Friday, February 10, 2012

jalan jalan ke sungai buloh

Assalamualaikum

emm...hari Thaipussam hari tu lepas hantar zulaikha ke KL Sentral kami terus ke Sg.Buloh...memang dah lama berhajat ni..nak beli tanah..hahh..jangan terkejut..saya nak beli tanah?? Tanah apa..banglo lot kot :)

Ish ish ish rumah yang ada sekarang pun dah syukur Alhamdulillah dah dapat duduk..selesa juga untuk kami ber5 tambah sekarang 2 orang dah ke hostel jadi tinggal kami ber 3 je..sunyi pulak walaupun rumah bukan nya besar mana pun..:)

Idak ler saya mencari tanah lot nak buat banglo..saya cuma mencari tanah nak tanam pokok..ingat nak semai la balik pokok2 yang tua kat rumah ni..pokok tua tu dah kiok..so dia ada tinggalkan anak kecik..jadi saya ingat nak tanam anak pokok tu dalam poli bag jadi tu yang merayau sampai ke sini...cari poli bag sama..kat melawati tu mahai tersangat sangat...kalau terdesak sangat lah saya beli kat nursery depa..kalau ada masa dan husband tengah mood baik maka kami kesini..alah bukan jauh mana pun..

Gambar snap dari dalam kereta je..masa ni dah nak balik...ntah kenapa ralit sangat mencari barang kat dalam kedai tu sampai lupa nak ambik gambar kat dalam nursery tu...:)

Panas sangat ni tu yang snap dari dalam kereta ni...memang tak sempat nak merayau betul betul ke nursery lain...tengahari buta nih..panas sangat sangat..

Sini nursery yang kami singgah..no.54 ...budak budak dia okay la..tapi saya rasa ada nursery yang lagi better kot..tapi tu lah dah panas sangat sampai nak jalan jalan kat luar tu pun saya tak lalu...masa ni saya tengah migraine....heh tu pun nak jalan jalan juga...panadol dah telan 2 biji masa ni...

Perasan tak diaorang lekatkan riben riben merah kat pokok tu? apa tujuan depa buat gitu? mungkin tanda 'Ong' kot ek? ya lah cina ni dengan warna merah suka sangat...:)

alah...katanya sales..tapi saya rasa memang tiap hari dia duk gantung banner tu...:)
Pokok pokok dia okay..nak kata bagus dari kedai lain tak berani la pula sebab tak jalan compare dengan kedai lain...tengok juga kedai no.53 sebelah..ada sorang ni borong berkoyan koyan pasu...mungkin bisnes landscape kot...

Husband bawak kereta laju sangat...tak sempat nak jengok sini..si suhailah yang kepanasan dah serik nak turun jengok jengok..dia la yang suruh abah dia drive laju laju...tak kasi saya stop dan shopping bunga lagi..:) takpa minggu depan mama akan datang lagi aaa...

Perut dah berbunyi..kepala makin berdenyut denyut...janganla dia buat hal kat dalam kereta lagi..saya minta husband cari tempat makan dekat dekat Sg.Buloh tu je..dia pulak tak tahu sangat kedai mana ..emm..nama je duduk kat KL dah berpuluh tahun kedai makan yang sedap pun tak tahu...

Akhir nya dia bawak kami ke Ara Damansara...cari kedai makan jenuh juga sebab kebanyakkan kedai tutup..ya lah public holiday lagipulak rasa nya kedai kedai sini hidup cuma waktu week days je..hari kerja baru meriah..cuti cuti gini takde sapa nak datang kot...

