Wednesday, November 30, 2011

terima kasih

Pagi ni husband kelam kabut....dia kena ambik flight pukul 6.30 ke kerteh aduhhh saya lah tersilap dengar macam dia kata kena keluar rumah 6.30....silap saya kunci alarm pukul 5 pagi sedangkan dia kena bangun awal lagi dari tu...

Nak di jadikan cerita pulak tu saya tertidur kat bawah melayan satu rancangan ni kat tv...duk ingat habis cerita ni dlm pukul 2 gitu saya nak naik la atas kan....aaa....sedar sedar jam bunyi pukul 5....emm saya naik atas kejutkan husband....dia tengok2 jam je dah macam lipas kudung lah...dia kata dia kunci alarm pukul 4.00...!!!!! dan kena sampai ke airport sebelum pkl 6...hari kerja pulak tu.

Saya tak tau la dia siap macam mana ...dalam 5.30 dia dah siap dan cari semua benda tak jumpa....masa dia bersiap tadi saya dah masukkan bateri kamera dan letak kan jam tangan dan wallet dia bersebelahan supaya dia tak kelam kabut mencari....ralat juga sebab dia tak sempat minum dan jamah makanan sikit...risau kot perut masuk angin...selalu nya dia makan dulu kalau pagi pagi macam ni..harap harap ok lah kan

Ishh masa dia pergi jam dah 5.30 lebih dah gitu....sempat ke? duk ingat macamana la dia bawak kereta untuk sampai ke subang airport tu buat kan bulu roma meremang....doa saya tak henti henti....harap harap Allah selamat kan perjalanan husband...di jauhi perkara yang tak baik...amin...

Dalam pukul 8 pagi dia sms "dah sampai kerteh.Tengah breakfast" terus lega perasaan saya ni....Alhamdulillah....Terima kasih Allah kerana memakbulkan doa saya...terima kasih ..terima kasih....

Kepada semua readers juga....semoga Allah melindungi anda semua juga...Amin

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya

Tuesday, November 29, 2011

dah dapat

Assalamualaikum...
(bagi salam dulu...)


Ahaaa....duk serabut buat pa..terus je cakap..

SAYA               : U...rasa membazir tak kalau i beli ni...size besar tau...pastu i dapat pulak beli set ni ada macam macam tau...yang asal nya harga dekat 900rgt tau....I kan memang takde lagi benda tu..duk pakai yang biasa biasa je...jadi kalau ada offer macam tu..rasa murah la

( yang si suhaila kat sebelah..."ye ke mama ? ishh best nyaa...dasyat tu"..)

HUSBAND       : Barang apa? COSWAY ke....? tak kan barang mcam tu je harga macam ni?

SAYA                : Bukan cosway lah...apa u ni...bukan laa..ni brand ni..YXZR....duk buat offer sekarang ni sebab christmas kan...setahun sekali je dia offer...jom la

HUSBAND        : I bagi duit u pergi la beli sendiri....( sambil buat kerja dia )

SAYA  (dalam hati )  : selamat duit akuuuu...ingat tadi nak tanya pendapat jee.....


dah dapat green light....barang masih belum dalam genggaman...tapi yang penting green light ....dan yang pasti tu ada...BONUS...Alhamdulillah...moga Allah mempermudahkan segala urusan husband dan dimurahkan rezeki untuk dia bagi menyara kami...amin.... :)

Nanti kalau dapat barang tu saya upload gambar...tapi kalau dah habis kat kedai kira tak de rezki saya lah....saya redha ...:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...
p/s merapu je saniah kan???

rasa nye nak juga

Apa eh??....saya rasa macam nak jugak..tapi masih duk pikir pikir berbaloi ke? kot kot nanti rasa menyesal memiliki barang tu? sebab ? guna memang guna...tapi bukan keperluan...tapi kalau ada bagus juga...aihhh pening juga ya..hubby ok je ...kalau minta dia sponsor ade la soalan soalan sikit tapi rasa nya ok laa..:)

Emmm....dah masuk tahun baru 1433 dan akan memasuki tahun baru masihi....hihi mencari alasan la ni...

Nak buat orang suspen....ha ha ha...takde la.....rasa nya macam nak reward diri sendiri..emm so nak rembat la apa apa yang tengah hebat di tayang kat mall tu sekarang nih...tu jeee....:)

Rasa sakit hati tak baca entry kali ni? ke rasa macam ntah apa apa si saniah nih...tu pun nak tulis....:)

Saja...

so apa apa pun terima kasih kerana singgah....jumpa lagi dan kalau nak tahu jadi ke tidak saya rembat...tungguuu...saya pun tengah memikir ni...nanti nak timbang2 *wink*

Sunday, November 27, 2011

pergh....MICHELLE MELODI

Saya dah amat jarang menonton Melodi tak tau kenapa....bosan kekadang tu dengan masalah artis yg kadang kadang tu tak habis habis kisah cinta cintan...suka orang tu...orang sabotaj orang tu....wahal berlakon emmm....malas nak cakap...even saya suka gelagat zizan tapi disebabkan kekacauan isu yang remeh tu buat saya malassss nak tonton...

Tapi tapi kan..tadi pukul 1 teringat plak nak on tv la kan nak tahu cerita saman kak ogy tu....kot kot ada cerita terbaru kan....saya dah tak pasang astro cuma bergantung pada nasional tv dan channel yg diprovide oleh hypptv je....amat lah ketinggalan saya rasa kan bila hari tu FFM tak dapat di tonton...rugi tu dak le cuma rasa left behind je...baca paper je lah

Tapi kat tv di tayang kan masa saya tengok tu kan ada interview si Michelle dengan para pelakun THE MUSICAL KITHCEN....aaa pernah tengok tak cerita ni? seronok juga...saya tak pasti diaorang ni miming ke atau guna suara sendiri tapi lagu lagu best laa...dan depa tu siap berjoget dalam dapur.....ish ish agaknya tu pasal lah makanan yang kita oder lambat kot

Okay tengok tu nak cerita sikit je tapi bebel nyaaa....betul lah azie ...aduhaiii senah senah...chop chop.....

apa ya? ooo ya...ni hah si Michelle yang selalu kepoh hal gossip2 ni dia interview pelakun siri tu aaa...cerita tu in english mannn....oya ada hugh jackman....opppsss hugh rachman...hahaha...mamai betul ke nama dia hugh rachman? ala hero dlm filem HIkayat Merong tu?

so dah pelakon semua cakap omputih dan saya ni tak pernah pulak tengok pengacara yang biasa kita lihat yang biasanya bercakap se fasih fasih nya dlm bahasa melayu naik jakun pulak tengok dia sefasih fasih nya bercakap omputih...emmmm TV3 kena jaga Michelle ni baik baik...betul dia memang bagus....mungkin dia memang suka industri ni tapi kalau bagi dia mengacara kan topik topik yang berkaitan kewangan ke atau berita berita utama pun memang bagus jugak...takde lah bakat dia terpendam kat melodi je kan

Ke si Michelle ni boleh jadi macam GIULIANA RANCIC...pengacara E NEWs yang berpasangan dengan RYAN SEACREST ?
O ya sebelum terlupa baik saya wish dulu ya..."selamat pengantin baru" pada pasangan TENGKU NAHARUDDIN dan  DALILI MICHELLE BT ABDULLAH WEE yang baru melansungkan perkahwinan baru baru ni....ya Michelle dah memeluk islam pada bulan Julai dulu kalau tak silap...semoga jodoh berpanjangan ke akhir hayat...amin..

