah,

macam tu la hari2 kerja kita yang dok kat rumah ni kan saniah...Kak Ros rasa tak sesuai la pulak,siap segak2 pas tu dok buat keja kat dapur,lain la orang yang kerja kat opis tu,tak berpeluh pun....

Zaitun said...

Kak Zai pun suka mennonton siri tu tapi bak kata saniah tak pakai baju lawa2 dan bermakeup pun.Bila kerja rumah dah siap baru nak melawa tapi masa tu hubby dah pergi kerja hehehe...

محمد رازيق said...

comel kucing CIWI

saniah said...

AINNORAINI.....orang kerja memang tunggu malam hari je la nk berinternet pun kan? tq sebab jengah jugak ke blog saya yg takseberapa ni..:) selamat bercuti jugak pd ain


KAKZAKIE......hehe pengeli ya kak? saya dah serik perabut rosak di cakar dgn kucing2 ni semua..so kali ni semua tak dpt masuk..:) salam ma'al hijrah pada akak juga...selamat bercuti..:)

KAK ROS.......ia betul tu saya pun sokong..pakai lawa2 duk bepeluh kat rmh...lagi pulak blaus2 kebanyakan material cuma sesuai di pakai sekejap je..nk duk pakai sambil basuh pinggan pun tak selesa kan...sama lah kita..:)

KAK ZAI.......tu lah...kalau husband yg pergi kerja pkl 7 takpa..mgkn kita sempat mandi time suboh tu ni idak..hubby pi kerja lewat..kita dah sibuk nk mengemas memasak bagai...aihh harap weekend je lah pakai lawa2 pastu ajak hubby makan kat luar hihihi..

MOHD RAZIK....terima kasih...dan terima kasih juga sbb folow me...:)

L said...

heheh. jgn desparate sgt.. negh3



jom bacer jup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

azieazah said...

Seronoknya baca bebelan U Senahhhh! ops! Saniahhhh... hehehe

Seronok gak eh jadi surirumah ni, kan? Bebas nak ejas time nak buat kerja rumah.

Porch tu kalu konkrit nampak bersih bila hujan, tak becak. Tapi bila terik, memang panas la...

saniah said...

AZIE....hahaha...tershashul la u... :) jd FHW ni seronok2 pada pandangan mata orang je laa azie..langit tak selalunya cerah kan...ada masa mendung jgak... :)....sendiri rasa laa..

saniah said...

L....nanti akak singgah k... :) err i'm not desprate tauuuuu..