Jumpa kedai ni..apa nama ntah...ada masakan Thai dan masakan kita juga...ni saya oder nasi ulam melaka...amat sedap..ada ulam tu yang best..uishh kalau pergi lagi ke Sg.Buloh tu memang saya akan ke kedai ni lagilah..memang sedap..cuma saya lupa la nama kedai tu..:(

Husband makan nasi goreng cendawan...biasa je..dia memang gitu taknak cuba makanan yang baru..asyik benda yang sama dia makan..p la kemana pun...dia takut tak kena dengan selera dia kot.. :)

Air saya...apple kasturi asam boi...hah nama saya letak sendiri..sebab dah lupa apa nama drinks nih...tapi rasa nya sedap..cuma asam boi tu terlebih la pulak..patut 1 biji cukupla kalau dah saiz asam boi dah besar gedabak gitu..ni depa hentam letak 3 biji...tapi tetap sedap..kena dengan tekak...pening masih ada nih..:(

Itu je aktiviti cuti Thaipussam hari tu...ni rasa nak pergi lagi laaa...tak puas hati sebab nampak bunga cantik cantik tapi tak dapat nak beli sebab tujuan utama nak beli tanah je..husband dah sound tapi yang hot nya dia beli pokok cili padi tu boleh pulak...nak beli sampai 3 pasu sebab dia kata nak berkawan barulah pokok tu segar ..iyolah tuu..mana dia dapat idea ntah...akhir nya beli sepokok cili padi dan sepokok cili apa ntah...:) nanti saya upload gambar yaaa....tu aktiviti pagi tadi..pagi esoklah saya post kan..now nak gi tidur...letih dah ni..:)

 Kepala yang berdenyut sejak hari Isnin tu dah hilang sebaik saja saya berjaya ke farmasi pagi Rabu semalam...bayangkan kepala berdenyut tapi tak dapat makan ubat sebab kedai ubat tutup..klinik yang bekalkan ubat ni pun tutup jugak..doktor gi jalan jalan kot...
jenuh menunggu hari Rabu baru boleh beli..hari selasa telan panadol dari pagi sampai malam ...jumlah 8 biji...nasib baik tak overdose...:(
Serik serik..lain kali dah tau akan cuti panjang kena make sure ada bekalan kat rumah...haishhh

Apa apa pun....
Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

5 comments:

Uncle Lee said...

Hello Saniah, I was at Sizuka's blog nak check out noticed your callsign and busybody over.
Nice blog you have, and I enjoyed looking thru the well taken pics here.

I suka the nasi goreng huby makan, sedap best tu!
That ayam goreng looks really delicious too.
You have a nice weekend, and keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

Zaitun said...

Kalau kak Zai pergi ke Sungai buluh mesti penuhkan kereta kalau tidak tak berbaloi.Tak cukup dengan booth tempat duduk dalam kereta pun ada pokok hehehe....

♥MAMASYAZA♥ said...

en. abah pun kalo ada program landskap kat kl, dia mesti g cari pokok kat sg. buluh. katanya byk pilihan.

Dinas Aldi said...

Saya pun kadang2 kena migrain. Dulu kalau kena, kena muntah seround dua baru ok. Sekarang ni alhamdulillah dah tak muntah & migrain pun dah jarang2 kena.

Mak saya pun suka beli tanah, baja, pasu. Dia suka tanam pokok bunga. Masa dok menyusun pasu la malang tak berbau, dia gostan & tersepak bata, jatuh & patah tulang neck of femur, Allah..Alhamdulillah sekarang dah ok walaupun kena masuk implan.

saniah said...

UNCLE LEE....thanks for stopping by my blog..just a simple blog..happy u enjoy reading it..thank you so much :)


KAK ZAI.....memang geram kan kak zai bila pegi sini...mcm2 bunga ada..tapi kak zai expert dah tanam orkid..saya tak berani nk cuba takut tak hidup di tangan saya ni..


MAMASYAZA......iye? mmg sg.buloh ni tempat kegemaran semua landscapers hehehe..bagus la utk bisnes hubby mamasyaza..semoga bertmbh berkembang bisnes harapnya ya...


CIKGU....ya ka..aunty G sampai patah tulang sbb berkebun ni? kesian nya..selain nampak dia bertongkat kak tgk dia mcm shihat..ok jg diri n anty G baik baik aa...:)