So tu je lah...emm perut masih terasa memulas...semalam sabtu bermula tengahari sampai lah suboh ni saya terkena food poisoning....alahai teruk nya...3 paket pill chi kit teck aun...agaknya berapa KG turun ek? ...:) emm bila sakit terasa syukurnya diberi kesihatan yang baik dulu..nikmat nya rasa sihat kan...humm

apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya :)

SALAM MAAL HIJRAH

Assalamualaikum..

Selamat menyambut Awal Muharram....dah masuk tahun baru 1433 terasa baru je menyambut 1432 lalu.
Kita buka buku baru...harapan buku baru ni dipenuhi amalan yang baik...lebih baik dari amalan di dalam buku lama ya.

Cepat betul masa berlalu...kita dah memasukki tahun baru dan berpeluang menyambut tahun baru dan adakah kesempatan kita untuk menyambut tahun berikutnya pulak? ahhh usah di pertikai kan yang belum pasti...yang penting berhadapan dengan waktu sekarang...penuhi masa sekarang dengan amalan sebagai bekalan dibawa ke sana nanti...yang semua kita tahu...mati itu pasti.

Salam kembali

terima kasih kerana singgah

Friday, November 25, 2011

apa buat pagi ni?

Assalamualaikum....
salam mesra pada Ainnoraini dan Kak Zai komen pasal rumah saya..rumah saya biasa saja...hehe..saya cuma maintain vacum dan lap perabut utk elakkan habuk je..takde lah rajin mana pun tapi memang serabut kepala kalau tengok barang sepah atas lantai kan? sapa sapa pun mcm tu.. :) buat Kak Yan yang sentiasa sibuk tu..thanks atas kunjung balas....baca your blog makes me want to know more about you.....mesti bisneswoman berjaya ni kan? Dinas/Cikgu.....kalau mai KL habaq la tapi saya pun takleh jadi drebar pasal saya pun tak pandai sangat jalan kat KL ni....hehe p jln TAR okay la kot.. :)

*********************************************************************

Selamat pagi readers...jengok ke Blog pagi ni rupa nya dah ada bloggers yang post entry seawal 7 pagi lagi....wah rajin nye..ke buat schedulu post semalam untuk keluarkan pagi ni?  emm bagus juga idea tu kan...nanti nak cuba lah..:)

Ni kerja pagi ni...wahh se mug green tea...roti bakar letak scrambel egg...sedap..:)
Pastu lipat lah kain...emm macam mana fulltime mak mak ni nak pagi pagi pakai lawa lawa pastu duk kat hall lipat kain sambil minum kopi ?  ishh tengok cerita dalam tv memang lah boleh kan...

Saya ni suka sangat tengok "Desprate Housewives"  sambil membayang kan saya lah tu pakai lawa lawa siap make up pastu dengan jinjing sebelah bakul baju yang baru kering..duk lipat la kat atas island kat dapur...hehe biar betul...tapi yang bagus nya cerita ni ialah dia bagi inspiration pada orang macam saya ni ( yang duk kat rumah la kan ) untuk sentiasa alert...kain baju jgn biar mengunung yang kena di basuh..basuh le cepat nanti bau masam satu rumah guna air freshener pun tak jalan nanti..yang dah di basuh dah kering tu kena lipa kalau tak habis berkedut t'shirt tu semua :)

Ada masa tu dia tunjuk lah si Bree ( watak dlm cerita tu...yang ada OCD tentang kesempurnaan ) duk lap lap perabut...so saya pun terikut sama mengelap perabut hihi cuma tak sempat nak ber pakaian lawa lawa...muka dah berpeluh baju pun dah soaked dengan peluh dan berbau masam tapi nak buat macam mana sebab takde director yang jerit " CUT ".....so rupa ni taklah nampak lawa masa buat kerja kerja rumah....*sigh*

Kena pulak husband jenis keluar pergi kerja pukul 10 lebih siap ber breakfast dan baca paper kat rumah dan selalunya masa dia keluar imej wife dia ni adalah.." berpeluh peluh bau masam...rambut kusut masai..pakai t'shirt lusuh dan seluar aladin kembang "....aiiihhh harap harap secretary dia lebih hodoh dari saya.....HA HA HA  lawak *sigh sekali lagi

Desperate Housewives in action.....betul memang itu je saya makan waktu pagi..determination utk kurus...

 
Hari ni cuci towel....macam lah ramai sangat kat rumah kan towel sampai ada 7 helai towel sekali basuh....ini lah akibat dari sejak raya haji tu hari asyik balik kampung tiap minggu dan juga week end plak jalan kat shopping mall shop for hakim and zulaikha...banyak kerja tak dapat di selesaikan urghhh :(

sila abaikan keadaan porch saya yang bogel tuh...sejak pindah sini bulan 8 tu hari belum buat apa apa dari segi landscape...haha nak tanam rumpur ?? mana boleh hidup kat konkrit tuh...rumah ni yang lain lain saya suka tapi bab tang owner dulu simen kan garden ciput ni yang saya paling tak suka...panas sangat rasa nya bila cahaya matahari jatuh atas konkrit tu...habis mati pokok dalam pasu tu.... :( kena gi sungai buloh la weekend ni...

Okay ni CIWI...ciwi jaga kain kat jemuran tau..kalau hujan bagitau mama k ? macam lah dia reti... ;)

Saya ada security guard....hemm ni lah dia mak guard saya...CIWI ....suka duduk kat situ pastu bila saya keluar dia jeling je nak masuk..saya dah buat rules rumah baru ni kucing kucing semua tak boleh masuk aaa...memang banyak perbezaan tau..dalam rumah bersih dah takde lah bulu sana sini...dan takde lah jumpa cicak besar2 yang si SAM selalu bawak masuk...nak tunjuk kat we all kehebatan dia le tu....dab juga kadang kadang si CIWI ni akan muntah kat bawah meja sebab perut dia tak dapat digest makanan ewww....meloyakan betul.....

Pastu yang best kucing kat luar ialah si RON takde chance lagi lah nak naik jalan jalan atas kabinet dapur saya....dulu dulu saya pernah buat entry pasal si RON selalu lepak atas stove saya kan....punyalah nak tunjuk yang saya jarang jarang masak sampai dia boleh buat stove tu tempat tidur dia....gerammm

Okay lah enough lah membebel kisah pagi jumaat ni...dah dekat pukul 1 tengahari dah masa saya menaip ni..so nak siap untuk lunch pulak...husband selalu nya hari jumaat dia lunch kat rumah so kena lah siap kan lunch yang heavy sikit....kalau tinggal saya dan suhailah je kami selalunya ....lunch kat luar lah...:)

Okay lah....apa apa pun terima kasih kerana singgah ya....jumpa lagi :)

Thursday, November 24, 2011

agaknya hari hari begini lah...

Salam kepada readers...

terima kasih pada kak zai....che Mid...dan totie...dah tak tulis apa apa pun masih ada yang singgah menjengok...:) really appreciate it..make my day lah uolls... ;)
And also selamat datang pada Che Mid yang baru menaikkan jumlah followers saya...TQ TQ TQ...terharu saya sebab ada lagi insan yang sudi menjadi kawan ku.... :) jangan serik untuk menjengah selalu ya che Mid...kejap lagi i gi rumah you yaa...

**********************************************************************

Apa khabar semua..? oppss..sori kejap tadi tertekan butang publish...terus masuk ke blog..haha....apa la kalut baru sehari tak update blog dah kalut..mamai

Emmm cuti kali ni saya mati kutu...nak bawak si suhailah ni kemana ek? Sebenarnya saya malas nak jalan jalan waktu cuti sekolah sebab dah tahu jalan kat KL ni sure lah jem...sebab rasa nya ramai yang datang bercuti ke ibu negara ni kan...masa nilah nak tengok plate kereta yang dari berbagai negeri..

