Monday, October 24, 2011

sikit info pasal theme park genting

Oya apa guna la cerita saya je kan so ni nak bagi info sikit...

serba sedikit tentang harga nak masuk ke dalam Theme Park tu ya...
untuk kita pemegang Mykad la kan..
family package = 2 adult 2 children 185rgt
adult 62rgt
warga emas tak ingat la berapa..

so untuk kami 247rgt...kena tambah adult untuk hakim...saya rasa macam ada harga untuk remaja..tapi kelam kabut sikit masa nak ambik wrist band tu..rugi rasa nya kan

ni untuk all parks...kalau rasa rasa nak indoor saja better ambik wrist band indoor sahaja..indoor games lebih chidren friendly la...takde ganas2 sangat macam kat outdoor tu..takde la rugi ambik outdoor pastu cuma boleh naik 4 game je utk budak2 kat luar tu...tapi kalau anak anak berbadan besar walaupun umur macam 10 atau 9 tahun masih boleh naik sebab semua games ni berpandukan pada ketinggian sebenarnya...bukan umur

Dan kat outdoor tu games dia bergantung pada cuaca gak...kat situ kejap kejap hujan so kadang2 tu tengah tengah duk beratur nak masuk kena hujan....bila hujan staff theme park akan stopkan game dulu..so sapa pun tak leh naik...hehehe....si hakim dengan suhaila terkena mcm ni lah hari tu...dah duduk dah dalam flying dragon tup tup budak budak tu kata keluar kejap yaa....hujan..hehehe
Tapi takpe tak jadi naik pun sebab awal tadi dah naik dahhh...saja si suhaila ni nak naik lagi....untuk pengetahuan semua.. the flying dragon ni macam roller coaster jugak cuma tak pusing2 macam corkscrew tu je...budak2 kena 107cm height...suhailah suka yang ni..

Tapi harus jugak di ingat...hujan atas bukit tu kejap je...so sambil tunggu hujan stop..boleh lah you all g makan atau buat lah aktiviti yg lain..ada gak game yg berbumbung walaupun nama nya outdoor..mcm yang budak2 kecik punya...tapi selalu nya untuk budak2 yang ketinggian 76cm ke 122cm...suhailah dah tak leh main benda2 ni..dah besar...:D

Ada juga yang under maintenance..macam feris wheel tu teringin jugak la nak naik tapi hampehhh....depa duk baikki apa ntah..frust gak..

Kat indoor pun ada feris wheel ni tapi nak menunggu punyalah lama at last kami blah gitu je..frust lagi :(

Kat indoor kalau nak naik roller coaster tu naik lah Euro express...yang ni kami semua naik...dia round round dalam kawasan tu lah...gayat juga tapi memang syok...budak budak below 12 boleh naik asalkan tinggi lebih 122cm....suhailah suka juga yang ni cuma nak naik tu kena beratur ...ramai budak suka yg ni..

Adult bumper car pun okay..electric car kan so bantai lah langgar kawan kawan kat situ...yang ni zulaikha dengan suhaila satu kereta dan hakim sorang sorang

kebanyak kan game yang kami dapat naik bersama ni si hakim kena duduk sorang sorang lah kan..dah ber 5 ni...sorang kena bawak diri sendiri...saya selalunya naik dengan zulaikha dan suhaila mesti dengan abah...duk pikir kalau jadi apa apa emergency si abah boleh tolong suhailah kan..hakim dah besar boleh jaga diri sendiri..zulaikha pun gitu juga...:D

Satu lagi nak pesan...kalau boleh bawaklah tisu basah (wet tissue)...lap lap lah tempat yang you all nak duduk tu dulu...biasalah bila tempat2 gini dengan bangsa yang merata tempat datang tu...hemm jaga kebersihan ye..nanti takdelah balik rumah demam demam dan sakit sana sini...kena cerewet sikit malah pencuci tandas yang saya masuk hari tu pun muka dia masam je...bila ada sorang cina tu keluar dari toilet..dia masuk nak cuci terus saya dengar dia duk menyumpah yumpah cina tu...ada dengar t**K tak simbah/flush...eeiiiewww...mungkin cina tu tak paham sebab dia selamba je duk tengok muka dia kat cermin....hishhh agaknya depa depa ni memang tak tau simbah kot bila dah membuang....hishhh geli...

Saya pesan kat anak2 saya..kalau pergi ke tempat public mcm ni kena cari tandas cangkung...jangan guna tandas duduk sebab kita tak tahu apa jenis germs/kuman yang melekat kat mangkuk tandas tu kan...hishh kadang2 tengok darah pun ada kat tepi tu....eeeeieewww sekali lagi...jadi beringat lah yaaa...kat rumah kita sendiri takpa lah memang kita je yang guna..dan kita cuci pun guna antiseptic pelbagai kan...kat tempat awam tu....wallahualam lah kan...main simbah jeee....

So despite all those do and dont....enjoy yourself ya..bila berpeluang bercuti tu berseronok lah di samping suami/isteri dan anak2....saya ni masa ni je dapat bersama budak2 dua orang tu..lagi 2 minggu hakim akan masuk kolej pastu di ikuti oleh zulaikha so tak dapat lah nak bersama bercuti rasa nya bulan 5 diaorg ada cuti tapi masa tak sama dengan cuti sekolah so saya rasa sampai hujung tahun lah kami tak kan kemana mana...balik kampung raya je lah kan..cuti jugak tu nama nya...:D

Ada duit lebih..tolak itu ini dapat lah ke luar negara tapi kalau kurang mampu tu kat dalam Malaysia pun okay..tepuk dada tanya poket...hehehe



Apa apa pun terima kasih kerana singgah dan harap harap info yang sedikit ni dapat membantu ya..

7 comments:

azieazah said...

Terimakasih berkongsi info. Wahhh adult saja sampai RM62? Saya dok ingat masih lagi dapat RM35-40 jer. Boleh tahan gak mahal gak, sebab kita bukan nak main sangat pun kat dalam tu.

Dinas Aldi said...

Students saya ramai suka sungguh pi Genting. Balik dok cerita & tunjuk gambar, suruh saya pi, hehehe.

saniah said...

azie..a'aa memang mak ayah tak main sgt pun..hemm tapi kena jugak masuk teman anak..mcm zulaikha n hakim tu dah boleh masuk sndr tp si suhaila tu kena temankan..mana abg dan kakak nk jg..so kami la juga kena..nk masuk so bayar jeee..tapi enjoy la tgk bdk2 ni suka..:D

saniah said...

cikgu...memang nampak gaya bangsa2 ni lah yang meramaikan genting pun..dah owner gunung tu pun org depa kan..cikgu join la depa pi cuti sklh nanti...hehehe :)

Hanis Azla said...

dah lama betul tak naik genting.. last naik waktu anak kecik2 dulu.. terima kasih yer kak atas info ni.. nnt klu pergi adalah juga latest information..

luahfikiran said...

SALAM,
SINGGAH SEKEJAP. SALAM PENGENALAN. INSYAALLAH ADA PERJUMPAAN BLOGGER DI RUMAH LF PADA 25 DIS NANTI. DIJEMPUT

saniah said...

HANIS....no problem..akak ni pun lepas ni mungkin tgu lama sikit baru nak pergi lagi...lepas ni nak pergi ke pulau2 lah pulak..tenang sikit..:D


Dato' LF...Terima kasih menlawat rumah saya...InsyaAllah 25 dis nanti saya turun ke BBB nanti...terima kasih menjemput
o ya terima kasih kerana folow blog sayayg tak seberapa ni...