Monday, September 19, 2011

kaki ku cramps

hemm..ada yang tak kena dengan blogger...post hari sabtu lalu tak masuk..hari ni baru dapat post..nasib baik date/day dia maintain hari sabtu so takdelah rasa pelik bila baca entry saya..hantar pagi ni cerita hal sabtu kan..pastu nak upload gambar pun susah..entah la apa yang tak kena nya


Ini lah gambar nya setelah berkali kali duk upload bukan nya gambar besar pun..dah compress dah tapi ni baru boleh


emm apa ni? haaa ni la foot warmer saya...disebabkan setiap malam iyaaa...setiap malam dan saya bukan bergurau yaa..atau pun mengada kan cerita...setiap malam saya mengalami cramps...boleh menangis dibuat nya terlalu lah sakitnyaa...bengkok bengkok kaki saya ni...kadang kadang dia tarik ke kanan..kadang tu lurus ke bawah...dan kat tepi betis masa jadi tu mesti berlubang macam kaki orang yang terlebih air bila kita tekan kan berlubang pastu lambat nak timbul balik tu kan...hah macam tu la kaki saya bila kena cramps...


mr.H tak percaya...masa bila you kena cramps? dia tidur mati orang duk menangis sebelah dia pun tak sedar..okay next time kena cramps saya akan tolak dia jatuh katil baru nak sedar orang tengah sakit kot...saya pulak jenis yang suka tunjuk macho konon..memang jarang sangat mengadu kat dia bila sakit..kalau sakit selalu buat tak kisah je..iyelah kalau nak berbaring je siapa nak buat kerja rumaah urus anak ke sana sini kan? bukan ada pembantu dan driver...so selalu dia ingat wife dia ni sihat walafiat je lah kan


so pergi daiso hari sabtu tu saya terjumpa la foot warmer ni...saya pun sambar lah kan dah harga pun 5ringgit je...orang ramai nyaaa...berkenan jugak kat mangkuk2 kecik tu duk ingat boleh guna masa makan sagu gula melaka...ni favourite we all...zulaikha pun dah pandai mengacau sagu sampai kembang semua dan tak hangit...okay la kan...tapi pikir2 balik kalau satu bijik 5 ringit..nak beli 12 dah 60rgt kan? hemm takyah laaa...beli kat jusco la kalau ada..dapat yang elok lagi kot dengan harga tu...tak pun brand yang lebih menyakinkan kat mana mana kan..


Ada few things yang mr.H sambar...sebenarnya barang saya cuma sepasang foot warmer tu dan barang suhaila 2 kot..kotak stationary dan sticker...yang lain lain tu barang mr.H laaa...hemm orang yang konon duk kata apa lah ada kat situ?? buat apa nak pergi??? hehe last last barang dia yang banyak...hemm...gambar tak sempat nak ambik...malas lah cuma nak tunjuk barang yang saya suka sangat sangat tu je...


Sekarang tiap malam sebelum tidur saya akan sapu deep heat dulu pastu pakai stokin..masih juga akan kena cramps...ni dah beli foot warmer ni saya boleh pakai merata rumah siang malam kecuali di dapur dan bilik air je...saya pikir mungkin kaki saya tak tahan sejuk kot


Saya ke farmasi jumpa farmacist ni dia kata kalau cramps selalunya orang tu kurang calcium...so saya pun boronglah calcium dia suruh saya makan 2 biji sehari selama seminggu tengok macamana...kalau kurang cramps tu bolehlah dikurangkan ke sebiji sehari...kalau tak kena extand la ambik calcium....saya tak kisah asalkan cramps tak datang lagi..sakit sangat sangat tau


Haii...dah tua tua ni macam macam la rasa kan...kat lutut ni time sujud tu jangan ceritala kan...bila lutut tu kena lantai ke terus menyucuk kedlam...entah kena urat ke apa...sakit jugak tu...masa pindah hari tu sakit pinggang masa duk angkat barang ....silap membongkok je terus rasa sakit...tu la mr.H dah pesan..bengkok kan kaki tu bila nak angkat barang...selalu lupa


okaylah hari ni share kisah sakit dan tips utk orang cramps..kurang calcium...dan sakit pinggang..bengkok kaki tu sebelum angkat barang..ye ye..tapi bila dah buat kerja mana nak ingat pesan gitu...he he he


terima kasih kerana singgah..

3 comments:

Hanis Azla said...

klu kena cramp gitu mmg rasa nak menangis dibuatnya.. Alhamdulillah skrg ni dah lama tak kena..

Kakzakie said...

Bila buat kerja nak cepat kita nie kan Saniah. Bila dah sakit baru teringat petua itu-ini. hihi... macam baguslah fot warmer tu. Kakak tak pernah nampak pulak. Kalau yg urut selalu kan...

Moga ada perubahan hendaknya...

saniah said...

hanis..betul tu..akak dah tak larat bila mlm naik takut pulak sbb dh tau karang akan kena cramps..mlm td pun masih kena walaupun minor tp tidur terganggu lah..:(

kakza...a'aa kakza..saya ni kalut jugak..esp bila buat kerja dapur mesti terhiris jari lah..terpegang periuk panas lah ada saja lecur sana sini atau jari berbalut ha ha ha..tq kak InsyaAllah kita tgk la macaman bila dh duk ambik calcium ni..nanti saya update k