( nak membebel kejap )....Aduhh kadang kadang tension jugak bawak kereta mengikuti belakang kereta kereta dari luar KL nih....depa mencari jalan..ke simpang ke bukan dia kisah kita kat belakang ni kan...kadang kadang tu suka hati dia la dari lane kanan masuk lane kiri terus masuk simpang kiri...ni kes tindakkan mengejut nih...ada tu plak mengadang jalan kita dah block lane kiri ni dan berderet kereta terpaksa buat emergency break..bahaya betul..kelam kabut macam apatah...macam lah kat depan tu tak leh nak pi buat u turn ke apa ke....aduhhh....

Rasa rasa nya tak kira lah kita duduk kat negeri mana pun...undang undang jalanraya sama ja kan...nak masuk simpang tengok cermin belakang dulu baru bagi signal..kalau tak dapat masuk then teruslah ke depan sikit nu sure ada jalan untuk u turn....jangan gabra...takde sesatnyaaa....hah kalau takut sesat jugak guna lah GPS....belum ada? okay macam ni...biasa dengar bukit bintang tak? okay kat situ ada satu bangunan tulis LOW YATT....hah gi masuk situ dan beli lah PAPAGO ka GARMIN ka....pilih lah apa nak..... :)

Hehehe suruh orang..saya sendiri pun takde GPS....buat apa kan saya bukan nak pi mana pun...harap area melawati..wangsa maju..ampang...one Utama..Ikea..tu je...jauh sikit minta maap lah...memang tak reti dan kalau pi sendiri gerenti sesat barat lah saya... :)

Kesian jugak kat suhailah...kalau ada kakak atau abang dia sure saya bawak dia gi mana mana...tapi dah sorang nih malas lah...emm weekend ni kakak dia ada tapi lagi lah malas nak keluar kalau weekend kan...masa ni lagi lah ramai orang...sori la itam manis..mama mu kemalasan hehe.....

Ini je lah aktiviti kami dalam dua tiga hari ni...keluar jalan jalan..makan makan sikit...kempis purse mama...

Ini aktiviti semalam...dah semalam kan wordless wednesday soo..takde post entry...Ya Allah punyalah rindu nak menaip nih...sabo ja lahh...tu masuk gak ke blog tapi blogwalking je...tahan je jari nak bercerita...kihkih

makan dik makan...dia memang paling suka yee mee claypot nih...dia panggil mee panas...kan kita kena makan panas panas kan?....saya siap kan pinggan kosong kat dia..so cedok je mee dari claypot tu kalau nak tunggu sejuk tahun bila nak dapat makan...:)

Ini saya punya...sebenarnya dah kenyang tapi temankan suhailah...ehh temankan kalau tak makan jugak tak boleh ke...saja alasan lapuk...last last bungkus buat makan malam...stil tak habis...ngape ek?  kurang berselera lately ni...okayy agak suka jugak nih..

Aktiviti waktu pagi....husband sibuk membaca..membelek...mengulangkaji surat khabar masa breakfast so saya yang jenis baca paper selak selak je terus ke hall..on laptop antik ni mula lah ber blogwalking...mm peaceful...best !!!

Today pagi pagi lagi husband dah terbang lagi ke Terengganu....pakai smart plak hari ni siap ber tie lagi...mungkin ada event kat sana kot....okay takpe so dah si suhailah siap bangun mandi jam dah pukul 2 petang emmm anak dara nih...enjoy cuti betul lah...takpe sekali sekala je ye dik...bagi chance eh

We all gi lunch kat satu kedai tempat lepak kami anak beranak..nama kedai tu Jom Bali...husband je kurang suka ke sini...dah jemu kot..tapi saya suka sebab?? ini je tempat yang senang nak gi lepak...hehe...dan yang penting tu dapat jugak jamu mata dan jamu poket dengan macam macam jenis tudung dan baju kurung kat sini....emmm....kat mana? Kalau bukan kat Carrefour wangsa maju...saya tahu tempat lain pun best collection baju2 dan tudung ..tapi saya suka sini sebab dekat dengan rumah..:)

Suhailah makan chicken chop tu dan saya makan mee hon siam....okay lah..sesuai dengan tekak saya..sambil makan tengok tv..tapi hari ni saya perasan kat kedai tu ada sorang selebriti...emm sapa nama dia? saya confuse..kuza ke kuna ek? oo dia kurus yang sorang lagi tu agak berisi kan...tu adik..yang saya nampak ni kakak dia...kurus dapat jugak jamu mata tengok artis..:)

Jangan salah faham okay pinggan suhailah yang agak kosong tu bukan di sebabkan dia makan ya..saya yang perabih heheh....yang dia tu dah terlangut je tengok cerita...dia salahkan saya sebab suapkan mee hoon saya pada dia tu pasal dia dah kenyang sebelum makan chicken chop tu...hehe chicken chop dia agak lambat dan dah dia lapar sangat so saya suapkan dulu mee hoon saya tu...nak salahkan orang pulak...ishhh

Ini lah dia yang malas nak gi carrefour nih...kalau bab baju ke tudung ke saya agak kureng lah nak membeli...sebab baju kurung saya kurang memakainya..dah tu harap raya dan kenduri je yang saya pakai pun kan...tudung pulak saya cerewet...kalau dah ada yang sedap pakai yang tu lah saja yang saya latu sampai lunyaii..tunjuk lah brand apah pun..takde saya layan kalau letak kat kepala tak sedap...kesian orang yang buat bisnes ni kalau nak menjual pada saya... :)

Ni nak tunjuk...bukan nak tunjuk si saleha tu...majalah yang terpaksa saya beli...aduhaii...takpasal habis 30rgt ++...sebenarnya ada satu lagi majalah suhailah punya dia beli gempak...baca gempak kau dik?? dah bosan sangatlah tuuu

Saya rembat majalah deko ni...dulu masa belum masuk rumah sendiri memang setiap bulan tak pernah miss....dan husband pun sekali beli bukan sikit...dan sejak masuk rumah sendiri hari tu dah buang semua majalah dan berjanji tak nak lagi beli la kan....tapi uishhh makngah terpedaya....cuti punya pasal lah nih...bosan..terbeli lagi.... :(

Dinner malam ni....wahh diet yang ntah apa apa....tak makan nasik konon..tapi makanan yang diambil kebanyakkan berminyak bagai....ishh memang tak kurus lah macam ni.... :(

Sambil tu tunggu si suhailah habis main game....tu lah lambat post entry hari ni...laptop dah di kuasai oleh suhailah....emmm jenuh memujuk...letih memujuk mama mula lah naik angin...dah dah...cukup tu dari petang sampai malam....hehe sebenarnya mama dah rindu nak menaip...takpe dik esok turn adik pulak...dah pergi baca buku...ek?

Oppss...sebelum buka blog main game dulu....emmm best jugak nih....

Memang patut pun saya beli majalah deko tadi...rumah ku belum berhias cantik...set living hall belum sampai...huh alasan untuk tidak menghias....tu frame belum bergantung lagi...macam mana nak gantung...tiap weekend je asyik keluar berjalan..emm tunggu kerusi baru lah..baru nak hias rumah cantik cantik...hehehe bunga hasil tangan sendiri pun dah senget...memang tak de seni lah saya ni

Dinding rumah banyak yang masih kosong...selagi belum datang set ruang tamu dan belum tahu lagi nak susun atur kerusi kerusi macamana..kami tak dapat nak agak nak paku kat mana....tu pasal kena tunggu set tu dulu...emmm mungkin bulan januari kot...lama kan? dah nak hilang seronok nak dapat perabot baru dah pun.. :(
Okayy.....sampai sini dulu nak blogwalking pulak....

terima kasih kerana singgah...jumpa lagi..

