Wednesday, February 29, 2012

WW..??? mana boleh wordless...

Assalamualaikumwarrahmatullah...

umpphhh....ssshhhh


                                  * gambar dari google...


sooo lazyyy...but...soo yummyyyy

Ha ha ha makngah mana boleh wordless...nak cakap jugak..nak potpetpotpet jugak..

Makan ini hari ni..sebab?? digoda dan tergoda....emm what can i say...mother's love is above all...anak minta beri aje lah walau makanan segera....cekali cekala yaaa dik

terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

Tuesday, February 28, 2012

HyppTv...bila husband outstation

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Hari ni husband ke Terengganu macam biasa setiap 29hb macam bulan bulan yang lepas...tapi kali ni dia bermalam di sana...esok baru site meeting dan hari ni site inspection...Projek ni memang rezeki husband tapi projek yang dikendali kan bersama orang yang kurang berpengetahuan dan lebih pandai pengetahuan putar belit membuatkan pening kepala husband dan team consultant dia bertambah dari bulan ke bulan...dipendek kan cerita..susah nak bekerjasama dengan orang yang dah tak boleh nak mengikut arahan maksud saya....aihhh

So malam ni tinggal saya berdua dengan suhailah...tak pernah lagi tinggal kami berdua dan ini kali pertama..di rumah baru pulak tu. Dulu dulu masa husband ke outstation masa tu anak anak yang lain masih bersama..kiranya dah lama juga husband tak bermalam di luar daerah

Rasa risau jugak....ishh harap harap takde perkara buruk berlaku...saya terfikir begini sebab di sebelah perumahan kami ni ada projek perumahan mewah sedang berjalan dan disitu jugak tinggal pekerja2 pembinaan.

Dah tinggal berdua..fikiran nakal pun menyelinap lah kan...pakat dengan suhaila kami menyewa dari HyppTv ( Unifi )...sekarang tengah seronok menonton sequel Mission Impossible ...beberapa hari lalu dah sewa utk 48 jam 8 rgt...mission Impossible 1...malam tadi husband nak tengok Mission Impossible 3....so malam ni saya sewa lagi Mission Impossible 2...husband kurang minat siri 2 ni tu pasal dia tak sewa semalam...tapi saya saje saje nak tonton..dah takde apa nak buat kan



Hahhh....dah selesai semua series ni...sebenarnya saya tak meminati Tom Cruise pun tapi saya ni peminat cerita cerita spy yang ringan...tapi entah kenapa saya lebih minat Mission Impossible dari pada James Bond..dan saya lebih suka penulisan Agatha Christy dari pada Tom Clancy....husband berkali kali suruh saya baca tulisan Tom Clancy..ishh berat sangat lahh....saya suka Agatha Christy...ada komedi sikit sikit...

Ni husband tengok bil unifi nanti sure terkejut ...nasib baik no.4 dah tengok kat panggung hari tu...jadi tunggu saja lah  bil nya he he

terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

novel cinta ...orang kita bercinta

Assalamualaikumwarrahmatullah.....

Nak cerita pasal tajuk tu le...pasal novel tu dulu ya

Saya baru menghabiskan novel ni karya NB...Norhayati Berahim...saya beli sebab masa masuk ke blog dia ada selitkan email dari pembaca yang kata novel MENUNGGU KERETAPI....ni berbeza dari buku buku NB yang lain..hemm tertarik kerana kata kata yang menarik..saya pun singgah ke MPH membayarnya


Baca...baca...baca...isi cerita ok jalan cerita ok..ada sikit typo error tapi tak la mengganggu cerita...cerita tak kalut dan tak berterabur...cuma kurang Umpph..novel cinta memang iya..tapi tak rasa la cinta nya..no feeling feeling laa..frust...tak macam saya rasa cinta INTAN ZULAIKHA DAN HILMAN YONG...ehh sapa tu?

Ahaa..novel cinta yang buat saya teringat ingat..ternanti nanti cik abang mengalunkan bacaan Al Quran di sebelah saya...tapiii...cik abang saya bukan Hilman Yong...dan sudah sepastinya saya bukan lah Intan Zulaikha...erhmm

Maksud saya kurang rasa cinta tu ialah...takde penghayatan...penulis menulis macam dia tak pernah bercinta..tawar je cinta dia..kita tak rasa cinta tu..masa Zarul kata dia cinta kan Karina tak dak rasa betul betul dia cinta...macam tu jugak Karina..dia kata cinta tapi tak rasa..novel ni pun taklah penuh dengan tafsiran2 ayat2 Al Quran sepertimana ASST tu..saya tak jugak mengharapkan cetusan cinta sepasang kekasih yang melebihi cinta kepada Allah..tapi penyampaian penulis tentang cinta tu tak sampai...pendek kata saya frust lah kan...

Satu je yang saya nak puji...Novel ni walau pun ia kisah cinta remaja sampaila diaorang dewasa namun tak de pegang-pegang...takde ringan2..duduk bersembang pun renggang renggang...macam lagu pulak ek? hah tu saya suka..yang part tu memang macam novel ASST...takde istilah ringan ringan...aku cinta padamu jadi bolehlah pegang pegang kan?? no way jose...

Hemm teringat pulak gambar lisa surihani dan yusri berpeluk sakan di ambil masa diaorang belum akad nikah...wahhh takdak sapa pun kata apaaa.....

Huiii artis la katakan..huhh pakat la muda mudi kita yang tengah hangat bercinta tu kata kat mak pak...tu depa buat tu tak dak salah pun? awat cheq buat tak boleh plak??? hah sekeh kepala siket...hang ingat salah tu letak kat hidung ka? ingat kalau dosa tu mai gedebum ataih kepala ka? ikut peraturan..ikut hukum..kalau Allah kata tak boleh sentuh jangan sentuh..kalau Allah kata dosa tu dosa lah..tu yang tak elok ambik artis buat role model...

Sayang laa..baru nak nikah ja terus hilang harga diri..tau la hang dah ada orang nak...tak kan takleh sabaq kottt....:(  jaga sikit

Ada peminat fanatik lisa dan yusry marah..? takpa saya tak kisah...marah apa..saya nampak gambar diaorang terpampang kat merata blog..kat surat khabar utama..saya tak suka sebab terang terang dah salah..saya cakap laa..tu pun bukan cakap kat pasaq malam..kat Harian Metro..kat blog saya jaa...dah ni blog saya..saya tulih laa yang saya suka..yang saya tak suka...

Okay selesai bab orang kita bercinta...ehermm

Dek kerana kurang rasa cinta masa baca Menunggu Keretapi...habis je last page tu..saya ke MPH lagi..frust lah katakan..so kena la cari penawarnya...jumpa buku ni hasil tulisan Rahman Haji Yusof..pemenang hadiah kedua HADIAH SAKO 3 bagi novel Nasional 2002/2007...namun ini terbitan pertama 2012.

