Tuesday, October 11, 2011

dah bersedia ke anda??

Kira kira 2 tahun lepas saya buat check up dengan gynae saya...bila dah habis buat pap smear tiba masa consultation dgn dia..dah dia tengok umur saya genap 40 masa tu..hehe...dia tanya nak buat mammography tak? malu malu saya katakan la nak buat tapi tak tau bila..sebenarnya kalau boleh tak mao buat..hishh depa kata sakit ooo tak payah dengaq cakap orang ...sendiri pun boleh agak sakit ke idak...bayang kan...sekarang ni..nak meniarap pun sakit menekan dada ke lantai apatah lagi kena tekan dengan mesin tu..?? duk ingat dada yg banyak isi ni..(kehkeh..) tentu lagi sakit kot kan...



Then doktor tu tanya..." ada sesiapa dalam family yang pernah kena cancer?' "saya mengaku la tok dan ayah saya..dua dua kena colon cancer'..."bahaya tu..coz ada chances juga kalau tak colon mungkin breast'...ade ke??? tapi saya duk pikir ya lah dia doktor..pompuan juga kan so dia mesti nak menolong pesakit dia..jadi tak lah saya sentap tak tentu hala kan..dia kata lagi "ok...i bagi borang ni u bawak pergi bahagian...bla bla bla..."


Saya ambik borang tu dan...simpan sampai la 2 tahun...ha ha ha


Penakut...


Ehh...saya bukan takut pasal cancer ni...sapa sapa pun boleh kena..tak kira genetik dah zaman sekarang ni..even diabetic pun boleh jadi pada orang yang tak de keturunan diabetics kalau tak jaga life style kan....tapi saya takut kena penyek sebenarnya...teruk kan? apparraa...




ooo tapi kan ujung tahun lepas saya buat juga mommgraph (beserta dgn pap jugak)ni...yahooo...bangga dengan keberanian sendiri walaupun masa pi tu macam macam rasa...memulas lah..nak terkencing lah..nak lari balik pun ada rasa gak..hehe..


Tapi bila tengah kena penyek tu...ehh takde lah sakit punnnnn....biasa ja lah..duk terpikir jugak..agaknya kalau meniarap tu sakit pasal seluruh berat badan kita tertumpu ke bawah lah kan of course la lebih lagi bila kat dada ada muscle2 kan tu pasal la sakit tapi buat mammogram ni kita buat sambil berdiri jadi bila kena penyek cuma dada n plat besi tu je....tak rasa apa sebenarnya...hishh nasib baik tak lari balik ha ha ha...


Lepas tu dapat result..gentar jugak la kan...tengok tengok okay..clear tak dak apa apa yang perlu di khuatirkan buat masa tu...senang hati la kan...so ingat ujung tahun ni nak gi buat check up lagi...kali ni nak buat dengan stress test..hormon test sekali..hormon test tu selalunya depa ambik darah...tak kisah..tapi bab yang stress test tu yang agak haru...dengaq kata depa suruh lari atas treadmill....aduhaiiii...bab lari ni yang tak larat nih...rasa nya saya lebih rela di penyek dari berlari....errr..???


Anda bagaimana? dah buat mammography? dah kena penyek???


Tapi kalau umur belum 40 tak payah la kan...ni utk orang2 macam saya...aduhaiiii...dah 40 lebih lebih dah saya ni kan???....reality really bite...hard!!! kehkehkeh


p/s o yaa...jgn lupa pap smear pun kena buat yaa...


so itu je lah serba sikit nak share pengalaman saya..terima kasih sudi singgah..:)

2 comments:

Kakzakie said...

Kakak buat pep smear setiap tahun. Doktor akan panggil pun bila dah sampai masa sebab kakak pergi clinik swasta. Mammogram kakak buat 3 tahun sekali itu yg dipesan so kakak baru sekali buat 2 tahun lepas... Dah dia nasihat kalau usia dah 35 tahun keatas kena buat, baik buatlah. Penyek sekejap je, lepas tu anjal balik. Hihi.... maha kaya Allah kan Saniah:)

saniah said...

kak..iyalah kak..diberiNya akal pd manusia dpt tolong sesama sendiri..aii kalau takde bijak pandai maka tk de la mesin canggih2 ni..takut2 pun kena buat jugak..hehe
bagus kakza..berani betul