Wednesday, November 23, 2011

Tuesday, November 22, 2011

diet yang ntah apa apa

Assalamualaikum.....

terima kasih untuk follower baru saya L..yg baru menaikkan bilangan follower ke angka 30..ehhh sebenarnya follower saya 29 lah...yang saya tersilap sign in sekali lagi membuat kan nama dan muka ni terpampang kat follower tu...aduiii  haha orang kata dah tak tahu belajar lah kan ini tak....

Juga terima kasih atas komen Hanis Azla....hehe kelakar puan novelis kita ni...dah 2 kali ber akak akak dgn saya sedangkan saya lebih tua....aduhh agaknya saya lah follower paling tua dalam list hanis....takpa sebab akak memang meminati Hanis novelis muda yang berbakat ini...selamat maju jaya dik
*************************************************************************

Aduhhh saya sedang mengidam..mengidam sangat sangat nak makan mee goreng yang di goreng sendiri..letak taugeh banyak banyak...ranggup..sedappp...itu yang saya rasa petang tadi...lepas maghrib tadi...teringin sangat pastu pi jengok dalam fridge...yang ada cuma daging korban hari tu....elehhh baru teringat dah lama tak buat marketing....ni la sebab kalut ke sana sini...masa ke Giant hari tu duk ingat nak tinggal kan rumah so taknak la shopping barang basah..simpan dlm fridge di buatnya black out tak ke busuk satu rumah...:)

So dalam pukul 8 tadi keluar hantar suhailah ke class math..singgah je lah ke gerai bungkus mee goreng 2...husband pun nak ...siang tadi lunch dia dah makan nasik so malam memang dia tak kan sentuh nasik lagi dah....iya...husband saya memang begitu..tak percaya? hemm tengok lah badan dia...belum boroi walaupun dah 50an....kahkah jangan la tengok bini dia ni..emmm no komen

Tu dia...mem bunbum...ehh betul ke perkataan bunbum maksud saya setimbun...orang utara kata gitu..tengok lah pulak cili padi potong tu...ehh saya suka pedas lebih pedas lebih sedap...

Husband pun komplen..ngapa banyak sangat mee saya ni...elehh mee dia pun sama lah banyak jugak...ingat tak habis...tapi mengidam punya pasal...licin..sebenarnya tak sedap sangat...ishh esok mesti buat jugak...

Lepas makan mee goreng  yang tak berapa sedap tu....saya teringin yang manis manis pulak....hemm teringat lolipop suhaila...yang beli 2 kotak...berlambak tu...bukak wrapper....emmm sedap juga walaupun sebenar nya macam makan gula 3 sudu....ishhh manis sangat....tapi dah teringin ...bedal je.....tapi lolipop ni special tauuu.....tengok gambar kat bawah

Hahhh....boleh glow in the dark.....ishh saya tak tahu lah mana si suhailah dapat idea beli benda ni....saya masih ingat lagi 2 hari dia duk ajak saya pergi beli kat kedai borong tu....dah sampai dalam kedai dia siap borong 2 kotak....memang makan tak habis lahh

***************************************************

Semalam pergi Popular Bookstore...wahh ada sales...Christmas Sales laa...dapat lah saya rembat novel yang dah lama saya nak...member dapat 20%..okay lah..dan saya pujuk si suhailah baca buku ni...Chicken Soup for the Soul khas untuk preteen...dalam tu banyak cerita2 yang boleh menaikkan semangat dan memberi inspirasi kepada para preteen...ada cerita budak kena buli macam macam lagi lah

Kanak kanak sebaya suhaila ni sedang mengalami phasa peralihan dari zaman kanak kanak ke alam remaja...jadi ada perkara yang dia orang confuse tapi segan nak bagi tahu parents...saya tak nak bila dia alami perasaan begini dia jadi serabut dan duk pikir dia sorang dalam dunia ni yang mengalami nya sedangkan kat luar sana tu ramai yang mengalami perasaan yang sama dengan dia...

Walaupun buat masa ni suhaila sering bercerita pada saya segala nya namun ada sesuatu perkara berkaitan dengan perasaan yang susah nak di terangkan dan susah juga dia nak bagi mama dia ni faham....saya tak nak dia jadi pre teen yang asyik memendam rasa dan akhirnya jadi rebel tak tentu arah...asyik marah marah dan pantang di tegur suka menjawap..dan paling takut kalau kalau dia mencari keseronokkan kat luar....nauzubillah....

Tu dah melekat kat buku tu dahh....sekarang ni asyik usung buku ni lah kemana mana....nasib baik dia suka...


Itu je lah cerita hari ni....ehh tentang diet saya tu...jangan ikut lah kan...tak makan nasik tapi makan macam macam yang manis ..yang berminyak....ishh mana la nak kurus kalau macam ni kan....tapi kan sekarang badan saya rasa ringan je..tapi masih tak berani nak timbang....:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah ya....nanti jumpa lagi...

gegar..ganyang..menang

Salam kepada Aziezah (AA)....Azi..dan Kak Ros....atas komen komen diberi...pada Aziezah..iye anak i udah 3...tu pun masa diaorg kecik terasa ramai sgt dah..sekarang barulah sunyi..:) takpa kita sesuaikan diri dgn keadaan kan...:) untuk Kak Ros....dah nama pun mak kan..memang siang malam risau kan anak anak je kan...InsyaAllah berkat doa kita anak2 akan selamat dunia akhirat...amin....Buat Azi....ishh mana ada nampak muda? gambar mana azi tengok? anyway thanks ya...jawapan komen azi dah diberi dlm post lalu..:)
**********************************************************************

Assalamualaikum...
Sesiapa yang TAK tengok bola malam tadi ????....wahh rasa nya tak ada orang yang tak tengok kot...iya lah saya kata begitu sebab suami dan anak2 masing2 sure tengok bola malam tadi so mana mana suri rumah yang tak minat bola pun terpaksa melangut sambil lipat kain depan tv jugak...kalau tak depan tv betul betul pun sipi sipi tv pun mesti tertengok jugak kan.....

Saya tengok sikit sikit..ishh minat bola..memang minat tapi masa tu saya tengah mengadap blog...hehe lebih minat blog pulak..tapi telinga saya mendengar...aaa jangan kata tak ikut perkembangan...ikut tapi ikut mendengar...masa tu husband tengok jadi..memang saya dapat ikut perkembangan permainan sebab bila bola tak masuk akan kedengaranlah dia marah marah...banyak kali juga saya dengar dia marah kat players malaysia...hehe saya suruh dia apply jadi coach hari tu tak nak....:)

So akhirnya ini lah hasil nya...walaupun pada saya tak berapa syok...sebab saya prefer Malaysia menang masa main sepak sepak tu...menang penalti...huhh kurang omph!! laaaa
Tapi iyalah kan benteng pertahanan Indonesia hebat...sure depa jaga gol betul betul sebab dah pernah kalah masa piala Suzuki lalu kan...tapi jaga jaga pun bolos juga 1...:)

tengok tu statement kat paper....IBU SEGALA PINGAT EMAS....kihkih..caya lah rimau

Husband suka sangat sangat...dia memang menyampah pada Indonesia...err team bolasepak lah ...
Bolasepak ni memang permainan kegemaran manusia sedunia la kan....mana mana pergi memang orang suka sangat dengan permainan bola sepak...budak kecik sampailah ke bapak budak....aihh saya pulak memang di kelilingi oleh lelaki lelaki yang gila bolasepak...tapi saya ikut je....