Saya suka novel ni..kisah perjuangan orang melayu daripada sebelum merdeka hingga merdeka..banyak ulangan cerita didalam ni ..jadi agak pening lalat kejap masa membaca...letih jugak laa..banyak watak kena ingat..otak dah tak seligat waktu muda dulu..:)

Tapi ini hasil usahasama Utusan Publications & DIstributors SB dan Kumpulan Utusan bagi mengenang jasa tokoh penulis berkarya..ada banyak lagi novel novel sebegini di MPH...tunggu bagi habis yang ni dulu baru nak gi geledah lagi...banyak lagi novel2 yang belum habis di baca...si husband sibuk suruh saya baca novel novel dia...novel dia? lagi berat...tunggu lah dulu..membaca pun kena ikut mood...kena mood kureng saya lebih suka baca bahan2 chic lit je...kadang kadang buku suhaila pun ok..tapi bila datang mood bagus tu memang 2 novel satu minggu pun okeh jee..:)


Saya rasa ada juga kisah cinta dalam ni..cuma saya tak tahu setakat mana kisah cinta tu..samada macam artis bercinta atau macam INTAN ZULAIKHA bercinta dengan HILMAN YONG....aaaahh nama itu lagi..ehmm nak cari menantu seperti Hilman Yong atau seperti Intan Zulaikha...ahh anak tak setaraf langsung dengan watak watak itu...  ( malu sendiri....) :(

Maaf andai tulisan kali ni mengganggu emosi...:) tapi saya rasa saya tak salah...sanjungan sesama manusia hanyalah sia sia...Allah lah sahaja yang berhak di sanjung..di sembah...

Bak kata orang...matlamat tak menghalal kan cara...

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

anak anak

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Tengok tajuk je sure dah tau sedia maklum si siti saniah talib ni sure tengah syahdu ni...jangan la marah kalau saya syahdu...saya ada perasaan macam orang lain jugak... :)

Duk tak duduk Rabu lepas dapat sms dari si bujang saya...inform nak balik jumaat ni..biasalah kan 2hb ni memang dah start study break depa dah..dia masa tu ( hari rabu ) pergi ke hospital nak tukar besi kat gigi tu..dia bagitau saya dah bukak braces dah...hemm dia dah nak bukak biarla kan..lagi pulak menjadi satu masalah pulak dia kena ponteng kelas setiap kali nak ke hospital..banyak tinggal subjek..kesian pulak jadi saya biarkan lah..ada duit bila dah kerja nanti kalau nak sambung buat hah buat sendiri kan


Anak bujang yang dah 20tahun ...dah tinggi dari abahnya..minat yang sama..bola sepak cuma yang membezakan abah pandai main dan dia kureng...he he he...tapi dia tererr berenang..cuma dia tak minat nak join team renang...budak budak ni.. hemm apa apa lah hakim

Masa ni masih pakai braces...tak sabar pulak saya nak tengok rupa dia tanpa braces...mak saya kata dah hansem sikit....ha ha ha...Hakim belajar di Arau jadi kalau mood dia okay dia akan ke kodiang jumpa tok dan makan gulai ikan tok...dia kata tok masak gulai superb tak macam mama....amboiii

Dan sure kalau pi jumpa tok..tok akan bagi duit poket laaa...tu yang dia sayang sangat kat tok tu...tok ni pulak bukan boleh jumpa cucu...asyik tahu nak mengulur jeee..haii


No.1 dan No.2...dulu dulu orang ingat zulaikha ada kakak...sebab si hakim masa kecil comel..putih dan berambut keperangan...ha ha ha....


No.2 dan No.3.....kadang kadang bergaduh..kakak malas layan adik...tapi dengan adik orang lain baik pulak...si zara ( anak dikwa ) paling minat kat zulaikha...nak simpan rambut macam kakak leikha...nak besar macam kakak leikha...malah kalau berjalan cuma mummy dan kakak leikha je yang boleh pimpin dia...hemm


si zulaikha pun dah awal awal inform nak balik sabtu ...dia ada test hari jumaat tu pasal kena balik sabtu sebab selalu nya dia ( zulaikha ) lah yang hebat sekali bab bab balik kampung..pantang kelas kansel hari jumaat terus naik ets ...

Ni nak final exam dah ni...sure jerawat kat hidung tu makin bertambah meriah...:)

Menunggu dia orang ni balik macam tak sabar pulak...si hakim dah 2 bulan tak balik ke sini...memang lah rindu kat dia..tu pun raya cina hari tu dah jumpa kan..masih juga teringat ingat...sedangkan si zulaikha yang balik setiap 2 minggu ni pun saya selalu teringat ingat apa tah lagi yang dah lama tak jump kan

Balik dia orang  ni nanti riuh lah kembali rumah...hemm mula lah saya kena susun resepi apa nak masak nanti...si hakim sure hari hari nak kari...zulaikha memang tak makan nasi..so kena pikir kan italianno lah kan...:)

Pendek kata mama memang kerinduan pada anak anak.....:)

ok tu je nak cerita...

Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

p/s....nak tanya...slow tak masa anda loading blog saya? mungkin sebab gambar bersize besar kot...bagitau la ya...saya cuba kecil kan size nya nanti

Monday, February 27, 2012

aglio olio lagi

Assalamualaikumwarrahmatullah....

Saja nak tayang gambar olio yang saya baru buat...yang pertama kali buat dulu tu guna gambar google kan...so this time haa...makngah nak tayang jugak olio yang berjaya makngah masak baru ni...yang ni betul betul olio makngah aaa.... ;)


Ini lah olive oil yang saya guna....ada tanda halal ya puan puan..saya guna dengan penuh keyakinan...:)

 Last time tu guna extra virgin sebab olive oil yang biasa dah kehabisan rupanya rasa dia memang keminyakkan sangat...kali ni saya guna yang biasa...hemm sedap sangat sangat tau..



Kali ni saya buat olio sotong dan udang tecik ...yang nampak sotong saja sebab sotong hari tu memang yang giant lah..besar betul...puas hati makan ehh...

Haa...itu lah je nak kepoh...hehe memang dasar tak masak la katakan..bila sekali masak macam nak heboh sekampung...oiii aku masak la hari ni... ;)

Terima kasih kerana singgah....jumpa lagi

Sunday, February 26, 2012

road run...suhaila

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Semalam hari sabtu...ada program? hemm kat sekolah suhailah ada buat merentas desa...ala orang sekarang panggil road run...sama lah tu..cuma kat KL ni tang mana nak cari desa nya tu la kot dia orang panggil road run...lari kat jalan raya..:)

Sebenar penyertaan terbuka juga kepada parents...ada kawan mengajak..parents kena bayar 10rgt je...tapi malas laaa..padahal konon konon semangat nak kurus kan..duk jalan pagi pagi tu jalan lenggang mak minah je...ni bila pikir malu pulak budak budak lari potong awak...:)

Takde lah saya memang tak teruja nak join...mcam larian 1 malaysia tu dulu join juga walaupun kami parents buat jalan 1 malaysia...:)

Ni nak share gambar sikit...suhaila masuk tapi ntah kat mana dia tu...kata dapat no 22....orang bagi hadiah sampai no 20 je...takde rezki dik...lain kali cuba lagi..:)

Ambik gambar pakai kamera phone je...





Yang ni kecik kecik je rasa nya budak budak tahun 4 kot...saya punya la duk laung dari kereta bagi semangat...depa dah keletihan langsung tak peduli kat makcik kepoh kat dalam kereta ni...:)

Teringat dulu masa selisih dengan budak budak road run dari sekolah keramat dulu kelakar betul sampai ada yang tahan kereta nak tumpang ....masa tu saya berenti macam ni lah jugak duk bagi semangat kat diaorang....hihihi noti aaa



Lari dik lari....hehehe dah pancit adik adik ni....padahal jarak ni baru 200meter dari sekolah...kat sebelah kiri ni sekolah...ha ha ha...kesian plak...ni rasa nya budak tahun 6 la ni...mana suhailah ntah..:)

budak bertudung putih tu toleh tengok makcik ni duk bagi semangat kat diaorang...pastu siap ambik gambar lagi... :)

Haiii tu lah dia...teringat kenangan dulu dulu kat sekolah kan...sekarang ni nak lari macam budak budak dah tak larat...berat segala nya...ha ha ha

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

Saturday, February 25, 2012

nak tunjuk ni

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Ingat lagi tak trip saya ke ikea hari tu? hemm komen komen dah di jawap ya..lupa pulak selalu paparkan jawapan komen pada post terbaru so senang orang baca..terlebih rajin ni

Ni nak tunjuk ( macamlah ada orang nak tengok sangat kan..)