Masa baru baru kawin selalu ikut tengok husband main kat padang..pernah beberapa kali ikut husband tengok final piala malaysia ke piala FA ke..abang husband pun pernah jadi doktor untuk pasukan Selangor tahun 90an..dah memang keluarga minat bolasepak..hehehe sama jugak dengan keluarga sebelah saya...ishh minat gila..gila bola lah ....saya pun ikut  minat sama...pernah ponteng kelas masa world cup tahun 86 dulu...bangun lewat so ponteng je lah...tapi entah kenapa sejak kawin ni dah kurang...mungkin hormon dah turun ke anak anak kot...even anak dara pun minat bola..sakan tuu

Husband kata walaupun ada negara yang dapat 100 keping pingat emas tapi kalau tak dapat pingat emas dalam bola sepak ...tak de makna nya emas2 dia orang...macam negara kita..dapat berapa emas? 50 lebih je  kan? kalau tak silap cuma dapat tempat ke 4 dalam pungutan pingat emas...tapi di sebabkan kita dapat emas dalam bola sepak....wahhh kira kitalah ...Malaysia lah ....
Juara Sukan Sea 2011

So Tahniah pasukkan Harimau Muda

p/s ....esok ada game lagi...aihhh larat ke budak budak ni main lagi...ishh kesian depa..tak sempat nak rest..:(

Apa apa pun terima kasih kerana singgah....cerita pasal bola pulak makngah kali ni...hehe

Monday, November 21, 2011

akhirnya dia tinggal sorang..

Salam buat Kak ros...azi...cikgu Dinas....Hanis....terima kasih atas komen2 di beri....harap harap lepas ni blog tu aktif semula ya....p/s hanis...akak dah tua la bukan hanis "kakak"...:)

*********************************************************

Assalamualaikum semua yang singgah....
Ni kali ni nak masuk kan gambar anak2 yang dah tinggal kan sarang mereka buat sementara waktu....emm nanti akan pulang lah semula kan...

Pada 16hb kami menghantar si Hakim ke Arau...hehe...budak tu macam berat hati nak tinggal kan his comfort kat rumah..tilam dan bantal bushuk kot...biarlah kan..at least dia mahu sambung belajar risau gak saya kalau dia buat keputusan nak kerja terus...dengan sijil SPM untuk zaman sekarang ni kerja apa yang boleh dapat kan? 
<><>
pakai lah apa pun...tetap maintain "selekeh"....hakim..hakim...:)

Lepas tu on 20th hari ahad tu hantar kakak pulak.....sebenarnya kalau semua barang tak di bawak balik hari tu dia boleh naik train ETS balik sendiri ini tidak...segala selimut bantal dia kena bawak balik....kata nya stor tak muat nak isi barang2 student..mereka diberi list apa yg boleh tinggal yang lain kena bawak balik...stor kecik kot
Kakak pulak kat mana pun tetap nak maintain cun konon...aduhaii...ni yang buat mama selalu panas hati...bila nak pergi mana mana terpaksa menunggu dia bersiap je berjam jam...hakim kata waktu malam zulaikha bukak topeng dia..waktu pagi baru dia pakai balik tu pasal kalau waktu pagi tengok muka dia lain sangat2....:))  suhaila selalu kata kakak perasan...:)

Dan sekarang tinggal lah si kecik ni...(emm badan je kecik ya....umur dah masuk pre teen dah...hehe )
Hari ni dia mula lah keluarkan project friendship bracelet yang beli dulu....satu kotak 59.90rgt...okay la jugak ..sebenarnya saya tahu dia dah rasa bosan sebab tak de kawan...:(

saya cuma tahu buat satu bracelet je..belajar masa zaman sekolah muda muda dulu la kan...tak sangka pulak sekarang dah di komersial kan dan ada macam macam patern pulak tu...

Suhaila ni dia memang suka kraftangan...( ikut perangai mama dia la ni...) masa tengok saya jahit cross stitch sibuk la nak belajar...sekarang dah banyak dah bracelet yang dia buat...tapi ehh mana semua tu ek? ni mesti tak menyimpan nih...ish ish...


Lepas tu sibuk duk suruh saya belikan this game.....mula mula dengar something about monkeys lah kan....apebenda nya.....hemm kita orang pun pergi lah ke Jusco nak cari benda alah ni kan...gini lah rupa nya....TUMBLIN MONKEYS....harga dalam 49.90rgt...ada pokok plastik...bilah2 warna warni dan dadu...sesuai untuk 2-4 players...dan dalam hal ni sayalah yang jadi mangsa temankan dia main game ni...huh tak syok sebenarnyaa....tapi terpaksa la kan
 

....kita selit bilah bilah yang di berikan tuh..pastu taburkan lah monkeys kat tengah bahagian yg ada rupa daun tu...hah the challenge is to pull the stick without the monkeys tu fall....hah mula2 okay lah kan tapi bila dah sampai ke bilah terakhir memang ramai betul monkey tersangkut kat bilah yg satu tu...emm tak ke jatuh monkey tu kan...so sesiapa yang dapat paling banyak monkeys dia lah KALAH.....kihkih

Masa mula main si suhailah dapat banyak monkeys dan sibuk duk claim dia menang.....ehhh dik...baca instruction betul betul...kahkah...terkena..

Ni keadaan orang yang terkena gigitan realiti....hihihi apa tu ? nih la reality bite.....sekarang ni tengah kebosanan sebab tak de sesiapa nak di ajak bergaduh...kalau ada abang kejap buat geng dua dua bergaduh dengan kakak...kadang kadang geng dengan kakak kutuk abang...hemm tu lah mama pun dah dapat pantun ni :.....

bila ramai bising
bila sorang sorang boring....ehh pantun dua kerat jeee

p/s ....abaikan lah baju yg bergantung kat kerusi tu ya...sangkut kat situ sebab nak bawak ke dobi kejap lagi....hehehe

Anak anak masa kecik lah saja masa yang ada untuk kita luangkan masa bermanja dgn diaorang kan...saya dan abah diaorang memang tak pernah tinggal kan dia orang sendirian hinggalah umur mereka 18 tahun ke atas ni...

Dulu dulu nak pergi mana pun kami usung ke semua nya...jadi nya kalau ada event waktu malam memang saya tak dapat ikut lah..salah seorang kena tunggu anak2..walaupun anak dah sekolah menengah masa tu...

Dan Alhamdulillah sampai lah sekarang ni walaupun dah besar..mereka masih mahu mengikut kami...kenduri ikut..shopping pun ikut...kadang kadang sampai dia orang kansel janji dengan kawan sebab bertindih dengan plan kami...

Bukan saja faktor nak spent time dengan dia orang tapi jugak faktor keselamatan...seriau darah bila dengar ada kawan yang tinggal kan anak umur 9 tahun kat rumah untuk jaga adik berumur 3 tahun...aduhaiii macamana kalau masa tu ada kebakaran? reti kah anak semuda usia 9 tahun menyelamatkan diri dan adik nya? macamana kalau mangga pintu tak dapat di buka masa tu? haiii....tak mahu bayangkan terlalu ngeri...

Sekarang anak2 dah besar...masa ni diaorang dah ada life sendiri...dah ada kawan kawan rapat...dah pandai plan weekend nak pergi mana...haii..saya yang kat rumah ni cuma dapat pesan kat diaorang...pandai2 lah jaga diri...jaga keselamatan diri...ingat dosa pahala...ingat mama abah..jangan itu jangan ini....memang masih seriau tapi kena jugak let go sikit sikit...nanti diaorang lambat dewasa pulak kan....

Emm januari depan hakim masuk usia 20thn....wahh dah masuk angka 2 dah anak mama...ishh dah tua dah saya ya...:)
Zulaikha pula tahun depan dah 19thn...hemm belajar rajin rajin ya zulaikha dan hakim...zulaikha ambil course yang  sgt sgt tough...so she must study hard and do very2 well...tak ramai yang lulus cemerlang dalam kursus ni...so memang kena fokus betul betul....no play play aaa...

Hakim ni lain sikit laa..budak lelaki ni dia orang fokus dlm class...dan cepat paham..bukan nak kata cerdik tapi otak diaorg cepat tangkap compared with girls TAPI....faktor yang buat spoiled depa ni ialah KUAT MAIN...hah kepala otak ingat padang...games...tidurrr....dan yang lain lain berkaitan lah kan...ishh ni yang buat makpak risau....:(

Dapat masuk ke IPTA ni bukanlah bermakna mereka dah berjaya..oo tidak..belum lagi...perjalanan mereka masih panjang...ada banyak lagi ujian yang kena mereka tempuhi...keputusan peperiksaan wajib cemerlang..hanya keputusan cemerlang je yang mampu memberi mereka pekerjaan yang bagus di masa hadapan...itu yang abah dan mama duk cakap selalu...

Segala doa untuk anak anak mama....study hard..pray hard...tawakkal...mama membantu dari kejauhan ini dengan doa..doa dan doa ....InsyaAllah Allah Maha mendengar..dan Maha memberi pada hambaNya yang berusaha dan berkehendak...amin..

Itu ajelah coretan saya...
Apa apa pun terima kasih kerana singgah...:)

Sunday, November 20, 2011

agak membosankan

Assalamualaikum...

Saya suka membaca blog...suka blogwalking ke blog2 kepunyaan followers saya dan juga blog yang saya follow...entah kenapa ya..lately ni saya perasan satu blog yang saya suka jengah ni..dah kurang menulis...kenapa ya?
gambar ehsan dari google....
Terlintas kat fikiran ni...mungkin dia sibuk..tapi bila tengok blog dia dulu dulu sama juga kesibukan itu...tapi sekarang makin berkurangan tulisan dia...ya saya dah khatam blog dia ...:) iyaa punya lah suka membaca blog...

Kalau ada dia menulis pun saya dapat rasakan sudah tidak sepenuh hati...dah tak menarik sangat dah...

Dan lantaran itulah saya sekarang ni dalam kebosanan sesangat...dah kurang satu blog yang aktif menulis...tak dapat lagi saya membaca entry2 terbaru dia..sedangkan followers dia dah beribu ribu dah...kesian

Mungkin kah satu hari nanti saya juga akan melalui fasa begitu? tetiba rasa malas update blog?...tetiba ujud minat pada perkara lain?...macam dulu dulu minat sangat pada Facebook..pastu register dgn blogger...bukak blog dan sekarang jatuh cinta dengan blog..akan tiba kah masa nya nanti saya akan bosan dengan blog???

Harap harap tidak lah ya...jangan lah saya bosan pada blog sebab saya suka menulis dan membaca...walaupun yang saya paparkan hanya kisah saya dan persekitaran saya namun saya suka menulis...suka sangat membaca blog orang...kadang2 tinggalkan jejak...kadang2 tidak..namun setiap blog saya jengah setiap hari...

Masa depan kita tak tahu apa akan berlaku kan...doa saya moga saya tak jemu pada blogger...:)

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...satu lagi kisah saya...:)

udah le tuu...

Assalamualaikum...

Dah lewat malam...kena lah dengan tajuk kat atas...udah udah le tu...dari tadi mengodek template...rasanya ini lah yang paling sesuai...emm...jadilah ia rumah saya untuk 2012...:)

Mungkin tukar lagi? entahlah rasanya dah tak larat mungkin jugak nak tambah gadjet2...tengok Asma ulHusna saya dah hilang...kenapa ek? nak godek lagi dah tak larat...mata dah berat...esok nk mengantor zulaikha ke Tapah Road...letih malam ni bermesra dengan sedara mara sebelah husband...macam macam cerita dan sedara mara....sepupu dari merata tempat berkumpul...ada tu cuma tinggal kat Ampang tapi kami yang tak tahu mereka di situ...malu nyaa..nak kena cari sedara semula lah..apa erti hidup tak kenal sedara mara dan sepupu ?

sebahagian keluarga sebelah husband...belum masuk semua anak saudara dan ada juga yang tak sempat di tarik untuk bergambar...

Ada lagi gambar di siang tadi juga dinner sebentar tadi tapi mata dah berat sangat ni...ok tidur dulu ya..


Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya

Saturday, November 19, 2011

cuti dah mula...mama seronok...

Assalamualaikum....
ehh...ter rajin pulak 3 entry satu hari...hemm...layan je lah kan..
Sebenarnya ni baru teringat...siang tadi rupa nya last day suhailah bersekolah...laa mama pun sebenarnya dah ke sekolah tapi lupa..hehe

Saje je upload gambar dia...dia suka baca blog mama ni ..tambahan pulak saya tengah memberi sokongan kat dia supaya dia rajin mengarang dan membaca buku2 bahasa...maklumlah tahun depan nak ambik UPSR kena rajin rajin membaca ...ni asyik baca buku2 survival jee...pelan pelan kena ubah ye dik...




Lepak dengan mama je lah ye dik...kakak pun nak masuk asrama dah ahad ni...tinggal lah adik menemani mama dan abah....hisshh sunyi la rumah...tapi ok jugak kan takde gaduh gaduh lagi..tapi lama mana nak seronok sunyi sunyi ni kan..nanti bosan lah tu...:)

Belum cuti sekolah hari tu dah bawak dia berjalan...so cuti ni memang lepak kat KL je lah...abahnya pun banyak kerja terbengkalai sebab ulang alik ke utara baru baru ni jadi memang susah lah nak ambik off day lagi lepas ni kan....

Esok ada wedding anak sedara husband...so kena attend akad nikah sebelah pagi dan dinner sebelah malam..ehh cerita esok kita simpan dulu ya..nanti saya upload gambar kawin pulak..tu pun kalau dapat kebenaran tuan badan..:)
emm...barang barang zulaikha pun belum habis beli lagi....aihh

Apa apa pun terima kasih kerana singgah...jumpa lagi ya

Friday, November 18, 2011

masih mencari

Assalamualaikum..
salam hari jumaat...

kata Ummimairissa kaler agak malap..kata Tuan Hamzah (Pak Ngah) sesuai hijau kuning kalau orang kedah....emm saya memang orang Kedah...so macam mana ya...guna hijau kuning ke??
******************************************************************************

Sampai ke tengah malam lah saya mengodek godek...dah tak larat saya pilih kaler biru semalam....saya bersetuju memang malap pun...orang kata kaler masam...hehe..bukan betul betul biru..tapi mcm dark grey gitu...so saya tukar...letak kaler ni pulak...susah ya..bila tukar patern kena tukar balik width lah..font lah...kaler font size font...hemm mcm mcm...tapi syok jugak laa..

So macam mana dengan yang ini? okay ke??

terima kasih kerana singgah...dan bagi pendapat...

macamana...okay tak?

hemm....husband complain blog saya kurang menyerlah...tak cantik..:(


Jadi semalaman ni saya mengodek godek setting dan design...aduhaii susah nya nak decide..last last decide nak guna kaler biru...amacam?? rasa macam tak sesuai kan..ni ikut cita rasa suhailah sebenarnya....esok esok saya tukar balik lah...macam kureng je..


Okay lah saya admit...memang jiwa saya ni agak jingga..ceria..kuning...hemm biru kurang tepat lah kan...tak pa..nanti saya godek lagi...sesiapa nak bagi pendapat sila kan....kuning hijau macam dulu okay lagi kot...hemmm decision decision...tapi saya mengaku yang saya suka font pada blog title kan...nampak lebih santai tak gitu?.


okay lah...nak cuba lagi..selamat malam..

Thursday, November 17, 2011

dah selesai..