Haa..nilah hasil nya rack ikea yang murah tu...;) saya letak kat breakfast area...tempat tu taklah besar sangat...muat meja untuk 4 orang ...jadi tempat anak anak buat kerja sekolah..makan2 kami 3 beranak pun kat sini..malah kalau hakim dan zulaikha balik pun kami makan kat sini..senang nak ke sinki dan ambik lauk..dekat

Bila adik adik datang dengan family masing masing..di sini tempat budak2 makan...kerusi yang 4 di tambah dengan kerusi lipat ..meja makan besar sikit kat depan...pun ada kerusi 4 jugak..ntah lah kenapa masa beli meja meja ni kami selalu beli kerusi 4 je..padahal keluarga sendiri dah berjumlah 5 orang..husband la tu..selalu tak ingat..:)



Ishh pandangan sisi la pulak kan...harap harap takde sapa yang loya hari ni...:) terover syok sendiri la kan sebab dah dapat apa yang dulu dulu nya hanya menjadi mimpi je...sebenarnya saya memang mengimpikan rumah yang separate dining area dan breakfast area....ya lah duk menyewa kat rumah orang kan...mana kita boleh nak buat sesuka hati...

Bila ada kawan nak jual rumah dia yang saya memang selalu datang dulu dulu tu...terus kami setuju je...saya dah hafal sangat lay out rumah dia dan memang dalam diam menyukai layout tu...kira harga rumah memang dah termasuk dengan upah renovation siap siap...kami tak perlu nak pening kepala tunggu orang buat tu tak kira dengan kerosakan yang kontraktor buat lagi kan...biasa lah buatan manusia...mana ada yang sempurna mesti ada hiccup here and there kan


Kan betul rack pelbagai guna...boleh cari penyakut dan boleh buat sangkut handbag juga...:)

Saya tengah mencari hanger yang ada sederet tempat sangkut tu kan...hemm nak cari pun kena merata cari sebab nak bagi masuk dengan deco ( cehhh...jangan loya aaa...)..theee saya memang suka mendeco deco ni...

Buat masa ni ini lah je barang barang yang dibenar kan ada di rack ni...benda kecik kecik gift dari McD tu sebenarnya suhailah pun tak nak dahh tapi mengenangkan bila anak2 saudara yang tecik tecik tu...hemm memang itu lah yang diaorang cari..pastu pandai pulak letak balik...sebab...dia orang ni faham sangat yang makngah depa garang...ha ha...datang rumah makngah ni kalau lepas main wajib kemas semula...kalau tidak tak boleh balik...kejam kan? :)


Tapi saya suka sebab anak anak saudara yang sebaya suhailah ni kalau datang rumah akan datang berkerumun kat rack ni lah...tu bertindan buku2 cerita tu...bukan novel saya lahh...ni buku2 cerita suhaila tentang dunia survival dia tu...memang kegemaran dia orang...tu yang latest lah...yang dah agak lama dia simpan dalam bilik dia..kat rack yang sama jugak..alaa yang saya silap pasang tu...

Sebenarnya rumah saya ni selalu di kerumuni adik adik...tapi entahlah setiap kali diaorang datang saya selalu lupa nak ambik gambar...seronok sangat bersembang kot...:) lain kali mesti ingat untuk snap gambar kan...dah kata nak buat blog tempat simpanan kenangan..tapi gambar2 kenangan takde...apaddaa...

So itu je lah nak tunjuk kali ni...takde apa yang menarik cuma sedikit idea saya saja..kadang kadang bila kita tengok kat rumah orang baru kita sedar yang benda tu ujud dan affordable pulak tu...bagi saya barang barang biar pun murah tapi mesti ada design yang menarik..kalau tak kita tengok sekejap je dah bosan..betul tak? ni hanya pada mata saya lah...:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah..jumpa lagi

Wednesday, February 22, 2012

jalan jalan lama dulu daa

Assalamualaikumwarrahmatullah

Terima kasih pada yang sudi menjengok blog dan meninggalkan komen pada post yang lalu...:)

Ni saje nak bercerita tentang projek kami pada weekend yang agak lama dah tu masa belum raya cina lagi ni...tapi dah ada gambar kan bercerita sambil tengok gambar baru syok...

Tengok barang barang dalam gambar pun dah tahu kat mana lokasi kejadian kan? hemm sepurnama yang lalu...chewahhh....kami bertiga ke Ikea..dah lama tak sampai sini..datang sini mesti ada list..apa nak beli..perlu ke idak..haa tu pantang larang husband kalau nak ke ikea...dia kata la lagu tu...meh nak cerita..meh

Oya lupa nak bagitau...tujuan kami kesini nak rembat rack buku...ingat nak letak rack kat meja makan saya sebab husband suka buat kerja kat situ jadi boleh lah dia letak buku2 dia tu kat rack selepas buat kerja..takde lah bersepah kat atas meja tu...huishhh rimas lah sepah sepah ni


Suhaila berangan nak study area macam ni la konon..hehe udah la tu dik..nak letak tang mana lagi...rumah kita yang comel tu dah penuh dengan barang..karang susah pulak mama nak mencari kamu...hilang celah celah perabot..tapi memang tak dinafikan barang barang ikea memang menarik...tapi kena pikir keperluan jugak..kan

Haa yang kat bawah ni yang kami pilih...entah kenapa la ek? kat rumah tadi saya dah pujuk pujuk suruh ambik yang besi kaler hitam tu..baru maching dengan meja makan saya yang juga kaler hitam..tapi si husband ni ikut dia je lah kan..datang je terus ambik yang ni...harga 75rgt la tapi yang saya nak tu harga 69rgt je...laa orang pilih yang lagi murah dia tak nak...hemm

Ikut suka dia lah kan..dah duit dia..:) tengok lama lama comel jugak rack ni kan..kami ambik 3 bijik..ingat satu nak letak dalam bilik suhailah..banyak sangat buku dia ni..berterabur atas katil bawah katil..merata rata


Kena lah pergi mengangkut sendiri sebab yang ni kecik benar dan memang self assemble pun...nak mengada ngada ? suruh staff ikea hantar dan pasangkan? memang boleh tapi bayar laaa :)

Alah benda ni senang je husband memang suka assemble assemble benda ni...cuma yang hangat hati tu selalunya lambat siap nyaa..dia suka peram lama lama agaknya dia mengharap kan barang tu siap sendiri kot...:)




Haa udah tu moh menuju pintu EXIT lagi lama kat dalam ni nanti ntah apa apa yang di angkut bawak balik...

Tengok dalam troli kami...tetiba je ada kotak kaler oren putih tu...hah ni la kononnya nak sangat list list itu ini...last last dia yang ambik barang yang bukan dalam list...huh


Dah sampai peram lama lama...minggu berikutnya baru start buat satu rack dan dah siap kami letak dalam bilik suhailah...dah selamat satu...lagi 2???



Maap rumah memang bersepah :) Rack yang ni kami letak dalam bilik suhailah..tengok kat belakang rack yang dah siap tu...ada 2 lagi rack dalam kotak kan...hemm yang tu baru ni je siap....satu saya yang pasang sendiri ...tengah malam buta buat benda alah ni sebab tak boleh tidur...dan hasil nya pagi esok husband tengok rupa nya saya pasang salah...hah membebel lah dia...

sekarang dah siap ke 3 rack saya....ehh nanti saya masuk kan gambar yang dah siap ok...

sebenarnya bagus jugak kita belajar buat pertukangan yang kecik2 macam ni...macam budak budak main lego tu kan...senang je sebab ada guide nya..tapi seronok..:)

saya memang suka buat kerja kerja macam ni..tapi kalaut tersilap macam rack yang saya buat tu rasa geram jugak....tapi kelakar pun ada...:)

sekarang rack yang saya pasang tersilap tu saya letak kat bilik suhailah...yang elok2 tu saya letak kat breakfast area saya...tak dapat lah saya letak kat meja makan sebab kaler scheme dah lari...so memandangkan meja breakfast saya se kaler dengan rack ni so duduk kat breakfast area lah jawap nya....

hemm dah puas hati dah dapat rack buku...dah penuh rumah dah so lepas ni memang tak kan dapat lah nak tambah apa apa lagi...husband dah warning hah...:)

Sampai sini je...dah berleret leret tulis...hah nak buat macamana ...tak reti nak tulis pendek pendek...:)

Terima kasih kerana singgah
Jumpa lagi :)

Monday, February 20, 2012

pendatang yang tak disukai....kesian dia

Assalamualaikumwarrahmatullah..

semalam tak hantar apa apa entry sebab husband pegang laptop dia sehari suntuk... :( saya tak boleh nak mencelah pun..huh...lepas hantar zulaikha ke KL Sentral tengahari semalam masuk rumah dia terus buat kerja sampai tengah malam...emm...dasyat kan..orang lelaki ni kalau khusyuk buat kerja makan pun tak ingat tau...jenuh kita duk panggil ber kali kali...last last biar sejuk makanan lah kat atas meja...masa panas2 tak nak makan... :)

Teringat pulak yang saya belum cerita tentang kejadian sebelum maulud hari tu...

Malam Khamis sebelum maulud hari tu hujan lebat gak...dan pagi tu saya dengar bunyi anak kucing bising betul lah...saya jengok jengok kat luar ada anak kucing oren ni kat luar rumah..dia lapar kot..kesian basah dan comot betul terlalu asyik mengiau sampai suara dia dah serak..kesian betul

Husband tak bagi layan sebab dia tak nak nanti anak kucing tu melekat kat sini...tapi saya tak sampai hati la pulak...

Masa husband dalam tandas saya cepat cepat ambik makanan kucing yang jenis basah tu...bagi kat dia..susah jugak nak bagi sebab dia macam takut kat orang ...agaknya duk kena belasah kot sebab tengok ada luka luka kat muka tu..kesian..asyik menyorok bawah kereta jadi saya cuma tolak bekas makanan tu kat dia tu pun menyeringai semacam je..ha ha macam lah dia tu rimau ke apa ka..ingat orang takut ka..lawak si kecik ni

Husband pun kesian bila tengok keadaan anak kucing ni..dia kata takpa kalau dia datang makan je..tapi tak boleh la nak layan macam mana yang dah ada kat rumah ni

Actually sejak kami berpindah ke sini dah 2 ekor stray cats yang datang duk tumpang makan kat sini...masuk ni dah 3..tu pun ada jugak yang on off datang makan...pendatang tanpa jemputan...:) kami bagi makan je..bila kosong je bekas tu kami tambah..tak kisah la kan..yang 2 strays ni siap datang tidur baring je kat kerusi luar tu...memang tak ingat kat rumahtangga diaorang dah tu..:)



Tengok bulu badan dia punya lah chering sebab takut kat saya...ha ha...mata terbeliak ja bila saya pusing belakang baru dia nak makan...malu tapi mahu.. :)


Ni muka senior yang fedup kat saya sebab buat baik kat anak kucing tu..:) masam ja kan muka dia...sekarang Ron dah dekat 9 tahun dah umur dia..nak menyeringai pun dah tak larat...:)

Saya memang nak simpan anak kucing tu...kena pulak kemunculan dia dekat hari mauludirrasul hari ahad hari tu kan...kucing kan ke binatang kesayangan Rasulullah kita...dan kami memang lah suka kan kucing tapi....


Nak dipendek kan cerita ....jiran saya ( berbangsa cina ni..) tak suka sangat sangat kat kucing...dia memang tension la sebab kucing ni pi berak kencing kat taman rumah dia...aduhaiii....anak kucing ni walaupun makan minum kat rumah kami tapi bila kami lalu tepi dia ...dia mesti lari ke rumah sebelah..masuk celah celah jaring pagar tu...


so minggu lepas kalau tak silap hari sabtu dia pakat dengan anak dia tangkap anak kucing tu dan buang...tak tau kat mana...


Sebelum tu dia ada bertanya kat husband samada tu kucing kami ke tidak...agaknya kalau husband bagitau tu kucing kami sure dia tak buang...tapi tu lah si husband ni lurus la pulak..dia pun tak sangka bila dia kata tu bukan kucing kami jiran tu tangkap dan buang...

Zulaikha yang balik masa maulud dulu punya la suka kat anak kucing ni..dah diletak nama "puss in boots..pendekkan jadi puss" hari selasa lepas dia text saya bertanyakan anak kucing dia tu...saya pun cerita la A to Z...punyala marah dia...sampai dia kata kalau kita buang anak cina tu pulak..apa bapak dia rasa?

Terbayang macamana lah anak kucing tu survive kat luar sana...kalau dia buang kat food court takpe..tapi kalau kat longkang memang mati la dia..kesian laa..

Saya memang tak kan buang anak kucing yang datang..kalau datang saya bagi makan cuma saya tak bagi dia masuk ke dalam rumah lah sebab yang 3 ekor kucing kami tu pun dah tak masuk ke dalam rumah dah...tapi kalau kata nak buang sesaja sebab benci memang tidak akan buang...

Apa salahnya bagi je lah makan...buang la taik kucing tu..dia kan makhluk Allah juga..ini dah la masih kecik lagi..macam mana dia nak cari makan kat luar tu..haii manusia ni macam macam perangai...ada yang baik sesama manusia je tapi kat binatang dia orang kejam betul...

Saya ni bukan lah jenis belai belai kucing tu malahan kucing2 kat rumah ni gerun gak kat saya mungkin sebab suara saya kuat kot..:)....tapi kalau kucing sakit dan lapar memang saya jaga...pantang nampak kucing2 kami selesema sikit memang saya lah yang mengangkut ke Vet...menangis jugak lah bila kucing sesat tak balik rumah dulu..hemm dan saya perasan bila kucing kucing ni sakit mereka akan datang kat saya..gesel gesel badan...:)

so jangan lah angkut buang kucing2 yang datang ke rumah kita nak tumpang makan tu...apatah lagi anak kucing...kalau difikir kan kemungkinan dia datang bersama rezki...mana tahu kan...Kuasa Allah yang mengerak kan dia tiba tiba singgah ke rumah kita..tentu ada rahmat kan...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....
jumpa lagi  :)

Saturday, February 18, 2012

masak simple sebab mama malas :)

Assalamualaikumwarrahmatullah

Hari ni tak jalan pagi ( morning walk ) sebab anak tak sekolah kan. So dapat rest kaki ni untuk 2 hari. Rasa lenguh tak habis lagi ni. Badan berat sangat bila jalan lebih mula lah kaki yang dapat akibat..tu lah biarkan sangat nafsu menguasai diri..makan tak hengat... :)

So hari ni nak keluar lewat sikit..husband kerja dan tinggalkan lappy dia ni kat rumah so dapat lah saya mengepos apa apa entry saya kan.