Assalamualaikum...
Sebelum nak cerita hal hakim saya nak sampaikan ucapan terima kasih pada readers...kak zai...kak ros...kakzakie...Aziezah..Ainnorainni....bukan apa kot kot kalian tak sempat nak baca jawapan saya pada komen2 yang di beri...saje laa...o ya stail gini saya ceduk dari  blog mama tia dan mia....baca lah blog dia...pada saya sangat menarik..kisah kehidupan harian dia suamiisteri dengan anak kembar dia..menarik kisah dia...harap harap ZU izinkan ya...hemm saya kena pergi ke blog dia lah nak minta izin sebab belum tentu dia baca blog saya...:)

****************************************************************************

nampak gaya dah selesai urusan pendaftaran hakim...hemm ni kali ke 2 dia kena hadapi orientasi ..tapi rasa saya tak seteruk orientasi intake mei dulu...intake disember ni budak budak kebanyakkan dah dewasa sikit la kan...takde la macam budak budak sangat...si hakim ni dekat 7 bulan lah duduk diam kat rumah jadi saya rasa memang dia tertunggu tunggu nak sambung belajar kot...jemu la duk rumah dengar mama berleter je...

Tak de lah ke universiti luar negara si hakim ni pergi..ke uitm arau tu...dekat dengan rumah tok nya...saya kan orang kodiang...hanya 6 km je jarak rumah mak nak ke arau...happy la dia dapat dekat dgn tok...si hakim ni sebenarnya anak kelahiran Perlis...bangga la dia dapat belajar kat negeri kelahiran dia..ada semangat kenegerian sikit si hakim ni.....:)
Barang barang si hakim...abah nya yg nak sangat saya beli di KL dgn baldi2 ni..penuh but kereta....bukan tak boleh beli kat Arau kan....ishh

perjalanan Alhamdulillah lancar je....berbanding minggu lepas....minggu ni tak de la kereta sangat pun...dah cuti pun belum start lagi kan...

<><>
singgah la kat cool blog di RnR Tapah ni...agaknya sambutan hebat kot...semua perasa yang sedap habis...hari pun dah petang kan agaknya tengahari tadi orang ramai....sedap jugak laaa

Muka orang yang sambung belajar ke gini ?...bila tenung balik risau jugak kot2 dia tak happy...hemm mungkin sebab penat...si adik senang je cakap...tak kan nak lepak rumah je se umur hidup..kena la belajar kan..tu la dah lama sangat lepak kat rumah kot teringat kat tilam bantal kat rumah la kot...hai hakim hakim....

Itu je gambar gambar yang saya ada buat masa ni....guna camera phone je..tak cantik...LUMIX belum boleh di intall kat dlm laptop ni kena tunggu tuan punya dia buat..ishh dah letak password pelbagai buat susah je lah
Oya lepas ni kena siap barang untuk anak no.2 pulak...kan Azie....u tahu la kan..anak azie di iskandar..anak saya di tapah...dekat je tu..ni nak masuk ni pun kena bersiap jugak tapi tak lah serumit abangnya sebab dia dah semester 2...tapi biasa lah budak budak kan..ada juga tu nak berganti baru...haiii...bulan ni memang banyak pakai duit...hemm dengar berita pelajar IPTA dapat 200rgt sorang...hemm boleh lah buat tambah duit belanja dia orang kat kolej...Alhamdulillah...dan esok jumaat parents sekolah suhailah untuk tahun 5 di panggil untuk terima 100rgt bagi pihak anak anak masing masing....lega...tapi hemm tunggu lah tahun depan...ha ha ha dengar kata bulan march ..? betul ke? tunggu je lahhh.....


Apa apa pun  terima kasih kerana singgah....

Tuesday, November 15, 2011

hari raya korban

Terima kasih atas doa doa dari kawan kawan ...Aziezah...cikgu Dinas..Ainnoraini...kak zai...Miza..kak Ros...teruskan doa doa kalian...Ain Khadeeja perlukan doa doa tersebut...juga kita doa kan ibubapa Ain sabar dan tabah menghadapi dugaan ni...dan harap depa dua dapat bertenang menghadapi nya..tak kalut kalut lagi kan.....saya kena tulis kat sini sebab mana lah tau ada readers yang tak sempat nak tengok jawapan saya kepada komen2 readers kan...

*****************************************
Assalamualaikum...
Kan dah janji nak letak gambar hari raya Korban kan..okay layan lah gambar gambar kat bawah...hemm pakai kamera phone je so tak de lah cantik gambar2 nya...lumix saya tak dapat nak di install kan ke laptop husband lantaran banyak sangat lah karenah laptop dia tu...ishh
bila nak ambik gambar bertiga hakim lari tapi bila ambik gambar berdua si hakim sibuk interfrem...ishh
haaa....ini lembu yang saya dan 6 orang lagi punya...kena berakad jual beli...lafaz then yang utama kena redha dan ikhlas....

Saje je ambik gambar dia...nak ambik gambar orang belakang tu segan sebenarnya....:)


Ini pulak kaum kaum ibu kat surau...dia orang ni akan memasak serba sedikit daging2 korban dan di jamu pada penduduk kampung ni...sebenar nya ini bukan kampung tempat saya tinggal tapi mak dan arwah ayah rapat dengan orang orang kat sini...rapat malah mereka yang ramai hadir di hari ayah meninggal....

Ini orang orang yang penat menunggu daging...hehe kain pelekat husband sama kaler dengan sofa mak...zulaikha demam hari tu tapi tetap melawa...raya lah kann

haa...sampai KL...kejap je raya kami...selasa dah balik KL sebab rabu dah sekolah..lagi pulak selasa depan nak balik lagi sekali sebab nak menghantar hakim ke arau.....letih laa...

Okay lah minta maaf banyak banyak sebab tak sempat nak coret panjang2...hah macam lah readers suka baca panjang panjang..ni saya tengah kalut duk siap kan barang barang hakim...nak bertolak ke kodiang pukul 3...masih ada 2 dokumen belum dapat pegesahan...dah check hari tu ingat dah lengkap tup tup semalam tengok alamak rupa nya borang pendaftaran pelajar baru dan borang maklumat pelajar pun depa nak salinan dan di sahkan jugak....kena gi sekolah lagi lah ni nak chop penolong pengetua...nasib baik sekolah dekat je....:-)

Okay mohon undur diri dulu...nanti sambung lagi

Apa apa pun terima kasih kerana singgah ya...

Sunday, November 13, 2011

Daku kembali...