Tunggu pukul 5 lebih baru nak keluar...minta husband belikan tiket online since dia tak nak tengok cerita ni...so dia ambik 3 tiker ..2 dewasa 1 kanak-kanak...zulaikha balik khamis malam dengan ETS dari tapah road...so dengan dia dan suhailah lah saya menonton ni..Tengok cerita apa ek?? Ni hah gambar kat bawah ni...

The Ghost Rider 2...tak berapa nak tengok sebenarnya tapi dah takde ke mana mana minggu ni..husband kerja so kami 3 beranak layan je cerita ni...
gambar macam biasa dari GOOGLE... :)

Menunggu masa nak keluar..lunch ni saya masak simple simple je..Spagheti olio aglio kali ni letak beef strips...kalau nak tahu Olio paling senang nak buat dibandingkan dengan bolognese. Yang perlu ada spagheti ( of course lah )..kalau nak buat seafood olio kena adakan udang ke sotong ke apa lah yg hidup dlm laut tu..saya pernah makan olio ikan..its not my taste..tak berapa berkenan..:)

Ada bawang putih...minyak mesti virgin  olive oil....tadi saya guna extra virgin rasa kureng sikit sebab EVOO ni lebih sesuai untuk salad..bila kena dengan api rasa dia jadi lain sikit ...better guna virgin olive oil yang biasa yaa..hemm mula2 macam biasa rebuslah spagheti tu ..dah lembut tos kan lah...dah kering air boleh lah menumis bawang putih  dengan VOO tu..jangan kasi hangit tak sedap nanti...dah tu masukkan lah udang atau sotong kali ni saya guna beef strip so saya potong agak nipis beef tu kira dari strip asal tu saya buat 3 kali strip lagi...faham tak? faham la kan..saya ni pun bukan reti masak sangat..reti makan jee..:)

masuk kan beef tu...gaul gaul kejap masuk kan basil..garam secukup rasa...emm basil ni saya letak yang dried punya...ada kawan suggest letak fresh basil..cari kat giant tak dak pulak selalu ada dia jual dalam pasu comel tu kan? kali ni yelek pulak..so guna lah yang dried tu...lebih kurang sama lah rasa nya italiono jugak...tapi dalam pada tu konfius juga ni...letak basil ke parsley hah??? tula berguru tak habis ha ha

Dah masak beef tu masukkan lah spagheti tu..gaul gaul bagi mesra then boleh lah ambik pinggan letak kan...oya sebelum di makan taburkan chilis flakes kat atas dia...hemmm sodapppp...chillie flakes ni saya beli segedabak kat giant tu hari...selalu ada je dalam fridge yang domino punya tapi kali ni dah habis kot..so terpaksa lah beli..banyak pulak tu..jenuh ber olio la kami lepas ni..:) sebenarnya lagi umpph kalau chillie flakes ni dicampurkan masa dalam kuali tadi..tapi disebabkan sikenit saya ni tak makan pedas so saya asingkan chilli dia...tapi still lah umpphh !!! saya suka pedas ...lebih pedas lebih sedap...ehh iklan apa ni ha? dah lupa :)

Rupa dia lebih kurang macam kat bawah ni hah...saya tak dapat snap gambar sendiri sebab kamera habih bateri so..pinjam dari GOOGLE lah...tima kasih google... :)


Saya rasa saya punya lagi nampak sedap kot...sebab yang ni pucat semacam je...:))
Eleh orang bagi gambar free pun nak cakap banyak pulak kan....

Okeh...selamat menjamu selera ya...makan apa hari ni ? sure sedap kan makan dengan family di hari minggu ni dapat masak untuk family mestilah yang special kan

Saya makan ni je...simple dan mudah sangat...sebab?? mama malas lah nak lama lama kat dapur....:) cakap terus terang ni...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi
dan selamat berhujung minggu

Thursday, February 16, 2012

mulakan

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Dasyat ni..sehari 3 entry..emm 1st time kot kan.

Dah dekat nak masuk hari jumaat dah ni..hari ni khamis hari ke 2 saya dan kawan saya memulakan program morning walk kami..sorang kurus sorang gumuks...yang gumuks tu saya lah..tapi yang kurus tu saya pun heran kenapa dia kata dia gumuks...ha ha

Dia lah yang mengajak saya berjalan pagi pagi ni..dia kata badan dia dah naik..macam macam lah dia ni

Esok hari ke 3 lah...tapi sekarang ni yang nak saya cerita bukan jauh mana atau laju mana kami jalan...yang saya nak kabor kan kat sini....satu badan ni ha sakit sakit...kaki jangan cakap lah kan..melecet sana sini dah ni..betis rasa tegangn semacam je ni..tapi kalau stop nanti orang kata jadi lagi teruk kan..so saya rasa esok saya tetap juga nak sambung jalan...mula mula tu ingat nak bagi alasan jugak tak nak pergi...ssshh

kami jalan berdua je...syok jalan berkawan ni..takde lah bosan je ...orang kata kalau kita masih boleh berbual tanpa rasa megah ketika berjalan laju ni menunjuk kan jantung kita dalam keadaan bagus...fit la tu..saya tak..saya megah...:(

Bila nak boleh lari laju macam ni? dulu kat rumah lama ada taman selalu exercise kat situ dah 2  minggu jalan laju..saya dapat lah jog pelan pelan...anak saya tengok dia gelak..sebab dia kata saya bukan jog tapi melompat sambil berjalan...ehh iye ka..?
Macam ni lah saya..selalu nak jadi hangat hangat tahi ayam...nasib baik ada kawan yang prihatin mengajak saya exercise...kalau tidak asyik terperuk kat rumah..lepak je..tu yang asyik sakit kepala kot..dah tu tak kena udara segar kan.

Jom mula kan ber exercise...badan sihat otak cergas :)

Oya saya jugak dah memulakan semula program "100 hari tanpa nasik "....tak tau la sampai berapa hari boleh bertahan...:) tapi sila minum air kosong banyak banyak yaa..boleh bersihkan buah pinggang jugak...takde lah berat kerja dia duk cuci air air manis..air bikarbonat lah..teh kopi...macam macam jenis air sekarang ni...kesian buah pinggang kita kan

terima kasih kerana singgah :)

p/s gambar dari GOOGLE

keperluan vs kemahuan

Assalamualaikumwarrahmatullah


* gambar dari GOOGLE....MAYA KARIN DAN ADIK NYA IRINA MELATI

ha ni jangan terkejut aa..saya ni bukan lah memuja artis..saja nak cerita...

ingat lagi dialog iklan loreal antara maya karin dengan adik dia tu

*********************
adik   :  Kak maya ni cantik lah..cerita lah sikit

Maya  : Kita tak sama...kena ikut keperluan masing masing

**********************

betul la kan perbualan depa dua tu? emm sikit lebih kurang gitu lah kan

Yang nak share di sini bukan product loreal tu...emm saya tak boleh pakai loreal..tak sesuai sebab terasa panas kulit muka...muka dah di peringkat matang kan..( elehh...) jadi kena lah guna product yang 'mild' sikit..untuk orang muda sesuai la

Kata kata dalam perbualan dua beradik tu yang menarik...betul kan dalam hidup kita ni ada keperluan masing masing...


Saya pernah terbaca ini..." KITA MINTA APA YANG KITA MAHU...ALLAH BERI APA YANG KITA PERLU.." ( maaf kan saya kerana tak ingat kat mana saya jumpa ayat ini..)