Assalamualaikum..
Sebelum nak cerita tentang hari raya korban kat kampung saya ingin ucapkan terima kasih atas doa doa pembaca2 budiman...kak zaitun dan kak ros dan juga cikgu Dinas..terima kasih ya...sama sama lah kita berdoa agar adik Ain Khadeeja dapat kembali sihat seperti kanak kanak lain...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
okay berbalik pada cerita kita....
Apa kabar? ada daging korban lagi ke dalam freezer tu? saya punya masih ada....mak paksa saya bawak balik jugak jugak sedangkan kami kat rumah ni kurang makan daging...dia kata " bawakla balik sikit boleh buat buat goreng buat mee ka nasik goreng ka..." ishh dah la saya tak makan nasik...hemm macam mengoda pulak kan...
Alhamdulillah ibadat korban saya berjalan lancar॥lembu saya baik sangat seolah olah dia dah redha dan bersedia untuk di korbankan...nanti saya upload kan gambar lembu saya tu....ehhh jangan ingat saya buat korban se ekor lembu pulak...ishh belum la jenuh rezeki lagi॥InsyaAllah ada rezeki esok esok mana tahu kan saya boleh tumbangkan se ekor lembu dan sedekah kan daging pada penduduk...cita cita kita mcm tu lah kan...hemm sebenarnya saya ambik se tompok je...kebetulan mak dan mak cik pun ikut buat so memang jenuh la daging kat rumah kami tu pun setelah di bahagi bahagi kan kepada penduduk berdekatan....orang yang menguruskan hal2 daging korban tu kata bagi sikit kat kami....sikit apa...memang banyak...agak nya se tompok tu pun memang banyak kot...hehehe idak la saya tahu.....
Baiklah kembali kepada waktu sekarang.....hemm anak sedara saya Ain Khadeeja kan saya cerita baru baru ni di sahkan mengidap jantung berlubang....GH kat Klang tu dah dapat buat appointment dengan IJN pada 10hb Nov baru lepas...so kami semua ke sana on that date..saya ni macam biasa lah memang ke lambatan sebab kena uruskan hal hakim dulu...tu pun masa adik saya ( dikwa ) bg tau dia orang masuk jumpa doktor dah 20 min saya sampai dia orang ( Pon dan wife dia ) masih di dalam bilik rawatan...memang teliti la doktor2 ni kan...ye lah nak check bahagian penting dalam badan kan mestilah check betul betul....
Bila keluar tu saya tengok Ain memang masih demam...garing je badan dia...kesian tengok nampak benar dia keletihan...masa pergi husband dan hakim ikut sekali....saya ni sebenarnya hari tu tak sihat tak tau la kenapa bila berjalan rasa melayang jee...ingat jugak nak pakai mask masa kat sana tapi segan pulak sat gi orang kata mengada pulak hahaha...macam macam pikir...
Okay...doktor kata kena masuk wad on 29hb nov ni...kira cepat la tu kan..doktor terus nak buat test...nak masukkan tiub kat peha dia ke jantung nak betul betul determine which part yg rosak dan ada apa apa kerosakkan yang lain lagi...kot kot ada laa..harap harap tak ada apa apa yang lain lah kan...risau nyaa..
Dan kos rawatan test tu je dah 7,000.00rgt...doktor dah pesan mungkin lebih...but IJN ni bagusnya dia ada office untuk taksiran...masa tu dia minta dokumen macam mcam sebab IJN ni kalau boleh nak bantu kita dia orang boleh bagi diskaun bergantung pada pendapatan dan tanggungan kita lah kan...dan kita pulak kena lah provide semua dokumen tu...jangan la jadi macam pasangan adik saya ni....hishhh geram saya....nak bawak anak pergi check doktor boleh depa lupa bawak surat beranak dan my kid card..???? tak kan la depa ni duk harap Ain bawak sendiri kot...??
Perangai depa dua ni memang ni lah yang saya tak berkenan sangat sangat....orang kedah kata Lengai...hah makngah memang marah betul lah hari tu...tapi marah kat dalam hati je lah muka buat manis jugak sebab kesian sama kat depa dua ni...stress kot pasal anak sakit...dan tak pasal pasal kena denda 300rgt padan muka.....agaknya nurse kat situ pun pelik..kata anak sakit..nak dapat kan rawatan kalau kita yang dewasa ni pun memang kena provide mykad kan..sama la kalau si kecik ni..maknya kena la ingat nak bawak..Lengai lengai...:(
Hah berleter dalam blog je lah sebab dia orang tak tahu blog saya..hehe...tapi tak kisah lah kan dah memang tak sepatutnya lupa benda benda gitu....hem
Nanti saya upload kan gambar Ain...gambar ain dalam laptop saya hari tu dah kena delete pasal mamat dari bangladesh tu punya pasal lah...la ni laptop tu pun dah takleh pakai...ishh geram tak habis lagi kat mamat bangladeshiiii...dush dush kalau boleh nak tumbuk dia..
NI guna laptop husband yg lama..hari tu guna tak leh post entry kali ni cuba lagi..macam macam lah kan...saya dah kerinduan yang teramat nak ber blog walking ke blog kawan kawan...rindu nak baca kegiatan harian kalian...satgi saya singgah yaa...
Okay lah...apa apa pun terima kasih kerana singgah...
Selamat berhujung minggu...

Saturday, November 5, 2011

salam aidil adha..dan cerita sedih

Assalamualaikum..
yeayy..husband bagi saya guna laptop lama dia ...hishh sayang sungguh dia kat vaio dia ni..rosak sikit je hari tu..dah baikki pastu dia simpan je dalam beg..senyap je bila netbok saya rosak kan...bukan nak pelawa guna laptop lama dia ni....tadi pujuk2 baru bagi...tu pun pesan macam macam...hishh
Okay macam tajuk kat atas...selamat menyambut Aidil Adha..

Saya nak balik kampung esok...adik perempuan ( kami panggil dikwa ) dah sampai petang tadi...siap sms bagitau dia duk makan mee bandung amboiii...saja nak bagi orang jeles...emm
Takpa esok malam saya sampai la pulak...selalu kalau cuti raya haji ni jarang kami balik kalau tak cuti panjang macam ni...mak dan arwah ayah pun selalunya tak bagi kami balik kalau kejap2 sangat...dia orang kata letih drive jauh2 ni...tapi sekarang bila ayah baru meninggal sure mak kesunyian...tak nak lah kalau duk kat KL ni nanti duk ingat kat dia pulak...dia lagi lah kan...sebab selalu kalau kami tak balik..sebelum raya dia macam okay je..tapi bila lepas sembahyang raya mula lah dia menalipon komplen rumah sunyi lah itu ini....hehehe orang tua memang macam tu kan...

Tapi ada juga berita yang menyedihkan....Anak sedara saya ( anak adik lelaki yang tinggal kat Klang..) baru saja di diagnos dengan jantung berlubang...baru umur setahun lebih...dan ukuran lubang tu 18mm...kira besar tu sebab si Ain Khadijah ni badan dia kecik je...sentiasa biru dan lemah...dan bila dia batuk batuk..sedih dengar..

Jadi nya..raya kali ni kurang satu family lah..adik saya sekeluarga tak dapat balik sebab Ain masih di Hospital Klang...dia masih guna bantuan oxigen..bukan life support machine tu..cuma bantuan oxigen sebab jantung dia macam tu kan....hari tu masuk wad sebab denggi..bila doktor tengok dia biru semacam je terus kena tahan kat ICU pasang Oxigen...senang nurses nak monitor..now dah tukar ke wad biasa okay la tapi masih guna oxigen...sebenarnya dah lama kami perasan Ain macam tu tapi biasalaa...susah jugak kan kita boleh cakap ja kalau orang tak nak dengar susah....mungkin diaorang ada masalah lain kot tapi tak nak cakap kat kami...

Adik saya ( panggil Pon ) bagitau yang hospital dah arrange nak hantar Ain ke IJN on 10th nov ni...so for the time being dia remain kat wad hospital klang tu dulu...so semua kena raya kat Klang...saya ni belum jengok Ain kat wad lagi..Pon minta saya tunggu tengok dia kat IJN je sebab hari tu saya cuba pergi Klang pukul 4 sebab waktu melawat pkl 5 sampai 7...dah sangkut pasal hujan jam ber jam jam kat kesas highway....sampai taman botanic dah pukul 6 dan jalan klang banting tu kereta tak gerak...hemm saya pusing la ke bandar puteri rumah dikwa...duk situ sampai hujan reda dan jam kurang...geram dan frust gak
Takpa lah takde rezki nak jumpa lagi..so tunggu kat IJN 10hb ni...ni rasanya mak belum tahu kisah ain ni...tak nak bagitau dia sebab taknak dia risau..

So sampai sini dulu...nanti ada masa saya post entry dari kampung...InsyaAllah..

Apa apa pun terima kasih kerana singgah

SALAM AIDIL ADHA....berhati hari bila memandu ya