Agaknya dalam hidup ni bila kita tengok orang lebih dari kita maka yang kita kena fikir ialah...yalah dah memang dia perlukan jadi dia kena lah ada kan...
Jadinya itulah kaitan nya...keperluan vs kemahuan

Contohlah kan...pernah kita tengok ada orang bawak kereta berjenama Alphard yang besar gajah tu? terfikir juga kenapa lah dia bawak kereta besar macam tu...kan ke susah nak parking kan...iye saya mengaku saya selalu terfikir kenapa orang guna kereta yang amat besar ni..sebab saya guna kereta kecik je..:)

tapi bila bukak pintu kereta...hahhh berduyun duyun yang turun..kira tengok ada lah dalam 7 orang yang kecik2...:) oo patutla dia beli kereta besar tu...sebab dia perlu...betul kan dan saya ni cuma guna hyundai getz je..kecik comel..sebab cuma saya naik berdua je dengan suhailah...hemm betul lah..saya tak perlukan kereta besar tu..nak balik kampung ke jalan jauh jauh guna kereta husband..agak luas sikit
Saya bagi contoh diri saya lah kan...:)

Jadinya usah kita pertikaikan kenapa dan mengapa orang tu ada itu ini...sebab jawapannya mudah...dia perlu...Allah berikan pada dia apa yang dia perlu...

Kalau ikut kemahuan..macam macam yang kita mahu...rumah besar..kereta besar..gaji besar..cuma badan je tak nak besar..:) tapi kenapa tak dapat? kerja kuat  siang malam namun tak juga dapat? sebab Allah maha mengetahui..kita tak perlukan semua tu...jadi nya Allah cuma beri apa yang kita perlu je..

Itu lah dia...asal kata kata dari iklan..ada kebenaran nya juga...kalau kita nak tengok kebenaran lah...kalau tak nak kita tetap juga tutup mata dan biarkan sifat iri hati berkerak dalam diri...tak baik gitu :)

Ada satu kejadian berlaku pada saya..tu yang tergerak hati nak menulis tentang ini..namun biarlah rahsia..asalkan mesej dah dapat disampaikan..Alhamdulillah

Terima kasih kerana singgah.. :)

p/s...jangan lupa surah Al-khafii malam ni..ingatan untuk diri sendiri yang masih dalam pembelajaran..selalu terlupa...:)

Wednesday, February 15, 2012

hujan dah turun...angkat kain di jemuran tu..

Assalamualaikumwarrahmatullah...

* gambar dari GOOGLE... :)


Salam semua..wajah ni ceria sejak petang semalam...lega lega sangat...petang semalam hajat hati nak ke pasar malam tak kesampaian namun tak frust lah sebab dapat anugerah yang lebih besar dari Illahi....limpahan air dari langit yang sebelum ni langit terang benderang takde awan nano langsung...:) awan nano?? ni si suhailah lah mengajar ni..mama dia ni bukan nya tahu benda apa tu awan nano...entah betul atau idak dia kata awan nano tu awan yang bawak hujan...iye ke? sori la aa...jangan gelak aa..saya memang tak tahu ..:)

Iye..kat kawasan saya semalam petang  dan hari ni dah pun hujan lebat pulak tu.....Alhamdulillah..dua hari lepas buat entry sakit kepala pasal panas...Dato' LF minta bersabar dan redha ..saya memang dah redha..cuma saje la bila rasa sakit kepala sangat tu pasal yang buat entry tu...terasa diri ni jenis tak bersyukur plak kan...emm yalah Allah duga sikit dengan keadaan yang kurang selesa pun saya dah tak tahan...aiii...saya asyik bersungut je tanpa sedar masa Allah beri keselesaan tak pulak ingat nak bersyukur...apalah saya ni kan

Bukan hanya di tempat saya je yang tak hujan yang panas terik tapi semua tempat dan takde pulak blogger yang komplen macam saya...Allah Allah...betapa teruknya sikap saya niii....Astaghfirullah....berdosa nya saya ..bersungut yang bukan bukan..sila jangan contohi sikap saya ni..sikap yang sia sia..Allah membenci hambaNya yang mempunyai sikap yang sia sia...Astaghfirullahallazimmm..

Hujan dan panas adalah rahmat Allah Taala...saya wajib terima dengan penuh kesyukuran dan redha...entah kenapa saya jadi seorang yang suka bersungut pulak..diri ni memang serba kekurangan...*sigh*

Moga Allah ampunkan saya..saya memang seorang yang jahil dan mudah mengikut perasaan...

Apa apa pun terima kasih kerana singgah... :)

tak faham...anon

Assalamualaikumwarrahmatullah...

Tajuk apa macam gitu? owhh..sebenarnya gini...saya ada terbaca kat blog kawan kawan yang ada kena hentam oleh anon anon yang sesuka hati perut dia orang menyinggung perasaan tuan/puan punya blog kan..ada la 2..3 blog yang bercerita tentang hal ni..komen dari anon anon telah di delete sebab saya tak sendiri tak tahu apa komen depa tu ..takpa tak kisah sangat..

Apa la suka suka hati masuk blog orang baca pastu rasa menyampah dengan tulisan tuan punya blog yang suka suka hati tulis kisah sendiri..yang suka tunjuk gambar diri dan keluarga...yang suka cerita pi jalan jalan makan angin..ikut suka tuan punya blog lah kan...ini kan blog tuan punya ???

Apa hal pulak si Anon nak susah hati tetiba menyampah macam nak bagi kesedaran pada tuan punya blog dan bagi "nasihat" berupa sumpah seranah..maki hamun pelbagai tu?

Dah susah payah buang masa awak masuk blog orang pastu rasa menyampah ..rasa macam tuan punya blog ni meroyan ke apa tulis sedih sedih..macam nak raih simpati...dah tu KAU masuk blog orang tu buat apa? mungkin masa kau masuk tu dia tengah sedih..jadi dia tulis lah tentang kesedihan dia..KAU apa susah??? jangan baca lah kalau tak suka...pergi lah ke blog kanak kanak ribena yang hidup tak dak masalah...riang ria suka hati je tu...alahh macam lah hidup kau elok sangat kan? macam lah perfect sangat dia tu...

Kalau menyampah pun buatla diam dalam hati je...dan lepas ni jangan masuk ke blog tu lagi..kan senang? daripada duk pikir pikir ayat2 terhot dan terluka yang kau boleh berikan kat ruang komen tu nak bagi tuan punya blog sedih dan kecik hati..

Tu yang saya tak faham...dan saya belum kena la lagi cuma sekarang ni tengah kesian kat kawan kawan yang terkena marah marah dengan si Anon Anon cemgini....
Tak de kerja ke apa...? bayar bil broadband ka unifi ka mahal mahal duk masuk blog orang marah marah...nak sakit hati buat apa kat blog orang..jangan click la..sedekah duit tu kat orang susah lagi bagus...

Kita adakan blog ni sebab nak tambah kawan...cari kawan...kongsi pengalaman dan dapat berbagai info berguna untuk bantu kita...ini tidak masuk blog orang sebab nak cerca orang..appadddaaa

Ok tu je nak luah...dan pengajaran dari luahan ni...errr saya masih tak faham dengan perangai ni...emmm

apa apa pun terima kasih kerana singgah...:)

p/s......pada readers yang pernah terkena maki hamun dari 'ANON ANON' ni harap sabar banyak banyak....tapi jangan lah terus tutup blog anda...jangan lemah semangat...blog2 anda telah banyak menceriakan dan membantu hidup saya dan yang pasti hidup orang lain juga...( exceptional pada anon anon tu lah...)
ceria....:)

Monday, February 13, 2012

panas terik dan kepala pun berdenyut

Assalamualaikumwarahmatullah...


tengok imej aje pun dah terasa bahang nya kan..ni kita ni kat bumi kira jauh lah kan..tapi kepanasan yang kita rasa sekarang macam kita dekat je dengan matahari...ke sebab kita ni dah dekat sangat dengan hari akhir bumi ????


Sejak pagi lagi nak hantar entry ni...aduss sakit kepala..migraine yang disebabkan oleh kepanasan yang melampau sejak kebelakangan ni...berdeting panasnya.

Malam tadi yang terpanas kot..saya terjaga lebih kurang pukul 5 pagi..basah lencun tshirt ..masam ja bau...uhh berpeluh sambil tidur..tengok suhailah tidur sebelah macam takde apa apa pun...tengok husband tidur memang tak berselimut sah lah memang panas...husband selalu tidur mesti berselimut tebal..malam tadi tak pulak jadi tau tau je lah memang dia pun panas..:)

Pagi ni apa lagi ....keluar siram pokok2 yang dibeli dan repotting semlm dengan panas terik...waktu baru pukul 8 pagi tapi rasa dah macam tengahari...kenapa ya? Yang saya dengar kat Shah Alam sana tu hujan turun boleh tahan lebatnya..tapi kat kawasan rumah saya...dah dekat 5 hari tak hujan...hujan yang lebat lah maksud saya..kalau ada setakat renyai2 tak sampai 5 minit...emmm syukur jugaklah kan ...tapi lately ni memang tak ada langsung...emm

Dah siram pokok tengah panas..masuk dalam rumah gelap pandangan..duduk kejap dah mula lah kepala berdenyut...aduhaiii...ni kejap lagi nak keluar ambik suhailah..dengan denyut denyut dan keadaan panas gini...rasa tak larat nak la nk keluar...tapi nak buat macam mana kan? kena keluar jugak.. :(

Sunglasses tak boleh lupa..wajib pakai.. :)

Ok tu je nak update....sekadar update keadaan di tempat saya...macamana di tempat yang lain? agaknya okay kot sebab duk nampak kilat dan dengar guruh di kejauhan..cheras dan batu caves...di wangsa melawati ni...panas..dugaan betul lah kalau tinggal di kawasan hutan batu ni kan

terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

Saturday, February 11, 2012

my little garden

Assalamualaikumwarahmatullah...

Salam sabtu ...pergi mana hari minggu ni? saya kat rumah je..panas lah nak keluar masuk kereta..hari ni suhailah bersekolah..kelas tambahan untuk persediaan UPSR...ishh seram sejuk jugak ni sedangkan dia relax je..suhailah macam kakak dia..memang cool je..datang lah apa jenis exam pun..dia study gitu gitu je...saya pulak dah pencen berleter cuma saya kata kalau nak masa depan bagus..ada duit banyak make sure result exam bagus2...ha ha ha...macam apa je kan? Alaa..janji dia tahu berusaha dan tahu exam besar akan datang..nak beria ia sangat memaksa dia..taknak dia terlalu kejar As dan tak tahu apa benda yang dia study dan dapat A tu...study sebab mama bising bising..tak nak lah saya..

Tunggu SPM nanti baru kena pulun betul betul...cara saya lah ni..jangan ikut pulak yaa....:)

Ni sementara menunggu dia habis pukul 12 tengahari ni..biar lah saya post entry dulu...ada masa lagi tuu

Ni lah my little garden..nak kata sekangkang kera pun tak boleh jugak sebab kecik sangat...macam sekangkang kucing la kot...ha ha ha

Ada pokok serai...yang sebelah kiri tu pokok pandan..tak tahu lah boleh hidup subur ke tak kat situ sebab bila tengahari memang panas terik kat situ..tengok lah dulu kalau tak tahan saya ubah dalam pasu dan letak kat belakang...nak tanam kat tanah kat belakang tu dah berturap simen..aihh ni yang tak syok ni..rumah dah di turap tanah..rasa nak pecah kan simen je..boleh ke? takut datang masalah lain pulak...ishh

Ni saya letak batu batu bulat tu nak elak kan si ciwi membuang kat situ..busuk lah...so sekarang dia kena pi buang kat semak jauh sikit...

Haa ni lah pokok pandan saya...kawan baik bagi..emm harap harap tumbuh subur macam pokok serai tu ya..pokok serai memang suka panas so sekarang dah gumuks gumuks macam tuan tanah ni haaa....sapa nak serai mai la ambik..:)

Ni pokok cabai melaka...atau cili padi..dan sebelah tu si bangla tu kata cili merah..memang lah merah bila masak..ish bangla bangla..senang hidup dia..nampak merah cili merah lah..nampak kuning cili kuning...emm...ni husband nak beli sampai 3 pokok each...nak buat apa banyak2 ntah..nak berniaga cili kat pasar tani nun kot..tak yah..beli ja serba satu kan...


Ni???? ....ooo saja nak menempek kat sini...nak suggest kat semua readers...take a break...take five...ha ha ha...


So apa apa pun terima kasih kerana singgah...nanti ada progress garden saya akan saya update lagi ya..ni tengah bersemangat ni...nak garden secantik rumah jiran nun...alah meniru yang baik apa salahnya kan...cuma saya belum pergi minta permission dia je...nanti lah pergi jalan ke rumah dia ...:)

Jumpa lagi
selamat berhari minggu

p/s....rumah hujung buat kenduri kawin anak dara dia...emm kejap lagi nak gi makan nasik minyak...yeayyy satu alasan untuk tidak berdiet....:))

Friday, February 10, 2012

jalan jalan ke sungai buloh

Assalamualaikum

emm...hari Thaipussam hari tu lepas hantar zulaikha ke KL Sentral kami terus ke Sg.Buloh...memang dah lama berhajat ni..nak beli tanah..hahh..jangan terkejut..saya nak beli tanah?? Tanah apa..banglo lot kot :)

Ish ish ish rumah yang ada sekarang pun dah syukur Alhamdulillah dah dapat duduk..selesa juga untuk kami ber5 tambah sekarang 2 orang dah ke hostel jadi tinggal kami ber 3 je..sunyi pulak walaupun rumah bukan nya besar mana pun..:)

Idak ler saya mencari tanah lot nak buat banglo..saya cuma mencari tanah nak tanam pokok..ingat nak semai la balik pokok2 yang tua kat rumah ni..pokok tua tu dah kiok..so dia ada tinggalkan anak kecik..jadi saya ingat nak tanam anak pokok tu dalam poli bag jadi tu yang merayau sampai ke sini...cari poli bag sama..kat melawati tu mahai tersangat sangat...kalau terdesak sangat lah saya beli kat nursery depa..kalau ada masa dan husband tengah mood baik maka kami kesini..alah bukan jauh mana pun..

Gambar snap dari dalam kereta je..masa ni dah nak balik...ntah kenapa ralit sangat mencari barang kat dalam kedai tu sampai lupa nak ambik gambar kat dalam nursery tu...:)

Panas sangat ni tu yang snap dari dalam kereta ni...memang tak sempat nak merayau betul betul ke nursery lain...tengahari buta nih..panas sangat sangat..

Sini nursery yang kami singgah..no.54 ...budak budak dia okay la..tapi saya rasa ada nursery yang lagi better kot..tapi tu lah dah panas sangat sampai nak jalan jalan kat luar tu pun saya tak lalu...masa ni saya tengah migraine....heh tu pun nak jalan jalan juga...panadol dah telan 2 biji masa ni...

Perasan tak diaorang lekatkan riben riben merah kat pokok tu? apa tujuan depa buat gitu? mungkin tanda 'Ong' kot ek? ya lah cina ni dengan warna merah suka sangat...:)

alah...katanya sales..tapi saya rasa memang tiap hari dia duk gantung banner tu...:)
Pokok pokok dia okay..nak kata bagus dari kedai lain tak berani la pula sebab tak jalan compare dengan kedai lain...tengok juga kedai no.53 sebelah..ada sorang ni borong berkoyan koyan pasu...mungkin bisnes landscape kot...

Husband bawak kereta laju sangat...tak sempat nak jengok sini..si suhailah yang kepanasan dah serik nak turun jengok jengok..dia la yang suruh abah dia drive laju laju...tak kasi saya stop dan shopping bunga lagi..:) takpa minggu depan mama akan datang lagi aaa...

Perut dah berbunyi..kepala makin berdenyut denyut...janganla dia buat hal kat dalam kereta lagi..saya minta husband cari tempat makan dekat dekat Sg.Buloh tu je..dia pulak tak tahu sangat kedai mana ..emm..nama je duduk kat KL dah berpuluh tahun kedai makan yang sedap pun tak tahu...

Akhir nya dia bawak kami ke Ara Damansara...cari kedai makan jenuh juga sebab kebanyakkan kedai tutup..ya lah public holiday lagipulak rasa nya kedai kedai sini hidup cuma waktu week days je..hari kerja baru meriah..cuti cuti gini takde sapa nak datang kot...

Jumpa kedai ni..apa nama ntah...ada masakan Thai dan masakan kita juga...ni saya oder nasi ulam melaka...amat sedap..ada ulam tu yang best..uishh kalau pergi lagi ke Sg.Buloh tu memang saya akan ke kedai ni lagilah..memang sedap..cuma saya lupa la nama kedai tu..:(

Husband makan nasi goreng cendawan...biasa je..dia memang gitu taknak cuba makanan yang baru..asyik benda yang sama dia makan..p la kemana pun...dia takut tak kena dengan selera dia kot.. :)

Air saya...apple kasturi asam boi...hah nama saya letak sendiri..sebab dah lupa apa nama drinks nih...tapi rasa nya sedap..cuma asam boi tu terlebih la pulak..patut 1 biji cukupla kalau dah saiz asam boi dah besar gedabak gitu..ni depa hentam letak 3 biji...tapi tetap sedap..kena dengan tekak...pening masih ada nih..:(

Itu je aktiviti cuti Thaipussam hari tu...ni rasa nak pergi lagi laaa...tak puas hati sebab nampak bunga cantik cantik tapi tak dapat nak beli sebab tujuan utama nak beli tanah je..husband dah sound tapi yang hot nya dia beli pokok cili padi tu boleh pulak...nak beli sampai 3 pasu sebab dia kata nak berkawan barulah pokok tu segar ..iyolah tuu..mana dia dapat idea ntah...akhir nya beli sepokok cili padi dan sepokok cili apa ntah...:) nanti saya upload gambar yaaa....tu aktiviti pagi tadi..pagi esoklah saya post kan..now nak gi tidur...letih dah ni..:)

 Kepala yang berdenyut sejak hari Isnin tu dah hilang sebaik saja saya berjaya ke farmasi pagi Rabu semalam...bayangkan kepala berdenyut tapi tak dapat makan ubat sebab kedai ubat tutup..klinik yang bekalkan ubat ni pun tutup jugak..doktor gi jalan jalan kot...
jenuh menunggu hari Rabu baru boleh beli..hari selasa telan panadol dari pagi sampai malam ...jumlah 8 biji...nasib baik tak overdose...:(
Serik serik..lain kali dah tau akan cuti panjang kena make sure ada bekalan kat rumah...haishhh

Apa apa pun....
Terima kasih kerana singgah...jumpa lagi

Tuesday, February 7, 2012

WAR HORSE - The Movie

Assalamualaikum...
Rasa dah lama tak tengok wayang...emm takde cerita yang bagus bagus..sayang pulak duit..setakat cerita biasa biasa tu kami lebih suka beli dvd je. Tapi nak tengok kat dvd kena la tunggu lama sikit..kalau beli awal awal sangat kualiti gambar ntah apa apa...senget lah...dengar suara orang batuk lah..boleh tu pulak nampak bayang orang bangun pergi mana ntah..bilik air kot..:)


Semalam dah tak de nak buat apa apa..kami book tiket online nak tengok WAR HORSE...alamak mula mula tu saya agak liat nak tengok...sure sedih dan bosan ...nak tengok cerita binatang ni saya malas lah kan...tapi beriya husband kata cerita ni best ni sebab banyak dapat nomination kat academy award yang akan datang tak lama lagi ni...alah baru dapat nomination ..bukan nya menang pun lagi ..macam macam lah saya bebel kan...tapi nak buat macam mana kan..dah dia ajak dan dah bayar pun tinggal nak gi ambik tiket je..

Tak nak lah cerita lebih lebih...anda mesti tonton cerita ni..kisah kuda daripada dia kecik..besar..bertukar tukar tuan..dari kampung pergi ke medan perang..masuk kampung lagi dan masuk berperang lagi..kesian dia

Seronok rupa nya cerita ni....:) ada sedih ada komedi...bagus untuk ditonton oleh budak budak...pendekata sesuai ditonton seisi keluarga lah...

Maka kalau yang tak berpantang sangat tu..ya lah ada yang tak suka masuk panggung..tapi apa salahnya masuk panggung kalau kita nak tengok cerita cerita begini...lebih bagus dari tengok cerita yang mengarut tu..cerita melayu tapi jalan cerita ntah apa apa..huh

Jadi War Horse ni memang sesuai...sila lah ke TGV berhampiran...:)

Last pergi panggung tengok cerita Mission Impossible 3...suhailah tak suka tengok tom cruise..saya nak tengok sherlock holmes tapi dah husband pilih so kena lah semua tengok Mission Impossible 3 walaupun sebenarnya husband pun tak suka MI3 ni...saja saja nak buang masa :)  tapi masa tengok MI3 ni pun ada cerita nya juga...:)

Masuk panggung kami biasa lah ambik 5 seat berderet..abahnya duduk ketengah sebelah saya...tiba tengah duk syok tengok tu dengar orang bersin2 dan sedut2 hinggus...hah..saya tengok husband..dia tengok saya..saya panjangkan leher ke sebelah husband...this guy tengah selsema teruk sangat nampaknya...siap lap lap hidung dia dengan tangan baju...eeuwww...kami pulak tu baru je lepas tengok dvd kat rumah cerita " contagion " lagi laa...tengah trauma niii aduhaiii

Husband dah tak tahan..dia memang mudah dapat selesema..daya tahan dah kurang lah kan ..umur pun dah lebih 50 dah..he he...so pun bangun dan pergi duduk kat seat kosong kat belakang...:) nasib baik panggung tak penuh kalau tak saya pasti sangat yang husband akan keluar dan tunggu kami kat luar daripada dia duduk tepi that guy tu

Saya geram jugak kat orang seperti ni..dah tak sihat tu duduk kat rumah la kan...saya rasa dia pun tak selesa nak menonton..kalau kita tengah demam dan selesema...apa kita rasa? sure macam nak tidur je kan..lebih baik ambik ubat dan tarik selimut..daripada duk dalam panggung..letih dan kena air cond lagi pulak tu..ishh dah tu berikan virus virus kita kat orang lain pulak tu..apa dddaa

So kali ni husband ambik 2 seat couple...sebab tak nak incident macam hari tu...takpa juga kerana kali ni kami ber4 je..kalau ada hakim macam mana? sure hakim kena duduk sebelah orang lain...:)..okay juga couple seat ni...2 seat kena 64rgt..tak yah risau duk sebelah sesiapa...privacy jugak la..sebab kita boleh bersila dan sandar sandar each other..:)

Itu je nak cerita...

terima kasih kerana singgah...jumpa lagi